• Etusivu
  • LVI

Teetä helppo ja siisti viemärihuolto ajoissa – vähintäänkin kuntoarvio

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Akvatek
Julkaistu 06.06.2023Päivitetty 17.08.2023
20236_82262.jpg

(Kuva: Akvatek)

Toimiiko viemäri normaalisti vai vetääkö hitaasti, pitää outoja ääniä tai tuleeko viemäristä epämiellyttäviä hajuja? Milloin viimeksi viemärit on huollettu vai onko sitä edes koskaan tehty? Olisiko aika huoltaa viemärit, ennen kuin ongelmia alkaa muodostua?

Viemärit oireilevat monin eri tavoin: viemäri ei vedä kunnolla, viemäristä nousee hajua tai viemäristä voi kuulua erilaisia ääniä, kuten pulputusta. Nämä kaikki ovat merkkejä siitä, että viemärin kunto kannattaisi tarkistaa ja viemäri huoltaa.

Milloin ja kuinka usein viemärit pitäisi huoltaa?

Viemärien huolto kannattaisi teettää viimeistään, kun talo tai viemäristön ikä alkaa olla noin 20 vuotta vanha. Etenkin keittiön viemäri voi olla jo viiden vuoden jälkeen puolittain tukossa. Orgaanista jätettä kertyy viemäriin väkisinkin, vaikka sen joutumista pyrkisikin välttämään. Rasva ja ruuantähteet alkavat kertyä viemäriputkien seinämiin, jolloin viemäri vetää huonommin ja kertyminen kiihtyy vähitellen.

Myös kotoa poissa ollessa, esimerkiksi lomamatkan aikana, käyttämättömänä oleva viemäri kuivuu. Kuivuva kertymä viemäriputkessa edesauttaa sen lisääntymistä.

Mitä voi tapahtua, ellei viemäreitä huolleta?

Viemäreiden säännöllinen huolto on yhtä tärkeää kuin auton säännöllinen huolto. Suuri osa vesivahingoista tapahtuu tukkeutuneen viemäri takia. Vesi ei poistukaan hallitusti, vaan nousee ja voi päätyä väärään paikkaan. Yleensä ongelmaan havahdutaan vasta, kun viemäri ei vedä. Viemäreiden tilanteista ei yleensä olla selvillä.

Toisin kuin esimerkiksi vesikattoja, salaojajärjestelmiä ja sadeveden hallittua poistumista tarkastellaan säännöllisesti, viemäreille tehdään vähemmän ennaltaehkäisevää kuvaamista ja huoltoa.

– Kiinteistön omistajan on hyvä tietää mitä viemäreille kuuluu ja vain viemärikameralla kuvaamalla saadaan todellista tietoa viemäreiden kunnosta ja jatkotoimenpiteiden tarpeellisuudesta, kertoo toimitusjohtaja Ville Hyry Akvatekilta.

Mitä Akvatekin viemärihuollossa tehdään?

Taloyhtiön viemärihuolto voidaan toteuttaa eri laajuisena. Kiinteistön iästä riippuen osa tai kaikki viemärilinjat voidaan huoltaa. Suositus kuitenkin on, että vähintään kerran kiinteistön elinkaaren aikana suoritetaan perusteellinen viemärihuolto, jossa kaikki viemärilinjat harjapudistetaan ja sen jälkeen kuvataan, jotta viemärin materiaali ja sen kunto voidaan varmistaa.

Huollon yhteydessä selvitetään viemäristön kokonaistoimivuus, myös korvausilman saanti. Viemärin tuuletuskanava voi olla tukkeutunut ja se aiheuttaa viemärin vetämisen heikentymistä. Huollon yhteydessä myös hajulukot, lattiakaivot ja HK-tiivisteet puhdistetaan tai vaihdetaan uusiin.

– Huollon tarkoituksena on varmistaa, että koko viemärijärjestelmä on tiivis eikä vuotovahinkoriskiä ole. Harjapuhdistuksella koko viemärin pinta saadaan puhdistettua, jolloin voidaan arvioida myös, milloin viemärien uusiminen mahdollisesti tulee ajankohtaiseksi, kertoo Hyry.

Kauanko huolto kestää ja mitä maksaa?

Taloyhtiön koko ja tehtävän huollon laajuus määrittävät kokonaiskeston, mutta yhdessä asunnossa aikaa kuluu vajaasta tunnista kahteen tuntiin.

– Nyrkkisääntönä voisi pitää, että 50 asunnon kerrostalon viemärihuolto toteutetaan viikossa, arvioi Hyry. Tämän lisäksi tietysti laaditaan raportti ja tallennetaan videot, jotka toimitetaan tilaajalle, hän jatkaa.

Asuntokohtaisesti huolto maksaa joitain satasia per huoneisto. Tarjolla on myös riskinkartoitusarvio, joka kustantaa muutaman satasen.

– Jos taloyhtiössä on tilanne, ettei ole mitään käsitystä viemärien tilanteesta, riskinkartoitusarvio on hyvä vaihtoehto. Siinä kuvataan esimerkiksi kuusi viemärilinjaa, joista laaditaan kuvakaappauksia sisältävä raportti, tilaaja saa haltuunsa myös videotallenteet. Tarvittaessa teemme tarjouksen, jos näyttää, että on aihetta laajempaan huoltoon. Riskinkartoituksen hinta on alkaen 284 euroa, Hyry kertoo.

– Huoltojen yhteydessä on joskus tullut vastaan kohteita, joissa valurautaisia osia ei ole pystytty puhdistamaan. Viemärit huollettiin muuten, mutta valurautaiset osat oli pakko vaihtaa, Hyry muistelee.

(Kuva: Akvatek)

(Kuva: Akvatek)

Miksi valita Akvatek huoltamaan taloyhtiönne viemärit?

Viemärien huollon voi tehdä eri tavoin. Siihen voidaan käyttää imuautoa ja autosta vedetään letkut sisätiloihin. Puhdistus tapahtuu veden paineen avulla.

Akvatekin menetelmällä letkuja ja veden painetta ei tarvita. Tarvittavat työvälineet siirtyvät puhdistajien mukana asunnosta toiseen siististi. Käytössä on mekaaninen vaijerin päähän kiinnitettävä harjatyökalu, joka pyörii 2500 kierrosta minuutissa. Usein huoltoon riittää pelkän nailon- tai karbiiniharjan käyttö. Tarvittaessa löytyy palattomia metalliketjuja tai avauskärkiä, jos tukos sitä vaatii.

– Menetelmämme on siisti ja asukkaille vaivaton. Käytännössä työ ei oikeastaan haittaa asukkaiden elämää ollenkaan. Viemärit ovat koko ajan käytössä ja asuntokohtaisesti aikaa kuluu keskimäärin noin tunti, kertoo Hyry.

– Harjaamisella pärjätään pitkälle, mutta viemärissä saattaa olla myös laastijäämiä, hiekkaa ja vastaan on tullut myös virtsakivikertymiä, jotka olomuodoltaan muistuttavat betonia, kuvailee Hyry.

Kuvaaminen on tärkeä osa huoltoa. Käytännössä aina kuvataan ja videotallenne jää tilaajalle. Viemärikameran näytöltä voidaan varmistaa myös videon todenmukaisuus viemäriä kuvattaessa eli näytöltä nähdään jatkuvasti, kun viemärikameraa työnnetään eteenpäin putkistossa. Kaikki poikkeamat raportoidaan sähköisesti. Perusteellisessa huollossa tiivisteet ja hajulukot vaihdetaan, jolloin vesivahingon riski saadaan minimoitua.

Pohjois-Pohjanmaalta pääkaupunkiseudulle

Akvatek on viemäreiden kuvauksiin, huoltoihin ja sukituksiin erikoistunut suomalainen yritys. Tehtävämme on ennaltaehkäistä viemäreistä johtuvia vesivahinkoja kiinteistöissä. Teemme kiinteistöihin vuosittain tuhansia kuvaus- ja huoltotoimenpiteitä sekä viemäriputkien korjauksia sukitusmenetelmällä. Palvelemme asiakkaitamme kaikkialla Suomessa. Työllistämme yli 70 viemärialan ammattilaista Oulun, Vantaan, Porvoon, Tampereen, Seinäjoen ja Jyväskylän seuduilla.

Info

Info

Hyvä muistaa ja tietää

Älä kaada mitään ruokaa viemäriin. Ruoka, etenkin rasvainen, kertyy putkien sisäpintoihin ja voi houkutella paikalle myös rottia ja muita eläimiä.

Viemärin avaamiseen tarkoitettuja aineita voi käyttää, mutta jos tarve toistuu usein, olisi syytä huoltaa viemärit kunnolla.

Riskikartoitus on edullinen vaihtoehto arvioida viemärien kunto ja huollon tarve.

Aistinvaraisesti olisi hyvä tarkistaa viemärit vuosittain niiltä osin, kun se on mahdollista. Haju voi kertoa paljon, tiivisteet näkyviltä osin ja näkyykö viemärien läheisyydessä merkkejä kosteudesta.

Vakuutusyhtiö voi vanhojen huoltamattomien viemärilinjojen osalta kieltäytyä korvaamasta viemäreistä aiheutunutta vesivahinkoa.

Jätä yhteydenottopyyntö – selvitetään mitä viemäreille kannattaa seuraavaksi tehdä

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Akvatek
LVI
viemäröinti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20146_39982.jpg
Linjasaneeraus - sujuvasti sarjatyönä
Turkulaisen asunto-osakeyhtiö Petreliuksenrinteen linjasaneeraus päätettiin perinteisen tavan sijasta toteuttaa kytkentävalmiilla Uponor Cefo-elementeillä. Kun suuri osa työstä on tehty valmiiksi jo tehtaalla, sujuu asennus nopeasti ja siististi.
20175_49231.jpg
Putkistojen lämpöhäviöt minimiin
Tiesitkö, että putkiremonttien oikeat eristysvalinnat säästävät energiaa ja pidentävät putkistojen elinkaarta? Putkiremontit kuuluvat julkisivukorjausten ohella taloyhtiöiden kalleimpiin hankkeisiin. Huolella suunniteltu toteutus tuottaa tuloksen, jota ei tarvitse ryhtyä samalla vuosikymmenellä paikkailemaan. Putkiremonteissa oikealla eristyksellä säästetään energiaa sekä pidennetään putkistojen elinkaarta. Oikealla eristyksellä on suuri taloudellinen merkitys.
20132_34027.jpg
Täydellinen kokonaisjärjestelmä kiinteistön jätevesien viemäröintiin
Uponor-kiinteistöviemäröintijärjestelmä on täydellinen kokonaisjärjestelmä, johon kuuluvat putket, yhteet, lattiakaivot, vesilukot ja tiivisteet. Kiinteistöviemäröintijärjestelmän putket ja yhteet valmistetaan polypropeenista (PP), joka on ympäristöystävällisempi materiaali kuin PVC. Järjestelmä soveltuu käytettäväksi jäte- ja sadevesiviemäreinä rakennusten sisällä, pohjalaatassa ja sen alla sekä perusmuurin ulkopuolella maahan asennettuna tonttiviemärinä. Uponor-kiinteistöviemäröintijärjestelmää voidaan käyttää myös liikennealueella suunnitelmien mukaisesti.
20214_69876.jpg
Linjasaneeraus tulossa - miksi vanhat lattiakaivot pitäisi uusia?
Vanhoja lattiakaivoja jätetään linjasaneerauksen yhteydessä paikalleen usein säästösyistä, vaikka uusien kaivojen vaihtamisella vältyttäisiin tulevaisuudessa monilta ongelmilta.
201810_55015.jpg
Pumppurappaus nopeuttaa linjasaneerausta
Kahdeksankerroksisen kerrostalon kaikkien 56:n asunnon kylpyhuoneiden seinät tasoitetaan pumppurappauksella. Someron Laaturappaus Oy:n tehokkaat koneet nostavat laastia 10 000 kg päivässä kerrostalon uumeniin. Ainoana yrityksenä Suomessa laastia saadaan tarvittaessa nousemaan jopa 100 metrin korkeuteen. Petri Mäkinen, yrityksen toimitusjohtaja, kertoo kiirettä pitäneen. Tänä vuonna kohteita on pumppurapattu noin 1500.
25_P_101901.jpg
Linjasaneerauksia nopeuttava korjauskonsepti laajeni julkisivuihin ja lisärakentamiseen
Seitsemän suomalaisen rakennusalan yrityksen vuonna 2014 yhdessä kehittämä Flowall-linjasaneerausmalli on laajentunut kattamaan koko kerrostalokorjaamisen kentän putkiremonteista julkisivuremontteihin ja lisäkerroksiin sekä hissien jälkiasennuksiin. Uusi kiinteistön arvon kasvattamiseen tähtäävä Flowsolution-malli pyrkii tuomaan korjausrakentamiseen nopeutta ja laatua teollista esivalmistusta hyödyntämällä sekä ohjaamaan hankkeet hallitusti tavoitteisiin hyvin johdetulla toimintamallilla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton