Ilmanvaihdon toimivuuteen kannattaa panostaa
Asunto Oy Kluuvinahteessa ratkaisuksi valittiin VELCO-tuloilmaventtiilit.
Eräs asumisviihtyisyyden tärkeimmistä elementeistä on hyvä sisäilma. Huono sisäilman laatu aiheuttaa merkittäviä haittoja niin rakennusten kuntoon kuin ihmisten terveyteen. Huolehtimalla korvausilman saannista voidaan näihin asioihin vaikuttaa paljonkin.
Asunto Oy Kluuvinahde Espoossa on melko tyypillinen rivitaloyhtiö, jonka asunnoissa on ilmanvaihtojärjestelmänä käytännössä vain keittiön liesikuvun huippuimuri. Talot on rakennettu vuosina 1985- 86 eli ikää on kertynyt jo neljännesvuosisadan verran. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan Heikki Päivänsalon mukaan yhtiössä oltiin havahduttu jo jokin aika sitten huonoon sisäilmaan, mikä johti keskusteluun ja lopulta toteutukseen ilmanvaihdon parantamiseksi. Ratkaisuksi valittiin VELCO-tuloilmaventtiilit.
Aiemmat myönteiset kokemukset
Usein aiemmat hyvät kokemukset tuotteesta tai palvelusta johtavat suositukseen. Näin kävi 26 asuntoa käsittävässä As Oy Kluuvinahteessakin. Kun Heikki Päivänsalo valittiin muutama vuosi sitten yhtiön hallitukseen ja samalla puheenjohtajaksi, tarttui hän ilmanvaihtokeskusteluun tuomalla esiin korvausilmaventtiilimahdollisuuden, josta Päivänsalolla oli hyviä kokemuksia toisesta yhteydestä.
–Otimme yhteyttä Suomen Terveysilmaan ja saimme tarjouksen, jonka esitimme maaliskuun yhtiökokouksessa, jossa teimme yksimielisen päätöksen aloittaa välittömästi ilmanvaihdon kohentamishankkeen.
Ennakkoinfon tärkeys
– Asennustyöt alkoivat jo huhtikuussa, Hallitus informoi kaikkia asukkaita hankkeesta aika yksityiskohtaisesti ja koska kaikkiin asuntoihin oli mentävä myös sisälle, oli ennakkoaikataulutus tärkeää, kuvaa Päivänsalo prosessia. Oma asuntomme toimi malliasennuksena ja sen mukaan toteutettiin sitten kaikki muutkin. Vaikka meidän yhtiössämme ei nyt vielä olekaan varsinaista talviajan kokemusta, ovat tuntemukset olleet varsin myönteisiä. Päällimmäisenä on moni todennut vedontunteen hävinneen, sillä aiemmin korvausilma on tullut mm. oven ja kynnyksen välistä lattiarajasta, konkretisoi tyytyväinen hallituksen puheenjohtaja Heikki Päivänsalo.
Asukastiedote ilmanvaihdosta
Suomen Terveysilman toimitusjohtaja Peter Schlauf kertoo, että he luovuttavat jokaisen projektin jälkeen isännöitsijälle tai hallituksen puheenjohtajalle asennettuja tuloilmaventtiileitä koskevan käyttöja huolto-ohjeen jaettavaksi kaikille asukkaille. Rivi- ja kerrostaloja koskevat ohjeet saattavat hieman poiketa toisistaan. Tiedotteessa korostetaan venttiilin keskeistä tehtävää: parantaa sisäilman laatua. Tiedotteessa muistutetaan joistain perusasioista tyyliin:
- Ilmanvaihdon tulisi olla jatkuvasti toiminnassa, mutta asunnon ollessa tyhjillään voidaan huippuimurin tehonsäätö pitää minimiasennossaan.
- Tilapäiseen tuuletukseen suositellaan nopeaa ristivetoa
- Pyykit tulisi kuivattaa talon kuivaushuoneessa, parvekkeella
- tai kylpyhuoneessa, ei varsinaisissa asuintiloissa.
- Tulo- ja poistoventtiileitä ei saa koskaan sulkea, sillä sulkeminen
- aiheuttaa häiriön koko kiinteistön ilmanvaihdon (kerrostaloyhtiöt).
- Huolla venttiilit säännöllisesti.
Säännöllinen huolto takaa toimivuuden
Asukkaille jaettava venttiilien yksityiskohtainen toiminta ja huolto-ohje mahdollistaa sen, että perushuollon voi tehdä asukas itse.
– Mikäli yhtiön huoltoyhtiö ei pysty mahdollisissa pulmatilanteissa auttamaan, meille voi aina soittaa myös käyttöön liittyvissä asioissa, lupaa toimitusjohtaja Peter Schlauf Suomen Terveysilmasta.