• Etusivu
  • LVI

Toimiiko ilmanvaihto? Näin testaat helposti

Laura HamppulaKaupallinen yhteistyö Velco
Julkaistu 03.10.2023Päivitetty 10.10.2023
Sisäilma mittaus

© Velco

Sisäilman hiilidioksidipitoisuus on hyvä mittari, kun halutaan arvioida ilmanvaihdon toimivuutta. Kun mittari näyttää selkeästi kohonnutta hiilidioksiditasoa, se viittaa siihen, että tilojen ilmanvaihto ei toimi riittävän tehokkaasti. Tällaisessa tilanteessa on tärkeää ryhtyä toimenpiteisiin ilmanvaihdon parantamiseksi.

Hiilidioksidin ensisijainen lähde sisätiloissa ovat ihmiset ja lemmikkieläimet, jotka tuottavat sitä hengityksensä kautta. Korkea hiilidioksidipitoisuus sisäilmassa aiheuttaa paitsi tunkkaisuuden tunteen, myös väsymystä, päänsärkyä ja työtehon alenemista. Usein korkeat hiilidioksidiarvot johtuvat puutteista korvausilmanvaihdossa. Huono ilmanvaihto ei onneksi ole asunnon pysyvä ominaisuus vaan siihen voi vaikuttaa jo pienellä panostuksella. Jos korvausilmaventtiilit on tukittu, ne kannattaa avata uudelleen.

Uusien korvausilmaventtiilien asentaminen ei sekään ole kallista tai hankalaa. Velco-korvausilmaventtiileillä ilmanvaihdon parantaminen onnistuu kohteessa kuin kohteessa helposti.

Info

Info

Ylittyykö toimenpideraja ja taloyhtiön vastuut?

Hiilidioksidi on eräs niistä harvoista sisäilman epäpuhtauksista, joiden enimmäispitoisuudesta on Suomessa tehty viranomaispäätös. Asumisterveysasetuksen mukainen, niin sanottu hiilidioksidipitoisuuden toimenpideraja ylittyy, jos pitoisuus sisätiloissa on 1150 ppm ulkoilman pitoisuutta suurempi. Mikäli pitoisuus ylittää terveydensuojelulain vaatimukset, ei tila ei sovellu asumiskäyttöön ilman korjaavia toimenpiteitä.

Ilmanvaihtojärjestelmän kunnossapito- ja korjausvastuu kuuluu taloyhtiölle. Jos siis on syytä olettaa, että yhtiön korjattavaksi kuuluu sisäilmaa heikentävä vika, tulee terveydensuojelulain mukaan riittäviin toimenpiteisiin aina ryhtyä. Jos korvausilmakanavat ovat esimerkiksi muurattu aikoinaan umpeen, on taloyhtiön velvollisuus avata suljetut kanavat ja varmistaa ilmanvaihdon korjaaminen kuntoon. Taloyhtiöllä on myös velvollisuus kunnossapitovastuun osalta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että taloyhtiö voi joutua vahingonkorvausvastuuseen toimiessaan esimerkiksi liian hitaasti ongelmien selvittämisessä ja korjaamisessa.

Syy usein korvausilman puutteessa

Toimivalla ilmanvaihdolla on merkittävä vaikutus asukkaiden ja kiinteistön terveyteen. Jotta ilmanvaihto toimisi kuten sen kuuluu, tulisi asunnon oleskelutiloista eli jokaisesta makuu- ja oleskeluhuoneesta löytyä raitista ilmaa sisään tuovat korvausilmaventtiilit.

Korvausilmaventtiilien kautta sisään tuleva ilma virtaa kohti poistoilmaventtiileitä, jotka sijaitsevat wc:ssä, kylpyhuoneessa, keittiössä ja esimerkiksi vaatehuoneissa. Toimivan ilmanvaihdon ansiosta sisään saadaan riittävästi raitista ilmaa ja käytetty likainen ilma ja kosteus poistuvat tehokkaasti ulos.

Useassa taloyhtiössä ilmanvaihdon suurin rasite ovat puuttuvat tai rikkinäiset korvausilmaventtiilit. Kun korvausilma ei pääse sisään venttiilien kautta, vuotaa se sisään rakenteiden vuotokohdista, ikkunanraoista ja esimerkiksi porraskäytävän kautta. Ääritapauksissa ilmaa voi tulla huoneistoon jopa kylpyhuoneen lattiakaivon kautta.

Sen lisäksi, että ilmaa ei saada riittävästi sisään, kuljettaa vuotojen kautta tuleva ilma mukanaan terveydelle haitallisia epäpuhtauksia. Koneellisella poistolla varustetuissa kiinteistöissä ongelmat korostuvat entisestään.

Korvausilmaventtiili
© Velco

Selvitä helposti - lainaa hiilidioksidimittari veloituksetta käyttöön

Onko taloyhtiössäsi harkittu korvausilman parantamista? Jos olet kiinnostunut selvittämään huoneistosi ilmanvaihdon riittävyyttä, voit tilata mittarin lainaan.

Lainausjakso on veloitukseton. Toimitettaessa postitse 15€ postituskulut peritään, sisältäen lähetyksen ja palautuskulut.

Ilmanvaihto kuntoon Velco-korvausilmaventtiileillä

Velco-korvausilmaventtiilien avulla ilmanvaihtoa voidaan parantaa kustannustehokkaasti sekä laadukas ilmansuodatus että äänenvaimennus huomioiden.

Automaattisesti ulkolämpötilan mukaan säätyvä Velco-korvausilmaventtiili on varustettu toimintavarmalla vahatermostaatilla, joka säätelee venttiililautasen avausta ulkolämpötilan mukaan +10°C ja -5°C välillä. Tätä kylmemmällä ilmalla jo muutaman millin minimiavaus takaa riittävän ja vedottoman ilmanvaihdon. Automaattisesti säätyvä korvausilmaventtiili on loppukäyttäjälle huoleton ja vähentää käyttäjävirheistä johtuvia ilmanvaihdon häiriöitä.

Velco-korvausilmaventtiilejä voidaan käyttää korvausilmaratkaisuna kaikissa kiinteistöissä, joissa on painovoimainen tai koneellinen poistoilmanvaihto.

Velco-korvausilmaventtiili mahdollistaa markkinoiden tehokkaimman korvausilman suodatuksen. Sen sähköisesti varattu suodatin vetää mikroskooppisetkin hiukkaset puoleensa kuin magneetti ja vangitsee ne suodattimen kuituihin. Patentoitu tekniikka yhdessä avoimen runkorakenteen kanssa mahdollistaa suodattimen huokoisen ja hyvin ilmaa läpäisevän rakenteen.

Tuuletusluukkuihin asennettavien venttiilien hinta on noin 100 €/kpl asennettuna. Uuden läpiviennin kustannukset ovat noin 150-300€ riippuen seinän rakenteesta ja asenettavasta ratkaisusta. Velco-korvausilmaventtiilillä voidaan myös korvata vanhat korvausilmaventtiilit, tarvittaessa ne on mahdollista asentaa myös vanha rautaluukku säilyttäen.

Velco korvausilmaventtiilit
© Velco
Velco
LVI
asuminen
ilmanvaihto
koti
painovoimainen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Legistum Markku Lappalainen asianajaja
Asianajaja vastaa: Mikä on asukkaan oikeus terveelliseen sisäilmaan?
Viime vuosina on lehdistä saanut lukea suomalaisten terveysongelmista, jotka aiheutuvat kodin sisäilman huonosta laadusta. Ongelmia ovat aiheuttaneet etenkin aikaisemmilla vuosikymmenillä rakennetut talot, joissa ilmanvaihtoa ei ole huomioitu riittävästi sekä lisääntyvässä määrin myös liikenteen ja teollisuuden aiheuttamat saasteet, jotka kulkeutuvat asuntojen sisäilmaan. Tässä artikkelissa asianajaja Markku Lappalainen vastaa kysymykseen taloyhtiöasukkaan oikeudesta terveelliseen sisäilmaan.
201012_23908.jpg
Suomen Terveysilma mukaan Omataloyhtiö.Fi:hin
Eräs asumisviihtyisyyden tärkeimmistä elementeistä on hyvä sisäilma. Huono sisäilman laatu aiheuttaa merkittäviä haittoja niin rakennusten kuntoon kuin ihmisten terveyteen. Huolehtimalla korvausilman saannista voidaan näihin asioihin vaikuttaa paljonkin.Jätä yhteydenottopyyntö Suomen Terveysilmalle...Osta venttiilit ja vaihtosuodattimet Jäsentukusta
20111_23968.jpg
Vaivaton tapa parantaa ilmanvaihtoa
Puinen tuuletusluukku ikkunan kyljessä on nimenomaan suomalaisten talojen tyypillinen ratkaisu, johon muualla maailmassa harvemmin törmää. Meillä ne ovat olennainen osa 1970-80-luvuilla rakennettujen rivitalojen ja kerrostalojen ikkuna-arkkitehtuuria. Korvausilman saannin parantamiseen puinen tuuletusluukku tarjoaa vaivattoman ja edullisen mahdollisuuden Terveysilman VELCO VTR-100 asennuspaketin avulla.
20203_63639.jpg
Vaivaako katupöly? - ilmankostutin auttaa oireisiin
Asiantuntijoiden mukaan kuiva sisäilma aiheuttaa ja lisää hengitysteiden, limakalvojen ja ihon ärsytysoireita. Hengitystiet voivat tuntua kuivilta ja kutisevilta ja silmät saattavat vuotaa herkästi. Lisäksi allergiaoireet saattavat korostua, sillä kuivassa sisäilmassa on enemmän pölyä kuin kosteassa.Erityisesti katupölystä kärsivät astmaatikot, pienet lapset, vanhukset sekä sepelvaltimo- tai keuhkoahtaumatautia sairastavat.Herkkiin väestöryhmiin kuuluvien on suositeltavaa välttää altistumista pahimpaan katupölyaikaan ja huolehtia mahdollisen perussairauden asianmukaisesta hoidosta.
isä ja lapset leikkimässä sohvalla
Mitä kuivalle sisäilmalle voi tehdä?
Talven koleuden ja pakkasten saapumisen moni huomaa kehossaan. Iho kuivuu, silmät oireilevat ja hengitystieongelmia alkaa ilmaantua. Yhtenä syynä tähän on nykykotien sisäilman liian alhainen kosteus.
20195_57737.jpg
Puhdasta korvausilmaa myös katupölykaudella
Suomessa pitkä siitepölykausi sekä keväinen katupöly aiheuttavat kuormituspiikin ilmanvaihdon suodattimille.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton