• Etusivu
  • LVI

Milloin on aika tehdä viemärihuolto?

Mariana RavoniusKaupallinen yhteistyö Akvatek
Julkaistu 27.09.2023Päivitetty 24.10.2023
Akvatek viemärihuolto

© Akvatek

Viemärin todellinen kunto saattaa tulla monelle yllätyksenä. Putkiston läpi kulkee paljon erilaista jätettä jo ihan vuositasolla. Vaikka ajattelisi, että hyvällä huuhtelulla ja säännöllisellä käytöllä viemärilinjasto pysyisi suhteellisen puhtaana, voi todellisuus olla kuitenkin jotain paljon karumpaa. Ikääntyvän viemäriputken sisään nimittäin kertyy tavaraa - rasvaa sekä muuta jätettä.

Taloyhtiössä viemärihuollon aika

Viemäriputken kuntoon vaikuttaa tottakai ikä, mitä iäkkäämpi putkisto, sitä todennäköisemmin sieltä löytyy jotain vikaa tai vähintään kertynyttä epäpuhtautta. Huonossa tapauksessa vuosien huoltamattomuus voi johtaa putken tukkeutumiseen ja sen myötä likavesien nousemisen asuntoon. Vesivahinko tuskin on kenenkään mieleen.

Hyvänä indikaattorina toimii taloyhtiön asunnoissa tehtävät aistinvaraiset havainnot: onko asunnossa viemärin hajua, vetääkö viemäri huonosti tai pulputtaako se? Aistinvaraiset havainnot kannattaa ottaa tosissaan, sillä sillä ne ilmaisevat, että jossain on ongelma.

Monessa kiinteistössä viemärin huoltoa ei ole tehty koskaan. Suositus kuitenkin on, että huolto tehtäisiin noin 15-20 vuoden välein. Kuntoon vaikuttaa paljon vaikuttaa myös se, miten viemäriverkosto on rakennettu ja kuinka kovalla käytöllä se on ollut ja on. Erityisesti tiivisteet joutuvat lian peitossa koetukselle.

Vauhdilla pyörivä harja puhdistaa viemäriputkiston tehokkaasti.
Vauhdilla pyörivä harja puhdistaa viemäriputkiston tehokkaasti.

Mitä viemärihuolto tarkoittaa?

Viemäreille on mahdollista tehdä useita toimenpiteitä. Hyvänä lähtökohtana on kuvaus, joka tulee tehdä uudemmissa taloyhtiöissä jo rakennusvaiheessa. Kuvaus sopii toimenpiteenä hyvin myös vanhempiin kiinteistöihin. Kuvauksessa paljastuvat nopeasti erilaiset asennusvirheet sekä putken todellinen kunto. Esiin tulevat myös mahdolliset porakoneilla tai ruuveilla aiheutetut pienetkin reiät sekä halki olevat liitokset.

Ennen viemärin kuvausta, kannattaa se puhdistaa, jotta voidaan varmasti havaita viemärin todellinen kunto. Puhdistuksessa ehdoton ratkaisu on harjapuhdistus, jossa viemäriputken sisään työnnetään harjalla varustettu vaijeri, joka taas on kiinnitettynä koneeseen. Harja pyörii putkistossa vauhdilla ja puhdistaa sen tehokkaasti, jolloin vedenvirtauskin paranee ja kuvaus voidaan tehdä luotettavasti. Puhdistuksen yhteydessä tarkistetaan samalla viemärin liitännäisosat, hajulukot sekä vesilukot. Myös tiivisteet, lattiakaivot sekä viemärin tuuletus kuuluvat tarkastukseen.

- Puhdistus on syytä tehdä aina ennen kuvausta. Esimerkiksi 20 vuotta vanhassa putkessa on jo niin paljon kertynyttä tavaraa, että kuvaus sinällään siinä hetkessä on hyödytön, sillä todellisuutta putken kunnosta ei päästä näkemään, kertoo toimitusjohtaja Ville Hyry Akvatekilta.

Ovatko ongelmana tietynlaiset putket, vai ilmeneekö ongelmaa kaikissa?

Viemäriputkistoissa on ajan saatossa käytetty sekä valurautaa että muovia. Kumpikin materiaali kuluu ajan saatossa sekä kerää itseensä likaa, näin ollen viemärin huolto kannattaa tehdä kaikille viemärityypeille. Muovia ja valurautaa verrattaessa voidaan sanoa muovin olevan kestävämpää, mutta sekään ei ole ikuinen.

- Valurautaputkia on käytössä monissa kiinteistöissä edelleen. 1960-luvulle asti oli käytössä niin sanottua vanhaa valurautaa, joka oli vahvuudeltaan noin sentin luokkaa. Myöhemmin tuli käyttöön ohuempi valurauta, joka ollut vahvuudeltaan kuin 3 mm. Näitä ohuempia valurautaputkia asennetaan edelleen rivi- ja kerrostaloihin, Hyry kertoo.

Ohuemman valurautaputken sisäpinnalla on 0.13 mm vahva epoksipinnoite valurautaa suojaamassa. Mikäli epoksipinnoite rikkoutuu jostain kohtaa, irrottaa vesi lopunkin epoksipinnoitteen nopeasti. Voi kuulostaa hurjalta, mutta uudentyyppinen valurautaputki ei välttämättä sisällä epoksia enää 10 vuoden kuluttua asennuksesta. Valurautapinnan altistuminen vedelle tarkoittaa ennen pitkää ruostumista.

- Jos taloyhtiössä tiedetään olevan uudentyyppisiä valurautaputkia ja asennuksesta on noin 10 vuotta, on ehdottomasti aika tehdä huolto. Huollossa saadaan poistettua orgaaninen jäte ja lisättyä näin putkiston käyttöikää. Tosiasia on, että 20 vuoden ikäiseen putkeen on syytä harkita jo sukitusta - 30 vuotiasta putkistoa voi tuskin enää edes sukittaa rappeutumisen vuoksi, Hyry mainitsee esimerkiksi.

Korjausratkaisuna esimerkiksi sukitus

Sukitus on yksi tapa uudistaa taloyhtiön viemäriputkisto. Sukitusta voidaan verrata vaativaan rakennustyöhön ja siinä näkyy asentajan ammattimainen kädenjälki. Hyvin toteutetun sukituksen avulla voi putkistojen käyttöikää pidentää jopa 50 vuotta.

- Sukituksessa vanhan viemäriputken sisään asennetaan paineilman avulla uusi muoviputki. Sitä voidaan verrata uuteen muoviputkeen, erona vain on, että sukitettaessa putki asennetaan paikan päällä työmaalla ja työmaaolosuhteissa paineilmalla vanhaan putkeen. Tämä työvaihe kysyy ehdottomasti ammattitaitoa ja on, voisi jopa sanoa, vahvasti välineurheilua. Jos asentajalla ei ole käytössään kunnollisia työkaluja, se näkyy varmasti lopputuloksen laadussa, Hyry sanoo.

Sukitus on nopea tapa pidentää putkiston käyttöikää.
Sukitus on nopea tapa pidentää putkiston käyttöikää.

Jos taloyhtiö tilaa huoltotyön tai sukituksen - mitä se tarkoittaa asukkaalle, entä taloyhtiölle?

Vastaus tähän on yksinkertainen, viemäreiden huolto ei aiheuta asukkaalle minkäänlaisia toimenpiteitä. Asunto säilyy käyttökelpoisena koko asennuksen ajan, poislukien kyseisellä hetkellä asennettava viemäri. Asennuksessa voi arvioida menevän noin tunti/asunto, joten pitkälliseen odottamiseen ei tarvitse varautua.

Koko taloyhtiötä ajatellen viemärihuolto on nopea, helppo sekä vaivaton ratkaisu. Huollon aikana vesipisteitä voi käyttää normaalisti ja isommankin kerrostalon läpikäynti on suoritettu noin viikossa. Itse toimenpiteet tehdään asuntokohtaisesti, siististi ja koteja kunnioittaen.

- Asukkaan ei tarvitse valmistautua viemärihuollon tulemiseen millään tavalla, vaan esimerkiksi Akvatek huolehtii yksityiskohdista yhdessä isännöitsijän ja hallituksen kanssa. Alustava aikataulu laaditaan asuntokohtaisesti, josta asukkaita tiedotetaan ajoissa. Kulku itse asuntoihin tapahtuu yleisavaimen avulla, joten paikalla ei tarvitse päivystää. Jokaiselle viemäripisteelle päästään kyllä, Hyry kertoo.

Dokumentointivaiheessa on oleellista päästä kuvaamaan puhdasta viemäriputkea.
Dokumentointivaiheessa on oleellista päästä kuvaamaan puhdasta viemäriputkea.

Mitä hyötyä huoltotöillä saavutetaan?

Huoltotöillä on ennaltaehkäisevä vaikutus. Mahdollisiin ongelmakohtiin päästää nimittäin tarttumaan ennenkuin niistä tulee merkittävä ongelma. Lisäksi säännöllisellä tarkastelulla päästään pidentämään käyttöikää. Säännöllisesti tehtävä huolto auttaa taloyhtiötä ennakoimaan mahdollisia tulevia kustannuksia.

- Viemäriputkiston huollosta tehdään Akvatekin toimesta aina huoltodokumentti valokuvin sekä videotallenteiden muodossa. Dokumentissa listataan kaikki havaitut poikkeavuudet. Samassa tarkistuksessa käydään läpi myös hajulukot ja uusitaan niiltä osin kuin on tarpeen. Viemärin tiiviys sekä toimuvuus tulee tarkistetuksi. Huoltodokumentti luovutetaan isännöitsijälle sekä taloyhtiön hallituksen haltuun, Hyry luettelee.

Ohje

Ohje

Viemärihuolto taloyhtiössä

  • Viemäreiden huolto suositellaan tehtäväksi 15-20 vuoden välein. Tehokkaasta harjapuhdistuksesta kannattaa aloittaa.
  • Kuvaus kertoo putkiston kunnon. Samalla tarkistetaan viemärin liitännäisosat, hajulukot sekä vesilukot. Myös tiivisteet, lattiakaivot sekä viemärin tuuletus kuuluvat tarkastukseen.
  • Sukitus on hyvä ratkaisu iäkkäämpään putkistoon. Oikein asennettuna se tuo käyttövuosia lisää jopa kymmeniä.
  • Viemärihuolto on sekä asukkaalle että taloyhtiölle nopea, helppo sekä vaivaton toimenpide.
  • Tehdystä huollosta tehdään huoltodokumentti.
Info

Info

Kaipaako taloyhtiön viemäri huoltoa?

Onko viemäreitä huollettu, onko talolla ikää?

Onko taloyhtiön putkiston kunnosta olemassa dokumenttia?

Varaa nyt maksuton huollontarpeen kartoitus Akvatekilta, niin voit vastata huoletta kyllä.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Akvatek
LVI
asuminen
viemäröinti
huolto
kunnossapito
wc
koti
putkiremontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Akvatek viemärihuolto
Teetä helppo ja siisti viemärihuolto ajoissa – vähintäänkin kuntoarvio
Toimiiko viemäri normaalisti vai vetääkö hitaasti, pitää outoja ääniä tai tuleeko viemäristä epämiellyttäviä hajuja? Milloin viimeksi viemärit on huollettu vai onko sitä edes koskaan tehty? Olisiko aika huoltaa viemärit, ennen kuin ongelmia alkaa muodostua?Viemärit oireilevat monin eri tavoin: viemäri ei vedä kunnolla, viemäristä nousee hajua tai viemäristä voi kuulua erilaisia ääniä, kuten pulputusta. Nämä kaikki ovat merkkejä siitä, että viemärin kunto kannattaisi tarkistaa ja viemäri huoltaa.
Viemärikuvaus keittiössä
Viemärikatsastuksella säästöä taloyhtiöllesi?
Mitä teidän taloyhtiössänne tiedetään viemäristön kunnosta? Mitkä ovat heikoimmat lenkit ja mitkä osat vaativat akuuttia korjausta? Mitkä taas voivat odottaa korjausta? Nykytilanteen kartoittaminen on tärkeää, jotta voidaan kohdistaa huoltokustannukset vain oleellisiin ja akuutteihin kohtiin.
Kivilaatoitusta puhdistetaan Kärcher-painepesurin sekä T 7 -terassipesurin avulla
Painepesurit ja lisävarusteet: täältä pesee
Vaikka puhdistaminen ja peseminen harvoin on suoranaista välineurheilua, on siitä huolimatta hyvistä lisävarusteista suuri apu paremman lopputuloksen aikaansaamiseksi.Nopeus sekä tehokkuus yhdistettynä hyvään lopputulokseen miellyttää ihan varmasti ja ihan kaikkia.
Mies ja nainen yhdessä remonttimiehen kanssa tutkimassa suunnitelmia.
Remontti edessä, miten edetä järkevästi?
Kun taloa korjataan ja parannellaan, puhutaan yleisesti joko korjaamisesta tai tutummin remontoinnista. Remontointi onkin yleisnimitys rakennuksen korjaamiselle. Remontoinnissa on kyse rakennuksen kuluneen, vanhentuneen, rikkoutuneen, epäkäytännöllisen tai muuten asukkaan mielestä kelvottoman osakokonaisuuden korjaamisesta. Remontoinniksi luetaan yleensä myös tapetoinnit sekä pintamaalaukset, joissa vielä hyväkuntoiset pinnat saavat uuden ulkonäön. Näitä toimenpiteitä voisi kutsua myös sisustamiseksi tai pintaremontoinniksi.Jokaisesta vanhasta talosta löytyy enemmän tai vähemmän korjausta kaipaavaa nurkkaa ja pieltä. Mitä iäkkäämpi talo, sitä varmemmin puuhattavaa löytyy. Erityisesti sodanjälkeiseen rakennuskantaamme kohdistuu suuria korjauspaineita, sillä kyseiset talot alkavat siirtyä jo kolmannelle sukupolvelle, mutta nuoremmastakin rakennuskannassa löytyy jo runsaasti korjattavaa ja parannettavaa. Kaikkien rakennusten säilymisen kannalta on ehdottoman tärkeää, että niitä huolletaan.
Betonista valettu sokkeli ennen eristämistä.
Tiedätkö sokkelisi kunnon? Olisiko syytä tarkistaa
Olet varmasti kuullut tarinaa menneiltä sukupolvilta siitä, miten talveksi suljettiin perustusten kissanluukut ja talven tultua kasattiin lunta sokkelin vierustalle eristeeksi pitämään lämpöä talon alla. Tarkoitus on ollut silloin poistaa veto ja estää pakkasen pääsy rakennusten alapohjaan. Kylmän päästessä alustaan, oli todellakin paksuilla räsymatoilla sekä villasukilla tarvetta. Jalat kun tuntevat vedon todella nopeasti.
Mies pesee terassia käyttäen Kärcher T7-terassipesuria
Ennen kuin ostat painepesurin, lue tämä
Painepesuri on helppokäyttöinen apuri pihan kalusteiden, terassien ja oleskelualueiden sekä autojen ja kulkuteiden puhdistukseen. Kurat, siitepölyt ja pinttyneemmätkin liat on helppo häätää pois silmiä häiritsemästä. ”Painepesuri kuin painepesuri” voisi joku ajatella, mutta mitäpä jos hetkeksi pysähtyisikin miettimään, minkälaisia ominaisuuksia painepesurilta voisi tarvita omassa arjessa, ja kuinka usein painepesuria tarvitsee.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton