• Etusivu
  • LVI

Teetä helppo ja siisti viemärihuolto ajoissa – vähintäänkin kuntoarvio

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Akvatek
Julkaistu 06.06.2023Päivitetty 24.10.2023
Akvatek viemärihuolto

(Kuva: Akvatek) © Akvatek

Toimiiko viemäri normaalisti vai vetääkö hitaasti, pitää outoja ääniä tai tuleeko viemäristä epämiellyttäviä hajuja? Milloin viimeksi viemärit on huollettu vai onko sitä edes koskaan tehty? Olisiko aika huoltaa viemärit, ennen kuin ongelmia alkaa muodostua?

Viemärit oireilevat monin eri tavoin: viemäri ei vedä kunnolla, viemäristä nousee hajua tai viemäristä voi kuulua erilaisia ääniä, kuten pulputusta. Nämä kaikki ovat merkkejä siitä, että viemärin kunto kannattaisi tarkistaa ja viemäri huoltaa.

Milloin ja kuinka usein viemärit pitäisi huoltaa?

Viemärien huolto kannattaisi teettää viimeistään, kun talo tai viemäristön ikä alkaa olla noin 20 vuotta vanha. Etenkin keittiön viemäri voi olla jo viiden vuoden jälkeen puolittain tukossa. Orgaanista jätettä kertyy viemäriin väkisinkin, vaikka sen joutumista pyrkisikin välttämään. Rasva ja ruuantähteet alkavat kertyä viemäriputkien seinämiin, jolloin viemäri vetää huonommin ja kertyminen kiihtyy vähitellen.

Myös kotoa poissa ollessa, esimerkiksi lomamatkan aikana, käyttämättömänä oleva viemäri kuivuu. Kuivuva kertymä viemäriputkessa edesauttaa sen lisääntymistä.

Mitä voi tapahtua, ellei viemäreitä huolleta?

Viemäreiden säännöllinen huolto on yhtä tärkeää kuin auton säännöllinen huolto. Suuri osa vesivahingoista tapahtuu tukkeutuneen viemäri takia. Vesi ei poistukaan hallitusti, vaan nousee ja voi päätyä väärään paikkaan. Yleensä ongelmaan havahdutaan vasta, kun viemäri ei vedä. Viemäreiden tilanteista ei yleensä olla selvillä.

Toisin kuin esimerkiksi vesikattoja, salaojajärjestelmiä ja sadeveden hallittua poistumista tarkastellaan säännöllisesti, viemäreille tehdään vähemmän ennaltaehkäisevää kuvaamista ja huoltoa.

– Kiinteistön omistajan on hyvä tietää mitä viemäreille kuuluu ja vain viemärikameralla kuvaamalla saadaan todellista tietoa viemäreiden kunnosta ja jatkotoimenpiteiden tarpeellisuudesta, kertoo toimitusjohtaja Ville Hyry Akvatekilta.

Mitä Akvatekin viemärihuollossa tehdään?

Taloyhtiön viemärihuolto voidaan toteuttaa eri laajuisena. Kiinteistön iästä riippuen osa tai kaikki viemärilinjat voidaan huoltaa. Suositus kuitenkin on, että vähintään kerran kiinteistön elinkaaren aikana suoritetaan perusteellinen viemärihuolto, jossa kaikki viemärilinjat harjapudistetaan ja sen jälkeen kuvataan, jotta viemärin materiaali ja sen kunto voidaan varmistaa.

Huollon yhteydessä selvitetään viemäristön kokonaistoimivuus, myös korvausilman saanti. Viemärin tuuletuskanava voi olla tukkeutunut ja se aiheuttaa viemärin vetämisen heikentymistä. Huollon yhteydessä myös hajulukot, lattiakaivot ja HK-tiivisteet puhdistetaan tai vaihdetaan uusiin.

– Huollon tarkoituksena on varmistaa, että koko viemärijärjestelmä on tiivis eikä vuotovahinkoriskiä ole. Harjapuhdistuksella koko viemärin pinta saadaan puhdistettua, jolloin voidaan arvioida myös, milloin viemärien uusiminen mahdollisesti tulee ajankohtaiseksi, kertoo Hyry.

Kauanko huolto kestää ja mitä maksaa?

Taloyhtiön koko ja tehtävän huollon laajuus määrittävät kokonaiskeston, mutta yhdessä asunnossa aikaa kuluu vajaasta tunnista kahteen tuntiin.

– Nyrkkisääntönä voisi pitää, että 50 asunnon kerrostalon viemärihuolto toteutetaan viikossa, arvioi Hyry. Tämän lisäksi tietysti laaditaan raportti ja tallennetaan videot, jotka toimitetaan tilaajalle, hän jatkaa.

Asuntokohtaisesti huolto maksaa joitain satasia per huoneisto. Tarjolla on myös riskinkartoitusarvio, joka kustantaa muutaman satasen.

– Jos taloyhtiössä on tilanne, ettei ole mitään käsitystä viemärien tilanteesta, riskinkartoitusarvio on hyvä vaihtoehto. Siinä kuvataan esimerkiksi kuusi viemärilinjaa, joista laaditaan kuvakaappauksia sisältävä raportti, tilaaja saa haltuunsa myös videotallenteet. Tarvittaessa teemme tarjouksen, jos näyttää, että on aihetta laajempaan huoltoon. Riskinkartoituksen hinta on alkaen 284 euroa, Hyry kertoo.

– Huoltojen yhteydessä on joskus tullut vastaan kohteita, joissa valurautaisia osia ei ole pystytty puhdistamaan. Viemärit huollettiin muuten, mutta valurautaiset osat oli pakko vaihtaa, Hyry muistelee.

(Kuva: Akvatek)
(Kuva: Akvatek)

Miksi valita Akvatek huoltamaan taloyhtiönne viemärit?

Viemärien huollon voi tehdä eri tavoin. Siihen voidaan käyttää imuautoa ja autosta vedetään letkut sisätiloihin. Puhdistus tapahtuu veden paineen avulla.

Akvatekin menetelmällä letkuja ja veden painetta ei tarvita. Tarvittavat työvälineet siirtyvät puhdistajien mukana asunnosta toiseen siististi. Käytössä on mekaaninen vaijerin päähän kiinnitettävä harjatyökalu, joka pyörii 2500 kierrosta minuutissa. Usein huoltoon riittää pelkän nailon- tai karbiiniharjan käyttö. Tarvittaessa löytyy palattomia metalliketjuja tai avauskärkiä, jos tukos sitä vaatii.

– Menetelmämme on siisti ja asukkaille vaivaton. Käytännössä työ ei oikeastaan haittaa asukkaiden elämää ollenkaan. Viemärit ovat koko ajan käytössä ja asuntokohtaisesti aikaa kuluu keskimäärin noin tunti, kertoo Hyry.

– Harjaamisella pärjätään pitkälle, mutta viemärissä saattaa olla myös laastijäämiä, hiekkaa ja vastaan on tullut myös virtsakivikertymiä, jotka olomuodoltaan muistuttavat betonia, kuvailee Hyry.

Kuvaaminen on tärkeä osa huoltoa. Käytännössä aina kuvataan ja videotallenne jää tilaajalle. Viemärikameran näytöltä voidaan varmistaa myös videon todenmukaisuus viemäriä kuvattaessa eli näytöltä nähdään jatkuvasti, kun viemärikameraa työnnetään eteenpäin putkistossa. Kaikki poikkeamat raportoidaan sähköisesti. Perusteellisessa huollossa tiivisteet ja hajulukot vaihdetaan, jolloin vesivahingon riski saadaan minimoitua.

Pohjois-Pohjanmaalta pääkaupunkiseudulle

Akvatek on viemäreiden kuvauksiin, huoltoihin ja sukituksiin erikoistunut suomalainen yritys. Tehtävämme on ennaltaehkäistä viemäreistä johtuvia vesivahinkoja kiinteistöissä. Teemme kiinteistöihin vuosittain tuhansia kuvaus- ja huoltotoimenpiteitä sekä viemäriputkien korjauksia sukitusmenetelmällä. Palvelemme asiakkaitamme kaikkialla Suomessa. Työllistämme yli 70 viemärialan ammattilaista Oulun, Vantaan, Porvoon, Tampereen, Seinäjoen ja Jyväskylän seuduilla.

Info

Info

Viemärinhuolto ja ylläpito: Hyvä muistaa ja tietää

  • Älä kaada mitään ruokaa viemäriin. Ruoka, etenkin rasvainen, kertyy putkien sisäpintoihin ja voi houkutella paikalle myös rottia ja muita eläimiä.
  • Viemärin avaamiseen tarkoitettuja aineita voi käyttää, mutta jos tarve toistuu usein, olisi syytä huoltaa viemärit kunnolla.
  • Riskikartoitus on edullinen vaihtoehto arvioida viemärien kunto ja huollon tarve.
  • Aistinvaraisesti olisi hyvä tarkistaa viemärit vuosittain niiltä osin, kun se on mahdollista. Haju voi kertoa paljon, tiivisteet näkyviltä osin ja näkyykö viemärien läheisyydessä merkkejä kosteudesta.
  • Vakuutusyhtiö voi vanhojen huoltamattomien viemärilinjojen osalta kieltäytyä korvaamasta viemäreistä aiheutunutta vesivahinkoa.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Akvatek
LVI
viemäröinti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Akvatek viemärihuolto
Viemärin huolto: miksi viemäri tulee huoltaa?
Viemärin todellinen kunto saattaa tulla monelle yllätyksenä. Putkiston läpi kulkee paljon erilaista jätettä jo ihan vuositasolla. Vaikka ajattelisi, että hyvällä huuhtelulla ja säännöllisellä käytöllä viemärilinjasto pysyisi suhteellisen puhtaana, voi todellisuus olla kuitenkin jotain paljon karumpaa. Ikääntyvän viemäriputken sisään nimittäin kertyy tavaraa - rasvaa sekä muuta jätettä.
Viemärikuvaus keittiössä
Viemärikatsastuksella säästöä taloyhtiöllesi?
Mitä teidän taloyhtiössänne tiedetään viemäristön kunnosta? Mitkä ovat heikoimmat lenkit ja mitkä osat vaativat akuuttia korjausta? Mitkä taas voivat odottaa korjausta? Nykytilanteen kartoittaminen on tärkeää, jotta voidaan kohdistaa huoltokustannukset vain oleellisiin ja akuutteihin kohtiin.
20223_77593.jpg
Estä vesi- sekä viemärijohtojen jäätyminen
Jotta putkijohtojen jäätyminen sekä routavaurioiden mahdollisuus minimoidaan, sijoitetaan vesijohdot sekä viemärit perinteisesti roudattomaan syvyyteen kerran 50 vuodessa toistuvan suurimman pakkastuntimäärän mukaisesti.Kaivantojen ulottuessa pohjavesipinnan alapuolelle sekä maa-aineksen pehmeys voivat aiheuttaa omia ongelmia katujen rikkoutuessa, putkijohtojen sekä rakennusten painuessa ja niin edelleen. Toinen syy välttää syviä kaivantoja on tietysti kustannukset, kun kaivaminen ja massojen ajo voidaan puolittaa saadaan tällä merkittävää säästöä rakentamiskustannuksissa. Ympäristön sen salliessa, voidaan maahan routarajan yläpuolelle sijoitettavien vesi- sekä viemärijohtojen jäätyminen ja routavauriot estetään putkia suojaavalla vettymättömillä Finnfoam-routaeristeellä.
Talon vierusta
Sadevesijärjestelmän ja -viemäröinnin
Ongelma on yleinenAivan tavallinen maallikkokin huomaa ongelman, jos syöksytorvesta sateella valuva vesi menee ohi sadevesiviemärikaivosta. Samoin huomataan, jos syöksytorvea on jatkettu rumasti jatkoputkella niin, että vesi saataisiin kaivoon. Näitä näkee uusissa rakennuksissa kuitenkin paljon. Miksiköhän?Lisätietoa sadevesijärjestelmästäJätä yhteydenottopyyntö
20206_64870.jpg
Mietityttääkö jätevesijärjestelmän hinta?
Mitä jätevesijärjestelmän hinta sisältää, kuinka pitkäikäinen investointi on, entä miten kannattaa vertailla järjestelmien toimittajia? Koska jätevesijärjestelmä takaa kiinteistösi jätevesien puhdasta ja terveellistä käsittelyä vuosikymmeniksi eteenpäin, taustatyö on tärkeää.
20206_65361.jpg
Tutustu esimerkkikohteisiin ja valitse jätevesijärjestelmäsi oikein
Kokosimme alle asiakastarinoita, jotta voit tutustua rakentajien ja saneeraajien erilaisiin ratkaisuihin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton