• Etusivu
  • Energia

Isännöitsijän suositus: Tunesmartin lämmityksen ratkaisu helpottaa taloyhtiön hallintaa

Kaupallinen yhteistyö Tunesmart, EcoGuard Finland
Julkaistu 22.03.2024Päivitetty 02.04.2024
Tunesmart taloautomaatio

Espoon Paratiisiomena ja Espoon Omenapuu taloyhtiössä pähkäiltiin rakennuttajan jäljiltä jääneen lämmönsäätimen kanssa, joka oli hankalakäyttöinen ja vanhentunut eikä siihen saanut enää varaosia. Ongelma kasvoi entisestään, kun asukkailta alkoi tulla palautetta kuumista asunnoista.

Perinteinen lämmitys säätökäyrällä ei enää toiminut

Isännöitsijä tunnisti, että perinteinen lämmitystapa säätökäyrällä ei enää toiminut taloyhtiöissä.

− Emme päässeet vanhaan suljettuun lämmitysjärjestelmään kiinni eikä taas säätökäyrällä pysty vaikuttamaan silloin, kun asukkaat antavat palautetta epämukavista sisälämpötiloista. Tuntui, että säätökäyrää käytettäessä lämmityksen ohjaamisessa piti alati kikkailla, ja halusimme tästä eroon, kertoo isännöitsijä Pekka Jokela.

Edistynyt lämmityksen optimointijärjestelmä ja toimittajan asiantuntijuus vakuuttivat

Etsiessä ratkaisua kerrostalon lämmityksen säätämisen haasteisiin, isännöitsijä kuuli Tunesmartista.

− Kuunneltuamme ensin muiden kokemuksia Tunesmartista ja tutustuttuamme sen toimintaan, päätimme hallituksen kanssa siirtyä lämmityksen nykyaikaan Tunesmartilla, sanoo Jokela.

Jokela taustoittaa, että Tunesmartin puolesta puhui edistynyt huoneistokohtainen lämpötilamittaus, järjestelmän sopivuus laajempaankin käyttöön sekä luotettavan kumppanin asiantuntijuus.

Apuväline talon lämmityksen optiminointiin ja kehityskohteiden tunnistamiseen

Ostoprosessi sekä huoneistojen lämmitys- ja kosteusanturien asennus sujuivat hyvin. Heti anturien asennuksen jälkeen Tunesmartin keräämän mittaustiedon perusteella huomattiin, että yksi osa talossa on kylmempi kuin muut.

Mikäli kerrostalon lämmitysprosessi ei toimi kunnolla, ei lämmityksen optimointia voida tehokkaasti tehdä. Ensin täytyy tunnistaa ja korjata lämmityksen ongelmat, ja sitten vasta alkaa tehostamaan ja optimoimaan.

− Emme olisi ilman Tunesmartia lämmitysprosessin ongelmia näin helposti tunnistaneet ja osanneet edetä niiden tutkinnassa, Jokela sanoo.

Tunesmartilla taloyhtiö pystyy myös tunnistamaan, että “markettimittareissa” voi olla mittausvirheitä. Tärkeää onkin, että asuinnoista saatavat lämpötilalukemat ja mittauspaikan oikeellisuus voidaan todentaa ennen kuin sen perusteella tehdään johtopäätöksiä.

− Asennuksen jälkeen yllättävää oli joidenkin asukkaiden reaktio, kun he vertasivat oman vanhan lämmitysmittarin lukemaa Tunesmartin asukassovelluksen näyttämään lämpötilaan. Tällöin saimme joiltakin palautetta asunnon viileydestä. Tämä oli yllättävä reaktio, sillä talon lämpötilojen asetuksiin ei oltu edes tehty vielä mitään, kertoo Jokela.

Uusi lämmityksen optimointijärjestelmä tuo säästöjä taloyhtiölle, mutta säästönäkökulma ei Jokelan mukaan ole ainoa oikea tai ehdoton kriteeri heille.

− Meille tärkeintä on ollut se, että taloyhtiöön on saatu nykyaikainen lämmityksen optimointijärjestelmä. Tunesmart tuli meille apuvälineeksi, jolla pystymme vaikuttamaan talon oikeanlaiseen lämmitykseen ja tunnistamaan kehityskohteet.

Taloyhtiön johtamisen tukena teknologian hyödyntämistä

Teknologian merkitys ja datan hyödyntäminen tulevat kasvamaan taloyhtiön hallinnassa.

− Uuden teknologian avulla pystymme nyt paremmin seuraamaan ja optimoimaan lämmitystä. Samalla voimme näyttää ulospäin lämmityksen toimivuuden perustuen oikeaan mittaustietoon ja laskentaan, sanoo Jokela ja lisää:

− Tunesmart on kehittynein taloteknologian ratkaisu, mikä meillä on ollut käytössä. Se toimii hyvin ja saamme tarvittaessa heti tukea.

Tunesmartin taloteknologiapalvelut sisältävät lämmityksen optimoinnin ohella muun muassa huoneistokohtaisen vedenkulutuksen laskutuksen, palovaroittimet sekä ovien ja ikkunoiden kiinniolotunnistimet.

Kun yhdestä paikkaa saa talotekniikan ja apuvälineet tähän päivään sekä tulevaisuuden päätöksiin, helpottaa se isännöitsijän työtä.

− Jos taloyhtiössä oleva talotekninen järjestelmä hajotetaan kymmeneen eri osaan niin sitä ei hallinnoi enää kukaan. Isännöitsijän tehtävänähän ei ole hallita järjestelmiä vaan yhtiöitä, ja tehdä hyvät ratkaisut tulevaisuuteen. Tulen vastaisuudessa ajamaan, että muissakin taloyhtiöissämme mennään Tunesmartin lämmityksen optimointijärjestelmään, toteaa Jokela.

As Oy Espoon Paratiisiomenassa ja As Oy Espoon Omenapuussa on käytössä Tunesmart Lämmitysenergia -palvelu, johon sisältyy:

  • Kerrostalon kaukolämmityksen optimointi tekoälyllä
  • Lämmityksen automaation etähallinta
  • Talon käyttäytymiseen ja sääennusteeseen perustuva ennakoiva ja oppiva lämmityksen ohjaus
  • Kiinteistön huoneistoihin ja yleisiin tiloihin asennetut sisäilmaolosuhdeanturit
  • Koneellisen ilmanvaihdon energiatehokas säätö ja yhteensovitus lämmitysprosessin kanssa
  • Talon hallinnoijille sovellus talon lämmityksen toimivuuden seurantaan
  • Asukkaille sovellus oman huoneiston lämmityksen ja kosteuden seurantaan
  • Taloyhtiökohtainen käyttökoulutus, asiakastuki, asennus- ja huoltopalvelu
  • Laaja talotekniikkaverkoston tuki

Info

Info

Tehdäänkö teidänkin talosta älykäs ja huoleton?

Tunesmart ei vain optimoi taloyhtiösi lämmitystä ja pienennä lämmityslaskua. Tunesmart palvelu mahdollistaa myös taloyhtiön turvan, ilmanvaihdon ja vedenkulutuksen optimoinnin ja digitalisoinnin. Tunesmartilla taloyhtiö saa myös etähallittavat ja -testattavat palovaroittimet, joilla taloyhtiö vastaa helposti pelastuslain uusiin vaatimuksiin.

Kysy Tunesmart-palvelusta lisää Olli-Pekalta p. 0400 521 989 tai tutustu www.tunesmart.fi. Pyydä tarvittaessa Tunesmartin asiantuntija taloyhtiösi hallituksen kokoukseen kertomaan lisää.

Tunesmart, EcoGuard Finland
Energia
automaatio
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Tunesmart automaatio taloyhtiössä
Uusi automaatio osoittautui toimivaksi ratkaisuksi
Toimimattomaksi osoittautunut lämmityksen automaatiojärjestelmä sai taloyhtiö Poutapuiston päivittämään kiinteistönsä Tunesmartin automaatiolla. Moderniuden lisäksi uudelta automaatioratkaisulta haluttiin hyvät sisäilmaolosuhteiden seurantamahdollisuudet, raportit kiinteistön energiankulutuksesta, talotekniikan laajennusmahdollisuudet sekä palveluntarjoajan vankkaa tukea.
Lämmitysratkaisu
Älykäs tekniikka ohjaa todellista lämmitystarvetta
Talvikausi on taas edessä ja taloyhtiöllä taklattavana lämmityskauden haasteet. Useimmissa kerrostaloissa lämmitystä ohjataan kuitenkin vielä varsin vanhanaikaisesti ja puutteellisesti. Tällöin talon lämmitys perustuu pelkästään ulkolämpötilaan eikä siinä huomioida sisälämpötiloja. Moderni lämmönohjaus mittaa huoneistojen sisäilmaolosuhteita ja hyödyntää itseoppivaa tekoälyä, joka muun muassa ennakoi sääolosuhteita ja huomioi miten rakennus käyttäytyy eri sääolosuhteissa. Tällöin taloyhtiön lämmitys pohjautuu oikeaan mittaustietoon ja todellisiin tarpeisiin. Moderni lämmönohjaus on nopea ja helppo ottaa käyttöön.
Älykäs lämmitys
Lämmityksen päivittäminen tuo kustannussäästöjä
Kiinteistön lämmittäminen on suuri kuluerä taloyhtiölle. Usein virheellisesti saatetaan ajatella, että lämmitysjärjestelmä toimii kuten pitää ja on säädetty parhaalla mahdollisella tavalla. Onneksi tässä on mahdollisuuksia ja kalliiseen energialaskuun voidaan vaikuttaa varsin helposti. Ottamalla käyttöön uutta lämmityksenohjaustekniikkaa, jossa lämmityksen optimoinnilla vastataan aina todelliseen tarpeeseen, saadaan merkittäviä kustannussäätöjä. Tarkasti ohjautuva moderni lämmitys pitää asumismukavuuden yllä kuluttamatta turhaan energiaa.
20201_62193.jpg
Onko kerrostalossanne yhdessä asunnossa kuuma ja toisessa kylmä?
Kerrostaloissa lämmitysjärjestelmän epätasapaino aiheuttaa tilanteita, joissa yhdessä asunnossa on kuuma ja toisessa kylmä.Wattinen on vesikiertoiseen patteriverkostoon soveltuva älylämmityspalvelu, joka tasapainottaa lämpöenergian jakamista tarkasti jokaiseen asuntoon ja huoneeseen reaaliaikaisesti, ei vain kertatoimenpiteenä. Se myös säätää lämmitystä asukkaiden asumistottumusten mukaan ja poistaa automaattisesti turhaa energiankulutusta ja sen myötä ilmastopäästöjä. Samalla asumismukavuus paranee.Palvelu sisältää älytermostaatit, lämmityksen hallinnan tekoälyn avulla, tietoliikenneyhteydet ja älypuhelinsovelluksen.
201910_60302.jpg
Kerrostaloasuja! Näin karsit jopa kolmanneksen lämmitysenergiasta.
Merkittävä osa taloyhtiöissä kerättävästä hoitovastikkeesta menee lämmityskulujen kattamiseen. Lämmityskulujen leikkaaminen asumismukavuudesta tinkimättä olisi monelle taloyhtiön osakkaalle ja asukkaalle mieluinen ratkaisu, joka näkyisi selkeinä säästöinä taloyhtiöasumisen arjessa.Asuntoja ei tarvitse pitää viileämpinä, vaan niitä lämmitetään fiksummin. Tämä tarkoittaa, että kodeissa on aina sopiva lämpötila, rahaa säästyy ja hiilijalanjälki pienenee.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton