• Etusivu
  • Remontti

Älä anna taloyhtiösi rapistua – rahoitus on vaarassa, mikäli suunnitelmallisuus puuttuu

Rakentajan toimitus
Julkaistu 15.03.2022Päivitetty 12.10.2023
20223_77230.jpg

Selvitimme, miten taloyhtiö varmistaa lainansaannin ison saneerauksen tai muun remontin edessä. Pelkkä vakuusarvo ei välttämättä riitä, kun rahoituslaitokset ovat kiristäneet ehtojaan. Isoon rooliin nousee taloyhtiöiden hallituksen osaaminen sekä asiantuntijoiden hyödyntäminen.

– Suunnitelmallinen ylläpito on se, mitä peräänkuulutetaan nykyisin ja se on myös lakisääteistä, kertoo Kiinteistöliitto Satakunnan toiminnanjohtaja Mari Häyhtiö.

– Virallisesti sitä kutsutaan suunnitelmalliseksi kiinteistönpidoksi ja siihen kuuluvat taloyhtiön tekniikka, energia- ja turvaratkaisut, talous sekä yhteisesti sovitut toimintatavat, hän jatkaa.

Tulevan viiden vuoden remontit tulee olla tiedossa ja ne viedään vuosittain yhtiökokoukseen.

– Myös kymmenen vuoden suunnitelmaa suosittelemme, vaikka se ei ole lakisääteinen, Häyhtiö kertoo.

Taloyhtiön tulee huolehtia, että suunnitelmat pannaan myös käytäntöön.

– Mikäli taloyhtiö toimii tekemänsä suunnitelman mukaan ja tarvittaessa käyttää jo suunnitelman rakentamiseen asiantuntijoita, taloyhtiöllä ei pitäisi olla suurta huolta rahoituksen saamiseen.

Aina näin ei kuitenkaan tapahdu. Taloyhtiöissä saatetaan ajatella, että säästetään asukkaiden varallisuutta, kun ei tehdä korjauksia ajallaan.

– Käytännössä kaikille teknisille osille on määritelty joku tekninen käyttöikä. Tekninen käyttöikä antaa hyvin tietoa siitä, milloin osien uusinta on odotettavissa ja korjaukset on suositeltavaa hoitaa ajallaan. Tällöin remontit eivät kasaudu tulevaksi peräkanaa tai jopa samanaikaisesti, Häyhtiö jatkaa.

– Mikäli taloyhtiö ajautuu tilanteeseen, jossa isoja remontteja on jonoksi saakka, voi ongelmaksi koitua nimenomaan rahoitus. Korjausvelka kasvaa.

– Jokainen taloyhtiö on yksilöllinen, myös sijainti vaikuttaa, Häyhtiö muistuttaa.

Mari Häyhtiö, toiminnanjohtaja, Kiinteistöliitto Satakunta
Mari Häyhtiö, toiminnanjohtaja, Kiinteistöliitto Satakunta

Harvalla taloyhtiöllä on säästöjä, pesämunaa tulevien saneerausten varalle. Siksi rahoituksen järjestyminen on tärkeää. OP Länsi-Suomen asiakkuusjohtaja Minna Uusitalo käsittelee päivittäin taloyhtiöiden rahoitusasioita.

– Rakennuksen ikä ei aina suoraan korreloi ongelmiin. Tällä hetkellä tehdään paljon 1960- ja 70-lukujen taloyhtiöiden linjasaneerauksia.

– Rahoituksissa tutustutaan aina tarkkaan kyseiseen kohteeseen ja sen tarpeisiin.

Rahoituslaitokset ovat Uusitalon mukaan viime syksystä lähtien kohdanneet taloyhtiölainojen osalta vakuusarvoasioihin.

– Taloyhtiöiden tilanne on hyvin alueellinen. Kasvukeskukset ja keskusta-alueet ovat elinvoimaisia, kun taas reuna-alueilla on hankalampaa. Tämä trendi näkyy koko maassa.

Huoneistojen omistajien tulee itsekin perehtyä tuleviin remonttitarpeisiin omassa taloyhtiössään, eikä sälyttää kaikkea hallituksen niskoille.

– Jos esimerkiksi linjasaneeraukseen tarvitaan miljoonan euron laina ja yhtiön kiinteistön arvo on 1,8 miljoonaa, ei pankki todennäköisesti myönnä enempää lainaa kuin puolet arvosta. Esimerkkitapauksessa 900 000 euroa. Loppu 100 000 euroa tulisi löytyä joko taloyhtiön varoista tai asunnon omistajilta suoraan tai henkilökohtaisen asuntolainan avulla. Mikäli asunto-osakkeeseen kohdistuu iso yhtiölaina, miten paljon sen jälkeen omistajalle jää asunnosta vakuutta omiin henkilökohtaisiin lainatarpeisiin, se on syytä muistaa myös selvittää, Minna Uusitalo sanoo.

Minna Uusitalo, asiakkuusjohtaja OP Länsi-Suomi
Minna Uusitalo, asiakkuusjohtaja OP Länsi-Suomi

– Ja tämä on se, mikä luonnollisesti aiheuttaa paljon kysymyksiä asukkailta, Uusitalo muistuttaa.

– Näissä tapauksissa voidaan myös taloyhtiön tilanteesta riippuen myydä isosta tontista lohko tai yhtiön omistuksesta vaikkapa liikehuoneisto. Tapoja on monia ja pyrimme auttamaan taloyhtiöitä löytämään ratkaisun.

Uusitalo muistuttaa myös taloyhtiöille myönnettävistä tuista.

Kaiken A ja O on suunnitelmallisuus. Sekä Kiinteistöliitto että rahoittaja painottavat suunnitelmallisuuden tärkeyttä.

– Taloyhtiön hallituksen, isännöitsijän ja kenties lisäksi asiantuntijan yhteistyössä tulee etsiä hyvät ratkaisut korjausten järjestykseen niin, ettei kaikki rysähdä samaan aikaan tai edes kiinteästi peräkkäin, Kiinteistöliiton Häyhtiö muistuttaa.

Remontti
vakuutukset
rahoitus
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20209_66619.jpg
Öljylämmityksen vaihtoavustus suuressa suosiossa - tukea vielä reilusti jäljellä
Ympäristöministeriön tiedotteen mukaan öljylämmitteisten pientalojen omistajat ovat halukkaita vaihtamaan lämmitysjärjestelmänsä kestävämpiin ratkaisuihin.
20218_72040.jpg
Remonttipalveluiden kotitalousvähennystä ei koroteta - mitkä ovat vaikutukset?
Hallituksen budjettiesitys oli pettymys Rakennusteollisuudelle ja LVI-alalle.
20216_70962.jpg
Maksetaanko tukia turhaan? Asiaan perehtynyt tutkija väittää, että lämpöpumput myisivät muutenkin
Ilmalämpöpumppujen hankintaan tarjotaan investointitukea, mutta voisiko rahat käyttää fiksummin? Tutkijatohtorin mielestä voisi.
20206_65270.jpg
Hallitukselta päätös täydennysrakentamisen tukemisesta
Ympäristöministeriön (YM) tiedote 11.6.2020Valtioneuvosto on tänään päättänyt maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) sopimuksiin kuuluvista, valtion asuntorahaston varoista myönnettävistä lähivuosien kunnallistekniikka-avustuksista. Vuosina 2020–2023 avustusta myönnetään yhteensä 60 miljoonaa euroa ja sillä tuetaan erityisesti täydennysrakentamista.
20218_72059.jpg
Voiko taloyhtiön hallitus pakottaa osakkaan remonttiin?
Taloyhtiössä on vielä muutamassa huoneistossa alkuperäiskunnossa oleva kylpyhuone. Muovitapetit ja -matot. Parissa tällaisessa huoneistossa on asukas, muut ovat tyhjillään. Taloyhtiö on 35 vuotta vanha. Kosteutta ei ole havaittu, joten voiko hallitus pakottaa osakkaan tekemään kylpyhuoneremontin sen ikään vedoten? (Putkiremontin yhteydessähän korjaukset olisi paras suorittaa kaikissa niitä tarvitsevissa pesuhuoneissa, mutta putkiremonttiin on vielä aikaa muutama vuosi).Jos osakas ei ole halukas remonttiin ja myöhemmin ilmenee kosteutta, niin voiko taloyhtiö suojata selustansa jollakin tavalla, ettei tule myöhemmin taloyhtiön kustannettavaksi mahdollisesta kosteuskorjauksesta aiheutuvia kuluja?
20195_57766.jpg
Taloyhtiömme yhtiökokous on etänä - miten valtakirjaa käytetään?
Taloyhtiössämme pidetään yhtiökokous etänä. Isännöitsijä on kokouskutsuun laittanut valmiit valtakirjapohjat, joissa on valmiina nimetty valtuutettu. Isännöitsijä itse toisessa ja puheenjohtaja toisessa. Onko oikeudenmukaista antaa valtakirjaa isännöitsijälle, ja onko se eettisten sääntöjen mukaista? Entä isännöitsijän jääviys kokouksessa edustaa osakasta?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton