• Etusivu
  • Energia

Älykäs automaatio auttoi pienentämään taloyhtiön lämmityskuluja

- Uusi ohjelmisto mahdollisti kiinteistön kehittämisen

Kaupallinen yhteistyö Tunesmart, EcoGuard Finland
Julkaistu 13.09.2023Päivitetty 28.11.2023
Tunesmart automaatio

Toimimattomaksi osoittautunut lämmityksen automaatiojärjestelmä sai taloyhtiö Poutapuiston päivittämään kiinteistönsä Tunesmartin automaatiolla. Moderniuden lisäksi uudelta automaatioratkaisulta haluttiin hyvät sisäilmaolosuhteiden seurantamahdollisuudet, raportit kiinteistön energiankulutuksesta, talotekniikan laajennusmahdollisuudet sekä palveluntarjoajan vankkaa tukea.

Vanha automaatio ei tukenut lämmityksen ohjaamisessa

Taloyhtiö Poutapuistossa havahduttiin automaatiokartoituksen yhteydessä, ettei vanha lämmitysjärjestelmä toiminut optimaalisesti. Tilalle haluttiin automaatiojärjestelmä, joka olisi aidosti moderni ratkaisu lämmityksen ohjaamiseen.

Taloyhtiö oli tiedostanut talotekniikan merkityksen energiatehokkuudelle, ja kiinteistön kaukolämpöjärjestelmä olikin hiljattain uusittu. Järjestelmä ei kuitenkaan ollut laajennettavissa muihin kiinteistön taloteknisiin järjestelmiin, joka saattaisi tuoda ongelmia muun muassa vaihtelevissa sisälämpötiloissa etenkin talvella.

Lämmönjakoautomaatiossa oli asetettu vain karkeat arviot meno- ja paluuveden lämpötiloista, eikä niitä ollut hienosäädetty lämmityskauden alkaessa. Lämpötilaan oli myös säädetty ylimääräisiä asteita, jotta vältyttäisiin asukkaiden palautteilta kylmyydestä lämmityskauden aikana.

Puutteellisen lämmityksen ohjaamisen lisäksi Poutapuiston taloyhtiön hallitus havahtui myös asumisturvallisuuteen − vanha automaatiojärjestelmä ei mahdollisesti reagoisi tulipalon sattuessa.

Kustannussäästöt sekä laajennusmahdollisuudet kiinnostivat

Taloyhtiö halusi löytää ratkaisun, joka mahdollistaisi automaation laajennuksen taloteknisten tarpeiden kasvaessa. Tavoitteena oli samalla parantaa rakennuksen kokonaisuuden hallintaa ja asumismukavuutta.

Vertailussa Tunesmart vakuutti palvelun joustavuudella sekä laajennusmahdollisuuksilla pidemmällä aikavälillä. Suunnittelun alkuvaiheessa keskusteltiin budjetista, ja laskelmien kautta hallituksen jäsenet vakuuttuivat lämmityksen ja muun talotekniikan järjestelmien ohjaamisesta modernilla ohjelmistolla.

Tunesmartissa hintataso osoittautui kohtuulliseksi ja myös paketti oli kattavampi muihin ratkaisuihin verrattuna. Hyvän ohjelmiston nähtiin tuovan säästöjä varmimmin alentamalla talon energiakustannuksia. Kustannuslaskenta osoitti myös, että uusi ohjelmisto maksaisi itsensä takaisin jo kahden vuoden sisällä.

Tunesmart päätettiin asentaa Poutapuistoon syksyllä 2022.

Uusi automaatio osoittautui toimivaksi ratkaisuksi

Lämmityksen ohjauksen ohella Tunesmartin rakennusautomaatiota hyödynnettiin Poutapuistossa lisäämällä toiminnallisuuksia muun muassa räystäskourujen lämmitysten sekä poistoilmapuhaltimien säätämiseen. Suunnitelmissa ovat myöhemmin myös valojen ja ulko-ovien lukitusten ohjaaminen, kokonaisvedenkulutuksen mittaaminen sekä sähköautojen latausmahdollisuus ja kulutuskohtainen laskutus.

Tunesmartin älykäs ohjelmisto ja algoritmit toivat Poutapuiston kiinteistön lämmityksen automaattiseen ohjaamiseen mukaan huoneistokohtaiset lämpötilat, sääennusteen ja ennakoinnin. Uusi teknologia toi selvän muutoksen kiinteistön vanhaan lämmityksen ohjausjärjestelmään, joka oli puskenut lämpöä vain ulos ja säätö tapahtui pelkästään ulkolämpötilan perusteella huolimatta sisäolosuhteista.

Tunesmartin rakennusautomaation myötä taloyhtiö Poutapuisto saa nyt neljännesvuosiraportit tuloksista sekä tukea säästö- ja energiatehokkuustavoitteissaan. Talvikautena säästöjä on tullut kaukolämmönlaskuissa ja -kulutuksessa 10-15%. Kesäkautena on säästetty noin 30%. Lämmityksen säätöjen optimoinnilla taloyhtiö sai helposti kustannussäästöjä, ja järjestelmä on jo lähes maksanut itsensä takaisin.

Energiatehokkuuden helppoa seurantaa

Jatkossa taloyhtiö Poutapuistossa seurataan säännöllisesti kiinteistön energiatehokkuutta. Tämän mahdollistaa selkeä raportointi, joka sisältää muun muassa huoneistojen lämpötilat ja kiinteistön lämpötasapainon. Taloyhtiön hallituksen kokouksen agendalle on tullut myös uusi kohta ”kiinteistön energiatehokkuuden seuranta”, jossa käydään läpi raportteja sekä seurataan, paljonko energiankulutus on vähentynyt ja mitä se merkitsee taloyhtiölle euroissa kuukausittain ja vuosittain. Säästöt energian kulutuksessa puhuvat puolestaan − taloyhtiössä ollaankin erittäin tyytyväisä uuden automaation myötä pienentyneisiin lämmityslaskuihin.

Info

Info

Tunesmart huolehtii taloyhtiöstäsi kustannustehokkaasti

Tunesmart on palvelukokonaisuus taloyhtiöiden energiatehokkuuden ja talotekniikan hallinnoimiseen. Palvelu on kehitetty vastaamaan taloyhtiöiden kasvaviin kaukolämmön, hoitovastikkeiden ja korjausvelan haasteisiin sekä asumismukavuuden vaatimuksiin.

Tunesmart-palvelu:

  • Minimoi lämmityksen kustannukset ja maksimoi asumismukavuuden.
  • Helpottaa taloyhtiön hallintaa olosuhdedatan ja -trendien avulla
  • Turvaa kiinteistön elinkaaren hallitsemalla taloyhtiön lämmityksen, vedenmittauksen, ilmanvaihdon, turvallisuuden ja sähköautojen latauksen.
  • Tunesmart-palvelun taustalla on EcoGuard Finland. EcoGuard Finland on osa suomalaista Fidelix-konsernia, joka on rakennusautomaation edelläkävijä yli 20 vuoden ajalta.

Tutustu taloyhtiön energiatehokkuuslaskuriin.

Energiatehokkuuteen ja talotekniikkaan liittyviä asioita ei kannata pohtia yksin. Sparraile näitä asioita asiantuntijan kanssa ilmaisessa taloyhtiösi energiatehokkuuden arviointipuhelussa.

Katso lisää Tunesmart-palvelusta.

Tunesmart, EcoGuard Finland
Energia
ohjelmistot
automaatio
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Lämmitysratkaisu
Älykäs tekniikka ohjaa todellista lämmitystarvetta
Talvikausi on taas edessä ja taloyhtiöllä taklattavana lämmityskauden haasteet. Useimmissa kerrostaloissa lämmitystä ohjataan kuitenkin vielä varsin vanhanaikaisesti ja puutteellisesti. Tällöin talon lämmitys perustuu pelkästään ulkolämpötilaan eikä siinä huomioida sisälämpötiloja. Moderni lämmönohjaus mittaa huoneistojen sisäilmaolosuhteita ja hyödyntää itseoppivaa tekoälyä, joka muun muassa ennakoi sääolosuhteita ja huomioi miten rakennus käyttäytyy eri sääolosuhteissa. Tällöin taloyhtiön lämmitys pohjautuu oikeaan mittaustietoon ja todellisiin tarpeisiin. Moderni lämmönohjaus on nopea ja helppo ottaa käyttöön.
Älykäs lämmitys
Lämmityksen päivittäminen tuo kustannussäästöjä
Kiinteistön lämmittäminen on suuri kuluerä taloyhtiölle. Usein virheellisesti saatetaan ajatella, että lämmitysjärjestelmä toimii kuten pitää ja on säädetty parhaalla mahdollisella tavalla. Onneksi tässä on mahdollisuuksia ja kalliiseen energialaskuun voidaan vaikuttaa varsin helposti. Ottamalla käyttöön uutta lämmityksenohjaustekniikkaa, jossa lämmityksen optimoinnilla vastataan aina todelliseen tarpeeseen, saadaan merkittäviä kustannussäätöjä. Tarkasti ohjautuva moderni lämmitys pitää asumismukavuuden yllä kuluttamatta turhaan energiaa.
Tunesmart taloautomaatio
Taloyhtiön johtamisen tukena teknologian hyödynnystä
Espoon Paratiisiomena ja Espoon Omenapuu taloyhtiössä pähkäiltiin rakennuttajan jäljiltä jääneen lämmönsäätimen kanssa, joka oli hankalakäyttöinen ja vanhentunut eikä siihen saanut enää varaosia. Ongelma kasvoi entisestään, kun asukkailta alkoi tulla palautetta kuumista asunnoista.
Pariskunta tutkii tablettia
Mikä on taloyhtiösi suurin kiinteistökulu?
Tiedätkö, mikä on taloyhtiösi suurin kiinteistökulu? Vastaus on todennäköisesti vesi. Kun taloyhtiössä hyödynnetään kaikki vedenkulutusta vähentävät keinot ja ohjataan aktiivisesti muuttamaan kulutustottumuksia, varmistetaan, ettei viemäriin valu silkkaa rahaa.
202010_67290.jpg
YM: rakennusten teknisten järjestelmien energiatehokkuutta parantava asetus
Ympäristöministeriö on antanut asetuksen, jolla säädetään energiatehokkuuden vaatimukset rakennusten automaatio- ja ohjausjärjestelmille, paikallisille sähköntuotantojärjestelmille sekä itsesäätyville laitteille. Ympäristöministeriön tiedotteen mukaan vaatimukset tulevat sovellettaviksi 1.1.2021 alkaen uudisrakennuksissa, korjaus- ja muutostöissä sekä rakennuksen käyttötarkoitusta muutettaessa.
20221_76664.jpg
Tekoälyä, energiatehokkuutta ja lastaustaskuja - Tällainen on Tokmannin huippumoderni varasto
Mäntsälään nousevan Tokmannin varaston erikoisuutena on hukkalämmön hyödyntäminen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton