• Etusivu
  • Remontti

Uusissa kylpyhuoneissa kelpaa suihkutella

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Saint-Gobain Finland Oy / Weber
Julkaistu 05.02.2019Päivitetty 26.08.2019
3198_1054127016_201925125625.jpg

Kylpyhuoneet kokivat muodonmuutoksen.

As Oy Rauduskoivun linjasaneeraus saatiin valmiiksi juuri ennen joulua 2018. Sekä asukkaat että urakoitsija olivat tyytyväisiä, kun saneeraus saatiin vietyä läpi suunnitellussa aikataulussa.

KVR-urakka osoittautui toimivaksi

Sekä isännöitsijä Peter Hillman että vastaava työnjohtaja Matti Poskiparta ovat sitä mieltä, että valittu urakkamuoto sopi hyvin tähän kohteeseen.

Kustannustehokas KVR-urakka, jossa urakkasopimus tehdään tilaajan ja urakoitsijan välillä ja jossa urakka suoritetaan toteuttajan tarjoamien suunnitelmien pohjalta, on nopeampi urakkamuoto verrattuna perinteiseen suunnittele ja rakentaminen -urakkaan. Tässä kohteessa urakkamuoto koettiin sopivaksi, sillä As Oy Rauduskoivussa tiedettiin, mitä kohteessa tehdään. Vastaavanlaisessa naapuritalossa oli tehty samankaltainen remontti, jota käytettiin pohjana. Näin ollen valmiit suunnitelmat voitiin tilata suunnittelijalta lähes valmiina ja asukkaita päästiin tiedottamaan hyvissä ajoin ennen väliaikaisiin asuntoihin muuttamista. Urakoitsija osasi laskea edellisen kohteen lisätyöt As Oy Rauduskoivun kustannusarvioon mukaan. Naapurista poiketen, tässä kohteessa porraskäytävän mm. pinnoitteet tehtiin uusiksi, yhteiset tilat päivitettiin ja asennettiin poistoilmalämpöpumppu (LTO).

Työn suunnittelussa ja toteutuksessa naapuritalon saneerauksesta saatu hyöty tuotiin mukana As Oy Rauduskoivuun. Toimivaksi todetut menetelmät otettiin suoraan käyttöön. Vähemmän toimiville työtavoille mietittiin vaihtoehtoisia tapoja toimia. Viereisen talon parannusehdotukset huomioitiin heti alussa tällä työmaalla. Referenssikohde oli aivan vieressä, neliöhinta jopa laski vaikka urakkaan sisällytettiin enemmän sisältöä. Saneerauksen hinta oli noin 400 €/m². Porissa sijaitsevan kohteen hinta on sangen maltillinen, pääkaupunkiseudulla vastaava saneeraus maksaa noin 1000 €/m². Vaikka kustannus tuntuu kovalta, on muistettava asunnon arvon nousu. Uudet kylpyhuoneet, sähkösyötöt ja vesi- ja viemärilinjat kestävät taas ajan hammasta.

Isännöitsijän vinkit

Peter Hillman kehottaa taloyhtiön hallituksen jäseniä miettimään linjasaneerauksen hankesuunnitteluvaiheessa, kannattaako kiinteistöön asentaa poistoilman lämmöntalteenottoa, asuntojen korvausilmaan sekä urakkamuotoon.

Poistoilman talteenotto saattaa säästää yllättävän paljon. Kiinteistön ollessa tarpeeksi suuri (yli 30 asuntoa) ja muodoltaan oikea (korkea, hissikuilu keskellä taloa), kannattaa tehdä tarvittavat laskelmat. Sijoitus voi maksaa itsensä nopeasti takaisin ja syntynyt säästö näkyy yhtiövastikkeen pienenemisenä.

Ilman poistumiseen rakennuksesta kiinnitetään aina huomio, mutta tilalle saatava korvausilma jää usein huomioimatta. Korvausilmaventtiileitä ei juuri asenneta, saati huoneistokohtaista ilmanvaihtoa. Kuitenkin asunnon sisäilma on tärkeä. Sisätiloissa vietetään kuitenkin suurin osa vuorokaudesta. Kun ilmanvaihto toimii kunnolla, postilaatikosta ei vedä, asunnon ulko-ovi ei pamahda kiinni eikä asuntojen hajut kulkeudu naapuriasuntoihin ja porraskäytävään.

Urakkamuotona KVR-urakka on vielä harvinainen. Urakkamuodossa säästöä voi syntyä useassa kohdassa. Kun suunnittelua ja toteutusta voidaan limittää, hankeaikataulu lyhenee. Vaikka suunnitelmat olisivat hieman keskeneräisiäkin, rakentamisessa voidaan silti edetä. Asukkaan kannalta positiivisinta on se, että asukkaalla on aikaa valmistautua väliaikaisen asunnon hankintaan pidemmän aikaa. Perinteisen SR-urakan kautta, suunnitteluvaihe, tarjousten pyytäminen ja hyväksyminen kestää jopa vuosia, mutta itse saneerauksen aloitus alkaakin sitten nopeasti.

Vastaava työnjohtaja hyvillä mielin

Matti Poskiparta on tyytyväinen. Asunnot saatiin luovutettua sovittuna päivänä, asukaspalaute on ollut hyvää ja mikä tärkeintä – itse saneeraus sujui ilman sen suurempia ongelmia. Hän toteaa, että viereisen talon saneerauksesta oli hyötyä As Oy Rauduskoivun kohdalla mm. asbestipurun kohdalla. Työmaan logistiikka ja työvaiheet saatiin suunniteltua paranneltuna. Kun asukaspalautteet rajoittuvat naarmuun laatassa tai oven karmissa, työn jälkeen voi olla tyytyväinen. Jos haittapuolia halutaan hakea, muu asunto saattaa kalveta uuden kylpyhuoneen rinnalla, jolloin saattaa puraista remonttikärpänen koko asunnon pintojen laittamiseen uusiksi.

Erityismaininnan Matti Poskiparta antaa Weberin tuotteille: kun ollaan noudatettu työohjeita kunnolla, laatat pysyvät seinissä ja lattiamassoilla on voitu tehdä kaadot kunnolla – vesi ei jää makaamaan lattioille.

Valmis kohde

3198_1054127016_201925125631.jpg

Asuntoihin asennettiin sähköiset palovaroittimet.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Saint-Gobain Finland Oy / Weber
Remontti
viemäröinti
vesiputkistot
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20163_45752.jpg
Julkisivuremontilla suuri vaikutus
Mäntynummentiellä Lohjalla 1970-luvun elementtikerrostalon julkisivu oli tullut tiensä päähän. 55 asunnon kerrostalo päätyi tuulettuvaan levyrappaukseen, jossa samalla asennettiin lisäeristystä ulkoseinään 100 mm. Julkisivuremontin jälkeen rakennuksesta saatiin tyylikäs, energiatehokkaampi kuin ennen sekä säänkestävämpi kuin aikanaan valmistuessaan. Lopputulos on kiinteistön arvoa nostava ja kosteusteknisesti turvallinen ulkoasu.Consti Julkisivut Oy toteutti julkisivumuutoksen Weber SerpoVent -levyrappauksella. Projektipäällikkö Juha Ilvonen Constilta toteaa: - Vaikka tuulettuvassa levyrappauksessa on muutama työvaihe lisää, niin meillä Constilla paljon julkisivukohteita tekevänä urakoitsijana tuulettuvasta SerpoVent-levyrappausratkaisusta on vain myönteistä sanottavaa.
20165_46444.jpg
Putkiremontti nopeammin ja taloudellisemmin
Taloyhtiön putkitekniikan käyttöiäksi on arvioitu noin 50 vuotta. Tällä hetkellä suurin linjasaneeraustarve Suomen asuntokannasta kohdistuu erityisesti 1960- ja 70-luvuilla valmistuneisiin asuinkerrostaloihin ja saneeraustarpeen on ennustettu vain kasvavan lähivuosina voimakkaasti arviolta noin 2020-luvulle asti. Näitä asuntoja on Suomessa noin 470 000.Linjasaneerauksissa uusitaan putkistojen, sähkö- ja tietoliikenneyhteyksien lisäksi yleensä myös märkätilat ja mahdollisesti myös keittiöt. Myös muiden tilojen pintaremontteja voidaan liittää samaan urakkaan. Korjauskohteet ovat aina yksilöllisiä, joten saneerauksissa käytettävien rakenneratkaisuiden ja materiaalien valinnassa tulee noudattaa kohteesta laadittuja rakennesuunnitelmia.
20166_46782.jpg
Linjasaneeraus - vihdoin!
Kun taloyhtiön putkistot ja kylpyhuoneet alkavat tulla tiensä päähän, remonttihan siinä on edessä. Vaikka linjasaneeraus sinällään ottaa aikansa, asunnon arvon nousu kiinnostaa kaikkia asuntojen omistajia.
20175_49231.jpg
Putkistojen lämpöhäviöt minimiin
Tiesitkö, että putkiremonttien oikeat eristysvalinnat säästävät energiaa ja pidentävät putkistojen elinkaarta? Putkiremontit kuuluvat julkisivukorjausten ohella taloyhtiöiden kalleimpiin hankkeisiin. Huolella suunniteltu toteutus tuottaa tuloksen, jota ei tarvitse ryhtyä samalla vuosikymmenellä paikkailemaan. Putkiremonteissa oikealla eristyksellä säästetään energiaa sekä pidennetään putkistojen elinkaarta. Oikealla eristyksellä on suuri taloudellinen merkitys.
20199_59880.jpg
Viemärisaneeraus voi olla myös ekoteko
Putkiremontti mielletään usein raskaaksi, isoksi ja kalliiksi operaatioksi. Sukitustekniikalla toteutettu putkiremontti on ekologinen vaihtoehto perinteiselle putkiremontille. Sillä poiskuljetettavaa ja loppusijoitettavaa purkujätettä, kuten lyijyä, betonia tai asbestia, ei synny. Myös jätekuljetusten tarve on minimaalinen, joten kuljetuskaluston päästöistä aiheutuva hiilijalanjälki jää pieneksi.
20224_77853.jpg
Vappu on viemäritukosten sesonkiaikaa - syynä on perinteinen vappuherkku
Juhlapyhinä ruoanlaittoon panostetaan tavallista enemmän. Kun työn alla on useampi ruokalaji, voi tulla houkutus oikaista ja tyhjentää kattilat suoraan pesualtaan viemäriin. Sinne ei saa kuitenkaan kaataa mitä vain.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton