Älä tyydy huonoon sisäilmaan
1980-luvulla rakennetusta paritalosta puuttui hallittu ilmanvaihto (kuva vasemmalla). Keskimmäisen kuvan Velco VTR -korvausilmaventtiili asennetaan tuuletusluukkuun. Tuuletusluukku nostetaan paikoiltaan asennuksen ajaksi.
Pääsääntöisesti asuntoja remontoidessa huomion saa lisälämmöneristys sekä sisustus. Asuntojen sisäilmasta harvoin puhutaan. Sisäilman pitäisi olla puhdasta ja raikasta. Asuntoja remontoidessa pitäisi aina muistaa myös tulo- ja poistoilman kulkureittien varmistaminen.
Raskas ilma ihmetytti
Hakuninmaalla 1980-luvulla rakennettu paritalo on kolmihenkisen perheen uusi koti. Talo remontoitiin, mutta remontin ja muuton jälkeen asunnon ilma ei tuntunut vaihtuvan. Sisäilma tuntui raskaalta varsinkin aamuisin.
– Remonttien jälkeen asunnot yleensä tiivistyvät entisestään, jolloin ilmanvaihdon toimimattomuuteen viimeistään herätään, sanoo Terveysilman asennuspäällikkö Juha Teppana. – Toisaalta taas, jos on vuosia asunut samassa asunnossa tottuen huonoon sisäilmaan sekä asunnon ominaistuoksuun, ilmanvaihdon toimimattomuus saattaa
jäädä asukkailta huomaamatta.
Hämmennyksestä tekoihin
Ennen kuin ilmanvaihtoa lähdettiin parantamaan, asukkaat lainasivat hiilidioksidimittarin Terveysilmalta. Asunnon hiilidioksipitoisuuksia mitattiin yön aikana makuuhuoneesta yllättävän korkein lukemin (n. 2800 ppm – asumisterveysasetuksen mukainen toimenpideraja on 1500 ppm). Mittaus varmisti asukkaiden oman arvion siitä, ettei ilma vaihdu riittävästi.
Hiilidioksipitoisuuksien mittaaminen onkin hyvä tapa varmistua siitä, onko kodissa riittävää ilmanvaihtoa. Korkeat arvot erityisesti makuuhuoneessa kertovat siitä, ettei ilmanvaihto ole riittävää. Ilman tunkkaisuus, mahdollinen päänsärky ja väsymys liittyvät monesti juuri korkeisiin hiilidioksipitoisuuksiin.
Ongelman ydin sekä ratkaisu
Hakuninmaan paritalosta puuttuivat korvausilmaventtiilit kokonaan. Ennen venttiilien asentamista havaittiin, että poistoilmanvaihtokaan ei toiminut. Asuntoon ei virrannut riittävästi korvaavaa ilmaa.
Tässä paritalossa ilmanvaihdon parantaminen onnistui helposti, sillä asunnosta löytyi puiset tuuletusluukut. Tällaiset luukut ovat tyypillisiä 1970- ja 1980-luvulla rakennetuissa asunnoissa. Ne löytyvät jokaisesta makuuhuoneesta sekä olohuoneesta. Puisiin tuuletusluukkuihin venttiilien asennus sujuu mutkattomasti.
Filtrete Aero pitää pölyt ulkona
Venttiilien asennuksen yhteydessä tuuletusluukkuihin laitettiin myös Filtrete Aero -ikkunasuodattimet, joilla estetään ulkoilman epäpuhtauksien (siite- ja katupöly) kulkeutuminen asuntoon. Luukkujen sisäpintoihin
asennettiin lisäksi äänenvaimentimet. Alueella on jonkin verran lentomelua ja tiekin kulkee lähellä, joten luukkuihin kiinnitettävät äänenvaimentimet tulivat tarpeeseen.
Kyllä kannatti!
Korvausilmaventtiilien asentamisen jälkeen ilmanvaihto toimii niin kuin se on tarkoitettukin. Raitista ilmaa virtaa asuntoon korvausilmaventtiilien kautta ja vastaavasti ilma poistuu poistoventtiilien kautta. Tämän seurauksena hiilidioksidiarvot putosivat ja ilma alkoi vaihtua asunnossa aiempaa huomattavasti paremmin. Myös aiemmin
viileät lattiat ovat nyt lämpimämmät, kun ilmavuotoja ei tule enää lattialistojen raoista.
Yleinen ongelma
Terveysilman avainasiakaspäällikkö Teemu Parkkinen muistuttaa, että toimimaton ilmanvaihto ja erityisesti puuttuvat korvausilmaventtiilit ovat Suomessa valitettavan yleinen ongelma. Tämä tuo tunkkaisuuden ohella myös muita sisäilmaongelmia. Asunnot saattavat olla selvästi alipaineisia ja tällöin korvausilmaa virtaa asuntoihin epätoivottuja reittejä pitkin. Esimerkiksi kiinteistöjen alapohjasta kulkeutuvan ilman mukana asuntoihin tulee sellaisia epäpuhtauksia, jotka eivät sinne kuulu.
Toimiva ilmanvaihto lisää asumismukavuutta ja onhan sillä myös positiivinen vaikutus asunnon arvoon tulevaisuudessa.