• Etusivu
  • Remontti

Energiansäästöä ilmanvaihdolla

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Päivitetty 08.11.2023
20189_54534.jpg

Vallox ilmanvaihtokoneiden energiatehokkuus on huippuluokkaa, koska tuloilma lämmitetään poistoilmasta talteen otetulla lämmöllä.

Asunnon ilmanvaihto on tärkeä osa asumismukavuutta. Ilmanvaihto pitää huolta, että käytetty ilma ja asumisesta syntyvät käryt, kosteus ja epäpuhtaudet poistuvat sisäilmasta ja uutta raikasta ilmaa tulee vanhan tilalle. Ilmanvaihto pitää huolta myös talon rakenteista. Nykyaikainen koneellinen ilmanvaihto on myös energiatalouden kannalta järkevä ratkaisu.

Tilaa veloitukseton Huoneistokohtainen asuntoilmanvaihto -esite Esitepalvelusta

Ilmanvaihto osana pitää huolta rakennuksesta

Vuonna 2013 voimaan astunut asetus korjausrakentamisesta edellyttää, että kun talon rakenteita, kuten ulkovaippaa tai vesikattoa korjataan luvanvaraisesti, kyseisen rakennusosan lämmöneristystä pitää parantaa. Tätä voidaan kuitenkin vaihtoehtoisesti kompensoida jollakin muulla, luvan piiriin kuulumattomalla, energiankulutusta pienentävällä korjauksella. Esimerkiksi linjasaneerauksen yhteydessä tehdyllä lämmön talteenottojärjestelmällä tai sen parantamisella voidaan pienentää lisäeristyksen vaatimuksia ja siten myös kustannuksia. Aiempien korjausten yhteydessä tehty energiatehokkuuden parannus voidaan huomioida myöhemminkin muissa korjaustöissä.

Energiaa säästävien ikkunoiden ja hyvien lämmöneristysten ansiosta asukas säästää rahaa. Tiiviiksi rakennettuihin taloihin tulee talon rakenteiden hyvinvoinnin vuoksi järjestää ilmanvaihto, jotta rakennusmateriaaleista syntyvät hiukkaset ja asumisesta johtuva kosteus poistuvat huoneilmasta.

Uusi asetus edellyttää, että kun rakennukseen vaihdetaan ikkunoita tai parannetaan eristystä tai ilmanpitävyyttä, myös ilmanvaihdon toiminta on toiminnallisesti varmistettava. Uusien ja tiiviimpien ikkunoiden asentaminen saattaa pienentää ilmanvaihtoa ja synnyttää kastepisteen ulkoseinän kylmäsiltoihin. Kun uusi ikkuna ei enää hikoile, kosteus etsii seuraavaksi viileämmän pinnan, mikä on yleensä ulkonurkka. Kasvualusta homeille on silloin valmis. Ilmanvaihto pitää huolen, ettei homeelle jää elinmahdollisuuksia talon rakenteissa.

Korvausilma energiatehokkaasti valmiiksi lämmintä

Kun rakennuksesta poistetaan ilmaa, pitää jostakin tulla korvausilmaa tilalle. Koneellisessa ilmanvaihdossa korvausilma ohjataan sisään ilmanvaihtolaitteen kautta suodatettuna ja talvella lämmitettynä. Talon ulkovaipasta voidaan silloin tehdä tiivis. Tulo-poisto-ilmanvaihtoon sisältyy aina myös lämmön talteenotto. Uudet tehokkaat lämmöntalteenottolaitteet kykenevät lämmittämään tuloilman riittävän lämpimäksi lähes ympäri vuoden pelkästään poistoilman ilmaisenergialla, eikä tuloilman lisälämmitystä juurikaan tarvita. Asumismukavuus lisääntyy energiatehokkaalla tavalla.

Perinteisen talon lämmittämiseen kuluvasta energiasta noin 20–40 prosenttia johtuu ilmanvaihdosta, siksi ilmanvaihdon energiatehokkuudella on suuri merkitys asumiskustannuksiin. Koneellisessa ilmanvaihdossa poistettavan ilman tilalle tuotava raitis ilma lämmitetään poistoilman lämmöllä. Lämmöntalteenotto siis vähentää rakennuksen lämmityksen tarvetta.

Esimerkki lämmöntalteenoton merkityksestä yhdessä kerrostaloasunnossa
(Vallox 096 MC, 37/35/l/s, Keski-Suomi)

Korvausilman lämmittämiseen tarvittava energiamäärä ilman lämmöntalteenottoa 6598 kWh/vuosi

Lämmöntalteenotolla saavutettu energiansäästö 4922 kWh/vuosi

Ilmanvaihdon kokonaisvuosihyötysuhde 100 %

Sertifiointi selkeyttää koneiden vertailua

Ilmanvaihtokoneiden vertailussa pitää tietää, mitä arvoja kannattaa verrata. Ilmanvaihtoon liittyvä terminologia on kirjavaa, jolloin pelkkien prosenttien vertaaminen ei kerro aina totuutta. Vertaa aina samaa arvoa keskenään. On myös huomattava, että ilmanvaihtokoneiden energiatehokkuutta mitataan eri tavalla eri maissa ja siksi eri maiden energiamerkinnät eivät ole vertailtavissa keskenään.

  • Hyötysuhde tai lämpötilasuhde kertoo, kuinka paljon lämmöntalteenotto pystyy standardin mukaisissa olosuhteissa (EN 308, EN 13141-7) lämmittämään tuloilmaa poistoilman lämmöllä. Vastaristivirtakennon tuloilman lämpötilahyötysuhde voi olla jopa 85 %.
  • Vuosihyötysuhde kertoo, kuinka paljon keskimäärin läpi vuoden lämmöntalteenotto pystyy hyödyntämään poistoilman lämpöä tuloilman lämmittämiseen. Tähän vaikutta lämmöntalteenoton hyötysuhteen lisäksi mm. jäätymiseneston toiminta ja sääolosuhteet. Vuosihyötysuhde on aina pienempi kuin ilmanvaihtokoneen ilmoitettu lämpötilahyötysuhde. Vastaristivirtakennolla varustetun ilmanvaihtolaitteen vuosihyötysuhde voi olla yli 75 %. Tämä on ilmanvaihdon energiankulutuksen kannalta tärkein arvo, ja ilmanvaihtolaitteen valinnassa kannattaakin siis kiinnittää huomiota erityisesti lämmöntalteenoton vuosihyötysuhteeseen.
  • Ominaissähköteho (SFP) kertoo, kuinka paljon puhaltimet kuluttavat sähköä vaihdettavaan ilmamäärään nähden.

Valloxin ilmanvaihtokoneet huippuluokkaa!

Puolueettoman tahon, kuten Suomessa VTT:n, myöntämä sertifikaatti on todistus ilmanvaihtokoneen energiatehokkuudesta eli lämmöntalteenoton vuosihyötysuhteesta ja ominaissähkötehosta. Se osoittaa myös, että koneen jäätymisenesto toimii luotettavasti ja lämpö-, virtaus-, tiiviys, suodatus- ja äänitekniset ominaisuudet täyttävät sertifioinnin vaatimukset.

VTT:n myöntämät sertifikaatit osoittavat Valloxin ilmanvaihtokoneiden vuosihyötysuhteen ja ominaissähkötehon olevan huippuluokkaa. Vallox käyttää useimmissa konemalleissaan ristivastavirtaperiaatteella toimivia levylämmönvaihtimia, joiden hyötysuhde on korkea - jopa yli 80 prosenttia. Tehokkaan lämmöntalteenoton ansiosta ilmanvaihdon energiankulutus on suuremmillakin käyttötehoilla alhainen.

Nykyisin kaikissa Valloxin ilmanvaihtokoneissa on tasavirtapuhaltimet. Ne kuluttavat normaali-ilmanvaihdolla noin puolet vaihtovirtapuhaltimien kuluttamasta sähköstä.

Vallox Oy
Remontti
viemäröinti
huoneisto
vesiputkistot
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20198_59524.jpg
Fiksu säästää energiaa ilmanvaihdon avulla
Nykyaikainen koneellinen ilmanvaihto on energiatalouden kannalta järkevä ratkaisu, koska niiden sähkönkulutus on hyvin pientä. Huippuunsa kehitetty tekniikka, tehokas lämmöntalteenotto ja automatisointi tekevät Vallox ilmanvaihdosta laadukkaan kokonaisuuden, joka huolehtii talon ja asukkaiden hyvinvoinnista.Tilaa veloitukseton Huoneistokohtainen asuntoilmanvaihto -esite
20153_42788.jpg
Ilmanvaihdolla asumismukavuutta ja energiansäästöä
1960-luvulla kerrostaloissa alkoi yleistyä koneellinen poistoilmanvaihtojärjestelmä. Talon katolle asennettiin joko talo- tai porraskohtainen huippuimuri, joka poisti ilmaa märkätiloista ja keittiöstä. Tällä tavalla saatiin toteutettua ilmanvaihdon tärkein tehtävä: kosteuden ja epäpuhtauksien poistaminen asunnosta.
huoneistokohtainen ilmanvaihto
Ilmanvaihto kuntoon omassa asunnossa
Hyvä sisäilma on raikas ja terveellinen. Yksi riittävän ilmanvaihdon tunnusmerkki on huoneilman pysyminen raikkaana myös makuuhuoneissa yön aikana. Muita tunnusmerkkejä ovat mm. pesuhuoneen ja saunan tehokas kuivuminen ja raikas ilma wc:ssä (pesuhuoneen peili kuivuu suihkun jälkeen viimeistään 15 minuutin kuluessa).
20189_54812.jpg
Sisäilmakorjausratkaisut tiivistämällä
Onnistunut sisäilmakorjaus vaatii aina kohdekohtaisen suunnittelun sekä ammattitaitoisen asennustyön. Asentajan on tunnettava käytettävät tuotteet, työmenetelmät sekä kohteen suunnitelmat. Rakennuttajan on järjestettävä kohteeseen toimiva valvonta. Ammattitaitoisen suunnittelijan on aina kohdekohtaisesti arvioitava niiden soveltuvuus. Weberin sisäilmakorjausratkaisut tarjoavat kattavan valikoiman toimivia korjausmenetelmiä eri syistä johtuviin sisäilmaongelmiin. Weberin tekninen tuki taas auttaa tarvittaessa oikean korjausratkaisun löytämisessä.
20166_46782.jpg
Linjasaneeraus - vihdoin!
Kun taloyhtiön putkistot ja kylpyhuoneet alkavat tulla tiensä päähän, remonttihan siinä on edessä. Vaikka linjasaneeraus sinällään ottaa aikansa, asunnon arvon nousu kiinnostaa kaikkia asuntojen omistajia.
2k-polyuretaanielastomeerin-levitys-pensselillä-weber
Huputuksen hajuhaitat historiaan
M1-luokiteltu rakennusmateriaali on vähäpäästöinenRemonteissa yksi ikävimmistä asioista on rakennusmateriaaleista lähtevät erilaiset hajut. Herkille ihmisille nämä hajut saattavat tehdä talon ulkopuolisista remonteistakin todella ikävää aikaa. Weberin M1-luokiteltu vedeneristyspinnoite parvekkeille, luhtikäytäville sekä sisä- että ulkoportaille jättää hajuhaitat historiaan. weber 2-K Polyuretaanielastomeeri on jatkoa Weberin vähäpäästöisille rakennusmateriaaleille.M1-luokitellut rakennusmateriaalit ovat vähäpäästöisiä edistäen asuntojen sisäilmaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton