• Etusivu
  • LVI

Nyt on oikea aika nykyaikaistaa lämmityksen ohjaus – säästöjä jo tämän talven energiakuluihin

Kaupallinen yhteistyö Fidelix
Julkaistu 31.10.2023Päivitetty 30.01.2024
Tunesmart lämmitysratkaisu

Kuva: Tunesmart

Talvikausi on taas edessä ja taloyhtiöllä taklattavana lämmityskauden haasteet. Useimmissa kerrostaloissa lämmitystä ohjataan kuitenkin vielä varsin vanhanaikaisesti ja puutteellisesti. Tällöin talon lämmitys perustuu pelkästään ulkolämpötilaan eikä siinä huomioida sisälämpötiloja. Moderni lämmönohjaus mittaa huoneistojen sisäilmaolosuhteita ja hyödyntää itseoppivaa tekoälyä, joka muun muassa ennakoi sääolosuhteita ja huomioi miten rakennus käyttäytyy eri sääolosuhteissa. Tällöin taloyhtiön lämmitys pohjautuu oikeaan mittaustietoon ja todellisiin tarpeisiin. Moderni lämmönohjaus on nopea ja helppo ottaa käyttöön.

Mitataanko taloyhtiössäsi sisäilmaolosuhteita?

Lämmitys on suuri kuluerä taloyhtiössä, jossa jokainen osakas on maksajana, kun taloyhtiön lämmityskulut jaetaan omistajien kesken. Asukkaiden vaikutus kustannuksiin on kuitenkin rajallinen ilman tietoa ja suunnitelmaa.

Tyypillinen ongelma kerrostalossa on, että rakennuksessa on sekä liian kuumia että liian kylmiä asuntoja, eikä kenelläkään ole kattavaa yleisnäkymää eri huoneistojen sisäilmaolosuhteista. Tämä johtaa monesti tilanteeseen, jossa koko rakennusta ylilämmitetään kylmimmän huoneiston takia ja muissa huoneistoissa kärsitään kuumuudesta.

Korkea lämpötila tekee myös sisäilmasta kuivempaa, joka vaikuttaa sekä asumisviihtyisyyteen että terveyteen. Samalla taloyhtiö tuhlaa energiaa ja rahaa. Jokainen 1°C huonelämpötiloissa nostaa kaukolämpökuluja 5%.

Pienillä päivityksillä suuret vaikutukset asumismukavuuteen ja euroihin

Tunesmartin lämmityksen ohjauksella saavutetaan tyypillisesti 10-20 prosentin säästöt kaukolämpökuluissa. Tämä moderni lämmityksenohjaus perustuu huoneistojen sisäilmaolosuhteiden mittaamiseen. Mittaustietoa kerätään asuntoihin asennettavalla pienellä olosuhdeanturilla, joka mittaa lämpötilaa ja kosteutta. Kun nämä mittaustiedot tuodaan rakennuksen 3D-mallinnukseen, taloyhtiön hallinnoijat saavat tarkan kokonaiskuvan huoneistojen ja kerrosten lämpötilaeroista. Tämä helpottaa myös mahdollisten vikapaikkojen tunnistusta.

Kertyvä historiadata auttaa itseoppivaa tekoälyä optimoimaan lämmitystä ennakoimalla säiden vaihtelun, huomioimalla rakennuksen materiaalin, sijainnin sekä käyttäytymisen eri sääolosuhteissa. Tämän lisäksi jokainen asukas voi seurata sovelluksesta oman huoneiston lämpötilaa, kosteutta ja lämmityksen vaikutusta CO2-päästöihin.

Taloyhtiön lämmityksen optimoinnin Tunesmartilla voi tehdä heti eikä se ole riippuvainen taloyhtiön muista remonteista.

Lämmityksen ohjausjärjestelmä helposti käyttöön

Lämmityksen optimointiin liittyviä päätöksiä ei kannata tehdä pelkästään laitteen elinkaaren perusteella. Kun kaukolämpöä ohjataan älykkäästi, siitä saatavat säästöt voivat olla isommat kuin mitä nykyisen laitteen laskennallinen elinkaariarvo on. Vaihdettaessa lämmityksen älykkääseen järjestelmään, ovat säästöt nähtävissä heti.

Lämmityksen optimointijärjestelmä ei vaadi erityistä käyttöä. Älykkään lämmityksen algoritmit toimivat automaattisesti, ja toimittaja valvoo, että kaikki toimii suunnitelmien mukana.

Lämmityksen ohjausjärjestelmän päivityksessä kiinteistöön ei tehdä rakenteellisia muutoksia vaan talon tekniikka nykyaikaistetaan: taloon asennetaan uusi kosketusnäytöllinen keskusyksikkö ja pääasiassa kaikki toimintojen käyttö tapahtuu nettiselaimella.

Kun taloyhtiö on päivitetty Tunesmartin lämmityksellä, taloyhtiöllä on valmiudet päivittää myös palo- ja turvavahtien, vedenkulutuksen, ilmanvaihdon, sähkökojeiden ja sähköautojen latausten hallintaa.

Info

Info

Älykäs tekniikka ohjaa todellista lämmitystarvetta

Tunesmart Energia -palvelussa huoneistojen sisäilmaolosuhteet todennetaan antureilla ja rakennuksen 3D-mallinnuksella. Näiden avulla taloyhtiön hallinnoijat saavat näkyvyyden talon lämpötasapainoon sekä vikojen paikallistukseen.

Tunesmart Energia -palvelussa tekoäly optimoi lämmitystä oikeisiin tarpeisiin perustuen. Se ennakoi, oppii ja analysoi keräämäänsä dataa huoneistoista, rakennuksesta ja sääennusteesta. Tällöin taloyhtiön lämmitys perustuu mittaustietoon, ei olettamuksiin, mikä takaa tasaisen ja oikeanlaisen lämmityksen eri aikoina eri tarpeisiin.

Fidelix
LVI
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Tunesmart automaatio taloyhtiössä
Uusi automaatio osoittautui toimivaksi ratkaisuksi
Toimimattomaksi osoittautunut lämmityksen automaatiojärjestelmä sai taloyhtiö Poutapuiston päivittämään kiinteistönsä Tunesmartin automaatiolla. Moderniuden lisäksi uudelta automaatioratkaisulta haluttiin hyvät sisäilmaolosuhteiden seurantamahdollisuudet, raportit kiinteistön energiankulutuksesta, talotekniikan laajennusmahdollisuudet sekä palveluntarjoajan vankkaa tukea.
Älykäs lämmitys
Lämmityksen päivittäminen tuo kustannussäästöjä
Kiinteistön lämmittäminen on suuri kuluerä taloyhtiölle. Usein virheellisesti saatetaan ajatella, että lämmitysjärjestelmä toimii kuten pitää ja on säädetty parhaalla mahdollisella tavalla. Onneksi tässä on mahdollisuuksia ja kalliiseen energialaskuun voidaan vaikuttaa varsin helposti. Ottamalla käyttöön uutta lämmityksenohjaustekniikkaa, jossa lämmityksen optimoinnilla vastataan aina todelliseen tarpeeseen, saadaan merkittäviä kustannussäätöjä. Tarkasti ohjautuva moderni lämmitys pitää asumismukavuuden yllä kuluttamatta turhaan energiaa.
201712_51104.jpg
Tutustu edistykselliseen patteritermostaattiin
Tiesitkö että vaihtamalla perinteisen termostaatin älykkääseen termostaattiin voit säästää vuodessa melkoisesti? Vaihtamalla esimerkiksi yli 15 vuotta vanhan termostaatin omavoimaiseen malliin, voi energian säästösi olla 8 %, mutta jos vaihdat termostaatin Danfoss Eco™ termostaattiin, voi energiansäästösi nousta jopa 30 %:iin.
20208_66210.jpg
Kahdeksan kuukautta vuodessa ilman ostettua energiaa
Vuonna 2008 raitiovaunuonnettomuudessa loukkaantunut Mikael Turtiainen toteuttaa isänsä ja yhteistyökumppaneiden kanssa uutta omakotitaloa Tuusulan asuntomessuille. Lähes valmiin talon erikoisuutena on tavoite selvitä kahdeksan kuukautta vuodessa ilman ostettua energiaa.
20211_68317.jpg
Harkitsetko kodin lämmitystavan vaihtoa? Osallistu ilmaiseen webinaariin!
Lämmitätkö fiksusti vai maksatko liikaa? Olisiko sopiva aika lämmitysremontille ja mitä tukia siihen on mahdollista saada? Osallistu NIBEn järjestämään ilmaiseen webinaariin keskiviikkona 3.3.2021 klo 18, niin päivität lämmitystietosi vaivattomasti ajan tasalle.
20239_82800.jpg
Poistoilmalämpöpumppu haastaa tehokkuudessa maalämmön
Poistoilmalämpöpumppu (lyhenne PILP) on maa- ja ilma-vesilämpöpumpun lisäksi suosittu ja varteenotettava vaihtoehto omakotitalon tai rivitaloasunnon lämmitysvaihtoehdoksi. Kodissa on paljon lämpöenergiaa tuottavaa: ihmiset, jääkaappi, pakastin, elektroniikkaa, sauna, jne. Tuotamme lämpöenergiaa huomaamattamme.NIBE poistoilmalämpöpumput ovat tämän energian kierrätysjärjestelmä: ne hyödyntävät talosta poistettavan ilman lämpöenergiaa niin tuloilman lämmitykseen, vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään kuin käyttöveden lämmitykseenkin, mihin kaikki poistoilmalämpöpumput eivät pysty.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton