• Etusivu
  • LVI

Viemärikatsastuksella säästöä taloyhtiöllesi?

Samuli VesalainenKaupallinen yhteistyö Akvatek
Julkaistu 16.04.2024
Viemärikuvaus1_Isot kuvat

© Akvatek

Mitä teidän taloyhtiössänne tiedetään viemäristön kunnosta? Mitkä ovat heikoimmat lenkit ja mitkä osat vaativat akuuttia korjausta? Mitkä taas voivat odottaa korjausta? Nykytilanteen kartoittaminen on tärkeää, jotta voidaan kohdistaa huoltokustannukset vain oleellisiin ja akuutteihin kohtiin.

Viemärikatsastus on syytä ottaa puheeksi taloyhtiössä, jos viemäreiden kunto on epäselvä taloyhtiössänne. Ennen viemärihuollon, sukituksen tai saneerauksen tilaamista on syytä pysähtyä hetkeksi miettimään vaihtoehtoja. Kaikkien viemäreiden täydellinen ja perusteellinen huolto samalla kertaa ei välttämättä ole se paras ja kustannustehokkain ratkaisu. Pelkän viemärin kuvaaminen ei anna kokonaiskuvaa koko viemärijärjestelmän kunnosta, vaan kuntoon vaikuttavat niin hajulukot, tiivisteet, lattiakaivot kuin putkien kannakointikin.

Viemäreiden kuntokatsastuksella säästetään taloyhtiön rahaa, kun kriittisimmät huollontarpeet yksilöidään. Samalla nähdään kohteet, jotka vaativat ennaltaehkäisevää huoltoa ennen kuin tilanne pahenee entisestään. Näin taloyhtiö pystyy rajaamaan ja päättämään, mitkä ovat ne ongelmakohdat, joihin halutaan tarttua ja millä aikataululla.

Viemärikatsastus on paras ensimmäinen askel taloyhtiön viemärijärjestelmän kunnon selvittämiseksi ja korjausten saattamiseksi kustannustehokkaaksi.

Mitä viemärikatsastuksessa tehdään?

Pitkän linjan LVI-urakoitsijan Akvatekin viemärikatsastuksessa tutkitaan kiinteistön sisäpuoliset viemärit viemärikameralla. Taloyhtiön jokaisesta asunnosta kuvataan keittiön, kylpyhuoneen ja wc:n viemärihaarat.

Katsastuksen yhteydessä viemäri kuvataan, osien kunto tarkastetaan ja vaihdetaan esimerkiksi huonokuntoiset hajulukkojen HK-tiivisteet. Tarkastus tehdään myös putkiston yksittäisten osien kuten hajulukkojen, lattiakaivojen, kannakointien ja huoltoluukkujen osalta.

Viemärikatsastuksessa kuvataan kuvataan haaraviemäreiden lisäksi pysty- ja pohjaviemärit eli kokonaisvaltainen kuvaus kuuluu palveluun.

Viemärikatsastuksen raportti ja johtopäätökset

Viemärikatsastuksesta muodostetaan raportti, josta selviää yhdeltä näkemältä koko katsastuksen tulos eri merkkivärein. Raportin yhteydessä on valokuvia, joista selviää esimerkiksi putkissa ilmenneet vauriot kannakoinneissa.

Raportin pohjalta taloyhtiö saa käyttöönsä huoltosuunnitelman, jonka pohjalta taloyhtiö voi lähteä toteuttamaan oman päätöksensä mukaisesti viemäreiden huoltoja tai korjauksia.

Viemärikatsastuksella saadaan selville asuntokohtaisesti, missä viemärin osassa on erityistä tarvetta viemärin huollolle tai yksittäisten viemäriosien vaihdolle tai muulle korjaukselle. Katsastuksen jälkeisessä huollossa voidaan keskittyä erityisesti vaativien kohtien huoltoon, jolloin säästyy taloyhtiön rahaa summittaiseen koko kiinteistön viemärihuoltoon verrattuna.

Viemärikatsastuksen hinta

Viemärikatsastuksen hinta on esimerkiksi 30 asunnon kerrostalon kohdalla noin kolmasosa perinteisen viemäripisteiden viemärihuollon hinnasta.

Kustannussäästöä voi kertyä jopa 30–40 % tekemällä huoltoa edeltävänä toimenpiteenä viemärikatsastuksen. Näin voidaan rajata varsinaisen huollon tarve niihin asuntoihin ja viemäriosiin, jossa sille on todellista tarvetta.

Huomioitavaa on lisäksi, että katsastus raportteineen on jopa 40 % laajempi kuin perinteinen viemäreiden huolto ja kuvaus.

Akvatek
LVI
viemäröinti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Akvatek viemärihuolto
Teetä helppo ja siisti viemärihuolto ajoissa – vähintäänkin kuntoarvio
Toimiiko viemäri normaalisti vai vetääkö hitaasti, pitää outoja ääniä tai tuleeko viemäristä epämiellyttäviä hajuja? Milloin viimeksi viemärit on huollettu vai onko sitä edes koskaan tehty? Olisiko aika huoltaa viemärit, ennen kuin ongelmia alkaa muodostua?Viemärit oireilevat monin eri tavoin: viemäri ei vedä kunnolla, viemäristä nousee hajua tai viemäristä voi kuulua erilaisia ääniä, kuten pulputusta. Nämä kaikki ovat merkkejä siitä, että viemärin kunto kannattaisi tarkistaa ja viemäri huoltaa.
Akvatek viemärihuolto
Viemärin huolto: miksi viemäri tulee huoltaa?
Viemärin todellinen kunto saattaa tulla monelle yllätyksenä. Putkiston läpi kulkee paljon erilaista jätettä jo ihan vuositasolla. Vaikka ajattelisi, että hyvällä huuhtelulla ja säännöllisellä käytöllä viemärilinjasto pysyisi suhteellisen puhtaana, voi todellisuus olla kuitenkin jotain paljon karumpaa. Ikääntyvän viemäriputken sisään nimittäin kertyy tavaraa - rasvaa sekä muuta jätettä.
20223_77593.jpg
Estä vesi- sekä viemärijohtojen jäätyminen
Jotta putkijohtojen jäätyminen sekä routavaurioiden mahdollisuus minimoidaan, sijoitetaan vesijohdot sekä viemärit perinteisesti roudattomaan syvyyteen kerran 50 vuodessa toistuvan suurimman pakkastuntimäärän mukaisesti.Kaivantojen ulottuessa pohjavesipinnan alapuolelle sekä maa-aineksen pehmeys voivat aiheuttaa omia ongelmia katujen rikkoutuessa, putkijohtojen sekä rakennusten painuessa ja niin edelleen. Toinen syy välttää syviä kaivantoja on tietysti kustannukset, kun kaivaminen ja massojen ajo voidaan puolittaa saadaan tällä merkittävää säästöä rakentamiskustannuksissa. Ympäristön sen salliessa, voidaan maahan routarajan yläpuolelle sijoitettavien vesi- sekä viemärijohtojen jäätyminen ja routavauriot estetään putkia suojaavalla vettymättömillä Finnfoam-routaeristeellä.
Talon vierusta
Sadevesijärjestelmän ja -viemäröinnin
Ongelma on yleinenAivan tavallinen maallikkokin huomaa ongelman, jos syöksytorvesta sateella valuva vesi menee ohi sadevesiviemärikaivosta. Samoin huomataan, jos syöksytorvea on jatkettu rumasti jatkoputkella niin, että vesi saataisiin kaivoon. Näitä näkee uusissa rakennuksissa kuitenkin paljon. Miksiköhän?Lisätietoa sadevesijärjestelmästäJätä yhteydenottopyyntö
20206_64870.jpg
Mietityttääkö jätevesijärjestelmän hinta?
Mitä jätevesijärjestelmän hinta sisältää, kuinka pitkäikäinen investointi on, entä miten kannattaa vertailla järjestelmien toimittajia? Koska jätevesijärjestelmä takaa kiinteistösi jätevesien puhdasta ja terveellistä käsittelyä vuosikymmeniksi eteenpäin, taustatyö on tärkeää.
20206_65361.jpg
Tutustu esimerkkikohteisiin ja valitse jätevesijärjestelmäsi oikein
Kokosimme alle asiakastarinoita, jotta voit tutustua rakentajien ja saneeraajien erilaisiin ratkaisuihin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton