• Etusivu
  • Osakas

Uuden tupakkalain vaikutus taloyhtiöille?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 23.06.2016Päivitetty 12.12.2016
20166_46901.jpg

Tupakointikiellon hakemiseen on tulossa lisäohjeita ja lomakkeita.

Eduskunnan täysistunto hyväksyi 21. kesäkuuta uuden tupakkalain sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnön mukaisesti (StVM 7/2016) ja laki astui voimaan 15.8.2016. Tupakkalain uudistuksella pyritään edistämään erityisesti nuorten savuttomuutta, mutta uudistuksesta löytyy kättä pidempää myös taloyhtiöissä kitkaa aiheuttavaan parveke- ja huoneistotupakointiin.

Tällä hetkellä tupakoinnin kieltäminen huoneistoissa ja huoneistoparvekkeilla edellyttää yhtiöjärjestyksen muutosta ja yhtiöjärjestyksen muutos vaatii aina osakkaiden yksimielisyyden. Myös kunnan terveydensuojeluviranomaisella on oikeus kieltää terveyshaittaa aiheuttava tupakointi. Tämä on kuitenkin ollut hajuhaitasta kärsivän asukkaan kannalta pitkä prosessi hajupäiväkirjoineen ja haistelukäynteineen.

Uusittu tupakkalaki antaa taloyhtiöille mahdollisuuden hakea kunnalta tupakointikieltoa parvekkeille ja huoneistojen käytössä oleviin ulkotiloihin. Kunnan on määrättävä tupakointikielto taloyhtiön hakemuksesta, jos tiloista voi niiden rakenteiden tai muiden olosuhteiden vuoksi muutoin kuin poikkeuksellisesti kulkeutua tupakansavua toisen asukkaan parvekkeelle, toisen ulkotilan oleskelualueelle tai toisen asukkaan sisätiloihin.

Asuintilaan tupakointikielto voidaan kuitenkin määrätä vain poikkeuksellisesti. Tupakointi saadaan kieltää asuintiloissa vain, jos savun kulkeutumista ei voida rakenteiden korjaamisella tai muuttamisella kohtuudella ehkäistä ja huoneiston haltijalle on ennen kieltoa varattu mahdollisuus ehkäistä savun kulkeutuminen omilla toimenpiteillä. Koska asuinhuoneistojen välistä savuhaittaa voidaan yleensä hallita yksinkertaisilla ilmastoinnin säädöillä ja korjauksilla, asuntoyhteisön on aina selvitettävä jo ennen hakemuksen tekemistä, voidaanko savun kulkeutuminen kohtuukustannuksin estää. Asuintilaa koskeva tupakointikielto ei koske sähkösavukkeen käyttämistä.

Vaikka laki mahdollistaakin kiellon asettamisen, on kaikkien kannalta luontevinta ja sopivinta ensin yrittää keskustella hajuhaitasta naapurin kanssa asiallisesti ja yrittää sopia yhteisiä pelisääntöjä. Taloyhtiöissä eletään arkea hyvin lähellä toista, joten naapurisopua kannattaa vaalia viimeiseen asti. Mikäli keskustelu ei auta, voi taloyhtiö auttaa yksittäistä osakasta laatimalla taloyhtiöön yleisen ohjeistuksen tupakoinnista (miten huomioida muut), joka tiedotetaan taloyhtiön asukkaille. Vasta viimeisenä oljenkortena tulisi turvautua uuden lain antamiin mahdollisuuksiin.


Lähteet: Eduskunnan tiedote 22.6.2016 sekä Hallituksen esitys HE152016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle tupakkalaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi.

Info

Info

Tupakointikiellon hakemiseen tulossa ohjeita

Taloyhtiö voi hakea kunnalta tupakointikiellon määräämistä 1.1.2017 alkaen. Eduskunta käsittelee lakimuutosta vielä joulukuussa 2016. Isännöintiliitto, Kiinteistöliitto, Kuntaliitto ja Helsingin kaupunki ovat yhdessä Valviran kanssa laatimassa asunto-osakeyhtiöille ohjetta kiellon hakemisesta. Ohje helpottaa sekä taloyhtiöiden että kuntien tupakkalakia valvovien viranomaisten toimintaa. Niin ikään valmisteilla ovat tarvittavat asiakirjamallit huoneiston haltijan kuulemisesta sekä tupakointikiellon hakemisesta. Ohjeessa avataan mm. tupakointikieltojen hakemiseen liittyvät toimet taloyhtiössä. Asiakirjamallit sujuvoittavat hakemuksen viranomaiskäsittelyä ja vähentävät taloyhtiölle käsittelystä aiheutuvia kustannuksia.

Taloyhtiö voi hakea tupakointikiellon määräämistä huoneistoparvekkeille ja -pihoille sekä jopa huoneistojen sisätiloihin. Ennen kieltojen hakemista taloyhtiön täytyy kuulla niiden tilojen haltijoita, joita haettava kielto koskee. Taloyhtiöissä kannattaa nyt siis odottaa, että tupakointisääntely ja ohjeet tarkentuvat. Tavoitteena on julkistaa ohjeet ja mallit taloyhtiöille 16.1.2017. On huomattava, että taloyhtiöissä on syytä keskustella myös muista keinoista tupakoinnin haittojen poistamiseksi. Viranomaisen määräämään tupakointikieltoon kannattaa turvautua vasta siinä tapauksessa, että tupakoinnin aiheuttamaa haittaa ei taloyhtiössä muulla tavoin saada ratkaistua.

Lähde: Valvira, Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto 9.12.2016

Osakas
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

202211_80320.jpg
Onko osakkaalla oikeus valita urakoitsija itse?
Liittyen kosteusvaurioon, jonka kuivatuksen/korjauksen rakenteiden osalta katsotaan kuuluvan taloyhtiölle ja pintakorjausten, kuten seinän ja keittiön sokkeleiden paikkaus purkamisen ja kuivatuksen jälkeen, kuuluvan osakkaalle.Onko osakkaalla oikeus valita itse urakoitsija tekemään korjaukset, joiden kustannukset kuuluvat osakkaalle itselleen? Voiko isännöitsijä osakasta kuulematta tilata urakoitsijan tekemään ko. korjaukset ja sen jälkeen laskuttaa osakasta?
20193_57026.jpg
Fiksu taloyhtiö säästää energiaa ilmanvaihdossa
Tiedätkö, mikä tarkoitus kerrostalon katolle olevilla putkilla on? Ne ovat osa talon ilmanvaihtoa ja rakenteiden tuuletusta. Niiden puuttuminen voi johtaa kosteus- tai homevaurioihin. Onhan omassa taloyhtiössäsi kunnollinen ilmanvaihto?
20227_79152.jpg
Mikä on taloyhtiö englanniksi? Suomi-englanti taloyhtiö­sanasto
Taloyhtiöihin ulkomailta muuttavat kaipaavat varmasti perehdytystä suomalaiseen taloyhtiömalliin ja siellä toimimiseen. Taloyhtiösanasto on jo suomalaisellekin riittävän monimutkainen asia, saatikka sen kääntäminen englannin kielelle. Moni tarvitsee ja kaipaa englanninkielistä kiinteistöalan sanastoa.Tässä tärkeimpiä taloyhtiöitä koskevia sanastopoimintoja erittäin runsaasta Aalto yliopiston kiinteistöopin professori Kauko Viitasen koostamasta suomi-englanti kiinteistösanastosta. Alla olevaan sanastoon on lisätty myös uusia taloyhtiöön liittyviä sanoja, jotka professori Viitanen on tarkastanut.
20236_82063.jpg
Uudet järjestyssäännöt taloyhtiölle?
Taloyhtiössämme on riitaa pysäköinnistä. Laadimme järjestyssääntöjä, mutta yksimielisyyttä ei ole.1. Kuinka suuri äänimäärä ratkaisee?2. Paljonko on määräenemmistö?3. Onko eriävästä mielipiteestä tehtävä merkintä pöytäkirjaan em. päätöksestä, jos ei yksimielisyyttä synny?Osakkeita on 1000 kpl, jotka jakautuvat epätasaisesti. On 2 osakasta, kummallakin 250 osaketta, 2 osakasta, kummallakin 166 osaketta ja yhdellä 168 osaketta. Rivitalossamme on siis 5 huoneistoa.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Taloyhtiö kieltäytyy maksamasta vesieristyksen
Kysymys: Taloyhtiö kieltäytyy maksamasta vesieristyksenTeetämme lähiaikoina täydellisen kylpyhuoneremontin, jossa uusimme mm. lattialaatat, joista osa on irronnut ja haljennut. Samalla uusitaan myös vesieristys. Talo on valmistunut 1980 ja "alkuperäisvarusteena" on ollut muovimatto. Edelliset omistajat ovat tehneet remontin ja laittaneet em laatoituksen. Nyt taloyhtiö kieltäytyy maksamasta vesieristystä. Vedoten siihen, että laatoitus ei ole alkuperäsvaruste ja että vastuu on remontin tekijällä / teettäjällä.
20234_81382.jpg
Vältä vaarat taloyhtiön sähköautojen latauspaikoilla
Taloyhtiöön on tullut uusi sähköauto, olisiko nyt aika alkaa asentaa latausasemia? Kysymys nousee esiin yhä useammassa taloyhtiössä. Samalla nousee esiin kysymyksiä siitä, millaisia latausasemia on tarjolla ja onko homma ylipäätään turvallista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton