<small><i>Veden säästäminen on tiedostamista ja omien tottumusten hienosäätämistä, ei elämänlaadusta luopumista.</i></small>
Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Smartvatten Oy
Julkaistu 23.01.2020
TESTAA, PYSTYISITKÖ SÄÄSTÄMÄÄN VETTÄ LUOPUMATTA MISTÄÄN
Vesi on kodin suurin energiasyöppö. Saunaillassa suihkuttelu tulee kiukaan lämmitystä kalliimmaksi. Jo yksikin ruksi on onnitteluiden paikka - sinulla on mahdollisuus vaikuttaa!
( ) Annan hanan valua hampaidenpesun aikana.
( ) Annan hanan valua parranajon aikana.
( ) Annan hanan valua saippuoinnin aikana.
( ) Tiskaan juoksevan veden alla.
( ) Huuhtelen astiat ennen tiskikoneeseen laittoa.
( ) Pyykkään vajaita koneellisia.
( ) Painan aina pytyn isompaa nappia.
( ) Vietän suihkussa aikaa ihan vain nautiskellen.
Verto-koti
Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö asiantuntijalle
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:
Aiheeseen liittyvää
Vuonna 2022 kulutetusta käyttövedestä annettava erittely asukkaalle
Vuoden 2022 alusta lähtien vesimaksuvastikkeen ja vedestä perittävän korvauksen yhteydessä on annettava tiedot vastikkeen tai korvauksen perusteista. Lisäksi asukkaalla on oikeus saada erittely kulutetusta kylmästä ja lämpimästä vedestä. Tämä tuo kompastuskiviä taloyhtiön ja isännöitsijän kiinteistönhallintaan ja vesilaskutukseen.
Kulutuksen mukaisella vesilaskutuksella vauhtia energiansäästöön
Lämpö, sähkö ja vesi ovat asumisen perusedellytyksiä. Asuinkiinteistön kustannuksista suurin osa syntyy käyttövedestä, käyttöveden lämmityksestä ja jätevedestä. Vedenkäyttö muodostaa keskimäärin 37 % taloyhtiön kiinteistökustannuksista. Huoneistokohtaisella vedenmittauksella ja kulutuksen mukaisella vesilaskutuksella voi taloyhtiössä saada aikaan merkittäviä säästöjä.Vesi on taloyhtiön suurin yksittäinen kuluerä. Kokonaisuutena veteen kuluu enemmän rahaa kuin koko taloyhtiön lämmittämiseen. Yksin veden lämmitys vie noin 30 % taloyhtiön lämmitysenergiasta. Kun huomioidaan asumisen koko energiankulutus, sähkö mukaan lukien, on lämpimän veden osuus 20 % kunkin asukkaan henkilökohtaisesta energiankulutuksesta.
Tiedätkö jo taloyhtiöiden suurimman energiasyöpön?
Taloyhtiöissä suurin energiasyöppö on lämmin vesi. Motivan mukaan 40 prosenttia asuinrakennuksissa käytetystä vedestä on lämmintä vettä. Kymmenen minuutin suihkun aikana käytetyn lämpimän veden lämmittämiseen kuluisi aikaa neljä tuntia, jos lähtisimme lämmittämään sitä hellalla. Veden vastuullinen kuluttaminen on helpoin keino säästää energiaa. Pudottamalla valuvan veden alla peseytymiseen käyttämämme aika vaikkapa puoleen, saadaan aikaan merkittäviä säästöjä asumisen energiankulutuksessa. Myös EU:n tasolla taloyhtiöiden veden- ja energiankulutukseen on tartuttu.
Älyominaisuuksilla on merkitystä vedenmittauksessa
Energiatehokkuusdirektiivi on määrännyt, että vesimittarit tulee asentaa taloyhtiöihin niin uudiskohteissa (2011) kuin saneerauskohteissa (2013). Valitettavasti direktiiviä on tulkittu siten, että mittarit on ollut pakko asentaa, mutta ei ottaa käyttöön. Lokakuussa 2020 astuu voimaan kulutuksen mukaisen vesilaskutuksen pakollistava asetus. Mitä tämä tarkoittaa sinun taloyhtiössäsi?
Onko taloyhtiösi valmistautumassa kulutuksenmukaiseen vesilaskutukseen?
Taloyhtiöt valmistautuvat parhaillaan kulutuksenmukaiseen vesilaskutukseen siirtymiseen ja ovat viestineet asukkaille tulevasta muutoksesta. Muutoksen käytännön vaikutukset ovat kuitenkin asukkaille ja ammattilaisille itselleenkin vielä vieras asia, mutta niihin voi varautua etukäteen. Verto-kohteissa kaiken vesilaskutukseen liittyvän voi jättää Verton huoleksi siirtymällä VertoPro-asiakkaaksi.
Vastauksia kysymyksiin sähköauton lataamisesta taloyhtiössä osa 2
Edellisessä artikkelissa listasimme ja vastasimme muutamaan useimmin kysyttyyn kysymykseen koskien sähköauton lataamista taloyhtiössä. Latauslaitteiden asentamisen lisäksi monia askarruttaa rahaan liittyvät kysymykset. Tässä artikkelissa perehdymme muutamaan keskeiseen asiaan liittyen lataamisen kustannuksiin.