• Etusivu
  • Remontti

Älyominaisuuksilla on merkitystä vedenmittauksessa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Smartvatten Oy
Julkaistu 03.04.2020Päivitetty 12.10.2023
20204_63811.jpg
Energiatehokkuusdirektiivi on määrännyt, että vesimittarit tulee asentaa taloyhtiöihin niin uudiskohteissa (2011) kuin saneerauskohteissa (2013). Valitettavasti direktiiviä on tulkittu siten, että mittarit on ollut pakko asentaa, mutta ei ottaa käyttöön. Lokakuussa 2020 astuu voimaan kulutuksen mukaisen vesilaskutuksen pakollistava asetus. Mitä tämä tarkoittaa sinun taloyhtiössäsi?

Energiatehokkuusdirektiivin tulkinta on johtanut siihen, että monissa niin uudis- kuin saneerauskohteissa on valittu mahdollisimman edulliset, mekaaniset, manuaalisesti luettavat mittarit. Tämä tarkoittaa sitä, että reaaliaikainen mittausdata ei ole ollut käytettävissä tai mittausdataa ei ole voitu hyödyntää laskutuksessa. Tämä ei välttämättä kuitenkaan asetuksen voimaantulon jälkeen tarkoita sitä, että taloyhtiössä on edessä uusi putkiremontti, mikäli huoneistokohtaiseen ja etäluettavaan vedenmittaukseen päätetään siirtyä.

Kun taloyhtiöön on valittu huoneistokohtainen ja etäluettava vedenmittausjärjestelmä, huoneistoihin asennetaan LVI- ja sähkösuunnitelmien mukainen lämpimän ja kylmän käyttöveden mittausjärjestelmä. Järjestelmä sisältää huoneistokohtaiset virtausanturit, huoneistoyksiköt ja huoneistonäytöt sekä talo- tai taloyhtiökohtaisen etäluettavan keruuyksikön. Mittausdata on helposti luettavissa sekä numeraalisessa että graafisessa muodossa selainpohjaisella järjestelmällä. Laskutusta varten mittausdata on helppo siirtää laskutukseen soveltuviin isännöintiohjelmistoihin. Verton vedenkulutustiedon asiantuntijat auttavat tarkistamaan, millaisia muutoksia huoneistokohtaisen ja etäluettavan Verto-järjestelmän asentamiseksi tarvitaan sinun taloyhtiössäsi.

Mitä ottaa huomioon vedenmittausjärjestelmää valitessa?

Valittaessa huoneistokohtaista vedenmittausjärjestelmää kannattaa etäluettavuuden lisäksi kiinnittää huomiota järjestelmän asennuksen ja huollon toimivuuteen sekä toimittajan palveluratkaisuihin järjestelmän koko elinkaaren ajalta. Järjestelmän älyominaisuudet ja mittausdata auttavat myös asukasta kulutuksensa tarkkailussa. Tämän varmistavat niin huoneistonäyttö kuin mobiilisovellus.

20204_63810.jpg

Verto-vedenmittausjärjestelmän takaisinmaksuaika on noin 3-5 vuotta. Verton yli 35 vuoden mittausdata kertoo, että huoneistokohtainen vedenmittaus vähentää vedenkulutusta kolmanneksella, mikä samalla tarkoittaa 10 prosentin säästöä energiakuluissa. Vedenmittausjärjestelmän valinnalla voi siis vaikuttaa siihen, kuinka pian sijoitettu pääoma alkaa tuottamaan osinkoa. Taloyhtiön tarpeita vastaava vedenmittausjärjestelmä on asukkaille ja omistajalle kannattava energiainvestointi.

Lue tästä vinkit vedenmittausjärjestelmän valintaan

Verto-vedenmittausjärjestelmä isännöinnin apuna

Kiinnostuitko, heräsikö kysyttävää? - Ota yhteyttä asiantuntijaan:

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö Smartvattenille

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Smartvatten Oy
Remontti
putkiremontti
vesiputkistot
käyttövesi
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20212_68614.jpg
Oikeudenmukaista vesi­laskutusta ilman putkiremonttia
Monissa taloyhtiöissä vesilaskutus perustuu huoneiston henkilömäärään tai veden yksikkökustannukseen pinta-alaa kohti ja laskutetaan osana vuokraa kiinteänä vesimaksuna. Tästä syystä säästeliäs vedenkäyttäjä saattaa maksaa runsaammin vettä käyttävien naapurien kulutuksesta. Kun vedenkulutusta mitataan ja laskutetaan huoneistokohtaisesti, maksaa jokainen juuri siitä, mitä kuluttaa. Kulutuksen mukaiseen vesilaskutukseen siirtyminen voi olla mahdollista vaikka heti ja ilman putkiremonttia.
20188_54253.jpg
Älykäs vedenmittaus tuottaa reaaliaikaista dataa - mihin kaikkeen sitä voi hyödyntää?
Reaaliaikainen ja tarkka vedenmittausdata on enemmän kuin vesilaskun loppusumman määrittelijä. Tietoa voi hyödyntää monipuolisesti ja voitot laskea yhtä aikaa kovana käteisenä ja vihreinä arvoina.
202011_67502.jpg
Oikeudenmukainen vesilaskutus taloyhtiöön
Monissa taloyhtiöissä vesilaskutus on perustunut huoneiston henkilömäärään, veden yksikkökustannukseen pinta-alaa kohti ja ollut vuokraan sisällytettynä kiinteänä vesimaksuna. Eduskunta on nyt hyväksynyt lakimuutoksen, jolla uudistetaan veden mittaamista ja laskutusta. Lakiuudistuksen taustalla on EU:n energiatehokkuusdirektiivin muutoksen toimeenpano.
20206_65302.jpg
Kulutuksen mukaisella vesilaskutuksella vauhtia energian­säästöön
Lämpö, sähkö ja vesi ovat asumisen perusedellytyksiä. Asuinkiinteistön kustannuksista suurin osa syntyy käyttövedestä, käyttöveden lämmityksestä ja jätevedestä. Vedenkäyttö muodostaa keskimäärin 37 % taloyhtiön kiinteistökustannuksista. Huoneistokohtaisella vedenmittauksella ja kulutuksen mukaisella vesilaskutuksella voi taloyhtiössä saada aikaan merkittäviä säästöjä.Vesi on taloyhtiön suurin yksittäinen kuluerä. Kokonaisuutena veteen kuluu enemmän rahaa kuin koko taloyhtiön lämmittämiseen. Yksin veden lämmitys vie noin 30 % taloyhtiön lämmitysenergiasta. Kun huomioidaan asumisen koko energiankulutus, sähkö mukaan lukien, on lämpimän veden osuus 20 % kunkin asukkaan henkilökohtaisesta energiankulutuksesta.
20205_64688.jpg
Onko taloyhtiösi valmistautumassa kulutuksenmukaiseen vesilaskutukseen?
Taloyhtiöt valmistautuvat parhaillaan kulutuksenmukaiseen vesilaskutukseen siirtymiseen ja ovat viestineet asukkaille tulevasta muutoksesta. Muutoksen käytännön vaikutukset ovat kuitenkin asukkaille ja ammattilaisille itselleenkin vielä vieras asia, mutta niihin voi varautua etukäteen. Verto-kohteissa kaiken vesilaskutukseen liittyvän voi jättää Verton huoleksi siirtymällä VertoPro-asiakkaaksi.
Jarno Virtanen
Putkiremontti siirtyi ja lämmitys alkoi toimia – kaksi taloyhtiötä kertoo vedenkäsittelyn vaikutuksista
Useissa taloyhtiöissä putkiremontit tulevat mieleen, kun putkistot ovat tulossa tiensä päähän, lämmitys toimiii epätasaisesti tai putkistoissa ilmenee esimerkiksi vuotoja. Yksi apu ja ratkaisu voi olla kuitenkin vedenlaadun parantaminen. Tässä artikkelissa kaksi taloyhtiön edustajaa kertoo kokemuksista vedenkäsittelystä sekä avaamme salaisuutta miksi vedenkäsittelyllä on niin tehokas vaikutus putkistoihin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton