• Etusivu
  • Sisustus

Valo ja tila sisustuksessa

Miten valo ja tila vaikuttavat kodin tunnelmaan?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Doventus Oy
Päivitetty 26.08.2024
sisustussuunnittelua-doventus-1920x1080

Kodin aistikkaassa interiöörissä muodonanto ja luonnonvalo kulkevat käsi kädessä. Ruokailutilan pyöreä ikkuna kurkottaa kohti aamuauringon säteitä. Arkkitehdin muotoilema tilaan teetetty ruokailupöytä sai inspiraation ikkunasta ja rakennuksen kaarevista muodoista.

Kodin ja tilan sisustamiseen ja viimeistelyyn liittyy meissä kaikissa asuva kauneuden kaipuu. Haluamme investoida elämänlaatuun parantamalla kodin laatutasoa ja viihtyisyyttä. Kodin aistikas sisustus tuo iloa arkeen.

Valo tilakokemuksen perusteemana

Viihtyisässä tilassa ihminen rentoutuu. Alitajuntamme vastaanottaa aisteimme kautta saadut miellyttävän tilakokemuksen impulssit. Tilakokemuksessa tilan muoto, usein arkkitehdin luoma muoto, ja valo toimii erottamattomana parina. Tilakokemus syntyy valon ja materiaalien kohtaamisesta yhdistettynä ihmisen liikkeeseen ja toimintaan. Valo tekee tilan ja muodot näkyväksi, mutta myös kuulo- ja hajuaistiemme kautta saamme impulsseja tilakokemukseen.

Doventus Oy:n toimitusjohtaja arkkitehti SAFA Tero Seppänen valaisee mielekkään tilakokemuksen ja sisustussuunnittelun perusteita.

Positiivinen tilakokemus on aina arkkitehdin tavoite, kun suunnitellaan arkkitehti- ja sisustussuunnittelun kautta asiakkaille yksilöllisiä tiloja.

Luonnonvalon merkitys sekä valon määrä kodin ja interiöörin tunnelmaan on keskeinen. Arkkitehti luo tilakokemuksen perusteet tilan muodonannon ja valon kosketuksen avulla. Vaihteleva luonnonvalo antaa suuntaa ja energisoi ajatuksiamme tilassa. Valo fokusoi katseemme mielenkiintoisiin kohtiin.

Aistikkaassa tilassa aivomme aktivoituvat ja aistimme herkistyvät. Koemme olomme energiseksi tilassa, jossa valon ja varjojen kiehtova leikki ottaa meidät mukaansa.

<p data-block-key="jlemz">Luonnollisuus kuuluu viihtyisään kotiin. Eteishallin vuolukivilattia luo pehmeän akustiikan avaraan tilaan. Jalkapohjan koskettaessa miellyttävää luonnokiveä on koettavissa oman inhimillisen liikeratamme ja äitiluonnon muovaaman materiaalin vuorovaikutus. Toimiva arkkitehtoninen tila hellii kaikkia aistejamme.</p>
Luonnollisuus kuuluu viihtyisään kotiin. Eteishallin vuolukivilattia luo pehmeän akustiikan avaraan tilaan. Jalkapohjan koskettaessa miellyttävää luonnokiveä on koettavissa oman inhimillisen liikeratamme ja äitiluonnon muovaaman materiaalin vuorovaikutus. Toimiva arkkitehtoninen tila hellii kaikkia aistejamme.

Sisä- ja ulkotilan luonteva liitto

– Näkymät ikkunoista liittävät ajatuksemme ympäröivään luontoon. Ihminen on ja pysyy merkityksellisessä yhteydessä luontoon, myös me urbanisaation kokeneet sukupolvet. Avarasta ulkomaailmasta tulviva valo, kuten myös äänet ja tuoksut virittävät aistimme ja vaistomme. Valolla on virkistävä vaikutus ja valo houkuttelee toimintaan.

Arkkitehtisuunnittelun yksi tärkeimmistä tehtävistä on rakennuksen aukotus sekä ikkunoiden sijoitus ja suuntaus., muistuttaa Seppänen. Valo paljastaa ja palkitsee ajattoman arkkitehtuurin arvot.

Seppänen kertoo, että kodissa juuri se olemukseltaan miellyttävä huone tai tila tulee helposti mielipaikaksemme. Se "paras paikkani" voi olla vaikka aamiaispöydän kotipihan puutarhaan suunnattu tietty tuoli, johon aina tiedostamattani ensimmäiseksi istahdan. Siitä käsin on mahdollista kokea vaistonvarainen tilallinen yhteys luontoon.

<p data-block-key="ngl3b">Yksilöllisesti suunnitellussa pientalossa sisä- ja ulkotilat ovat sopusoinnussa toisiinsa. Kaunis kaareva kiviporras johdattelee kulun kohti kodin pääovea. Kotiin on hyvä tulla.</p>
Yksilöllisesti suunnitellussa pientalossa sisä- ja ulkotilat ovat sopusoinnussa toisiinsa. Kaunis kaareva kiviporras johdattelee kulun kohti kodin pääovea. Kotiin on hyvä tulla.

Sisusta ajatuksella, harmonisesti ja hallitusti

Oman kodin tila- ja sisustussuunnitteluun ryhdyttäessä kannattaa hetkeksi pysähtyä kuuntelemaan omia ajatuksiaan. Seppänen kehottaa kertomaan niistä omalle arkkitehdille tai sisustusarkkitehdille. Mitkä materiaalit puhuttelevat sinua? Mitkä värit koet vetovoimaisiksi? Mikä värilämpötila tuntuu hyvältä? Mitä toiveita on kalustevalintoihin?

– Nyt voit haaveilla, rohkeasti. Yhdistele eri tekijöitä ja sisustuksen elementtejä. Voit luonnollisesti korostaa kontrasteilla harkittuja paikkoja sisustuksessa. Aistikas sisustuskokonaisuus vahvistaa positiivista tilakokemusta. Tunnelma tulee täydelliseksi valon koskettaessa materiaalia. Tässä löytyy yksi arkkitehtuurin salaisuuksista, kertoo Seppänen.

Huolellisesti ja ajatuksella suunniteltu tila näyttää vuosien mittaan toimivuutensa. Kuitenkin uudet elämänvaiheet muovaavat kotiasi. Luonnollisuus kuuluu kotiin ja sen elämänkaareen, myös sisustusratkaisujen jatkumoa tarkasteltaessa. Koti ja asunto ei ole koskaan valmis, niin sanotaan.

– Carpe Diem! Tartu kuitenkin tilaisuuteen, kun kodin muutostarve on käsillä ja asumisen laadun parantaminen on sinulle ja tärkeille elämänkumppaneillesi ajankohtainen. Muista myös, että arkkitehti sekä sisustus-ja valaistussuunnittelun ammattilaiset ovat kullan arvoisia hankkeeseen ryhtyessäsi, päättää Seppänen.

<p data-block-key="760o0">Kylpyhuoneen materiaalivalinnat kruunaavat tilakokemuksen. Kodin tunnelma tulee täydelliseksi valon koskettaessa materiaalia. Tässä löytyy yksi arkkitehtuurin salaisuuksista, kertoo arkkitehti SAFA Tero Seppänen.</p>
Kylpyhuoneen materiaalivalinnat kruunaavat tilakokemuksen. Kodin tunnelma tulee täydelliseksi valon koskettaessa materiaalia. Tässä löytyy yksi arkkitehtuurin salaisuuksista, kertoo arkkitehti SAFA Tero Seppänen.

Koti on tärkeä. Koti on elämän ja aistiemme keskiössä. Ajatuksella suunnitellun ja sisustetun kodin olemus tukee hyvinvointiamme. Viihtyisässä kodissa meistä tulee hyväntuulisia, niin helpolta kuin se kuulostaakaan. Luonnollinen on kaunista.

<p data-block-key="sdsmv">Tero Seppänen arkkitehti SAFA ja Doventus Oy:n toimitusjohtaja</p>
Tero Seppänen arkkitehti SAFA ja Doventus Oy:n toimitusjohtaja

Tero Seppänen arkkitehti SAFA ja Doventus Oy:n toimitusjohtaja

Tero Seppänen,
arkkitehti SAFA,
toimitusjohtaja
Doventus Oy

Doventus Oy
Sisustus
asuminen
aikataulut
projektinjohto
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

mies ja nainen istuvat lattialla ikkunan edessä ja suunnittelevat taloa
Rakennus- tai remonttihankkeen valmistelu
Pientalohankkeissa rakennushankkeeseen ryhtyvä on yleensä rakentajaperhe, jolla toiveet ovat korkealla. Realistiset tavoitteet ja kustannustilastot eivät kuitenkaan aina vastaa rakennuttajan kaikkia haaveita. Koko hankkeen onnistumisen kulmakivenä on rakennusalan realiteetit ymmärtävä rakennuttaja. Rakennuttaja tekee hankkeen valmisteluvaiheessa keskeiset päätökset, jotka suuntaavat projektin halutulle reitille.Kaikilla rakennuttajilla, varsinkin kun lähdetään ensimmäiseen pientalohankkeeseen, ei ole kovinkaan laajaa kokemusta johtaa hallitulla tavalla rakennushanketta alan normien mukaan. Urakassa piilee myös lisätyövaaroja, jotka pitää ottaa huomioon heti alussa.Useimmiten tarvitaan kokeneita asiantuntijoita rakennuttajan luottohenkilöiksi, jotta säästytään turhilta yllätyksiltä ja budjetin pettämiseltä.Tilaajan (=rakennuttajan) oikeaksi kädeksi tyypillisesti valittu rakennuttajakonsultti valmistelee hankkeen keskeisimmät päätökset ja laatii realistisen hankeaikataulun heti alussa tilaajan käyttöön. Rakennuttajakonsultti vahvistaa rakennuttajan ja suunnittelijoiden yhteistyön onnistumisen edellytyksiä tuomalla suunnittelu- ja työmaavaiheeseen oikea-aikaista tietoa tilaajan päätösten pohjaksi.
20187_53826.jpg
Mihin tarvitaan rakenne- tai pihasuunnittelijaa?
- Onnistunut korjaushanke syntyy asiakkaiden toiveista yhdistettynä asiantuntijoiden ammattitaitoon ja kokonaisuuksien hallintaan. Kiinteistöjen ylläpito ja kunnostus edellyttävät monipuolista osaamista. Kerrostalojen rakennuskannastamme merkittävällä osuudella on salaojaremontin tarve lähivuosina ja ammattilaisia tarvitaan lähivuosina suunnittelemaan ja urakoimaan laadukkaat salaoja- ja pihakunnostusremontit.Salaojavesien rakennetekniseen hallintaan liittyy keskeisesti myös hulevesien optimoidut ratkaisut, kertoo toimitusjohtaja Tero Seppänen (arkkitehti SAFA) arkkitehti- ja insinööritoimisto Doventus Oy:stä.
arrkkitehti tero seppänen sinisessä kauluspaidassa ja tummansinisessä pikkutakissa istuu pöydän ääressä
Pääsuunnittelija sovittaa yhteen koko hankkeen
Rakentamisen laadun ja onnistuneen hankkeen yhtenä tärkeimpänä kulmakivenä on suunnittelun laatu. Laadun vartijoihin ja vastuuhenkilöihin viitataan myös laissa. Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan (MRL 120§) rakentamista koskevat suunnitelmat on laadittava siten, että ne täyttävät rakentamista koskevien säännösten ja määräysten sekä hyvän rakentamistavan vaatimukset.Rakentamisen suunnittelussa on oltava suunnittelun kokonaisuudesta ja laadusta vastaava pääsuunnittelija. Pääsuunnittelijan on rakennushankkeen ajan huolehdittava myös siitä, että rakennushankkeeseen ryhtyvä saa tiedon huolehtimisvelvollisuutensa kannalta merkityksellisistä suunnittelua koskevista seikoista.
asbestipitoinen kattolevy sekä rakennuspiirustus
Purkukartoitus – mikä se on ja milloin sitä tarvitaan?
Pelkkä nimi antaa jo vihjeen siitä, mitä purkukartoitus tarkoittaa. Ennen rakennuksen purkamista on tehtävä kartoitus, jossa tunnistetaan vaaralliset haitta-aineet sekä purkumateriaalit. Kartoitus on laillinen velvoite uuden maankäyttö- ja rakennuslain (KRL) myötä. Laki astuu voimaan 1.1.2025 ja sen nimike on nyt muutettu. Uusi on Alueidenkäyttölaki. Nyt purkukartoitus on huomioitava jo heti hankesuunnitteluvaiheessa. Lisäksi lokakuussa 2022 uudistui haitallisia aineita käsittelevä RT-kortisto, ja listalle tuli lisää tutkittavia yhdisteitä.
Mies irroittaa sähköauton latauspistoketta taustalla kerrostaloja
Sähköautoilu ja taloyhtiö, latauspisteiden hankinnasta
Suomi on tunnetusti pitkien välimatkojen maa. Ja kulkeakseen esimerkiksi kodin ja työpaikan väliä tarvitaan useimmiten jonkinlainen ajoneuvo. Suomessa onkin liikennekäytössä jopa 2,76 miljoonaa henkilöautoa – tämä tarkoittaa yhtä autoa kahta asukasta kohden. Vielä tällä hetkellä polttomoottori on yleisin käyttövoima, mutta sähkö herättää yhä enemmän kiinnostusta.Miten sähköautoiluun ja sähköauton lataamiseen tulisi esimerkiksi taloyhtiön suhtautua, entä sähköautoa miettivän? Mitä asioita olisi hyvä tietää?
Kattoremontti onnistuu myös talvella, miehet katolla naulaimet kädessään.
Kattoremontti talvella? Miksipä ei
Eihän kattoa nyt voi repiä auki keskellä talvea? Miten ihmeessä muka kattoremontin voi talvella toteuttaa? Tuleekohan siitä mitään kun katollakin on lunta ja jäätä?Kyllä, kattoremontin voi toteuttaa talvella – tässä esittelemme kymmenen hyvää syytä, miksi remonttia ei tarvitse jättää keväälle tai kesään. Tutustu väitteisiin ja Kattokeskuksen asiantuntijan vastauksiin, miten työ oikeasti sujuu.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton