• Etusivu
  • Osakas

Äänioikeus taloyhtiössä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 21.02.2025
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Ellei taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä ole muuta määrätty, tuottaa jokainen osake yhtiökokouksessa yhden äänen. Uuden asunto-osakeyhtiölain 6-luvun 13 §:n 2. momentissa on äänileikkuri, jonka mukaan kukaan ei saa yhtiökokouksessa äänestää suuremmalla äänimäärällä kuin viidesosalla kokouksessa edustettuina olevien osakkeiden yhteenlasketusta äänimäärästä. Äänileikkurista on mahdollisuus poiketa yhtiöjärjestyksen määräyksellä.

Osakkeenomistajalla on oikeus osallistua yhtiökokoukseen, käyttää puhevaltaansa ja äänestää kaikissa muissa, paitsi sellaisissa asioissa, jotka koskevat häntä itseään. Tämän vuoksi osakkeenomistaja ei saa äänestää asiassa, joka koskee hänelle myönnettävän vastuuvapauden käsittelyä, kannetta häntä vastaan, hänen vapauttamistaan vahingonkorvausvelvollisuudesta tai muusta velvoitteesta yhtiötä kohtaan tai osakkeenomistajan huoneiston haltuunottoa koskevassa asiassa.

Äänestyskielto koskee myös tilannetta, joka koskee kannetta muuta henkilöä vastaan tai tämän vapauttamista velvoitteesta, jos osakkeenomistajalla on asiassa odotettavissa olennaista etua. Lisäedellytys on, että etu saattaa olla ristiriidassa yhtiön edun kanssa.

Osakkeenomistajan edellä mainittuja esteellisyyssäännöksiä sovelletaan myös osakkeenomistajan käyttämään asiamieheen.

Osakas
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Osakeluettelo
Yhtiön hallituksen velvollisuutena on uuden asunto-osakeyhtiölain 2-luvun 12 §:n nojalla huolehtia siitä, että taloyhtiössä on asianmukaisesti laadittu ja ylläpidetty osakeluettelo. Osakeluetteloon merkitään kaikki yhtiön osakkeet osakeryhmittäin numerojärjestyksessä, huoneisto, jonka hallintaan osakeryhmä tuottaa oikeuden, osakekirjojen antamispäivä, osakekirjan omistajan nimi ja postiosoite sekä luonnollisen henkilön ollessa omistajana syntymäaika ja oikeushenkilön rekisterinumero.Osakkeen aiempaa omistajaa koskevat osakeluettelotiedot on säilytettävä kymmenen vuotta alkaen siitä, kun osakkeen uusi omistaja on merkitty osakeluetteloon.Osakeluettelo on julkinen asiakirja, joten jokaisella osakasasemasta riippumatta on oikeus tutustua osakeluetteloon ja saada siitä jäljennös. Jäljennöksen toimittamisesta voidaan periä yhtiölle hallituksen hyväksymä kohtuullinen maksu.
20208_66125.jpg
YM: osallistu kyselyyn ja anna kommenttisi rakentamisen vastuista pykäläluonnoksiin
Maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistuksen työ on edennyt vaiheeseen, jossa ympäristöministeriö pyytää kommentteja rakentamisen vastuita koskevista alustavista pykäläluonnoksista ja niiden perusteluista.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Isännöitsijätoimiston korvausvastuu vesivahingossa?
Rivitalomme lämmönjakohuoneen kone vaihdettiin pari vuotta sitten. Sovimme uusimisen jälkeen, että isännöitsijätoimiston mies käy kuukausittain 10 €:n korvauksella tarkistamassa ja säätämässä konetta.Loppukeväällä 2013 havaitsin kosteutta asuntomme kivijalassa. Isännöitsijätoimiston mies totesi kuumavesiputken rikkoutumisen, josta syystä vettä oli päässyt ulkovarastoon ja makuuhuoneeseen. Vuodon alkamisajankohtaa ei voitu määrittää.Laudoitusta jouduttiin purkamaan kuivausyritys hoiteli kuivaukset. Taloyhtiöllemme kuivauksen omavastuu maksoi yli 3000 €.Nyt kysynkin, mikä on isännöitsijätoimiston korvausvastuu vesivahingosta? Olimmehan palkanneet miehen isännöitsijätoimistolta lämmönjakohuoneen huoltoon.
202112_74262.jpg
Saako hallituksen pj kieltäytyä järjestämästä ylimääräistä yhtiökokousta?
Voiko hallituksen puheenjohtaja kieltäytyä järjestämästä ylimääräistä kokousta, kun vaadittuja asioita ei ole käsitelty aikaisemmin ja vaatimus koskee yhtiökokoukselle kuuluvia asioita? Kuinka osakkaat voivat saada asiat käsiteltäväksi, jos hallitus ei ilmoita osakkaille, milloin kevätyhtiökokouksen asioita aletaan käsitellä? Mitkä ovat aikarajat osakkaille asioiden saamiseksi esille kevätyhtiökokoukseen?Asukkaat ovat kärsineet viimeiset 10 vuotta huonosta hallituksesta ja kiinteistön kunnosta pidosta.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Kuka korjaa taloyhtiön rakennusvirheet?
Taloyhtiömme on tehnyt ennen 10-vuotistakuun päättymistä tarkastuksen.Kuuluuko grynderin korjattavaksi:kopolaatoitusta (eli pohjastaan irti olevia laattoja, mutta toistaiseksi eivät irtautuneet toisistaan) on vierekkäin 40 laatan alueella.suihkun kohdalta lattiakallistus johtaa veden myös WC pöntön eteen pöntöllä istujan jalkoihin.talossa on kuuden metrin parvekkeet. Parvekkeissa on keskikohdalla painumaa niin paljon, että parvekkeen reunalla oleva vesikouru kerää keskelle vettä eikä johda päädyssä olevaan poistoputkeen.parvekkeiden painuma on niin iso, että parvekelasitusten säätövaraa ei enää ole.
202010_67007.jpg
Vesilaskutus uudistuu - tarkoittaako se kallista investointia?
Putkiremontti on kallis projekti taloyhtiölle ja siksi siihen harvoin ryhdytään kevyin perustein. Energiatehokkuusdirektiivin muutoksen toimeenpaneva lakiuudistus on aiheuttanut täysin perusteltuja kysymyksiä taloyhtiöissä. Jos linjasaneeraus on tehty ennen mittariasennusten pakollistamista, tarkoittaako tämä, että kallis investointi olisi jälleen edessä?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton