• Etusivu
  • Remontti

Märkätilojen lattian ja seinien käsittely linjasaneerauksessa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Saint-Gobain Finland Oy / Weber
Päivitetty 30.09.2019

Märkätilan seinät

Märkätilan seinien käsittely riippuu vanhan alustan tyypistä ja oikaisutarpeesta. Märkätilassa tulee käyttää ainoastaan kosteutta kestäviä tasoitteita ja laasteja. Tällaisia ovat sementtisideaineiset tuotteet, kuten esim. weber MTL Märkätilalaasti tai weber MT Märkätilatasoite.
Vanhan rappauksen kunto ja tartunta alustaan on tarkastettava ennen tasoitustyön aloittamista. Paras tulos saavutetaan kun vanhat rappaukset tai tasoitteet poistetaan kokonaan. Heikoilla alustoilla suositellaan käytettäväksi verkkovahvistusta.

Linjasaneerausratkaisu

Seinä 1: Oikaisutarve > 10 mm
Paksut oikaisut ja täytöt tehdään pumpattavalla weber MTL Märkätilalaastilla. Tasoittamisen helpottamiseksi käytetään weber 1108 Ohjuriprofiileja, jotka kiinnitetään weber PL Pikalaastilla. Pikalaastia käytetään myös roilojen täyttöön. Märkätilalaastin pinta on suoraan vedeneristettävissä nopeasti.

Verkon käyttö: Alustoille, joilla laastin tartunta tai alustan lujuus on heikko (esim. kevytbetoni tai vanha rappaus), käytetään laastin kiinnipysyvyyden varmistamiseksi alustaan kiinnitettyä weber Teräsverkkoa.

20199_60069.jpg

Seinä 2: Oikaisutarve < 10mm
Ohuet oikaisukerrokset tehdään weber MT Märkätilatasoitteella. Heikoille alustoille (esim. kevytbetoni) tehtävät ohuet tasoitekerrokset vahvistetaan käyttämällä weber Tasoiteverkkoa. Märkätilatasoite on suoraan vedeneristettävissä jo seuraavana päivänä.

Käyttökohteina ovat märkätilat rasitusluokassa RL01...05, jonka tasoitustarve on 0-10 mm. Alustana toimii tiili, betoni, kevetsora ja -betoni. Ratkaisun etuiksi luetaan MT:llä hyvä pinta vedeneristeelle ja nopeasti vedeneristettävissä.

Märkätilan lattiat

Lattiatasoitteen valinta riippuu olemassa olevan rakenteen ja alustan kunnosta, tartunnasta ja suunnitellusta kerrospaksuudesta kaadot huomioiden. Märkätilassa tulee käyttää ainoastaan kosteutta kestäviä tasoitteita ja massoja. Tällaisia ovat erikoissideainepohjaiset tuotteet kuten, esim. weber.vetonit 8000, weber.vetonit 6000 ja weber.vetonit 3100.

Linjasaneerausratkaisu

Lattia 1 Kallistusvalu
Kun tartunta alustaan voidaan varmistaa ja alustan vetolujuus on > 0,5 MPa. Kallistusvaluihin käytetään rakennelaastina weber.vetonit 8000 Linjasaneerausmassaa, joka on suoraan vedeneristettävissä. Paksuimmissa valuissa (>100 mm) käytetään weber.vetonit 6000 Lattiamassaa, joka ylitasoitetaan weber.vetonit 3100 Hienotasoitteella ennen vedeneristystä.

Käyttökohteina ovat kallistusvalut linjasaneerauskohteissa, joissa alustan (betoni) pintaan saadaan riittävä tartunta. Ratkaisun etuina ovat nopea kuivuminen, pumpattavissa oleva (weber.vetonit 8000), rakennelaasti C40 (weber.vetonit 8000), matala-alkalisuus ja valmis pinta vedeneristeelle (weber.vetonit 8000).

20199_60071.jpg

Lattia 2 Uiva rakenne
Kun tartuntaa alustaan ei voida varmistaa, voidaan kallistusvalut tehdä uivana ratkaisuna. Tämä ratkaisu on ohjeellinen. Rakennesuunnittelija määrittää kohdekohtaisen ratkaisun ja siihen liittyvät yksityiskohdat.

Käyttökohteita ovat linjasaneerauskohteet, joissa alustan (alustan pinnan vetolujuus alle 0,5 Mpa) pintaan ei saada riittävää tartuntaa. Tämän ratkaisun etuina ovat nopea kuivuminen, pumpattavissa oleva (weber.vetonit 8000), matala-alkalisuus ja valmis pinta vedeneristeelle (weber.vetonit 8000).

20199_60072.jpg


Saint-Gobain Finland Oy / Weber
Remontti
kylpyhuone
viemäröinti
huoneisto
vesiputkistot
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20166_46782.jpg
Linjasaneeraus - vihdoin!
Kun taloyhtiön putkistot ja kylpyhuoneet alkavat tulla tiensä päähän, remonttihan siinä on edessä. Vaikka linjasaneeraus sinällään ottaa aikansa, asunnon arvon nousu kiinnostaa kaikkia asuntojen omistajia.
20163_45752.jpg
Julkisivuremontilla suuri vaikutus
Mäntynummentiellä Lohjalla 1970-luvun elementtikerrostalon julkisivu oli tullut tiensä päähän. 55 asunnon kerrostalo päätyi tuulettuvaan levyrappaukseen, jossa samalla asennettiin lisäeristystä ulkoseinään 100 mm. Julkisivuremontin jälkeen rakennuksesta saatiin tyylikäs, energiatehokkaampi kuin ennen sekä säänkestävämpi kuin aikanaan valmistuessaan. Lopputulos on kiinteistön arvoa nostava ja kosteusteknisesti turvallinen ulkoasu.Consti Julkisivut Oy toteutti julkisivumuutoksen Weber SerpoVent -levyrappauksella. Projektipäällikkö Juha Ilvonen Constilta toteaa: - Vaikka tuulettuvassa levyrappauksessa on muutama työvaihe lisää, niin meillä Constilla paljon julkisivukohteita tekevänä urakoitsijana tuulettuvasta SerpoVent-levyrappausratkaisusta on vain myönteistä sanottavaa.
20165_46444.jpg
Putkiremontti nopeammin ja taloudellisemmin
Taloyhtiön putkitekniikan käyttöiäksi on arvioitu noin 50 vuotta. Tällä hetkellä suurin linjasaneeraustarve Suomen asuntokannasta kohdistuu erityisesti 1960- ja 70-luvuilla valmistuneisiin asuinkerrostaloihin ja saneeraustarpeen on ennustettu vain kasvavan lähivuosina voimakkaasti arviolta noin 2020-luvulle asti. Näitä asuntoja on Suomessa noin 470 000.Linjasaneerauksissa uusitaan putkistojen, sähkö- ja tietoliikenneyhteyksien lisäksi yleensä myös märkätilat ja mahdollisesti myös keittiöt. Myös muiden tilojen pintaremontteja voidaan liittää samaan urakkaan. Korjauskohteet ovat aina yksilöllisiä, joten saneerauksissa käytettävien rakenneratkaisuiden ja materiaalien valinnassa tulee noudattaa kohteesta laadittuja rakennesuunnitelmia.
20198_59524.jpg
Fiksu säästää energiaa ilmanvaihdon avulla
Nykyaikainen koneellinen ilmanvaihto on energiatalouden kannalta järkevä ratkaisu, koska niiden sähkönkulutus on hyvin pientä. Huippuunsa kehitetty tekniikka, tehokas lämmöntalteenotto ja automatisointi tekevät Vallox ilmanvaihdosta laadukkaan kokonaisuuden, joka huolehtii talon ja asukkaiden hyvinvoinnista.Tilaa veloitukseton Huoneistokohtainen asuntoilmanvaihto -esite
20189_54534.jpg
Ilmanvaihdolla saa energiansäästöä
Asunnon ilmanvaihto on tärkeä osa asumismukavuutta. Ilmanvaihto pitää huolta, että käytetty ilma ja asumisesta syntyvät käryt, kosteus ja epäpuhtaudet poistuvat sisäilmasta ja uutta raikasta ilmaa tulee vanhan tilalle. Ilmanvaihto pitää huolta myös talon rakenteista. Nykyaikainen koneellinen ilmanvaihto on myös energiatalouden kannalta järkevä ratkaisu.Tilaa veloitukseton Huoneistokohtainen asuntoilmanvaihto -esite Esitepalvelusta
20204_64039.jpg
Miten liiallista vedenkulutusta voisi estää tai edes vähentää?
Taloyhtiöissä vedenkäyttö muodostaa keskimäärin 37 % kiinteistökustannuksista ja on taloyhtiön suurin yksittäinen kuluerä. Kokonaisuutena veteen kuluu enemmän rahaa kuin koko taloyhtiön lämmittämiseen. Koska vesi on kallista, veden säästäminen on kannattavin energiainvestointi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton