• Etusivu
  • Rakentaminen

Tunnista nurkkiesi vipeltäjät

Rakentajan toimitus
Päivitetty 25.05.2020
20197_59201.jpg

Muurahaiset ovat luonnossa tarpeellisia, sisätiloissa kiusallisia.

Kesäisin ulko-ovia ja ikkunoita tulee pidettyä enemmän auki, ja samalla tietämättään tarjoaa kodin monelle epätoivotulle lemmikille. Nämä kaverit ovat ihan kivoja - luonnossa. Kotiinsa niitä tuskin moni haluaa, jolloin edessä saattaa olla hankala reviirisota.

Tässä muutamia Suomalaisten sisätilojen valtaajia, ja vinkkejä niistä eroon pääsemiseen.

Muurahaiset

Nämä Suomen luonnon kannalta tutut ahkeroitsijat rakentavat suuria yhteiskuntia, joiden hyvinvoinnista ne huolehtivat koko elämänsä ajan.

Muurahaiset ovat tärkeä osa puutarhan monimuotoisuutta ja niiden hävittäminen voi olla jopa haitallista pihalle. Talon rakenteisiin ja sisätiloihin muurahaiset eivät kuitenkaan kuulu. Tällöin voit puolustaa omaa reviiriäsi, ja ryhtyä torjuntahommiin.

Tehokkaana tapana kaikkien muurahaislajien tuhoamisessa toimivat aerosolit ja sirotteet (Raid, Baygon), jotka tappavat nopeasti kosketuksesta ruokaa etsivät muurahaiset, jolloin koko muurahaispesä karsiutuu ruuan puutteen vuoksi. Jos haluat tehokkaammin koko muurahaispesästä eroon, avaa se lapiolla, kaada pesään muurahaissirotetta ja sulje pesä. Jos pesään ei pääse helposti käsiksi, voi erilaisia houkutinaineita sisältäviä nesteitä jättää syötiksi pesän läheisyyteen, muurahaisten kulkureitille. Syöttiä ei kannata liikutella pariin viikkoon, eikä muita herkkuja pidä jättää esille. Muurahaiset tuhoavat pesän omatoimisesti syömällä ainetta ja viemällä sitä pesään ruuaksi. Muurahaiset kuolevat vasta myöhemmin, joten elottomien muurahaisruhojen puute ei vielä kerro siitä, onko ansoista ollut hyötyä.

Sokeritoukat

Oletko ikinä napsauttanut valoja päälle kylpyhuoneeseen, keittiöön tai vessaan ja huomannut jonkin noin 1cm pitkän, hopeanhohtoisen ja siivettömän öttiäisen vilahtavan piiloon valolta? Tällöin todennäköisesti kyseessä on ollut sokeritoukka. Ne viihtyvät pimeässä ja suosivat kosteita sisätiloja.

Sokeritoukan ruokavalio on laaja. Se syö mm. tapettiliimaa, valokuvia, tekstiilejä, nahkaa, hiuksia, ihokarvoja ja jopa likaa. Munansa se laskee rakoihin ja halkeamiin.

20197_59199.jpg

Sokeritoukan voi myrkyttää käsittelemällä kaikki sen liikkumispaikat muurahaissirotteella. Tämä on paras tehdä silloin, kun kämppä on tyhjänä muutaman päivän. Kotiin saapuessa sirote pestään huolellisesti pois vedellä ja pesuaineella.

Toinen tapa päästä eroon sokeritoukista on kaatamalla kiehuvaa vettä kaikkiin viemäreihin, imuroimalla kaikki kosteiden tilojen rakoset ja saumat vieden pölypussin saman tien ulkoroskikseen, puhaltamalla kuumaa ilmaa hiustenkuivaimella kaikkiin löytämiisi onkaloihin ja koloihin, sekä lopuksi käsittelemällä esiintymispaikat aerosoleilla.

Ampiaiset

Ampiaisia on suomessa monia lajeja, ja ne saattavat pesiytyä ullakoille, onttoihin puihin ja pensaisiin, tai maahan pehmeään sementtiin ja tiilien väliseen laastiin.

Ampiaisilla on neljä siipeä ja selvästi erottuvat keltamustat juovat, sekä kolme ruumiin pääosaa: pää, keskiruumis ja vatsa.

Mehiläisistä poiketen ampiaiset eivät parveile, mutta ne pistävät useita kertoja suhteellisen herkästi. Jos talossa tai pihassa on havaittavissa kasvava joukko ampiaisia keväästä eteenpäin, on todennäköistä, että lähialueella on ampiaispesä.

Ampiaisen pistot ovat kivuliaita, joillekin jopa hengenvaarallisia.
Ampiaisen pistot ovat kivuliaita, joillekin jopa hengenvaarallisia.

Kotimatkalla olevia ampiaisia seuraamalla pesän voi paikantaa, mutta sen kanssa on oltava varovainen. Myöhäiskesällä pesässä voi olla jopa yli 20 000 vihaista ampiaista. Ampiaispesän hävittämisessä suositellaan ammattilaisen puoleen kääntymistä. Jos kuitenkin haluat tuhota pesän itse, suojaa itsesi huolellisesti joka puolelta, myös kasvot ja pää.

Ampiaiset kerääntyvät illalla lennon jälkeen takaisin pesään, jolloin on hyvä hetki suihkutella säästelemättä pesä täyteen torjunta-aerosolia. Sama kannattaa toistaa seuraavana iltana, jolloin pidemmälle lentäneet ampiaiset ovat ehtineet palata tutkimusretkeltään. Maassa olevien pesien päälle kannattaa kaataa aerosolisuihkun jälkeen runsaasti hiekkaa. Varmuuden vuoksi tulee suojautua myös siirtäessäsi tuhottua pesää parin vuorokauden päästä.

Vaikka ampiainen on ihmiselle usein epätoivottua seuraa, on se kuitenkin hyötyhyönteinen. Jos ihmisten ja ampiaisten asumusten ja kulkureittien välillä on tarpeeksi välimatkaa, eikä pesä näin tuota ongelmia, voidaan ampiaisten antaa elää rauhassa omassa kommuunissaan.

Loppukesällä toukkien ruokinnan loppuessa ampiainen saattaa löytää tiensä rakennuksen sisätiloihin. Mitään makeaa ei kannata jättää esille. Sen sijaan rasvan tai sipulin paistaminen, viinietikan keittäminen, ja valkosipulikynsien pisteleminen sitruunaviipaleisiin, ovat toimivampia keinoja ampiaisen karkottamisessa.

Luteet, eli lutikat

Lude on tumma, soikea, litteä ja leveä tuholainen. Kooltaan lude on noin 5-8 mm.

Päivisin lude lymyilee erilaisissa piilopaikoissa, mutta ei kuitenkaan poistu muutamaa metriä kauemmas apajastaan, eli sängyn läheltä. Yön turvin tämä epätoivottu lemmikki kipuaa sängylle nukkuvan ihmisen luo ja imee verta jättäen ihoon ikäviä puremajälkiä. Kaikkien iho ei puremajälkiin reagoi, mutta usein pistokohdan ympäristöön ilmestyy punoitusta, turvotusta tai kutiavia paukamia. Tauteja luteet eivät kuitenkaan Suomessa aiheuta.

Ludeongelma voi levitä helposti koko kerrostaloon.
Ludeongelma voi levitä helposti koko kerrostaloon.

Luteet voi nähdä paljain silmin, mutta päivisin ne ovat piiloleikin ammattilaisia. Tämän vuoksi niiden läsnäolo on helpompi havaita esimerkiksi sängystä (tai sen läheisyydestä) löytyvien uloste- ja veritahrojen, luteen- tai toukannahkojen, sekä munankuorien avulla. Välillä myös epämiellyttäväksi, makeaksi ja ällöttäväksi kuvailtu haju voi paljastaa luteen.

Luteiden ilmetessä tulee kääntyä ammattilaisen puoleen myrkytyksen aloittamiseksi, sillä kuluttajan käyttöön tarkoitetut torjunta-aineet onnistuvat vain karkottamaan lutikat hetkeksi pakoon. Pahimmassa tapauksessa syöpäläiset löytävät karkutiellään reitin naapuriin. Asunnoissa isännöitsijälle tulee ilmoittaa, sillä lutikkatilanteessa on hyvin todennäköistä, että sama vaiva on naapuriasunnoissakin. Ammattilaisen suorittaman myrkytyksen ohella voit itse avittaa lutikoiden kuolemaa viemällä lämpökäsittelyä kestävät esineet ja tekstiilit pariksi tunniksi 60°C asteiseen saunaan (ei löylyvettä), tai vaihtoehtoisesti pakastaa ne -18°C asteessa. Vuodevaatteet kannattaa pestä 60°C asteessa ja laittaa kuivausrumpuun siihen tarkoitetussa suojapussissa, jotta kestävimmät lutikat eivät pelastaudu kuivausrummun rakenteisiin.

Turkiskuoriainen

Tämä pieni, aikuisena noin 5mm pitkä, öttiäinen ampaisee sisään taloon avoimesta ikkunasta tai ovesta, tai vaihtoehtoisesti kipittävät naapuriasunnosta putkistoja, hormeja ja porraskäytäviä pitkin. Taloksi asetuttuaan turkiskuoriainen ryhtyy munimaan.

6-22 päivässä munista kuoriutuu toukkia, jotka ottavat heti työkseen toimia talon siivouspiiskureina. Ne nimittäin käyttävät ravinnokseen tekstiilipölyä ja kuolleita hyönteisiä.

Kuoriaisia on paljon erilaisia.
Kuoriaisia on paljon erilaisia.

Likaiset ja tahraiset vaatteet ja muut tekstiilit ovat turkiskuoriaiselle herkkua. Turkiskuoriaisen toukka jättää tekstiileihin reikiä, joiden reunat ovat tasaisia, toisin kuin koi, jonka jättämien reikien reunat ovat pörröisiä (koit torjutaan samalla tavalla kun turkiskuoriaiset).

Suurin ongelma Suomessa on vyöturkiskuoriainen. Toukka on noin 1cm pitkä ja tummanruskea, sen takapäässä on karvatupsu. Aikuinen vyöturkiskuoriainen on noin puolet toukkaa pienempi, tummanruskea tai musta, ja sillä on selässään leveä, kellertävä aaltojuova.

Turkiskuoriainen on vaikea torjuttava, ja joissain tilanteissa koko kiinteistö tulee torjua asiantuntijoiden toimesta. Omatoimisesti voit torjua turkiskuoriaisia punaseetrituotteilla ja liima-ansoilla. Tärkeää torjumisessa on perusteellinen siivoaminen. Aloita ottamalla kaapeista ja laatikoista kaikki orgaaninen pois (vaatteet, lakanat jne.). Ravistele ja harjaa tekstiilit sellaisen alustan päällä, mihin tuholaiset voivat pudota leviämättä (esim. lakana, kylpyamme). Tekstiilit voi myös käsitellä +60 °C (30min) ja/tai -18 °C (14vrk) lämpötiloissa. Tilat imuroidaan huolellisesti, ottaen huomioon kaikki nurkat ja raot. Pölypussi pakastetaan imuroinnin jälkeen. Siivoamisen jälkeen listoille ja nurkkiin suihkutetaan hyönteistorjunta-ainetta tai punaseetri-öljyä. Koko tila pyyhitään saippuavedellä ja kuivataan.

Hiiret

Nämä tuholaiset

ovat tarpeen tullen oikeita taikureita. Vaikka niiden (kotihiirten) ruumis on noin 70-100mm pitkä ja siihen nähden sopusuhtaisen paksu, mahtuvat ne läpi jopa 5mm raoista. Niiden pehmeä ruumis antaa paljon periksi, jonka lisäksi pienet leuat mahdollistavat tarvittaessa reiän suurentamisen.

Hiirten poissa pitämiseksi on tärkeää tarkistaa kaikki aukot, ilmareiät ja tiivisteet, ja tarvittaessa peittää niitä metalliverkoilla (räystäät, reikätiilet ja ilmareiät), teräsvillalla ja saumausaineella (pitkistot), sekä piikki- ja harjanauhoilla (oviaukot). Hiiret kiipeävät ketterästi ja hakevat piilopaikkaa pitkästä nurmikosta, joten nurmikko kannattaa pitää lyhyenä ja kasvustot sellaisina, etteivät ne tarjoa hiirille helppoa reittiä katolle tai talon rakenteisiin.

Jos löydät sisältä mustahkoja (väri vaihtelee), noin 7mm pitkiä, toisesta päästä teräviä papanoita, kannattaa aloittaa hiirentorjunta.

Hiirien tehokkaaseen torjuntaan kannattaa hiirenmyrkkyä asettaa useaan paikkaan noin viiden metrin säteellä. Hiirille tarkoitettuja syöttejä kannattaa laittaa esimerkiksi roskiskaappeihin, ja muihin paikkoihin, jossa vierailee hiiriä, mutta ei pahaa-aavistamattomien ihmisten sormia ja varpaita, tai kotieläinten kuonoja ja tassuja.

Kunnan terveydensuojeluviranomainen voi määrätä kunnassa tarpeellisista toimenpiteistä vahinkoeläinten hävittämiseksi, mikäli niiden voidaan katsoa levittävän tauteja tai muutoin aiheuttaa terveyshaittaa (763/94, 31§).

Hiiret ninjailevat helposti tiensä sisätiloihin pienistäkin aukoista.
Hiiret ninjailevat helposti tiensä sisätiloihin pienistäkin aukoista.
Ohje

Ohje

Hyödyllisiä linkkejä:

Rakentaminen
huoneisto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20227_79105.jpg
Kolme ratkaisua tilaongelmiin
Mitä enemmän asukkaalle on suunniteltu tilaa, sen arvokkaampi asunto on. Seinän sisään liukuvia Liune-ovia käytetään kasvavissa määrin vakioratkaisuna uudis- ja korjausrakentamisessa. Kun ovi liukuu piiloon seinän sisään, jää koko seinäpinta vapaaksi sisustukselle, eikä kääntyviä ovia tarvitse väistellä.Esittelemme nyt kolme tälle ajalle tyypillistä tapausta, jossa korjausrakennusprojektin yhteydessä asennettava Liune-ovi vapauttaa tilaa viihtyisälle asumiselle ja toimivalle arjelle.
20186_53515.jpg
Väliseinän ja -pohjan eristäminen kannattaa
Joskus saattaa kotona ilmetä ongelma, mikä vaikuttaa huomattavasti asuinviihtyvyyteen. Nimittäin äänet! Olemassa oleva eriste ei eristä ääntä ollenkaan ja/tai äänieristyksen huomioon ottaminen edellisen remontin tai rakentamisen yhteydessä on unohtunut vallan tai ratkaisut ovat osoittautuneet epäonnistuneiksi. Yläkerrasta kuuluvat askelten äänet ja naapurihuoneesta pienimmätkin pihahdukset. Kaukana on levollinen elämä näissä tilanteissa omassa kodissa. Mitä sitten voisi tehdä? Väliseinän ja -pohjan oikeanlaisella eristämisellä vaikutat suuresti ääneneristykseen - unohtamatta myöskään lämmöneristävyyden paranemista.
201812_55751.jpg
Tee onnistunut matka uuteen kotiin - haaveista totta
Haaveistako totta? Useat meistä haaveilevat yksilöllisesti suunnitellusta kodista − omien tärkeimpien mielikuvien ja toiveiden toteutumisesta niin paperilla kuin myös todellisuudessa. Moni on ehkä raapustanut ruutupaperille huonejakoja ja miettinyt, miten uuden talon huonetilat keskenään jakautuisivat. On kuitenkin hyvä kysyä itseltä, onnistuukohan tämä nyt omalla osaamisella. Kultainen neuvo tähän on: omat visiot kannattaa käydä rohkeasti esittelemässä ammattitaitoiselle ja kokonaisuudet hallitsevalle arkkitehdille heti hankkeen alussa. Ammattilainen hahmottaa kokonaisuudet ja kuuntelee tarkkaan rakennuttajan toiveet.
20214_70101.jpg
Mitä on kapillaarinen kosteus ja miten aiheutuneet ongelmat korjataan?
Tunkkainen sisäilma, hajuhaitat, kalkkihärmä perustuksissa, kosteutta rakenteissa, märkä kellari – kuulostaako tutulta? Nämä kaikki ovat tyypillisiä haittavaikutuksia, jotka voivat johtua kapillaarisen kosteuden aiheuttamista kosteusongelmista. Näistä kosteusongelmista kärsivät yleensä vanhemmat rakennukset, jotka on perustettu aikansa rakennustavan mukaisesti perusmaan tai liian hienojakoisen aineksen kuten hiekan päälle. Näiden perustusten alla ei ole käytetty kapillaarikatkoja. Nykyään perustusten alle laitetaan esimerkiksi pestyä sepeliä katkaisemaan kapillaarinen kosteudennousu maasta. Perustusten alaisen kapillaarisen maa-aineksen vaihtaminen jälkikäteen on käytännössä mahdotonta. Tällöin tarvitsee etsiä muu ratkaisu ongelman korjaamiseen.
202012_67899.jpg
Valitse oikea seinäliima tapetointiin
Markkinoilla on monenlaisia tapetteja ja joskus oikean seinäliiman tai liisterin valinta voi tuntua vaikealta. Tärkeää kauniin tapetoinnin onnistumisessa on kunnolliset pohjatyöt sekä oikea liima, jotta tapetti pysyy seinällä vielä vuosienkin päästä eikä kupruile tai repsota.
taloyhtiön oma sähkömies. Lattialla sähkökaapelelita ja kuvassa näkyy sähkömiehen haalarit ja kädet.
Sähköasennus silloin kun taloyhtiö sitä tarvitsee
Sähkölaitteiden asentaminen ja huoltaminen, sekä sähkötyöt ylipäätäänkin, ovat työtehtäviä, joita ei saa suorittaa kuin alan koulutettu ammattilainen. Toisinaan vikaantuminen tapahtuu yllättäen ja myös sähkölaitteissa tapahtuu ikään ja käyttöön liittyvää kulumaa. Mutta miten saada kiinni hyvä sähköasentaja silloin, kun sitä tarvitaan, ja onko odotusaika aina automaattisesti viikkoja? Tarjolla on hyviä uutisia taloyhtiöille ja asukkaille – miltä kuulostaa ihan oma sähköasentaja, joka on käytettävissä nopealla varoitusajalla? Miten tällainen toimii, ja mitä se maksaa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton