• Etusivu
  • Remontti

Vuonna 2022 kulutetusta käyttövedestä annettava erittely asukkaalle

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Smartvatten Oy
Julkaistu 29.10.2021Päivitetty 16.11.2021
20217_71704.jpg

Lakiuudistuksen tavoitteena on ohjata kotitalouksien veden ja lämmitysenergian kulutusta energiatehokkaampaan suuntaan.

Vuoden 2022 alusta lähtien vesimaksuvastikkeen ja vedestä perittävän korvauksen yhteydessä on annettava tiedot vastikkeen tai korvauksen perusteista. Lisäksi asukkaalla on oikeus saada erittely kulutetusta kylmästä ja lämpimästä vedestä. Tämä tuo kompastuskiviä taloyhtiön ja isännöitsijän kiinteistönhallintaan ja vesilaskutukseen.

Marraskuussa 2020 voimaan tulleen lakiuudistuksen mukaan uusissa taloyhtiöissä vesilaskutuksen tulisi perustua huoneistokohtaisilla ja etäluettavilla mittareilla mitattuun kulutukseen. Vuoden 2022 alusta lähtien hallituksen antaman asetuksen TEM/2021/44 mukaan asunto-osakeyhtiön osakkeenomistajalle, vuokralaiselle sekä asumisoikeuden haltijalle on annettava kuukausittain tiedot lämpimän ja kylmän käyttöveden kulutuksesta, vaikka itse vesilaskutus käytännössä tehtäisiinkin esimerkiksi kerran vuodessa.

Lakiuudistuksen tavoitteena on ohjata kotitalouksien veden ja lämmitysenergian kulutusta energiatehokkaampaan suuntaan. Lakiuudistus kuitenkin linjaa, että vanhoissa taloyhtiöissä kulutusperusteiseen laskutukseen siirryttäisiin vasta sitä mukaa, kun niissä lain voimaantulon jälkeen tehtävän putkisaneerauksen yhteydessä asennettaisiin asianmukaiset etäluettavat vesimittarit. Velvoite kuukausittaisen erittelyn toimittamisesta koskee näin ollen niitä saneeraus- ja uudiskohteita, jotka ovat saaneet rakennusluvan 23.11.2020 jälkeen.

Energiansäästötalkoisiin kannattaa ryhtyä heti

Huoneistokohtainen vedenkulutuksen mittaus ja kulutuksen mukainen vesilaskutus yhdistettynä asukkaiden henkilökohtaisten kulutustottumusten muutokseen tuovat huomattavaa säästöä veden ja energian kulutuksessa. Markkinoilla on jo nyt tarjota kotimaisia ja älykkäitä vedenmittausjärjestelmiä, joiden asentaminen putkiremontoituun asuinkiinteistöön on täysin mahdollista.

Vedenmittausjärjestelmän elinkaarikustannus saadaan pienenemään sitä mukaa, kun konkreettista säästöä veden ja energian kulutuksessa syntyy. Jos vedenkulutuksessa päästään 30 prosentin säästöön, tarkoittaa se kymmenen prosentin säästöä energiankulutuksessa. Säästö on niin merkittävä, että vanhoissakin taloyhtiöissä investointi kannattaa.

Koska henkilökohtaiset kulutustottumukset ovat yksi suurimmista syistä korkeaan vedenkulutukseen, kannattaa vedenmittausjärjestelmän valinnassa etäluennan lisäksi huomioida asukkaan mahdollisuus tarkkailla omaa kulutustaan. Matalan kynnyksen vesilaskutukseen siirtymiseen tarjoavat älykkäiden vedenmittausjärjestelmien mahdollistamat ylläpito- ja vesilaskutuspalvelut, jotka helpottavat niin taloyhtiön kuin isännöitsijän kiinteistönhallintaa ja vesilaskutusta.

Asukas voi tarkkailla vedenkulutustaan VertoMobile-sovelluksen avulla.
Asukas voi tarkkailla vedenkulutustaan VertoMobile-sovelluksen avulla.
Huomio

Huomio

Vertolta kokonaisratkaisu vedenkulutuksen mittaukseen ja vesilaskutukseen

Verto tekee vesilaskutuksesta helppoa vedenmittauksen ja vesilaskutuksen kokonaisratkaisun avulla. VertoLite on kevyt ratkaisu vedenmittaukseen. Järjestelmä on helppo asentaa, koska se pitää sisällään vain vesimittarit ja on heti käyttövalmis. Asukas voi tarkkailla vedenkulutustaan VertoMobile-sovelluksen avulla.

VertoBill-palvelun valitsemalla jätät huoneistokohtaisen vesilaskutuksen, maksuvalvonnan ja perinnän Verton huoleksi.

VertoCare takaa, että Verton tutkitusti laadukas asiakaspalvelu vastaa taloyhtiösi asukkaiden vesilaskutukseen liittyviin kysymyksiin.

Tutustu vedenmittauksen kokonaisratkaisuun ja pyydä tarjous nyt!

Kiinnostuitko? Voit jättää yhteydenottopyynnön tästä:

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö Smartvattenille


Smartvatten Oy
Remontti
vesiputkistot
käyttövesi
putkiremontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20213_69608.jpg
Älykäs energia­ratkaisu ei ole putki­remontin suuruinen ponnistus
Suurin osa asuinkiinteistön kustannuksista syntyy käyttövedestä, käyttöveden lämmityksestä ja jätevedestä. Koska vesi on kallista, on kannattavin energiainvestointi veden säästäminen. Usein luullaan älykkäiden energiaratkaisuiden olevan putkiremontin suuruinen investointi taloyhtiölle. Onko tosiaan näin?
20201_61964.jpg
Tiedätkö jo taloyhtiöiden suurimman energiasyöpön?
Taloyhtiöissä suurin energiasyöppö on lämmin vesi. Motivan mukaan 40 prosenttia asuinrakennuksissa käytetystä vedestä on lämmintä vettä. Kymmenen minuutin suihkun aikana käytetyn lämpimän veden lämmittämiseen kuluisi aikaa neljä tuntia, jos lähtisimme lämmittämään sitä hellalla. Veden vastuullinen kuluttaminen on helpoin keino säästää energiaa. Pudottamalla valuvan veden alla peseytymiseen käyttämämme aika vaikkapa puoleen, saadaan aikaan merkittäviä säästöjä asumisen energiankulutuksessa. Myös EU:n tasolla taloyhtiöiden veden- ja energiankulutukseen on tartuttu.
20206_65302.jpg
Kulutuksen mukaisella vesilaskutuksella vauhtia energian­säästöön
Lämpö, sähkö ja vesi ovat asumisen perusedellytyksiä. Asuinkiinteistön kustannuksista suurin osa syntyy käyttövedestä, käyttöveden lämmityksestä ja jätevedestä. Vedenkäyttö muodostaa keskimäärin 37 % taloyhtiön kiinteistökustannuksista. Huoneistokohtaisella vedenmittauksella ja kulutuksen mukaisella vesilaskutuksella voi taloyhtiössä saada aikaan merkittäviä säästöjä.Vesi on taloyhtiön suurin yksittäinen kuluerä. Kokonaisuutena veteen kuluu enemmän rahaa kuin koko taloyhtiön lämmittämiseen. Yksin veden lämmitys vie noin 30 % taloyhtiön lämmitysenergiasta. Kun huomioidaan asumisen koko energiankulutus, sähkö mukaan lukien, on lämpimän veden osuus 20 % kunkin asukkaan henkilökohtaisesta energiankulutuksesta.
20202_60569.jpg
Käytätkö vettä kohtuudella?
Taloyhtiöissä vedenkäyttö muodostaa keskimäärin 37 % kiinteistökustannuksista ja on taloyhtiön suurin yksittäinen kuluerä. Kokonaisuutena veteen kuluu enemmän rahaa kuin koko taloyhtiön lämmittämiseen. Koska vesi on kallista, veden säästäminen on kannattavin energiainvestointi.
20212_68614.jpg
Oikeudenmukaista vesi­laskutusta ilman putkiremonttia
Monissa taloyhtiöissä vesilaskutus perustuu huoneiston henkilömäärään tai veden yksikkökustannukseen pinta-alaa kohti ja laskutetaan osana vuokraa kiinteänä vesimaksuna. Tästä syystä säästeliäs vedenkäyttäjä saattaa maksaa runsaammin vettä käyttävien naapurien kulutuksesta. Kun vedenkulutusta mitataan ja laskutetaan huoneistokohtaisesti, maksaa jokainen juuri siitä, mitä kuluttaa. Kulutuksen mukaiseen vesilaskutukseen siirtyminen voi olla mahdollista vaikka heti ja ilman putkiremonttia.
20202_62869.jpg
Suihkussa euro valuu viemäriin 10 minuutissa!
Kun valitset vedenmittausjärjestelmää, ota haltuusi prosessin koko kaari – tekniikasta tiedon siirtymiseen, asennuksesta arkeen, luotettavuudesta laskutukseen ja käyttöönotosta kestävyyteen.Lämmin vesi on energiasyöppö: suihkussa euro valuu viemäriin kymmenessä minuutissa, kun jääkaappi hurisee samalla rahalla kolme viikkoa. Huoneistokohtainen vedenkulutuksen mittaus ja kulutuksen mukainen laskutus vähentää vedenkulutusta kolmanneksella.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton