Älyominaisuuksilla on merkitystä vedenmittauksessa
Energiatehokkuusdirektiivi on määrännyt, että vesimittarit tulee asentaa taloyhtiöihin niin uudiskohteissa (2011) kuin saneerauskohteissa (2013). Valitettavasti direktiiviä on tulkittu siten, että mittarit on ollut pakko asentaa, mutta ei ottaa käyttöön. Lokakuussa 2020 astuu voimaan kulutuksen mukaisen vesilaskutuksen pakollistava asetus. Mitä tämä tarkoittaa sinun taloyhtiössäsi?
Energiatehokkuusdirektiivin tulkinta on johtanut siihen, että monissa niin uudis- kuin saneerauskohteissa on valittu mahdollisimman edulliset, mekaaniset, manuaalisesti luettavat mittarit. Tämä tarkoittaa sitä, että reaaliaikainen mittausdata ei ole ollut käytettävissä tai mittausdataa ei ole voitu hyödyntää laskutuksessa. Tämä ei välttämättä kuitenkaan asetuksen voimaantulon jälkeen tarkoita sitä, että taloyhtiössä on edessä uusi putkiremontti, mikäli huoneistokohtaiseen ja etäluettavaan vedenmittaukseen päätetään siirtyä.
Kun taloyhtiöön on valittu huoneistokohtainen ja etäluettava vedenmittausjärjestelmä, huoneistoihin asennetaan LVI- ja sähkösuunnitelmien mukainen lämpimän ja kylmän käyttöveden mittausjärjestelmä. Järjestelmä sisältää huoneistokohtaiset virtausanturit, huoneistoyksiköt ja huoneistonäytöt sekä talo- tai taloyhtiökohtaisen etäluettavan keruuyksikön. Mittausdata on helposti luettavissa sekä numeraalisessa että graafisessa muodossa selainpohjaisella järjestelmällä. Laskutusta varten mittausdata on helppo siirtää laskutukseen soveltuviin isännöintiohjelmistoihin. Verton vedenkulutustiedon asiantuntijat auttavat tarkistamaan, millaisia muutoksia huoneistokohtaisen ja etäluettavan Verto-järjestelmän asentamiseksi tarvitaan sinun taloyhtiössäsi.
Mitä ottaa huomioon vedenmittausjärjestelmää valitessa?
Valittaessa huoneistokohtaista vedenmittausjärjestelmää kannattaa etäluettavuuden lisäksi kiinnittää huomiota järjestelmän asennuksen ja huollon toimivuuteen sekä toimittajan palveluratkaisuihin järjestelmän koko elinkaaren ajalta. Järjestelmän älyominaisuudet ja mittausdata auttavat myös asukasta kulutuksensa tarkkailussa. Tämän varmistavat niin huoneistonäyttö kuin mobiilisovellus.
Verto-vedenmittausjärjestelmän takaisinmaksuaika on noin 3-5 vuotta. Verton yli 35 vuoden mittausdata kertoo, että huoneistokohtainen vedenmittaus vähentää vedenkulutusta kolmanneksella, mikä samalla tarkoittaa 10 prosentin säästöä energiakuluissa. Vedenmittausjärjestelmän valinnalla voi siis vaikuttaa siihen, kuinka pian sijoitettu pääoma alkaa tuottamaan osinkoa. Taloyhtiön tarpeita vastaava vedenmittausjärjestelmä on asukkaille ja omistajalle kannattava energiainvestointi.
Verto-vedenmittausjärjestelmä isännöinnin apuna