• Etusivu
  • Energia

Älykäs automaatio auttoi pienentämään taloyhtiön lämmityskuluja

- Uusi ohjelmisto mahdollisti kiinteistön kehittämisen

Julkaistu 13.09.2023
Tunesmart automaatio

Toimimattomaksi osoittautunut lämmityksen automaatiojärjestelmä sai taloyhtiö Poutapuiston päivittämään kiinteistönsä Tunesmartin automaatiolla. Moderniuden lisäksi uudelta automaatioratkaisulta haluttiin hyvät sisäilmaolosuhteiden seurantamahdollisuudet, raportit kiinteistön energiankulutuksesta, talotekniikan laajennusmahdollisuudet sekä palveluntarjoajan vankkaa tukea.

Vanha automaatio ei tukenut lämmityksen ohjaamisessa

Taloyhtiö Poutapuistossa havahduttiin automaatiokartoituksen yhteydessä, ettei vanha lämmitysjärjestelmä toiminut optimaalisesti. Tilalle haluttiin automaatiojärjestelmä, joka olisi aidosti moderni ratkaisu lämmityksen ohjaamiseen.

Taloyhtiö oli tiedostanut talotekniikan merkityksen energiatehokkuudelle, ja kiinteistön kaukolämpöjärjestelmä olikin hiljattain uusittu. Järjestelmä ei kuitenkaan ollut laajennettavissa muihin kiinteistön taloteknisiin järjestelmiin, joka saattaisi tuoda ongelmia muun muassa vaihtelevissa sisälämpötiloissa etenkin talvella.

Lämmönjakoautomaatiossa oli asetettu vain karkeat arviot meno- ja paluuveden lämpötiloista, eikä niitä ollut hienosäädetty lämmityskauden alkaessa. Lämpötilaan oli myös säädetty ylimääräisiä asteita, jotta vältyttäisiin asukkaiden palautteilta kylmyydestä lämmityskauden aikana.

Puutteellisen lämmityksen ohjaamisen lisäksi Poutapuiston taloyhtiön hallitus havahtui myös asumisturvallisuuteen − vanha automaatiojärjestelmä ei mahdollisesti reagoisi tulipalon sattuessa.

Kustannussäästöt sekä laajennusmahdollisuudet kiinnostivat

Taloyhtiö halusi löytää ratkaisun, joka mahdollistaisi automaation laajennuksen taloteknisten tarpeiden kasvaessa. Tavoitteena oli samalla parantaa rakennuksen kokonaisuuden hallintaa ja asumismukavuutta.

Vertailussa Tunesmart vakuutti palvelun joustavuudella sekä laajennusmahdollisuuksilla pidemmällä aikavälillä. Suunnittelun alkuvaiheessa keskusteltiin budjetista, ja laskelmien kautta hallituksen jäsenet vakuuttuivat lämmityksen ja muun talotekniikan järjestelmien ohjaamisesta modernilla ohjelmistolla.

Tunesmartissa hintataso osoittautui kohtuulliseksi ja myös paketti oli kattavampi muihin ratkaisuihin verrattuna. Hyvän ohjelmiston nähtiin tuovan säästöjä varmimmin alentamalla talon energiakustannuksia. Kustannuslaskenta osoitti myös, että uusi ohjelmisto maksaisi itsensä takaisin jo kahden vuoden sisällä.

Tunesmart päätettiin asentaa Poutapuistoon syksyllä 2022.

Uusi automaatio osoittautui toimivaksi ratkaisuksi

Lämmityksen ohjauksen ohella Tunesmartin rakennusautomaatiota hyödynnettiin Poutapuistossa lisäämällä toiminnallisuuksia muun muassa räystäskourujen lämmitysten sekä poistoilmapuhaltimien säätämiseen. Suunnitelmissa ovat myöhemmin myös valojen ja ulko-ovien lukitusten ohjaaminen, kokonaisvedenkulutuksen mittaaminen sekä sähköautojen latausmahdollisuus ja kulutuskohtainen laskutus.

Tunesmartin älykäs ohjelmisto ja algoritmit toivat Poutapuiston kiinteistön lämmityksen automaattiseen ohjaamiseen mukaan huoneistokohtaiset lämpötilat, sääennusteen ja ennakoinnin. Uusi teknologia toi selvän muutoksen kiinteistön vanhaan lämmityksen ohjausjärjestelmään, joka oli puskenut lämpöä vain ulos ja säätö tapahtui pelkästään ulkolämpötilan perusteella huolimatta sisäolosuhteista.

Tunesmartin rakennusautomaation myötä taloyhtiö Poutapuisto saa nyt neljännesvuosiraportit tuloksista sekä tukea säästö- ja energiatehokkuustavoitteissaan. Talvikautena säästöjä on tullut kaukolämmönlaskuissa ja -kulutuksessa 10-15%. Kesäkautena on säästetty noin 30%. Lämmityksen säätöjen optimoinnilla taloyhtiö sai helposti kustannussäästöjä, ja järjestelmä on jo lähes maksanut itsensä takaisin.

Energiatehokkuuden helppoa seurantaa

Jatkossa taloyhtiö Poutapuistossa seurataan säännöllisesti kiinteistön energiatehokkuutta. Tämän mahdollistaa selkeä raportointi, joka sisältää muun muassa huoneistojen lämpötilat ja kiinteistön lämpötasapainon. Taloyhtiön hallituksen kokouksen agendalle on tullut myös uusi kohta ”kiinteistön energiatehokkuuden seuranta”, jossa käydään läpi raportteja sekä seurataan, paljonko energiankulutus on vähentynyt ja mitä se merkitsee taloyhtiölle euroissa kuukausittain ja vuosittain. Säästöt energian kulutuksessa puhuvat puolestaan − taloyhtiössä ollaankin erittäin tyytyväisä uuden automaation myötä pienentyneisiin lämmityslaskuihin.

Info

Info

Tunesmart huolehtii taloyhtiöstäsi kustannustehokkaasti

Tunesmart on palvelukokonaisuus taloyhtiöiden energiatehokkuuden ja talotekniikan hallinnoimiseen. Palvelu on kehitetty vastaamaan taloyhtiöiden kasvaviin kaukolämmön, hoitovastikkeiden ja korjausvelan haasteisiin sekä asumismukavuuden vaatimuksiin.

Tunesmart-palvelu:

  • Minimoi lämmityksen kustannukset ja maksimoi asumismukavuuden.
  • Helpottaa taloyhtiön hallintaa olosuhdedatan ja -trendien avulla
  • Turvaa kiinteistön elinkaaren hallitsemalla taloyhtiön lämmityksen, vedenmittauksen, ilmanvaihdon, turvallisuuden ja sähköautojen latauksen.
  • Tunesmart-palvelun taustalla on EcoGuard Finland. EcoGuard Finland on osa suomalaista Fidelix-konsernia, joka on rakennusautomaation edelläkävijä yli 20 vuoden ajalta.

Tutustu taloyhtiön energiatehokkuuslaskuriin.

Energiatehokkuuteen ja talotekniikkaan liittyviä asioita ei kannata pohtia yksin. Sparraile näitä asioita asiantuntijan kanssa ilmaisessa taloyhtiösi energiatehokkuuden arviointipuhelussa.

Katso lisää Tunesmart-palvelusta.

Energia
ohjelmistot
taloyhtiön hallinnointi
automaatio
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20221_76664.jpg
Tekoälyä, energiatehokkuutta ja lastaustaskuja - Tällainen on Tokmannin huippumoderni varasto
Mäntsälään nousevan Tokmannin varaston erikoisuutena on hukkalämmön hyödyntäminen.
202010_67290.jpg
YM: rakennusten teknisten järjestelmien energiatehokkuutta parantava asetus
Ympäristöministeriö on antanut asetuksen, jolla säädetään energiatehokkuuden vaatimukset rakennusten automaatio- ja ohjausjärjestelmille, paikallisille sähköntuotantojärjestelmille sekä itsesäätyville laitteille. Ympäristöministeriön tiedotteen mukaan vaatimukset tulevat sovellettaviksi 1.1.2021 alkaen uudisrakennuksissa, korjaus- ja muutostöissä sekä rakennuksen käyttötarkoitusta muutettaessa.
Rakentaminen järjestelmä
Digitaalisuus näkyy harvan työmaatyöntekijän arjessa - syy on tässä
Digitalisaatiosta kohistaan rakennusalalla, mutta tavallisten rakennustyöntekijöiden arjessa se näkyy vielä vähän. Skanskan asiantuntija ei keskittyisi pelkkään teknologiaan.
20219_64005.jpg
Kaikki eivät osallistu yhteisiin talkoisiin, mikä avuksi?
Olemme pieni taloyhtiö, jolla ei ole isännöitsijää tai huoltoyhtiötä vaan esim. pihan kunnossapito ja tehtävissä olevat remontit ja kunnostukset tehdään osakkaiden kesken talkootyönä. Ongelmia ja eripuraa aiheuttavat osakkaat, jotka näihin etukäteen sovittuihin ja infottuihin talkoisiin eivät osallistu. Sen sijaan näiden yhteisten tilojen huolto ja kunnossapito tuntuu jäävän jatkuvasti vain tiettyjen osakkaiden huolehdittavaksi eivätkä työt jakaannu mitenkään tasan. Talkoisiinhan ei lain puolesta voida velvoittaa, mutta mitä muita keinoja olisi, että tilanne saataisiin ratkaistua tasapuolisemmaksi? Voidaanko esim. periä ylimääräinen vastike tai myöntää maksuvapaus osallistujille, jakaa työt jotenkin niin että myös ei-niin-aktiiviset osakkaat hoitaisivat osuutensa vai mitä voisi tehdä?
20221_74364.jpg
Saako isännöitsijä toimia kokouksen puheenjohtajana?
Saako isännöitsijä toimia kokouksen puheenjohtajana? Minkälainen vastuu puheenjohtajalla on tekemistään ehdotuksista ja näille saamistaan päätöksistä asioissa, joita ei ole kokouskutsussa mainittu?Esim. jos kokouskutsussa mainitaan, että hyväksytään kylpyhuoneremontin kulut, niin voiko puheenjohtajan esityksestä päättää, että asia on loppuunkäsitelty? Kyseessä olivat siihenastiset kulut, joihin ei kuulunut yhtiön minulle korvattavaksi kuuluvia kuluja.
20221_76672.jpg
Kenen vastuulla on pihan talvi­kunnossapito?
Kun taloyhtiön pihalla on liukasta, kenen vastuulla on huolehtia, että kukaan ei loukkaa siinä itseään? Kiinteistön ja katualueen talvikunnossapito ei ole vain vitsin ja leikinasia, vaan hyvässä kunnossa oleva piha-alue on kaikkien etu.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton