• Etusivu
  • Remontti

ARA-asuntokantaa korjaamalla ikääntyneille hyvää asumista

Rakentajan toimitus
Julkaistu 14.03.2019
11_P_118999_3.jpg

Ympäristöministeriö on julkaissut selvityksen ARA-asuntojen korjaamisesta esteettömiksi ja ikääntyneiden asumiseen sopiviksi. Selvityksessä tarkastellaan asuntojen korjaamista etenkin väestöltään vähenevien kuntien kannalta, mutta samoja ratkaisuja voidaan toteuttaa kaikissa vuokrataloyhtiöissä. Remontoimalla asuntoja esteettömiksi ARA-asuntojen asukaskunta voisi painottua jatkossa enemmän juuri ikääntyneisiin.

Jotta ikääntyvä väestö voisi asua tavallisissa asunnoissa pitkään, tarvitaan esteettömiä asuntoja. Tässä vuokratalojen ja -asuntojen korjaaminen ikääntyneille sopivaksi on tärkeä keino. Kunnat voivat vaikuttaa alueensa asunto-oloihin omistamiensa vuokrataloyh­tiöiden kautta. Asuntoja voidaan korjata siten, että ne palvelevat kunnan ja sen ikääntyneiden asukkaiden tarpeita tulevaisuudessakin. ARA-asuntokantaa kehittämällä voidaan tuottaa ikääntyneille sopivaa asumista, esimerkiksi maaseudulta ja omakotitaloista muuttaville. Tämä vaatii kunnan ja vuokrataloyhtiöiden pitkäjänteistä yhteistyötä.

Väestön vähentyessä myös asuntojen kysyntä vähenee ja ARA-vuokra-asuntoja jää tyhjilleen. Niillä alueilla, joissa väestön väheneminen on merkittävää, myös väestön ikärakenteen muutokset ovat suuria. Haasteena on kuitenkin se, että tyhjäksi jäävät asunnot eivät sovellu kasvavalle ikääntyneiden asukkaiden joukolle. Kuntien vuokrataloyhtiöissä on suunniteltu lähivuosille peruskorjauksia, hissien jälkiasennuksia sekä esteettömyyskorjauksia. Peruskorjauksia tehtäessä kannattaa asuntoa tehdä kaikille sopivaksi, eli esteettömäksi.

"Hyvä esimerkki onnistuneesta korjauksesta on Haapajärven Vitikankulma, jossa haluttiin talon käyttöastetta korkeam­maksi. Taloon asennettiin hissi ja esteettömyyskorjauksia tehtiin asuntojen kylpyhuoneissa ja keittiöissä sekä yhteisissä tiloissa. Vuokrataloyhtiö teki yhteistyötä kuntayhtymän sote-palvelujen kanssa kotihoidossa. Lisäksi asukkaiden yhteistä toimintaa tuettiin ja siihen tarjottiin sopiva tila. Korjaamisen ja kehittämisen onnistumista kuvaa se, että talo on nyt kokonaan vuokrattu ja asuntoihin jopa jonotetaan," toteaa asuntoneuvos Raija Hynynen ympäristöministeriöstä.

Selvityksessä myös ehdotetaan ARAlle uutta korjausavustusmuotoa kuntien kiinteistöyhtiöiden vuokratalojen korjaamiseksi ikääntyneen väestön asumiseen, esimerkiksi esteettömyyden, turvallisuuden ja yhteistilojen parantamisen avulla. Avustuksen saaminen edellyttäisi, että kiinteistöyhtiössä laaditaan arvio yhtiön ARA-kannan tilanteesta ja korjaustarpeista sekä tältä pohjalta suunnitelma sitä koskeviksi toimenpiteiksi, erityisesti ikääntyneiden asumistarpeiden näkökulmasta.
Selvityksen rahoitti ympäristöministeriö ja sen teki Forecon Oy.

Lisätietoja:
Asuntoneuvos Raija Hynynen, ympäristöministeriö, etunimi.sukunimi@ym.fi, puh. 029 525 0093
Toimitusjohtaja Markku Riihimäki, Forecon, etunimi.sukunimi@forecon.fi, puh. 040 704 1187

Lähde: Ympäristöministeriön tiedote 14.03.2019

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

37_P_113217_3.jpg
NIBE Kiinteistö 2018 -messuilla ke Tampereella ja to Helsingissä
NIBE ENERGY SYSTEMS – MAALÄMPÖTEKNOLOGIAN YKKÖNENNIBE-lämpöpumppuratkaisut kiinteistöilleAutamme sinua rakentamaan toimivan lämmitysjärjestelmän kiinteistöösi, oli kysymys sitten teollisuuskohteesta, julkisesta tilasta tai asuinkiinteistöstä. Markkinoiden edistyneimmät laitteet, innovatiivinen tuotekehitys, kattava tekninen tuki sekä etäohjaus ja -huolto varmistavat laadukkaan toimituksen suunnittelustatoteutukseen.Nosta kiinteistösi arvoa ja laske lämmityskuluja lämpöpumpputeknologian avulla. Kokemuksemme erilaisistaprojekteista on kätesi ulottuvilla.Pohjoismaista laatua.NIBE Energy Systems on Pohjoismaiden suurin lämmitysjärjestelmien tuottaja sekä lämpöpumppujen ja lämminvesivaraajien Pohjois- Euroopan markkinajohtaja.Globaali toimija.NIBE työllistää yli 14 000 työntekijää ja harjoittaa liiketoimintaa Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja AasiassaOlet lämpimästi tervetullut osastollemme keskustelemaan asiantuntijoidemme kanssa sekä tutustumaan monipuoliseen tarjontaamme – olemme paikalla teitä varten!Scandic Rosendahl Tampere 28.11.2018 klo 17.00-20.00 ja Radisson Blu Royal Hotel 29.11.2018 klo 17.00-20.00Tapahtuman päätteeksi tarjotaan päivälinen klo 20.00.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
TaloyhtiöTreffit: As.Oy Leivosenkuja 5, Helsinki
Taloyhtiön yleiskuvaus ja alustus:Taloyhtiö on viiden asunnon rivitalo Helsingin pohjoisosassa. Tulossa on pihavajojen osittainen lautojen vaihto ja maalaus, jotka on ajateltu suorittaa omatoimisesti ilman ulkopuolista apua.Aloita keskustelu kirjoittamalla kommenttisi alla olevaan laatikkoon.Siirry takaisin ilmoituksiin...
20216_71165.jpg
Pyörät turvallisesti ja tehokkaasti parkkiin sisällä ja ulkona
Keväällä ja kesällä pyöräily lisääntyy, kun aurinko tuo mukanaan mainiot pyöräilykelit. Hyvässä järjestyksessä olevat pyörävarastot ja tehokkaat pyöräparkit kannustavat starttaamaan pyöräilykauden.
20224_77615.jpg
Webinaari: Miten tehostaa kiinteistön energia­tehokkuutta?
Kiinteistöjen veden- ja energiankulutuksessa on paljon säästöpotentiaalia. Vedenkulutustiedon asiantuntijana me Vertolla haluamme antaa kiinteistön omistajille ja taloyhtiöille puolueetonta tietoa veden vaikutuksesta kiinteistön energiatalouteen ja välineitä säästötoimenpiteiden edistämiseksi maksuttomassa webinaarissamme 20.4.2022 klo 10-11.
20224_77476.jpg
Ilmalämpö­pumpun asentaminen kerrostalo­asuntoon - mitä tulee huomioida?
Ilmalämpöpumput ovat hurjaa vauhtia yleistyneet kerrostaloasunnoissa. Aina kesän lähestyessä monet kerrostaloasukkaat muistelevatkin viime kesien kuumia päiviä. Helpotusta hellepäiviin saa helposti ilmalämpöpumpusta. Muutama asia tarvitsee selvittää ennen kuin ilmalämpöpumpun voi asentaa kerrostalohuoneistoon. Olemme keränneet vastauksia tähän artikkeliin.
201911_61256.jpg
Uudet oppaat rakennusten kestävään purkamiseen
Ympäristöministeriön kolme uutta opasta kestävästä purkamisesta vauhdittavat alan kiertotaloutta ja ilmastotyötä. Oppailla halutaan parantaa purkuhankkeiden laatua sekä lisätä rakennus- ja purkumateriaalien hyödyntämistä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton