• Etusivu
  • Remontti

Kulutuksen mukaiseen vesilaskutukseen siirtyminen ei aina vaadi putkiremonttia

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Smartvatten Oy
Julkaistu 08.10.2020Päivitetty 12.10.2023
202010_67007.jpg

Energiatalouden kannalta ajatellen lämmin vesi aiheuttaa suurimman osan taloyhtiön kustannuksista.

Putkiremontti on kallis projekti taloyhtiölle ja siksi siihen harvoin ryhdytään kevyin perustein. Energiatehokkuusdirektiivin muutoksen toimeenpaneva lakiuudistus on aiheuttanut täysin perusteltuja kysymyksiä taloyhtiöissä. Jos linjasaneeraus on tehty ennen mittariasennusten pakollistamista, tarkoittaako tämä, että kallis investointi olisi jälleen edessä?

Työ- ja elinkeinoministeriö kertoo lakiuudistuksesta kertovassa artikkelissaan, että lain voimaantulon jälkeen uusissa taloyhtiöissä vesilaskutuksen tulisi perustua etäluettavilla mittareilla mitattuun kulutukseen perustuvaan laskutukseen. Vanhoissa taloyhtiöissä kulutusperusteiseen laskutukseen siirryttäisiin sitä mukaa, kun niissä lain voimaantulon jälkeen tehtävän putkisaneerauksen yhteydessä asennettaisiin asianmukaiset etäluettavat vesimittarit. Tämä on saanut taloyhtiöt varpailleen. Vesimittareiden asennus ei kaikissa tapauksissa tarkoita putkiremonttia, vaikka putkitöiltä ei mittareiden asennuksen yhteydessä voidakaan välttyä.

Energiatehokkuusdirektiivi on määrännyt, että vesimittarit tulee asentaa taloyhtiöihin niin uudiskohteissa (2011) kuin saneerauskohteissa (2013). Direktiiviä on taloyhtiöissä tulkittu niin, että vesimittarit on asennettava, mutta ei otettava käyttöön. Syksyn lakimuutoksen osalta tämä tarkoittaa sitä, että valmius kulutuksen mukaiseen vesilaskuun siirtymiseen saattaa osassa vanhoja taloyhtiöitä olla jo olemassa eikä putkisaneerausta näissä tapauksissa tarvita. Veden ja energian säästämiseen on siis mahdollista ryhtyä vanhoissakin taloyhtiöissä vaikka heti.

Kulutuksen mukainen laskutus on oikeudenmukaista ja tekee taloyhtiöstä energiatehokkaan

Energiatalouden kannalta ajatellen lämmin vesi aiheuttaa suurimman osan taloyhtiön kustannuksista. Vedestä kertyvät kustannukset jätevesineen kaikkineen ovat keskimäärin 37 prosenttia taloyhtiön kustannuksista. Suurin vaikuttaja vedenkulutuksessa ovat asukkaiden kulutustottumukset. Kun asukkaalle luodaan mahdollisuus vedenkulutuksensa tarkkailuun huoneistonäytöltä tai mobiilisovelluksesta, saattaa vedenkulutus laskea jopa kolmanneksen. Energiankulutuksessa tämä tarkoittaa peräti 10 prosentin säästöä. Tämä hyöty sataa taloyhtiön kassaan myös rahallisena säästönä.

Vedenmittauksen älykkäät laitteistot ja rajapintaratkaisut tekevät vesilaskutusprosessista helppoa. Kulutustietojen siirtyminen automaattisesti laskutukseen helpottaa isännöintiä. Virheiden mahdollisuus kulutustiedoissa pienenee automaation myötä ja eikä kulutustietojen keräämiseen taloyhtiöiden teknisistä tiloista kulu aikaa. Laskutus voidaan jaksottaa pienemmälle laskutusvälille, jolloin tasauslaskukäytäntö voidaan unohtaa. Kun vedenmittausjärjestelmässä on mahdollisuus tarkkailla omaa kulutusta, on vesilaskun suuruuteen mahdollisuus varautua etukäteen. Tämä tapa on myös oikeudenmukainen. Jokainen asukas maksaa juuri siitä, mitä kuluttaa – aivan kuten sähköstäkin.

Lue lisää

Vedenmittauksen älykkäät laitteistot ja rajapintaratkaisut tekevät vesilaskutusprosessista helppoa.

Vedenmittauksen älykkäät laitteistot ja rajapintaratkaisut tekevät vesilaskutusprosessista helppoa.

Katso Verton Webinaari

Mitä myyttejä vesilaskutukseen liittyy? Mitä lakiuudistus todellisuudessa pitää sisällään? Mitä tämä tarkoittaa isännöitsijälle? Entä taloyhtiölle tai asunnon omistajalle?

Näihin kysymyksiin ja paljon muuhun saat vastauksen Verton Webinaarissa Kulutuksen mukainen vesilaskutus on oikeudenmukaista.

Kiinnostuitko?

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö Smartvattenille

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Smartvatten Oy
Remontti
putkiremontti
vesiputkistot
käyttövesi
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20212_68614.jpg
Oikeudenmukaista vesi­laskutusta ilman putkiremonttia
Monissa taloyhtiöissä vesilaskutus perustuu huoneiston henkilömäärään tai veden yksikkökustannukseen pinta-alaa kohti ja laskutetaan osana vuokraa kiinteänä vesimaksuna. Tästä syystä säästeliäs vedenkäyttäjä saattaa maksaa runsaammin vettä käyttävien naapurien kulutuksesta. Kun vedenkulutusta mitataan ja laskutetaan huoneistokohtaisesti, maksaa jokainen juuri siitä, mitä kuluttaa. Kulutuksen mukaiseen vesilaskutukseen siirtyminen voi olla mahdollista vaikka heti ja ilman putkiremonttia.
202011_67502.jpg
Oikeudenmukainen vesilaskutus taloyhtiöön
Monissa taloyhtiöissä vesilaskutus on perustunut huoneiston henkilömäärään, veden yksikkökustannukseen pinta-alaa kohti ja ollut vuokraan sisällytettynä kiinteänä vesimaksuna. Eduskunta on nyt hyväksynyt lakimuutoksen, jolla uudistetaan veden mittaamista ja laskutusta. Lakiuudistuksen taustalla on EU:n energiatehokkuusdirektiivin muutoksen toimeenpano.
20204_63811.jpg
Älyominaisuuksilla on merkitystä vedenmittauksessa
Energiatehokkuusdirektiivi on määrännyt, että vesimittarit tulee asentaa taloyhtiöihin niin uudiskohteissa (2011) kuin saneerauskohteissa (2013). Valitettavasti direktiiviä on tulkittu siten, että mittarit on ollut pakko asentaa, mutta ei ottaa käyttöön. Lokakuussa 2020 astuu voimaan kulutuksen mukaisen vesilaskutuksen pakollistava asetus. Mitä tämä tarkoittaa sinun taloyhtiössäsi?
20206_65302.jpg
Kulutuksen mukaisella vesilaskutuksella vauhtia energian­säästöön
Lämpö, sähkö ja vesi ovat asumisen perusedellytyksiä. Asuinkiinteistön kustannuksista suurin osa syntyy käyttövedestä, käyttöveden lämmityksestä ja jätevedestä. Vedenkäyttö muodostaa keskimäärin 37 % taloyhtiön kiinteistökustannuksista. Huoneistokohtaisella vedenmittauksella ja kulutuksen mukaisella vesilaskutuksella voi taloyhtiössä saada aikaan merkittäviä säästöjä.Vesi on taloyhtiön suurin yksittäinen kuluerä. Kokonaisuutena veteen kuluu enemmän rahaa kuin koko taloyhtiön lämmittämiseen. Yksin veden lämmitys vie noin 30 % taloyhtiön lämmitysenergiasta. Kun huomioidaan asumisen koko energiankulutus, sähkö mukaan lukien, on lämpimän veden osuus 20 % kunkin asukkaan henkilökohtaisesta energiankulutuksesta.
20205_64688.jpg
Onko taloyhtiösi valmistautumassa kulutuksenmukaiseen vesilaskutukseen?
Taloyhtiöt valmistautuvat parhaillaan kulutuksenmukaiseen vesilaskutukseen siirtymiseen ja ovat viestineet asukkaille tulevasta muutoksesta. Muutoksen käytännön vaikutukset ovat kuitenkin asukkaille ja ammattilaisille itselleenkin vielä vieras asia, mutta niihin voi varautua etukäteen. Verto-kohteissa kaiken vesilaskutukseen liittyvän voi jättää Verton huoleksi siirtymällä VertoPro-asiakkaaksi.
Jarno Virtanen
Putkiremontti siirtyi ja lämmitys alkoi toimia – kaksi taloyhtiötä kertoo vedenkäsittelyn vaikutuksista
Useissa taloyhtiöissä putkiremontit tulevat mieleen, kun putkistot ovat tulossa tiensä päähän, lämmitys toimiii epätasaisesti tai putkistoissa ilmenee esimerkiksi vuotoja. Yksi apu ja ratkaisu voi olla kuitenkin vedenlaadun parantaminen. Tässä artikkelissa kaksi taloyhtiön edustajaa kertoo kokemuksista vedenkäsittelystä sekä avaamme salaisuutta miksi vedenkäsittelyllä on niin tehokas vaikutus putkistoihin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton