• Etusivu
  • Osakas

Asunto-osakeyhtiörakentaminen 1800-luvun lopulta nykypäivään

Rakentajan toimitus
Päivitetty 31.12.2024
20123_30069.jpg

Rakennuskantamme kertoo monista toisistaan eroavista vaiheista. Suomen suurimmissa kaupungeissa monikerroksisten asuin- ja liiketalojen rakentaminen aloitettiin 1800-luvun viimeisinä vuosikymmeninä. 1900-luvun alkupuoliskolla alkoi orastava asuntopula, mutta rakentaminen oli enemmän tai vähemmän tasapainottelua aallonharjan ja -pohjan välillä. Pääomapulaa seurasi rakentamisen vilkastuminen. Sitä seurasi lama. Todellinen asunto-osakeyhtiöiden rakennusbuumi alkoi kuitenkin vasta sotien jälkeen. Aluksi rakentaminen oli sodan jälkeisen ajan erikoisolosuhteiden rakentamista, mutta 1960–70-luvuilla päästiin todelliseen massarakentamiseen, jonka tavoitteena oli asuinrakennusten määrällisten tavoitteiden täyttyminen.

Asuinkerrostalojen ensivaiheet

Suomen ensimmäiset kerrostalot olivat paikalla muurattuja tiilitaloja. Runko muodostui kahden tiilen paksuisesta ulkoseinästä ja rungon keskellä olevasta sydänmuurista, välipohjat rakennettiin puusta. Kerrostaloissa käytetyt rakennustekniset ratkaisut pysyivät lähes muuttumattomina aina 1900-luvun vaihteeseen asti, jonka jälkeen yleistyi mm. teräspalkkien ja ratakiskojen käyttö välipohjissa.

Ensivaiheiden kerrostalot olivat suuria ja näyttäviä, mutta jo 1920–30-luvulla rakentamista alkoi ohjailla asuntopulan edellyttämä tarve. Kantavana rakenteena tämän aikakauden rakennuksissa oli edelleen tiili, mutta pääomapulasta johtuen tiilen rinnalle käyttöön otettiin myös muita materiaaleja. Runkomateriaalina varsinkin hyödynnettiin betonipilareita sekä jo edellä mainittuja teräspalkkeja.

1950-luvulla elementtirakentamiseen

Sodanjälkeistä aikaa siivitti maaltamuutto ja näin ollen kaupungistuminen. Asuinrakennusten tarve oli valtaisa, mikä edellytti entistä tehokkaampien rakennusmenetelmien hyödyntämistä. 1950-luvun puolivälissä betoni syrjäytti tiilen yleisimpänä kantavan rungon materiaalina. Julkisivut kuitenkin edelleen verhoiltiin joko tiilellä tai julkisivulevyillä. 1950- luvun kehitys mahdollisti 1960-luvulla voimakkaasti kasvaneen elementtirakentamisen.

Ensimmäinen betonisandwich-elementein valmistettu kerrostalo valmistui 1957 ja tämän jälkeen rakentamista vauhditettiin pitkälti paitsi elementtirakentamisen, myös standardoinnin, työmaiden koneistamisen sekä teollisen massatuotannon voimin. Vilkkainta rakentaminen oli 1970-luvulla, jolloin asuntokanta lisääntyi neljänneksen.

Rakentaminen jatkui vilkkaana 1990-luvun

1970-luvun lähiörakentamisen rinnalla vilkastui myös rivitalorakentaminen, joka jatkui vilkkaana aina 1990-luvun alkupuolelle. Tällöin vilkkaimmillaan ollut asuntorakentaminen ylikuumeni asuntojen hintojen noustessa. Asuntokunnan koko oli 1990-luvun alussa muuttunut 1900-luvun alkuun nähden kuudesta henkilöstä 2,5 henkeen, asuntojen lukumäärän nelinkertaistuessa. Laman alkamisen ja tästä johtuneen korkotason nousun siivittämänä alkoivat myös asuntovelallisten taloudelliset vaikeudet. Asuntohinnat romahtivat 1990-luvun alussa 40 prosentilla tarjonnan lisääntyessä ja kysynnän vähetessä.

Elpyminen 2000-luvulle tultaessa

1990-luvun lama asuinrakentamisessa jatkui aina vuoteen 1996–97, jolloin rakentaminen käynnistyi uudelleen lähes seitsemän vuoden hiljaiselon jälkeen. Vuonna 1990 aloitettiin 53 556:n asunnon rakentaminen ja vuonna 1995 tuo määrä putosi alimmalle tasolleen ollen 18 310 asuntoa. 2000-luvulla asuntorakentaminen on tasaisempaa ja keskimääräinen on vuosittain aloitettu noin 30 000:n asunnon rakentaminen.

Eri aikakausien rakennusten korjaushankkeet

Kuten jo edellä todettiin, koostuu rakennuskantamme monien toisistaan eroavien vaiheiden siivittämistä jaksoista. On kuitenkin selvää, että jokaisen jakson osalta käytössä olleet menetelmät antavat omat vaatimuksensa myös korjausrakentamiseen.

Lähtökohtaisesti rakennuskantamme voidaan jakaa niihin rakennuksiin, joissa peruskorjaukset on ensimmäistä kertaa jo suoritettu, niihin joissa ne ovat nyt käsillä sekä niihin, joissa ne tulevat lähivuosikymmeninä ajankohtaisiksi. Mikään ei ole ikuista, mutta oikein tehtynä ja hyvin huollettuna on eri rakenneosille annettavissa tavoitteellinen käyttöikä, vaikka aina ei näihin tavoitteisiin päästä.

Varhainen asunto-osakeyhtiörakentaminen

Ensimmäiset kerrostalomme rakennettiin kestämään. Arkkitehtuurin ollessa suuressa roolissa, olivat nämä kestämään rakennetut talot myös erittäin koristeellisia. Ongelmana aikakauden rakennuksissa on kehityksen mukanaan tuoman talotekniikan lisääminen jo olemassa oleviin puitteisiin. Tämän rakennuskannan saneerauksissa aloitellaan jo toista kierrosta.

Lähiörakentaminen

Verrattuna edelliseen, on lähiörakentamisen aikakaudelle tunnusomainen piirre se, että asuinrakennuksia ei rakennettu kestämään. Tällöin teollisesti esivalmistettujen rakenneosien osalta ilmeni myös joitakin epätietoisuudesta johtuvia ongelmia, kuten materiaalin laatuheikkouksia. Lähiörakentamisen tyyppiesimerkkinä pidettyjen tuolloisten betonisandwich- elementtien heikkouksina pidetään mm. materiaalin rapautumista sekä nykyvaatimuksiin suhteutettuna heikkoa lämmöneristystä. Näihin ongelmiin on kuitenkin jatkuvasti tulossa yhä enemmän vakioituja ratkaisuja, joihin kannattaa tutustua, sillä laajojen peruskorjausten tarve on näissä asuntoosakeyhtiöissä nyt käsillä.

Rakentaminen ennen 1990-luvun lamaa

Toisin kuin edeltävänä aikakautena, eivät tämän aikakauden ongelmat välttämättä enää johdu tiedonpuutteesta, vaan enemmänkin välinpitämättömyydestä. Aikakautta leimaavat kuumentuneista asuntomarkkinoista johtuvan valtaisan kiireen mukanaan tuomat ongelmat. Puutteet rakennuksissa näkyvät nyt ongelmina mm. ennenaikaisten rakennusosien kulumisena tai joidenkin osa-alueiden täydellisenä laiminlyöntinä. Osa remonteista joudutaan tekemään ennenaikaisesti, jolloin taloyhtiön on vaikea teettää normaaliin kulumiseen ja laskennallisiin korjaussuunnitelmiin sisällytettyjä kokonaisvaltaisia saneerauksia.

Lähteet: Museovirasto, Tommi Lindh, www.rakennusperinto.fi Rakennusten korjaustekniikka ja

20123_30070.jpg
Osakas
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

myyrinkarin taloyhtiö myyrmäessä
Väestönsuojan kosteusongelmien korjaaminen hankalaa?
Väestönsuojien merkitys on korostunut viime aikoina. Nyt onkin hyvä hetki tarkastaa oman taloyhtiön väestönsuojan kunto. Kosteusongelmien ilmetessä ratkaisut voivat olla vähissä, kuten kävi Vantaan Myyrmäessä sijaitsevassa Myyrinkarin taloyhtiössä. Korjausehdotuksina olivat kalliolouhinta ja salaojaremontti, jotka olivat kuitenkin liian kalliita ja hankalia toteuttaa. Eikä näiden korjaustapojen riittävyydestä ollut mitään takuuta, sillä rakennuksen alta puuttuu pestystä sepelistä tehty kapillaarikatko, jolloin maasta pääsee nousemaan rakenteisiin kosteutta perustusten alta.Myyrinkarin taloyhtiön hallitus löysi ratkaisun, joka pelasti väestönsuojan kalliilta ja pitkältä remontilta. Lisäksi remontti alensi väestönsuojan energiankulutusta merkittävästi.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Yhtiövastike
Osakkeenomistajat ovat velvollisia maksamaan yhtiön menojen kattamiseksi yhtiövastiketta yhtiöjärjestyksessä määrättyjen perusteiden mukaan.Yhtiövastikkeella voidaan kattaa mm. seuraavia kulueriä:kiinteistön hankinta ja rakentaminen;kiinteistön ja rakennusten käyttö ja kunnossapito;kiinteistön ja rakennuksen perusparannus, lisärakentaminen ja lisäalueen hankkiminen (uudistus);yhtiön toimintaan taikka kiinteistön tai rakennuksen käyttöön liittyvän hyödykkeen yhteishankinta;sekä muita yhtiölle kuuluvia velvoitteita.Yhtiövastike voidaan yhtiöjärjestyksessä määrätä maksettavaksi siten, että tiettyjä menoja varten on eri maksuperuste tai että maksuvelvollisuus koskee vain tiettyjen osakkeiden omistajia.Yhtiövastikkeen maksuperuste on määriteltävä yhtiöjärjestyksessä. Perusteena maksuille voi olla esimerkiksi huoneiston pinta-ala, osakkeiden lukumäärä taikka veden, sähkön, lämmön tai muun hyödykkeen todellinen tai luotettavasti arvioitavissa oleva kulutus.Osakkeenomistajan on ilmoitettava yhtiölle huoneistossa asuvien tai sitä muuten käyttävien henkilöiden lukumäärä, jos henkilömäärä on yhtiövastikkeen maksuperusteena.Lähde:FINLEX
Mies nostaa puutavaraa lattialta, kädessään oranssi-mustat työhanskat
Rakentamislaki ja alle 30 neliöiset rakennukset
1.1.2025 se tapahtuu, paljon puhuttu uusi rakentamislaki astuu voimaan. Rakentamislain tavoitteena on edistää kestävää kehitystä ja digitalisaatiota, parantaa rakentamisen laatua sekä sujuvoittaa itse lupaprosesseja.Eniten ennakkokeskustelua on aiheuttanut alle 30 neliöiset rakennukset – mitä tämä uusi rakentamislaki tarkoittaa niiden osalta ihan käytännössä?
20143_38204.jpg
Älä anna sadeveden tunkeutua perustuksiin
Sadevesijärjestelmän tehtävänä on ohjata sade- ja sulamisvedet hallitusti pois katolta. Laadukas sadevesijärjestelmä kestää sateen lisäksi myös jään, lumen ja auringon vaikutukset haalistumatta vuodesta toiseen.Kun sadevedet johdetaan hallitusti pois perustusten vierestä, vesi ei pääse kastelemaan perustuksia tai nousemaan perustuksia pitkin runkorakenteisiin. Vesi ei myöskään pääse jäätymään perustuksen viereen ja pahimmassa tapauksessa rikkomaan perustusta. Lisäksi piha pysyy kuivempana, kun sadevesiä ei päästetä valumaan pihan päällysteille.
20232_80926.jpg
Kuka vastaa tapatur­masta, jos huolto­yhtiö ei ole ehtinyt hiekoit­tamaan pihaa?
Olemme asunto-osakeyhtiön osakkaita ja asumme kyseissä yhtiössä. Yhtiömme pihan hiekottamisesta huolehtii huoltoyhtiö. Tässä eräänä päivänä säätila muuttui plussa keliksi ja piha muuttui tosi liukkaaksi jäätiköksi. Huoltoyhtiöllä oli useita kiinteistöjä huolettavanaan ja soran tuominen siirtyi seuraavaan päivään (huom. virka-aika päättyi). Miten tälläiseen tilanteeseen olisi suhtauduttava? Kuka vastaa tapaturmasta? Työt tehdään virka-aikana?
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
As Oy:n korjausvelvollisuuden laajuus kosteusvauriossa?
Kysymyksessä on kolmen asunnon rivitaloyhtiö. Yhdessä asunnoista on pieni alue olohuoneen nurkassa olevaa parkettia kostunut. Asiaa on tutkittu ja todettu, että vesi on valunut todennäköisesti katolta. Alue on kosteusmitattu, arvot ovat nyt normaalit. Lattiaa on avattu ja on todettu, että kosteutta ei myöskään ole lattian alla.Katto on nyt korjattu. Tarkoitus on korjata lattia vaurioituneelta osalta asianmukaisesti. Asukas vaatii myös seinien korjausta. Seinästä on vaurioalueella n. 15 cm korkeudelta lattiasta ja metrin leveydeltä tapetit vaurioituneet. Joutuuko as oy maksamaan koko seinän tapetoinnin vai vain vaurioalueen? Asukas vaatii myös viereisen seinän korjausta, jotta tapetit olisivat yhdenmukaiset. Miten laaja on as oy:n korjausvelvollisuus?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton