Hybridilämmitys ja taloyhtiö – mistä on kyse?
Kun tulee aika uusia lämmönjakokeskus: varmista fiksut ratkaisut ja säästöt
© Adobe Stock
Kaukolämpö siirtyy asteittain matalalämpöön, eli 115 asteesta 90 asteeseen. Mitä matalalämpöön siirtyminen tarkoittaa kaukolämmössä oleville taloyhtiöille? Muutos on hyvä huomioida silloin, kun kaukolämmönjakokeskuksen uusinta on edessä. Uusia lämmitysjärjestelmiä harkittaessa on myös hyvä miettiä kaukolämmön ohessa lämpöpumppujen eli hybridijärjestelmien hyödyntämistä. Lisää hybridijärjestelmien hyödyntämisestä ja kaukolämmön matalalämpöön siirtymisessä tässä artikkelissa.
Kaukolämpö + lämpöpumppu taloyhtiössä = mahdoton yhtälö?
Kaukolämpö vai lämpöpumppu taloyhtiöön? Voisiko paras toimivin kokonaisuus kuitenkin löytyä näiden yhdistelmästä? Kun yhdistetään kaukolämpö ja energiatehokas lämpöpumppu, saadaan hyödynnettyä kummankin lämmitysmuodon parhaat puolet: kaukolämmön lähes rajaton tehoreservi talven kovimmilla pakkasilla ja alhaisempi hinta kesäaikaan, sekä uusiutuvaa energiaa hyödyntävän lämpöpumpun tuomat säästöt käyttöveden ja lämmitysenergian tuottoon.
Kaukolämmön, lämpöpumpun ja/tai aurinkosähköjärjestelmän yhdistelmää kutsutaan hybridijärjestelmäksi. NIBE HEAT-hybridijärjestelmissä hyödynnetään lämpöenergiaa maasta (rockHEAT), ulkoilmasta (airHEAT), poistoilmasta (reHEAT) tai jätevedestä (wasteHEAT) kaukolämmön rinnalla. NIBE lämpöpumput ja Cetetherm kaukolämmönjakokeskus toimivat saumattomasti yhdessä kaukolämmön kulutusta pienentäen.
Hybridijärjestelmät yleistyvät yhä enemmän, koska kaukolämmön rinnalle halutaan energiatehokkaita lämpöpumppuja tuottamaan lämmitysenergiaa niin paljon kuin mahdollista. Lämpöpumppuja ei kuitenkaan kannata mitoittaa huippukulutuksia ja suurien käyttövesimäärien lämmittämistä varten, vaan kaukolämmöllä nämä tuotetaan edullisemmin. Tästä syystä hybridijärjestelmät ovat suurissa kiinteistöissä ja taloyhtiöissä yhä kannattavampi vaihtoehto.
Hybridijärjestelmissä voidaan kaukolämmön rinnalle asentaa mahdollisuuksien mukaan yksi tai useampi maalämpöpumppu tai ilma-vesilämpöpumppu tuottamaan perusenergiaa niin paljon kuin taloudellisesti on järkevää lämpöpumppujen tehot huomioiden. Aurinkosähköjärjestelmä on myös mahdollista liittää tasaamaan kustannuksia.
Kaukolämmön tulevaisuus – mitä taloyhtiön tulee huomioida?
Kaukolämpö tulee Suomessa muuttumaan matalalämpöisemmäksi, kun kaukolämpöverkoissa kulkevaa veden lämpötilaa lasketaan nykyisestä 115-asteisesta 90-asteiseksi. Muutos on lähtenyt käyntiin vuonna 2021 ja muutos tapahtuu asteittain vuoteen 2030 mennessä. Kaikki uudet verkostot suunnitellaan jatkossa matalalämpöiseksi. Lisää tarkempaa tietoa muutoksen aikataulusta saa paikallisilta energiayhtiöiltä.
Käytännössä kaukolämmön siirtyminen matalalämpöön mahdollistaa Energiateollisuus ry:n mukaan uusien puhtaiden tuotantomuotojen ja ei-polttavien ratkaisujen käyttöönoton kustannustehokkaasti. Muutos mahdollistaa myös laajemman toiminta-alueen. Samalla järjestelmän energiatehokkuus ja joustavuus paranee.
Taloyhtiöissä muutokseen on hyvä varautua huomioimalla kaukolämmönjakokeskuksen uusinnassa matalalämpöön siirtymisen. Koska kaukolämmönjakokeskuksen tekninen käyttöikä on useita kymmeniä vuosia, on taloyhtiöissä hyvä huomioida matalalämpöön siirtyminen kaukolämmönjakokeskuksen uusinnassa. Uudet mitoituslämpötilat pitää mitoittaa maksimillaan 90C-asteen tulolämpötilalla. Kaikki Cetetherm kaukolämmönjakokeskukset soveltuvat sekä nykyisiin että tuleviin lämpötiloihin.
Muutokseen siirtymisessä saa myös ARA:n avustusta matalalämpöiseen kaukolämpöön siirtymiseksi.
Uusi kaukolämmönjakokeskus – mitä on hyvä huomioida?
Kun taloyhtiössä kaukolämmönjakokeskus on käyttöikänsä päässä, on oikea hetki miettiä lämmitysjärjestelmän tulevaisuutta laajemmin. Jos halutaan pysyä pelkässä kaukolämmössä, on silti viisasta varautua lisäjärjestelmien liittämiseen. Uusi kaukolämmönjakokeskus on hyvä hankkia hybridivalmiina, jolloin on mahdollista ottaa muun muassa lämpöpumppu mukaan myöhemmin lisälämmitysjärjestelmäksi jos näin halutaan.
Cetetherm kaukolämmönjakokeskus on mahdollista tilata hybridivalmiina, joka mahdollistaa lämpöpumpun/lämpöpumppujen liittämisen heti tai myöhemmin lämmitysjärjestelmään kaukolämmön rinnalle. Keskuksessa on tarvittavat liityntälaitteet sekä ohjelmistot valmiina käyttöönotettaviksi. Myös pörssisähköohjaus sekä aurinkosähkön hyödyntäminen on mahdollista, mikäli hyödynnetään NIBE HEAT -hybridiratkaisuja.
Cetetherm tekee yhteistyötä NIBE Energy Systems Oy:n kanssa, joka tarjoaa lämpöpumppuratkaisuja kiinteistöihin. Tällä yhteistyöllä mahdollistetaan kiinteistöjen lämmitysjärjestelmien parhaimmat hyödyt, kun yhdistetään kaukolämpö ja lämpöpumput. Yhteistyö varmistaa myös laitteiden keskinäisen yhteensopivuuden ja kokonaisuuden toimimisen optimaalisesti.
Kun kaukolämmönjakokeskus on huolella valittu ja laadukas, uusi keskus maksaa itsensä nopeasti takaisin energiansäästöjen ja edelleen lämmityskustannusten laskemisen johdosta.
Info
Mikä on Cetetherm?
● NIBE-konserniin kuuluva kaukolämmönjakokeskusten valmistaja
● Pohjoismaista lämmityskokemusta jo vuodesta 1955
● Suomessa tunnettu valmistaja jo useiden vuosikymmenien ajalta
● Innovatiiviset, laadukkaat ja älykkäät lämmitysratkaisut
● Pientalot, rivitalot, kerrostalot ja aina kauppakeskusten tarpeisiin saakka
● Suomen olojen ja vaatimusten tunteminen
● Tekninen tukiverkosto, halu palvella asiakasta ja jatkuvuus (tuotteiden huolto myös tulevaisuudessa) keskiössä
Cetetherm tuotteiden edustus Suomessa NIBE Energy Systems Oy