Ammattilaisten avulla vaativakin remonttihanke onnistuu
– Ullakkoremontti pääsuunnittelijan silmin
Puolilämmin ullakko muutettiin työtilaksi, missä on oma kylpyhuone ja parveke. Lappeella oleva ikkuna tuo miellyttävän luonnonvalon tilaan. Arkkitehti ratkaisee tilankäytön ongelmat.
Esimerkissämme omakotitalon puolilämmin ullakko muutettiin lämpimäksi ja viihtyisäksi työhuonetilaksi. Remontissa uuden työhuoneen yhteyteen rakennettiin kylpyhuone ja oma parveke. Uusi kattoikkuna ja ovi parvekkeelle tekevät tilasta valoisan. Arkkitehti Tero Seppänen Doventus Oy:stä ratkaisi tilankäytön kasvaneen perheen tarpeisiin sopivaksi. Osaava suunnittelutiimi huolehti myös rakenteiden ja ilmanvaihdon sekä sähköistyksen suunnittelusta. Laadukkailla suunnitelmilla kilpailutettiin urakoitsijat. Vaativa remonttihanke suoritettiin tarkan valvonnan alla, jolloin asukkaat pystyivät luottamaan ammattilaisten avulla aikaansaatuun lopputulokseen.
Info
Esimerkkikohteen laajuus, jossa muutetiin puolilämmin käyttöullakko työhuonetilaksi:
- työtilan toteutus tarkalla arkkitehdin mitoituksella
- kattoon puhkaistaan uusi kattoikkuna
- uusi kylpyhuone suihkukaapilla työtilan yhteyteen
- avoparvekkeen rakentaminen uusitulle ullakkohuoneelle
- ilmanvaihtokoneen siirtäminen viereiseen matalampaan ullakkotilaan
- sähköliitäntöjen uusiminen ja valaistuksen modernisointi
- uudet portaat eteisestä pääkerrokseen.
Remontin tai muutostyön luvanvaraisuus selvitettävä pääsuunnittelijan toimesta
Remontin teettänyt perhe teki ensin sopimuksen arkkitehti- ja rakennesuunnittelusta Doventus Oy:n kanssa. Rakennuttaja valitsi remontin pääsuunnittelijaksi arkkitehti Seppäsen, joka oli myös suunnitellut alkuperäisen yksilöllisen pientalon asiakaan toiveiden mukaan. Doventus Oy järjesti LVI- ja sähkösuunnittelijat osaavaan tiimiin mukaan, jotta hankkeen nopea suunnitteluaikataulu voitiin taata.
Pääsuunnittelija kävi kohteessa läpi nykytilanteen ja rakennuttajan toiveet. Ensitöikseen pääsuunnittelija Seppänen selvitti tonttiin liittyvät viranomaismääräykset. Rakennusoikeuden määrä kohteessa oli todella tiukoilla verrattuna myönnettyyn rakennuslupaan. Asemakaava oli vahvistettu v. 1999 eli juuri ennen Maankäyttö- ja Rakennuslain voimaantuloa.
Rakennusoikeustulkinta varmistettiin esittelemällä luonnokset ja kerrosalalaskelmat kunnan lupavalmistelijalle. Kallisarvoinen jäljellä oleva rakennusoikeus saatiin siis hyödynnettyä laajennukseen yläkertaan. Pääsuunnittelijan tehokas viranomaismenettelyjen varmistaminen mahdollisti hankkeen etenemisen, kun rakennuslupa saatiin nopeasti laadukkailla pääpiirustuksilla eli lupakuvilla.
Laajennushankkeen erityis- ja toteutussuunnittelu saattoi jatkua ripeästi lupavaiheen rinnalla ja urakkalaskentaan tarvittavat asiakirjat ja piirustukset saatiin ajoissa valmiiksi.
Arkkitehdin rooli kohteen suunnittelussa
Arkkitehti Seppäsen laatimassa omakotitalon alkuperäisessä suunnitteluratkaisussa laajennusmahdollisuus ullakolle oli jo järkevästi huomioitu. Käyttöullakkona olleen varastomaisen tilan sisäkorkeus oli riittävä huonekäyttöä ajatellen. Asuinhuoneelta vaadittava vähimmäispinta-ala 7 m2 löytyi vaivattomasti yli 1,6 m korkealta lattia-alalta.
Rakennuksen tyyliin ja arkkitehtuuriin sovitettu uusi työhuoneen parveke voitiin sijoittaa jämäkän teräspilarin päälle entisen pääsisäänkäyntikatoksen tilalle. Doventus Oy:n rakennesuunnittelija Jari Leppänen varmisti rakenteelliset asiat kohteen arkkitehdille jo luonnossuunnitteluvaiheessa. Korjausrakentamisen hankkeissa rakennesuunnittelijan tietotaidon saaminen mukaan ajoissa on erityisen tärkeää. Näin säästetään asiakkaan rahoja.
Erityissuunnittelijat (rakenne- ja LVIS) saivat työalustan arkkitehdin piirtämistä cad-kuvista. Nopeasti saadun lupapäätöksen jälkeen rakenne- ja LVI-suunnittelijat leimasivat suunnitelmansa virastossa.
Arkkitehdin työpiirustusvaiheeseen kytketyn sisustussuunnitteluvaiheen hoiti kohteen arkkitehti ja suunnitteltiin tarkat yksityiskohdat muun muassa sisäportaaseen.
Tarkoilla ja pääsuunnittelijan yhteensovittamilla suunnitelmilla oli hyvä rakentaa. Työmaa eteni hallitusti ja urakoitsijat antoivat kehuja päteville suunnitelmille. Rakennuttaja oli erittäin tyytyväinen yhteistyön sujumiseen ja lopputulokseen.
Märkätilaremonteissa hyväksytyt tuotteet ja tarkka valvonta
Doventus Oy:n kokemusten perusteella märkätilojen eriasteiset muutokset ovat enemmistönä kuluttaja-asiakkaille tehtävässä saneeraussuunnittelussa. Yleisimmin ahdasta märkätilaa halutaan laajentaa kuivaan tilaan päin.
Märkätilan uudelleenrakentaminen tai niin sanottu pintaremontti, jossa kalusteiden paikat ja tekniikka pysyy entisillä paikoillaan, ei yleensä ole luvanvaraista. Joka tapauksessa kannattaa aina ennen korjaukseen ryhtymistä varmistaa rakennusvalvontaviranomaiselta tarvitaanko saneeraukseen rakennus- tai toimenpidelupaa.
Periaatteena voidaan pitää, että rakennus- tai toimenpidelupa tarvitaan silloin kun puututaan rakennuksen ilmanvaihtoon, viemäröintiin tai vesijohtoreitteihin vaikka muutoksia esimerkiksi huonejärjestelyihin tai käyttötarkoitukseen ei tehtäisikään.
Kuitenkin osassa kuntia ei lupaa tarvita uusien, laajennettavien tai siirrettävien kylpyhuone-, WC- ja keittiötilojen kvv- ja iv-järjestelmien peruskorjauksille, kun toimitaan olemassa olevan asuinhuoneiston sisällä. Pienetkin muutokset varsinkin kerrostalon ilmanvaihtoon ovat aina luvanvaraisia ja remontin toteutus on ehdottomasti annettava osaaviin käsiin.
Osaava suunnittelutiimi pääsuunnittelijan johtamana
Jokaisessa luvanvaraisessa hankkeessa tulee lakisääteisen pääsuunnittelijan olla mukana alusta alkaen rakennuttajan ja luvan hakijan tukihenkilönä. Yleisimmin pääsuunnittelija on kohteen arkkitehti. Kohteen luonteesta ja vastuuhenkilöiden osaamisen pääpainoalueesta riippuen pääsuunnittelija voi olla myös rakenne- tai LVI-suunnittelija.
Monille remontin tilaajille voi olla yllättävää, että rakennesuunnittelija tarvitaan myös silloin, kun tehdään vain pintaremonttia, jos kyseessä on luvanvarainen muutos. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että arkkitehti suunnittelee tilat huoneen pintojen sisäpuolella ja rakennesuunnittelija pintojen alle jäävät rakenteet.
Vedeneristeet ja niiden liittyminen rakenteisiin (lattiakaivot, kynnykset, liikuntasaumat yms.) on syytä myös suunnitella huolella, toteutuksesta puhumattakaan. Lisäksi saneerauskohteissa erityissuunnittelijat laativat aina korjaustyöselostukset täydentämään piirustuksia.
Korjaushankkeiden ja remonttien hyvän suunnittelukäytännön mukaan kukin suunnittelija tekee katselmuksen paikalla ennen suunnittelun aloittamista ja arvioi samalla tulevan remontin vaikeusasteen sekä ilmoittaa havainnoistaan jo etukäteen tilaajalle pääsuunnittelijan koordinoidessa suunnittelun laajuuden tarvetta.
Taloyhtiöissä rakennuslupaa hakee aina taloyhtiö, ei osakas. Taloyhtiön puolesta lupahakemuksen allekirjoittaa tavallisimmin isännöitsijä tai taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja. Nykyään lupahakemukset laaditaan sähköisten järjestelmien avulla ja pääsuunnittelija laatii hakemuksen.
Valvonta varmistaa loppulaadun
Työt on valvottava huolellisesti. Pienenkään remontin yhteydessä ei voi riittävästi painottaa työnaikaisen valvonnan merkitystä. Varsinkin omatoimirakentaja saattaa mielellään säästää tästäkin "turhasta" konsultointikulusta ja liian usein joutuu kärsimään myöhemmin omasta tai urakoitsijan osaamattomuudesta tai huolimattomasta työstä.
Pienissä kohteissa valvoja on useimmiten samalla rakennuttajakonsultti, hankkeen projektinjohtaja, joka huolehtii kilpailuttamisesta ja sopimuslaadun pitämisestä rakennuttajan "oikeana kätenä". Onnistuneen hankkeen tunnistaa siitä, että aikataulu on pitänyt ja kustannusarvioon on päästy huomioiden remonttikohteen vaativuusaste ja rakennuttajan mahdolliset työmaa-aikaiset muutokset.
Jokainen rakennushanke on ihmiskäsien toteuttama. Hyvässä hengessä läpiviety hanke tuottaa ina parhaan lopputuloksen. Hankkeen ”laadunvarmistuksen kulmakivet” eli pääsuunnittelija ja valvoja-projektinjohtaja ottaa huomioon aina asiakkaan edun. Onnistuneessa hankkeessa kaikki voittavat.
Ammattilaisten avulla vaativakin remonttihanke onnistuu!
Onnea remonttihankkeeseenne!
Tero Seppänen
Toimitusjohtaja
Arkkitehti SAFA
Doventus Oy