• Etusivu
  • Remontti

70-luvun kerrostalon julkisivu remontoitiin voitokkaasti

Rakentajan toimitus
Julkaistu 04.10.2019
201910_60386.jpg

Ennen - jälkeen

Asunto-osakeyhtiöille suunnatun Julkisivuremonttikilpailun voittajaksi on tänä vuonna valittu Helsingin Lauttasaaressa sijaitseva Asunto Oy Puistonportti Bostads Ab. Tuomariston mielestä kyseisen kerrostalon julkisivuremontti on onnistunut ja rohkaiseva esimerkki siitä, miten 70-luvun arkkitehtuuria voidaan uudistaa voimakkaasti ja rakennuksen ilmettä modernisoida alkuperäiset erityispiirteet huomioiden. Perusteellisesti suunniteltu ja onnistuneesti toteutettu korjaushanke huomioi kiitettävästi elinkaariajattelua. Se on myös poikkeuksellisen laaja perusparannushanke, koska ulkokuoren lisäksi uusittiin ja korjattiin talotekniikkaa.

Erityisenä ansiona pidettiin osakkaiden tasapuolista kohtelua.

Tuomariston mukaan hankkeessa hyödynnettiin kiitettävällä tavalla myös lähialueen rakennusten
arkkitehtuuria, johon uudistunut talo istuu hyvin. Erityisenä ansiona pidettiin osakkaiden tasapuolista kohtelua, kun katujulkisivun kapeammissa asunnoissa asuvat saivat pihan puolelle uusia ulokeparvekkeita.

Näin julkisivun korjaus eteni

Julkisivuremontin tavoitteena oli mm. täyttää osakkaiden toive suuremmista parvekkeista. Samalla haluttiin lisätä asuntojen valoisuutta lasittamalla parvekekaiteet, muuttamalla umpinaiset tuuletusluukut tuuletusikkunoiksi ja yhdistämällä erilliset ikkuna-aukot suuremmiksi ikkunoiksi.

Ulkoseinistä purettiin elementtien ulkokuoret ja eristeet. Uusilla eristeillä kaksinkertaistettiin
lämmöneristävyys, ja ulkopinnat toteutettiin pääasiassa tiilestä paikalla muuraten. Kaikki ikkunat ja ulko-ovet uusittiin alumiinipintaisina.

Parvekkeiden kaiteet lasitettiin valoisuuden lisäämiseksi.
Parvekkeiden kaiteet lasitettiin valoisuuden lisäämiseksi.

Ahtaat ja pimeät parvekkeet purettiin, ja niiden perustuksia pystyttiin hyödyntämään uusien parvekepielien alla. Uudet parvekkeet tehtiin parhaimmillaan kooltaan moninkertaisina. Keskellä taloa olevissa katujulkisivua kapeammissa asunnoissa tilannetta kompensoitiin toteuttamalla pihan puolelle uusia ulokeparvekkeita, joiden ansiosta asunnot saivat käytännössä lisähuoneita. Parvekkeiden viihtyisyyttä lisättiin lämpimän sävyisellä taustaseinien puupaneloinnilla, joka näkyy julkisivussa parvekelasitusten läpi.

Uudet parvekkeet tehtiin parhaimmillaan kooltaan moninkertaisina.

Talossa oli synkähkö pesubetonijulkisivu, joka haluttiin vaaleammaksi. Uuteen julkisivuun löydettiin halutut värisävyt alkuperäisen pesubetonin kivirakeista. Sisäänkäyntejä voitiin avartaa parvekkeiden ja pilarivälien suurentamisessa niin, että edustoista saatiin laajoja ja esteettömiä. Suurempien parvekkeiden alle saatiin katettua tilaa polkupyörien säilytykseen.

Sisäänkäynnit ennen remonttia.
Sisäänkäynnit ennen remonttia.
Sisäänkäynnit remontin jälkeen.
Sisäänkäynnit remontin jälkeen.

Julkisivuremontin yhteydessähän toteutettiin samalla perinteinen linja- ja sähkösaneeraus. Ulkoseinä- ja parvekerakenteisiin integroitiin kaikki mahdollinen talotekniikka, esimerkiksi ulokeparvekkeiden kannatusrakenteet, sähkö- ja valaisinasennukset sekä lämmön talteenoton putket. Samassa yhteydessä uusittiin koko rakennuksen vesikatto, jätetila, piha-alueet ja autopaikkojen sähköistys.

Tiedot asunto-osakeyhtiöstä

Nimi:

Asunto Oy Puistonportti Bostads Ab


Perustettu:

1973


Asuntoja:

36


Osoite:

Itälahdenkatu 1, Helsinki


Julkisivusaneerauksen hinta:

noin 2 500 000 €

Uusi julkisivu valmistui aikataulun mukaisesti kesäkuussa 2019.
Uusi julkisivu valmistui aikataulun mukaisesti kesäkuussa 2019.

Pitkä ja perusteellinen valmisteluvaihe

Taloyhtiö tutki lisäkerroksen rakentamisen mahdollisuutta rahoittaakseen isot, vielä tekemättä olevat remontit. Kaavamuutoshakemus jätettiin vuonna 2015, mutta hakemus pysähtyi pääasiassa kaupungin suuremman alueen kaavoitushankkeeseen. Lisäkerroksen toteuttamissuunnitelmaa kuitenkin pidettiin mukana toisena vaihtoehtona mahdollisimman pitkään.

Korjaaminen perustui vuonna 2008 tehtyyn kuntotutkimukseen. Sen mukaan julkisivujen ja parvekkeiden rakenteilla oli jäljellä 10 vuotta elinkaarta, joka tietoisesti käytettiin loppuun.

Julkisivujen korjaus käynnistyi keväällä 2018 ja valmistui aikataulun mukaisesti kesäkuussa 2019. Korjaaminen perustui vuonna 2008 tehtyyn kuntotutkimukseen. Sen mukaan julkisivujen ja parvekkeiden rakenteilla oli jäljellä 10 vuotta elinkaarta, joka tietoisesti käytettiin loppuun. Korjaamista oli käsitelty yhtiökokouksessa vuodesta 2009 alkaen, joten lopullinen päätös kevään 2018 yhtiökokouksessa syntyi nopeasti.

201910_60400.jpg

Hankesuunnitteluvaiheessa käytiin läpi erilaisia korjaustapoja, jotka linkitettiin suoraan elinkaariajatteluun. Periaatteena oli valita mahdollisimman hyvin aikaa ja sääolosuhteita kestäviä materiaaleja. Vaihtoehtoisiin korjaustapoihin liittyi esimerkiksi elementtien ulkokuorien purkaminen tai säilyttäminen sekä erilaisten uusien verhousmateriaalien vertailu.

Osakkaille annettiin mahdollisuus vaikuttaa esimerkiksi parvekekaideratkaisuun, parvekkeiden taustaseinien puupaneloinnin värisävyihin ja piha-alueen kasvillisuuden määrään ja paikkoihin olemalla yhteydessä hallitukseen ja isännöitsijään. Hallitus osallistui aktiivisesti työmaakokouksiin, joten osakkaiden mielipiteet tulivat huomioiduksi myös tätä kautta.

Lähde: Julkisivuyhdistys

201910_60401.jpg
Remontti
julkisivu
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20178_49846.jpg
Savikattotiili toimii julkisivussa!
Vaikka paikalla muurattu tiilijulkisivu on todettu Tampereen teknillisen yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan elinkaariedullisimmaksi julkisivuratkaisuksi kerrostalossa, voidaan keraaminen julkisivu toteuttaa muullakin tavoin kuin muuraamalla. Yksi tällainen tapa on tehdä persoonallinen julkisivu keraamisilla savikattotiilillä, kuten Oulun Åströmin rannassa on tehty.
rudus turvahiekka ja leikkihiekka
Turvahiekkaa ja leikkihiekkaa kullanmuruille
Lasten leikkipaikka ei ole taloyhtiöiden pihalla mitenkään tavaton näky. Erilaiset kiipeilytelineet, keinut sekä hiekkalaatikot ovatkin usein kovassa käytössä. Koska käyttäjiä on monia ja heidän ikähaitarinsa vaihtelee vauvasta kouluikäisiin, asettaa se myös leikkipaikan turvallisuudelle omat kriteerinsä.Leikkikenttävälineiden turvallisuudesta ovat vastuussa välineiden valmistajat, leikkikentän ylläpitäjät sekä sen omistaja. Leikkikenttä tulee siis pitää kunnossa.
202211_80174.jpg
Julkisivusaneeraus pienentää kiinteistön energialaskua
Täysimittaisissa julkisivusaneerauksissa vaihdetaan myös lämmöneristeet. Joissain kohteissa rakenteellista energiatehokkuutta parannetaan kasvattamalla eristepaksuutta. Tämä luo lähes poikkeuksetta tarpeen kasvattaa rakennuksen ulkomittoja. Sokkeleiden kasvattaminen ja räystäslinjojen muuttaminen on myös hyvin kallista, joten kiristyneisiin vaatimuksiin pitäisi pystyä vastaamaan muuttamatta alkuperäisiä rakennepaksuuksia.
Kivilaatoitusta puhdistetaan Kärcher-painepesurin sekä T 7 -terassipesurin avulla
Painepesurit ja lisävarusteet: täältä pesee
Vaikka puhdistaminen ja peseminen harvoin on suoranaista välineurheilua, on siitä huolimatta hyvistä lisävarusteista suuri apu paremman lopputuloksen aikaansaamiseksi.Nopeus sekä tehokkuus yhdistettynä hyvään lopputulokseen miellyttää ihan varmasti ja ihan kaikkia.
Julkisivun rappaus
Julkisivun uusiminen rappauksella
Hyvään talonpitoon kuuluu säännöllinen, vähintään kerran vuodessa tehtävä ainakin silmämääräinen tarkistus kaikissa niissä rakenteissa – sisällä ja ulkona – joissa vesi tai kosteus voi mahdollisesti päästä rakenteisiin. Julkisivu, täysin pintamateriaalista riippumatta, on yksi keskeisistä tarkastuskohteista. Rapatuista pinnoista voi hakea mahdollisia halkeamia ja pinnoitteen irtoamisia silmämääräisesti ja koputtelemalla vaikkapa puupalikalla pintaa. Vaurioitunut rakenne antaa kyllä kuulua itsestään.
201910_60277.jpg
Kielletäänkö kertakäyttöastiat?
Ympäristöministeriön tilaamassa selvityksessä esitetään vaihtoehtoja, miten EU:n kertakäyttömuovien kulutusta rajoittavan direktiivin* voisi toteuttaa Suomessa. Merenrannoilta löytyvistä roskista noin 80 prosenttia on muovia, mihin kesällä 2021 voimaan tulevalla direktiivillä halutaan puuttua. Lisäksi direktiivin tavoitteena on edistää kiertotaloutta ja yhtenäistää tuotesääntelyä EU:n sisämarkkinoilla.Selvityksen ovat laatineet Ekoleima Ay, Enlawin Oy ja Pidä Saaristo Siistinä ry.Direktiivi edellyttää tuoteryhmästä riippuen eri toimia: kulutuksen vähentämistä, tuotekieltoja, tuotteiden ominaisuuksiin liittyviä vaatimuksia sekä laajennettua tuottajavastuuta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton