• Etusivu
  • Talo

Näin torjut kotona vipeltävät tuholaiset, kuten turkiskuoriaiset, sokeritoukat tai luteet

Tunnista nurkkiesi vipeltäjät

Sari Nieminen
Päivitetty 28.04.2025
muurahainen

Muurahaiset ovat luonnossa tarpeellisia, sisätiloissa kiusallisia. (Kuva Adobe Stock)

Kun ulko-ovia tai ikkunoita tulee pidettyä enemmän auki, samalla tietämättään tarjoaa kodin monelle epätoivotulle lemmikille. Tässä muutamia suomalaisten sisätilojen valtaajia, ja vinkkejä niistä eroon pääsemiseen.

Nämä kaverit ovat ihan kivoja – luonnossa. Kotiinsa niitä tuskin moni haluaa, jolloin edessä saattaa olla hankala reviirisota.

Sokeritoukat

Oletko ikinä napsauttanut valoja päälle kylpyhuoneeseen, keittiöön tai vessaan ja huomannut jonkin noin 1cm pitkän, hopeanhohtoisen ja siivettömän öttiäisen vilahtavan piiloon valolta? Tällöin todennäköisesti kyseessä on ollut sokeritoukka. Ne viihtyvät pimeässä ja suosivat kosteita sisätiloja.

Sokeritoukan ruokavalio on laaja. Se syö mm. tapettiliimaa, valokuvia, tekstiilejä, nahkaa, hiuksia, ihokarvoja ja jopa likaa. Munansa se laskee rakoihin ja halkeamiin.

<p data-block-key="xuopx">Sokeritoukka (Kuva Adove Stock)</p>
Sokeritoukka (Kuva Adove Stock)

Sokeritoukan voi myrkyttää käsittelemällä kaikki sen liikkumispaikat muurahaissirotteella. Tämä on paras tehdä silloin, kun kämppä on tyhjänä muutaman päivän. Kotiin saapuessa sirote pestään huolellisesti pois vedellä ja pesuaineella.

Toinen tapa päästä eroon sokeritoukista on kaatamalla kiehuvaa vettä kaikkiin viemäreihin, imuroimalla kaikki kosteiden tilojen rakoset ja saumat vieden pölypussin saman tien ulkoroskikseen, puhaltamalla kuumaa ilmaa hiustenkuivaimella kaikkiin löytämiisi onkaloihin ja koloihin, sekä lopuksi käsittelemällä esiintymispaikat aerosoleilla.

Luteet, eli lutikat

Lude on tumma, soikea, litteä ja leveä tuholainen. Kooltaan lude on noin 5–8 mm.

Päivisin lude lymyilee erilaisissa piilopaikoissa, mutta ei kuitenkaan poistu muutamaa metriä kauemmas apajastaan, eli sängyn läheltä. Yön turvin tämä epätoivottu lemmikki kipuaa sängylle nukkuvan ihmisen luo ja imee verta jättäen ihoon ikäviä puremajälkiä. Kaikkien iho ei puremajälkiin reagoi, mutta usein pistokohdan ympäristöön ilmestyy punoitusta, turvotusta tai kutiavia paukamia. Tauteja luteet eivät kuitenkaan Suomessa aiheuta.

<p data-block-key="m0fvx">Ludeongelma voi levitä helposti koko kerrostaloon. (Kuva Adobe Stock)</p>
Ludeongelma voi levitä helposti koko kerrostaloon. (Kuva Adobe Stock)

Luteet voi nähdä paljain silmin, mutta päivisin ne ovat piiloleikin ammattilaisia. Tämän vuoksi niiden läsnäolo on helpompi havaita esimerkiksi sängystä (tai sen läheisyydestä) löytyvien uloste- ja veritahrojen, luteen- tai toukannahkojen, sekä munankuorien avulla. Välillä myös epämiellyttäväksi, makeaksi ja ällöttäväksi kuvailtu haju voi paljastaa luteen.

Luteiden hävittäminen

Luteiden ilmetessä tulee kääntyä ammattilaisen puoleen myrkytyksen aloittamiseksi, sillä kuluttajan käyttöön tarkoitetut torjunta-aineet onnistuvat vain karkottamaan lutikat hetkeksi pakoon. Pahimmassa tapauksessa syöpäläiset löytävät karkutiellään reitin naapuriin.

Asunnoissa isännöitsijälle tulee ilmoittaa, sillä lutikkatilanteessa on hyvin todennäköistä, että sama vaiva on naapuriasunnoissakin.

Ammattilaisen suorittaman myrkytyksen ohella voit itse avittaa lutikoiden kuolemaa viemällä lämpökäsittelyä kestävät esineet ja tekstiilit pariksi tunniksi 60°C asteiseen saunaan (ei löylyvettä), tai vaihtoehtoisesti pakastaa ne -18°C asteessa.

Vuodevaatteet kannattaa pestä 60°C asteessa ja laittaa kuivausrumpuun siihen tarkoitetussa suojapussissa, jotta kestävimmät lutikat eivät pelastaudu kuivausrummun rakenteisiin.

Turkiskuoriainen

Tämä pieni, aikuisena noin 5 mm pitkä, öttiäinen ampaisee sisään taloon avoimesta ikkunasta tai ovesta, tai vaihtoehtoisesti kipittävät naapuriasunnosta putkistoja, hormeja ja porraskäytäviä pitkin. Taloksi asetuttuaan turkiskuoriainen ryhtyy munimaan.

6–22 päivässä munista kuoriutuu toukkia, jotka ottavat heti työkseen toimia talon siivouspiiskureina. Ne nimittäin käyttävät ravinnokseen tekstiilipölyä ja kuolleita hyönteisiä.

<p data-block-key="j9eav">Kuoriaisia on paljon erilaisia. (Kuva Adobe Stock)</p>
Kuoriaisia on paljon erilaisia. (Kuva Adobe Stock)

Muurahaiset

Muurahaiset ovat tärkeä osa puutarhan monimuotoisuutta ja niiden hävittäminen voi olla jopa haitallista pihalle. Talon rakenteisiin ja sisätiloihin muurahaiset eivät kuitenkaan kuulu. Tällöin voit puolustaa omaa reviiriäsi, ja ryhtyä torjuntahommiin.

Tehokkaana tapana kaikkien muurahaislajien tuhoamisessa toimivat aerosolit ja sirotteet, jotka tappavat nopeasti kosketuksesta ruokaa etsivät muurahaiset, jolloin koko muurahaispesä karsiutuu ruuan puutteen vuoksi. Muurahaisrasiat toimivat hyvin sisätiloissa ja hävittävät koko pesän hajuttomasti. Tosin sitä rasiaa pitää sietää jaloissa jonkin aikaa.

***VAROITUS! Rajoita myrkkyjen käyttö mieluiten vain sisätiloihin. Muurahaismyrkyt vahingoittavat myös muita hyönteisiä, kuten pölyttäjiä. Ulkokäytössä myrkyt jäävät luontoon, jossa niiden vaikutukset voivat olla pitkäaikaisia. (Tukes)

Jos haluat tehokkaammin koko muurahaispesästä eroon, avaa se lapiolla, kaada pesään muurahaissirotetta ja sulje pesä. Muurahaiset tuhoavat pesän omatoimisesti syömällä ainetta ja viemällä sitä pesään ruuaksi. Muurahaiset kuolevat vasta myöhemmin, joten elottomien muurahaisruhojen puute ei vielä kerro siitä, onko ansoista ollut hyötyä.

Lue myös hevosmuurahaisista: Hevosmuurahaiset tuhoavat puurakenteita >>

Ampiaiset

Ampiaisia on suomessa monia lajeja, ja ne saattavat pesiytyä ullakoille, onttoihin puihin ja pensaisiin, tai maahan pehmeään sementtiin ja tiilien väliseen laastiin.

Ampiaisilla on neljä siipeä ja selvästi erottuvat keltamustat juovat, sekä kolme ruumiin pääosaa: pää, keskiruumis ja vatsa.

Mehiläisistä poiketen ampiaiset eivät parveile, mutta ne pistävät useita kertoja suhteellisen herkästi. Jos talossa tai pihassa on havaittavissa kasvava joukko ampiaisia keväästä eteenpäin, on todennäköistä, että lähialueella on ampiaispesä.

<p data-block-key="04f4w">Ampiaisen pistot ovat kivuliaita, joillekin jopa hengenvaarallisia. (Kuva Adobe Stock)</p>
Ampiaisen pistot ovat kivuliaita, joillekin jopa hengenvaarallisia. (Kuva Adobe Stock)

Kotimatkalla olevia ampiaisia seuraamalla pesän voi paikantaa, mutta sen kanssa on oltava varovainen. Myöhäiskesällä pesässä voi olla jopa yli 20 000 vihaista ampiaista. Ampiaispesän hävittämisessä suositellaan ammattilaisen puoleen kääntymistä. Jos kuitenkin haluat tuhota pesän itse, suojaa itsesi huolellisesti joka puolelta, myös kasvot ja pää.

Ampiaiset kerääntyvät illalla lennon jälkeen takaisin pesään, jolloin on hyvä hetki suihkutella säästelemättä pesä täyteen torjunta-aerosolia. Sama kannattaa toistaa seuraavana iltana, jolloin pidemmälle lentäneet ampiaiset ovat ehtineet palata tutkimusretkeltään.

Maassa olevien pesien päälle kannattaa kaataa aerosolisuihkun jälkeen runsaasti hiekkaa. Varmuuden vuoksi tulee suojautua myös siirtäessäsi tuhottua pesää parin vuorokauden päästä.

Älä hävitä, jos ei ole pakko

Vaikka ampiainen on ihmiselle usein epätoivottua seuraa, on se kuitenkin hyötyhyönteinen. Jos ihmisten ja ampiaisten asumusten ja kulkureittien välillä on tarpeeksi välimatkaa, eikä pesä näin tuota ongelmia, voidaan ampiaisten antaa elää rauhassa omassa kommuunissaan.

Loppukesällä toukkien ruokinnan loppuessa ampiainen saattaa löytää tiensä rakennuksen sisätiloihin. Mitään makeaa ei kannata jättää esille. Sen sijaan rasvan tai sipulin paistaminen, viinietikan keittäminen, ja valkosipulikynsien pisteleminen sitruunaviipaleisiin, ovat toimivampia keinoja ampiaisen karkottamisessa.

*** HUOMAUTUS! Älä koskaan tapa niitä suloisen pörröisiä ja kilttejä mehiläisiä!

Likaiset ja tahraiset vaatteet ja muut tekstiilit ovat turkiskuoriaiselle herkkua. Turkiskuoriaisen toukka jättää tekstiileihin reikiä, joiden reunat ovat tasaisia, toisin kuin koi, jonka jättämien reikien reunat ovat pörröisiä (koit torjutaan samalla tavalla kun turkiskuoriaiset).

Suurin ongelma Suomessa on vyöturkiskuoriainen. Toukka on noin 1 cm pitkä ja tummanruskea, sen takapäässä on karvatupsu. Aikuinen vyöturkiskuoriainen on noin puolet toukkaa pienempi, tummanruskea tai musta, ja sillä on selässään leveä, kellertävä aaltojuova.

Turkiskuoriaisen torjunta

Turkiskuoriainen on vaikea torjuttava, ja joissain tilanteissa koko kiinteistö tulee torjua asiantuntijoiden toimesta. Omatoimisesti voit torjua turkiskuoriaisia punaseetrituotteilla ja liima-ansoilla.

Tärkeää torjumisessa on perusteellinen siivoaminen. Aloita ottamalla kaapeista ja laatikoista kaikki orgaaninen pois (vaatteet, lakanat jne.). Ravistele ja harjaa tekstiilit sellaisen alustan päällä, mihin tuholaiset voivat pudota leviämättä (esim. lakana, kylpyamme).

Tekstiilit voi myös käsitellä +60 °C (30 min) ja/tai -18 °C (14 vrk) lämpötiloissa. Tilat imuroidaan huolellisesti, ottaen huomioon kaikki nurkat ja raot. Pölypussi pakastetaan imuroinnin jälkeen. Siivoamisen jälkeen listoille ja nurkkiin suihkutetaan hyönteistorjunta-ainetta tai punaseetri-öljyä. Koko tila pyyhitään saippuavedellä ja kuivataan.

Hiiret

Nämä tuholaiset ovat tarpeen tullen oikeita taikureita. Vaikka niiden (kotihiirten) ruumis on noin 70–100 mm pitkä ja siihen nähden sopusuhtaisen paksu, mahtuvat ne läpi jopa 5 mm raoista. Niiden pehmeä ruumis antaa paljon periksi, jonka lisäksi pienet leuat mahdollistavat tarvittaessa reiän suurentamisen.

Hiirien torjunta

Hiirten poissa pitämiseksi on tärkeää tarkistaa kaikki aukot, ilmareiät ja tiivisteet, ja tarvittaessa peittää niitä metalliverkoilla (räystäät, reikätiilet ja ilmareiät), teräsvillalla ja saumausaineella (pitkistot), sekä piikki- ja harjanauhoilla (oviaukot). Hiiret kiipeävät ketterästi ja hakevat piilopaikkaa pitkästä nurmikosta, joten nurmikko kannattaa pitää lyhyenä ja kasvustot sellaisina, etteivät ne tarjoa hiirille helppoa reittiä katolle tai talon rakenteisiin.

Jos löydät sisältä mustahkoja (väri vaihtelee), noin 7 mm pitkiä, toisesta päästä teräviä papanoita, kannattaa aloittaa hiirentorjunta.

Hiirien tehokkaaseen torjuntaan kannattaa hiirenmyrkkyä asettaa useaan paikkaan noin viiden metrin säteellä. Hiirille tarkoitettuja syöttejä kannattaa laittaa esimerkiksi roskiskaappeihin, ja muihin paikkoihin, jossa vierailee hiiriä, mutta ei pahaa-aavistamattomien ihmisten sormia ja varpaita, tai kotieläinten kuonoja ja tassuja.

Kunnan terveydensuojeluviranomainen voi määrätä kunnassa tarpeellisista toimenpiteistä vahinkoeläinten hävittämiseksi, mikäli niiden voidaan katsoa levittävän tauteja tai muutoin aiheuttaa terveyshaittaa (763/94, 31§).

VINKKI! Toimitus voi omasta puolestaan todeta, että kissan hankkiminen karkottaa hiiret kodista.

Huomio

Huomio

Myrkkyjen käyttörajoitukset

Hyönteismyrkyt

Suomessa hyönteismyrkkyjen käyttöä rajoitetaan kansallisilla riskinhallintakeinoilla mehiläisten ja muiden pölyttäjien suojelemiseksi. Rajoitukset koskevat kaikkia 1.1.2018 jälkeen annettuja hyönteismyrkkyjen eli valmisteryhmän 18 (hyönteis- ja punkkimyrkyt sekä muiden niveljalkaisten torjuntaan käytettävät valmisteet) lupapäätöksiä ja lupien muutoksia. Lisäksi Tukes on 1.10.2020 päättänyt uusista hyönteismyrkkyjä koskevista kestävän käytön toimista ja rajoituksista. Uusia rajoituksia tulee noudattaa 1.1.2022 alkaen.  (Tukes). Myrkkyjen käyttörajoituksista lisää Tukesin sivuilla >>

Jyrsijämyrkyt

Jyrsijämyrkkyjä tarvitaan rottien ja hiirien torjuntaan muiden torjuntakeinojen ohella. Jyrsijämyrkyt ovat vaarallisia muille nisäkkäille ja linnuille, jos ne pääsevät syömään jyrsijämyrkkyvalmisteita. Näiden riskien hallitsemiseksi jyrsijämyrkyille on asetettu rajoituksia tehoaineiden hyväksymisen yhteydessä, katso Euroopan unionin virallinen lehti. Lisäksi Suomessa on kansallisesti rajoitettu jyrsijämyrkkyjen käyttöä. (Tukes). Jyrsijämyrkkyjen kansalliset rajoitukset >>

Talo
huoneisto
siivous
lutikka
lude
eläimet
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20224_77803.jpg
Kun lutikka eli lude valtaa kodin, miten pitää toimia?
Lude, lutikka tai seinälude on taloyhtiöissä yleistyvä riesa, joka salamatkustaa asuntoon yleensä lomatuliaisina matkatavaroissa tai käytetyn huonekalun kätköissä. Torjuntatöihin on syytä ryhtyä nopeasti, sillä pahimmillaan ongelma pitkittyy ja lutikat leviävät talon rakenteiden kautta toisiin huoneistoihin.
20222_76864.jpg
Lutikka viihtyy siellä missä ihmisetkin
Viime vuosina lutikkahavainnot ovat moninkertaistuneet ja lutikkamäärät nousseet dramaattisesti globaalisti. Havainnot eivät rajoitu Suomessa ainoastaan pääkaupunkiseudulle, vaan kyse on laajemmasta ongelmasta. Myös pienemmät paikkakunnat kärsivät näistä ikävistä ihmisen ja muiden nisäkkäiden verellä elävistä syöpäläisistä.
Esimerkki kapillaarisesta kosteudennoususta.
Mitä on kapillaarinen kosteus ja miten aiheutuneet ongelmat korjataan?
Tunkkainen sisäilma, hajuhaitat, kalkkihärmä perustuksissa, kosteutta rakenteissa, märkä kellari – kuulostaako tutulta? Nämä kaikki ovat tyypillisiä haittavaikutuksia, jotka voivat johtua kapillaarisen kosteuden aiheuttamista kosteusongelmista. Näistä kosteusongelmista kärsivät yleensä vanhemmat rakennukset, jotka on perustettu aikansa rakennustavan mukaisesti perusmaan tai liian hienojakoisen aineksen kuten hiekan päälle. Näiden perustusten alla ei ole käytetty kapillaarikatkoja. Nykyään perustusten alle laitetaan esimerkiksi pestyä sepeliä katkaisemaan kapillaarinen kosteudennousu maasta. Perustusten alaisen kapillaarisen maa-aineksen vaihtaminen jälkikäteen on käytännössä mahdotonta. Tällöin tarvitsee etsiä muu ratkaisu ongelman korjaamiseen.
202112_73959.jpg
Pyhien aika taloyhtiössä
Rauhallinen ja leppoisa joulu taloyhtiössä vaatii hieman esivalmisteluja. Osa asukkaista lähtee loman viettoon muualle ja osa taas viettää lomansa kotona, mutta valmisteluissa on kuitenkin syytä kiinnittää huomiota siihen, että elämä talossa jatkuu mukavissa ja turvallisissa merkeissä. Joulun aikaan on tärkeää luoda tunnelmaa, mutta samalla on muistettava turvallisuus. Valitsemalla oikeat koristeet ja noudattamalla turvallisuusohjeita voit nauttia joulusta huoletta.
Kerrostaloja
Viikon kysymys: Autotallien antaminen taloyhtiön omistukseen
Voiko taloyhtiö vaatia autotallien omistajia luovuttamaan itse maksetut autotallit asunto-osakeyhtiölle ilman maksua?Kadulla on seitsemän samanlaista 7-kerroksista taloa, joiden osakkaat saivat rakentaa taloyhtiön vuokratontille autotallit, kuka halusi, mutta tallien piti olla vain Pisari-tuotteen autotalleja. Vuokrasopimusta taloyhtiön kanssa ei ole tehty, mutta kaikki talot ovat saaneet rakennusluvat talleille.Alunperin maksaneet jotain, nyt autotallin voi myydä jollekin toiselle osakkaalle 2000-5000 hinnasta.Ilmaiseksi nyt pitäisi antaa ne taloyhtiölle, joka tekisi niistä osakkeita. Osakkaat maksaisivat yhtiövastiketta taloyhtiölle, kunhan niistä olisi tehty osakkeita. Kuitenkin omistusoikeus pysyisi itsellä. Voiko isännöitsijä näin tehdä? Isännöitsijä esittää, että hallitus esittäisi sen yhtiökokouksessa.
20236_82003.jpg
Voiko yhtiökokouksen päätöksestä valittaa?
Yhtiökokous päätti 5 000 euron remontista, vaikka asiaa ei ollut mainittu kokouskutsussa. Tulkintani mukaan päätös oli yhtiöjärjestyksen vastainen. Voiko yhtiökokouksen päätöksestä valittaa? Jos voi, mikä on oikea tapa toimia ja miten kauan kokouksen jälkeen valituksen voi vielä tehdä?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton