• Etusivu
  • Remontti

5 vinkkiä taloyhtiön ikkunaremontin kilpailutukseen

Rakentajan toimitus
Julkaistu 16.09.2022
20229_79553.jpg

Taloyhtiön ikkunaremontin kilpailutus on aina suuri urakka. Siihen kannattaa hakea apua vaikka Tiivi-taloyhtiöpalvelusta.

Ikkuna- ja oviremontti on merkittävä investointi, jonka jokainen taloyhtiö tekee vain kerran tai kahdesti talon elinkaaren aikana. On tärkeää että remontti toteutetaan ja tuotteet valitaan siten, että ne parantavat asumisen laatua vuosikymmeniä. Listasimme asiat, jotka taloyhtiön ikkunaremontissa on aina syytä ottaa huomioon jo kilpailutusvaiheessa.

1. Ota jo alkukartoitukseen ammattitaitoinen suunnittelija isännöitsijän avuksi

Taloyhtiössä ikkunaremontin onnistuminen kannattaa varmistaa huolellisella ja ammattitaitoisella alkukartoituksella. Sen aikana selvitetään remontin toteuttamiseen ja kustannuksiin vaikuttavia tekijöitä.

Suunnittelija auttaa hahmottamaan kaikki ikkunaremontissa huomioitavat seikat sekä laatimaan tarjouspyynnön, jolla ikkunaremontti kilpailutetaan. Kattava alkukartoitus minimoi yllätykset remontin myöhemmissä vaiheissa ja helpottaa ikkunaremontin kilpailuttamista ja tarjousten vertailua.

2. Valitse ominaisuuksiltaan ja tyyliltään taloyhtiön tarpeita vastaavat ikkunat

Uudet ikkunat vaikuttavat asukkaiden elämään vuosikymmeniä, joten ikkunoiden tarjoamiin mahdollisuuksiin on syytä kiinnittää huomiota jo ennen ikkunaremontin kilpailuttamista.

Lämmöneristys on kiistatta yksi ikkunoiden tärkeimmistä tehtävistä ja uusi ikkuna onkin aina vanhaa parempi tässä suhteessa. Uudenkin ikkunan lämmöneristykseen voidaan kuitenkin vaikuttaa lasivalinnoilla. Esimerkiksi erityiset energialasit parantavat taloyhtiön energiatehokkuutta minimoiden lämpöhukkaa ja estävät vedon tunnetta. Valitsemalla energiatehokkaat ikkunat voi säästää merkittävästi lämmityskustannuksissa.

Lisäksi ikkunavalinnoilla voi vaikuttaa myös muun muassa auringonsuojaukseen, mobiilikuuluvuuteen ja tietenkin taloyhtiön ulkonäköön.

3. Ota huomioon ikkunoiden vaikutus sisäilman laatuun

Ikkunat vaikuttavat taloyhtiön ilmanlaatuun, sillä uudet ikkunat ovat aina tiiviimmät kuin vanhat. Ikkunaremontin yhteydessä eristetään myös karmin ja seinänväliset asennusvälit. Taloyhtiöiden onkin ikkunaremontin yhteydessä varmistuttava aina myös ilmanvaihdon toimivuudesta ja etenkin tuloilman riittävästä määrästä.

Yksi helppo keino estää ilmanvaihdon ongelmat ikkunaremontin yhteydessä on valita uudet ikkunat, joihin on jo tehtaalla asennettu raitisilmaventtiilit. Kun jo ikkunaremontin yhteydessä ikkunoihiin valitaan oikeanlaisia ja oikea määrä venttiilejä, varmistetaan että raikasta tuloilmaa saadaan riittävä määrä.

4. Älä aliarvioi asennuksen osuutta

Sujuva ja ammattimaisesti toteutettu ikkunaremontti häiritsee taloyhtiön arkea mahdollisimman vähän. Asennuksen laadukas toteutus vaikuttaa myös merkittävästi ikkunaremontin onnistumiseen. Paraskaan ikkuna ei huonosti asennettuna toimi kuten pitäisi.

Ennen ikkunaremontin toteuttajan valintaa onkin syytä kiinnittää varsinaisten tuotteiden lisäksi asennuspalveluun ja koko ikkunaremontin läpiviemiseen liittyviin toimintatapoihin.

Tiivin avulla valitset aina oikeat ja sopivat ikkunat taloyhtiöösi.
Tiivin avulla valitset aina oikeat ja sopivat ikkunat taloyhtiöösi.

Siistit ja turvalliset työtavat takaavan laadukkaan lopputuloksen ja tyytyväiset asukkaat. Taloyhtiötä koskee tilaajavastuu eli työtapaturman sattuessa taloyhtiöllä on vastuu tapahtuneesta. On siis suositeltavaa varmistaa, että suojaus ja työtavat ovat turvalliset.

5. Valitse luotettava ikkunaremontin toteuttaja

Rakennusala on valitettavan tunnettu yrityksistä, joiden toiminta ei ole kannattavaa ja jotka eivät kanna vastuutaan mahdollisissa reklamaatiotilanteissa. Ikkunaremontin kohdalla remontin toteuttaja on vastuussa tuotteista vähintään 2 vuotta projektin toteutuksesta. Taloyhtiön on kuitenkin syytä ottaa selville tarkemmin jo kilpailutusvaiheessa mitä eri yritysten takuut kattavat ja mitä eivät.

On syytä varmistaa, että urakoitsija ottaa kokonaisvastuun tuotteista sekä asennuksesta, jotta mahdollisen ongelmatilanteen tullessa keskustelua käydään vain yhden osapuolen kanssa. Lisäksi ikkunaremontin toteuttajan taloustiedot ja vakuutukset on syytä käydä läpi ennen sopimuksen tekemistä.

Lisäksi on vielä syytä selvittää ovatko yrityksen aiemmat asiakkaat tyytyväisiä toteutettuihin ikkunaremontteihin. Taloyhtiö voi myös pyytää yritykseltä vielä yleisten referenssien lisäksi tulevasta projektista vastaavan henkilön referenssit sekä työkokemuksen vastaavista kohteista.

Huomio

Huomio

Tiivin maksuton taloyhtiöpalvelu

Hyödynnä maksutonta Tiivi-taloyhtiöpalvelua taloyhtiön ikkuna- ja oviremonttiin liittyvissä kysymyksissä jo paljon ennen ikkunaremontin aloittamista.

  • Maksuton
  • Vaivaton ja joustava etätapaaminen
  • Tarjoaa hallitukselle työkaluja asukkaiden tiedottamiseen ja remontin onnistuneeseen kilpailuttamiseen
  • Helpottaa isännöitsijän työtaakkaa remontissa
  • Tuo ajankohtaisimman tuotetietouden suunnittelijoiden käyttöön

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20176_49548.jpg
Askarruttaako vedenkulutus?
"Kannustan kaikkia vouhkaamaan lisää ja kovempaa veden säästämisen puolesta!"
20098_18440.jpg
Tarkastetut ja turvalliset leikkivälineet
EU:n direktiivit määräävät tarkasti, millaisia leikkivälineiden pitää olla ja millaiset alustat niille vaaditaan. Periaatteena on, että jos taloyhtiön pihassa on leikkivälineitä, niiden pitää olla kunnossa – tai sitten ne pitää viedä kokonaan pois. Se, ettei taloyhtiössä asu yhtään lasta tai leikkivälineet seisovat tyhjän panttina, ei vapauta taloyhtiötä leikkivälineiden kunnonvalvonnan velvoitteesta. Vaikka taloyhtiöt olisivat siirtäneet leikkipaikan ylläpidon alihankkijalle, ne eivät omistajina silti välty turvallisuusvastuulta. Eikä vastuu rajaudu vain leikkivälineisiin. Leikkipaikan omistaja on velvoitettu pitämään huolta myös leikkipaikan muiden rakenteiden eli mm. aitojen, pöytien, penkkien ja istutusten turvallisuudesta.
IDO Sense Art -kalusteet, Geberit Option -peili sekä IDO Glow Art TurboFlush -istuin
Kylpyhuone uuteen uskoon putkiremontin yhteydessä
Kylpyhuoneen remontointi on haasteellista, koska tutkimusten mukaan suomalaisissa kodeissa eniten parannettavaa on juuri kylpyhuoneissa. Remontti on monien mielissä hankala, kallis ja riskialtis hanke. Näin ei kuitenkaan todellisuudessa ole. Lopputulokset onnistuneesta hankkeesta ovat usein asumisviihtyvyyden kannalta niin palkitsevat, että asiaan kannattaa perehtyä kunnolla.Huolellisuus, suunnitelmallisuus ja riittävän asiantuntemuksen käyttö ovat avainsanoja kylpyhuoneremontin onnistumiselle. Remontissa hyvä suunnittelu maksaa aina itsensä takaisin. Mieti ensin tarkkaan perheesi kylpyhuoneen käyttöä. Montako ihmistä sitä käyttää, tarvitaanko säilytystiloja, arvostatko helppoa siivottavuutta ja mikä on budjettisi. Hyvä kylpyhuone on siisti, toimiva ja harmoninen.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Taloyhtiössä uusittiin lämmönvaihtimet, miten korjauskustannukset jaetaan?
Taloyhtiössä suoritettiin syksyllä, hallituksen esityksestä ja ylimääräisen yhtiökokouksen päätöksellä ns. hätätyönä (kaukolämpöyhtiön vaatimuksesta) kaukolämmönvaihtajien uusinta. Ylimääräisessä yhtiökokouksessa ei tehty päätöstä muunlaisesta kustannusten jaosta kuin yhtiöjärjestys määrää. Vanhat lämmönvaihtajat olivat talojen rakentamisen aikaiset 1970 asennetut. Uudet lämmönvaihtimet saatiin vaihdettua nopeaan tahtiin. Taloyhtiö koostuu kahdesta rivitalosta. Kummassakin talossa on omat lämmönjakolaitteet. A-talo koostuu viidestä asunnosta, ovat kaksikerros ratkaisuja. A-talon asunnot ovat suurempia, osakeiden määrät ovat 3 x 217 ja 2 x 197 osaketta. B-talon huoneistot ovat viisi yksikerrosratkaisua ja kooltaan pienempiä, 146 osaketta jokainen. Molempien talojen lämmönjakolaitteiden vaihtotyö laitteineen on samansummainen. (1/2Ax + 1/2Bx = ABx)Kysymys: Voiko tässä tapauksessa oikeudenmukaisuus -perusteella jakaa muuten, kuin tasan osakkeiden suhteessa? Voiko A-talon ja B-talon kustannukset eriyttää ja periä A-talon sekä B-talon osalta niin, että kumpikin talo vastaa oman talon lämmönvaihtajien uusinnasta? Jos kustannukset voidaan jakaa talojen kesken, mitä päätöksiä taloyhtiössä vaaditaan?
20236_82003.jpg
Viikon kysymys: Täytyykö järjestyssääntöjä noudattaa?
Taloyhtiöömme on yhtiökokous hyväksynyt järjestyssäännön, jossa kielletään kotieläinten pito ilman taloyhtiön hallituksen suostumusta.Taloyhtiömme osakkaan vuokraamaan asuntoon on vuokralaisiksi tullut pariskunta, joilla on kaksi koiraa.Taloyhtiön hallitukselle ei koirista ennen asukkaiden muuttamista ole kerrottu mitään. Vuokralaisen kysyessä kuulemma koirien kohtaloa vuokranantaja oli vastannut ettei järjestyssäännöstä tarvitse välittää.Mikä on yhtiökokouksessa hyväksyttyjen talon järjestyssääntöjen painoarvo, vai onko yhtiökokous turhaan hyväksynyt asumiseen ja asukkaiden viihtymiseen liittyvän järjestyssäännön, eli ettei järjestyssääntöä tarvitse kenenkään noudattaa.
201711_50947.jpg
Mittalaitedirektiivi kätkee sisäänsä rahan arvoisen mahdollisuuden
Asukkaalla tulee olla esteetön pääsy huoneistokohtaisen mittauksen lukemiin ilman työkaluja. Näin määritteli EU:n mittalaitedirektiivi jo vuonna 2006. Siirtymäaika umpeutui Suomessa viime vuonna ja nyt direktiivi on pysyvä osa arkeamme. Määräys kätkee sisäänsä rahan arvoisen ansiomahdollisuuden.Huoneistokohtaisen vedenmittausjärjestelmän todellisen kustannuksen kertoo elinkaarilaskelma. Maksimaalisen hyödyn tehdystä sijoituksesta puolestaan saa irti, kun kulutuslukema on etäluettava ja reaaliaikainen.- Kun omat valinnat konkretisoituvat, on tottumuksiin helppo tehdä muutoksia, kertoo vedenkulutuksen ja -mittauksen asiantuntija Tapio Rask Vertolta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton