• Etusivu
  • Remontti

Uudet oppaat rakennusten kestävään purkamiseen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.03.2025
201911_61256.jpg

Ympäristöministeriön kolme uutta opasta kestävästä purkamisesta vauhdittavat alan kiertotaloutta ja ilmastotyötä. Oppailla halutaan parantaa purkuhankkeiden laatua sekä lisätä rakennus- ja purkumateriaalien hyödyntämistä.

Maassamme syntyy noin 1,6 miljoonaa tonnia rakennus- ja purkujätettä. Siitä suurin osa, noin 85 prosenttia, syntyy korjaamisessa ja kokonaisten rakennusten purkamisessa. Suomen tavoite on, että rakentamisessa ja purkamisessa muodostuvan jätteen hyödyntämisaste materiaalina nostetaan 70 prosenttiin ensi vuoteen mennessä. Tavoite on asetettu EU:n jätedirektiivissä. Viimeisen arvion mukaan hyödyntämisaste oli vuonna 2017 noin 54 prosenttia, joten tehtävää riittää.

Purkamisessa syntyy kertaluonteisesti paljon materiaalia ja -jätettä

Purkamishanke on maankäyttö- ja rakennuslain määrittelemä toimenpide, ja lainsäädäntö asettaa velvoitteita hankkeeseen ryhtyvälle. Maankäyttö- ja rakennuslain uudistuksen yhteydessä purkamisen roolia ja materiaalien hyödyntämisen merkitystä on tarkoitus tehostaa.

"Purkutyöt – opas teettäjälle ja tekijälle" kuvaa koko hallitun purkuprosessin kulun purkamisen valmistelusta purkutyön lopputarkastukseen asti. Oppaassa kuvataan muun muassa eri toimijoiden roolit ja vastuut, tarvittavat etapit purkutyön hyvän hallinnan kannalta, purkamisen työsuojelu sekä eri materiaalien hyödyntämiseen liittyvät tekijät. Oppaan on laatinut Katja Lehtonen Ytekki Oy:stä.

"Purkukartoitus – opas laatijalle" opastaa purettavan rakennuksen inventoinnin tekemiseen ennen purkamista. Purkukartoitus on uusi, vapaaehtoinen toimenpide purkumateriaalien ja haitallisten aineiden kartoitukseen. Kartoituksen tarkoituksena on edistää purkumateriaalien hyödyntämistä ja laadukasta purkuprosessia sekä välttää ympäristö- ja terveysriskejä. Purkukartoituksen taustalla on EU:n edistämä Pre-demolition audit*. Tavoitteena on, että purkukartoitus tulevaisuudessa kytkeytyisi saumattomasti digitaalisiin järjestelmiin, jotka toimisivat rakennus- ja purkujätteiden määrän seurannan ja purkumateriaalimarkkinoiden alustana. Purkukartoitusoppaan ovat laatineet Margareta Wahlström, Petr Hradil ja Tuuli Teittinen VTT:ltä sekä Katja Lehtonen Ytekki Oy:stä.
Purkukartoituksen tekemisen tueksi ympäristöministeriö on lisäksi laatinut lomakkeen purettavan rakennuksen haitallisten aineiden, uudelleenkäytettävien rakennusosien sekä muiden purkumateriaalien raportointiin.

"Kiertotalous purkuhankkeissa – opas julkisiin hankintoihin" antaa eväät julkiselle ja yksityiselle tilaajalle purkutöihin liittyviin kestäviin hankintoihin. Oppaassa kuvataan vapaaehtoiset hankintakriteerit, joiden avulla korjaus- ja purkuhankkeissa voidaan parantaa kiertotaloutta ja materiaalitehokkuutta. Hankintakriteerit on asetettu rakennuttajakonsultin, purkukartoituksen ja purkutöiden hankintoihin. Näiden lisäksi on annettu materiaalijaekohtaisia kriteerejä.

Lisätiedot

Harri Hakaste, yliarkkitehti, p. 0295 250 074, etunimi.sukunimi@ym.fi
Matti Kuittinen, erityisasiantuntija, p. 0295 250 268, etunimi.sukunimi@ym.fi

*Pre-demolition audit on EU:n kiertotaloustavoitteita tukeva toimenpide purkukohteen rakennus- ja purkujätteiden inventoimiseksi ja hyödyntämispotentiaalin kartoittamiseksi.

Lähde: Ympäristöministeriön tiedote 15.11.2019

Remontti
suunnittelu
projektinjohto
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20165_46368.jpg
Miten viedä rakennusprojekti onnistuneesti läpi?
Rakennus- tai remontointiaika ei ole niin synkkää ja raskasta kuin mitä kauhutarinoita usein projektin läpikäyneiltä kuulee. Avainsanoja toimivalle projektille on huolellinen suunnittelu, kohtuullinen aikataulu sekä taitavien ammattilaisten käyttö.Kun projektin kanssa lähdetään ajoissa liikkeelle, jää hyvin aikaa tutustua eri vaihtoehtoihin, tehdä päätöksiä ajoissa ja rauhassa sekä ehkä yksi tärkeimmistä –mahdollisuus nauttia projektista. Esimerkiksi Rakentaja.fi-palveluihin uudisrakentaja liittyy jäseneksi jo hyvissä ajoin ennen rakentamisen aloittamista. Palvelussa pääsee helposti tutustumaan uusimpiin tuotteisiin sekä tutustumaan erilaisiin rakentajille sekä remontoijille suunnattuihin työohjeisiin ja palveluihin.
mies ja nainen istuvat lattialla ikkunan edessä ja suunnittelevat taloa
Rakennus- tai remonttihankkeen valmistelu
Pientalohankkeissa rakennushankkeeseen ryhtyvä on yleensä rakentajaperhe, jolla toiveet ovat korkealla. Realistiset tavoitteet ja kustannustilastot eivät kuitenkaan aina vastaa rakennuttajan kaikkia haaveita. Koko hankkeen onnistumisen kulmakivenä on rakennusalan realiteetit ymmärtävä rakennuttaja. Rakennuttaja tekee hankkeen valmisteluvaiheessa keskeiset päätökset, jotka suuntaavat projektin halutulle reitille.Kaikilla rakennuttajilla, varsinkin kun lähdetään ensimmäiseen pientalohankkeeseen, ei ole kovinkaan laajaa kokemusta johtaa hallitulla tavalla rakennushanketta alan normien mukaan. Urakassa piilee myös lisätyövaaroja, jotka pitää ottaa huomioon heti alussa.Useimmiten tarvitaan kokeneita asiantuntijoita rakennuttajan luottohenkilöiksi, jotta säästytään turhilta yllätyksiltä ja budjetin pettämiseltä.Tilaajan (=rakennuttajan) oikeaksi kädeksi tyypillisesti valittu rakennuttajakonsultti valmistelee hankkeen keskeisimmät päätökset ja laatii realistisen hankeaikataulun heti alussa tilaajan käyttöön. Rakennuttajakonsultti vahvistaa rakennuttajan ja suunnittelijoiden yhteistyön onnistumisen edellytyksiä tuomalla suunnittelu- ja työmaavaiheeseen oikea-aikaista tietoa tilaajan päätösten pohjaksi.
talosuunnitelma kuvituskuva
Pääsuunnittelija johtaa ja koordinoi
Espoolaisen arkkitehti- ja insinööritoimisto Doventus Oy:n toimitusjohtaja Tero Seppänen, arkkitehti SAFA, on toiminut myös pääsuunnittelijakouluttajana ja tuntee hyvin lain vaatimukset pääsuunnittelijan vaativaan tehtävään. Seppäsen mukaan pientalohankkeen pääsuunnittelija on rakennuttajan luottohenkilö, joka antaa laaja-alaisen osaamisensa pientalorakennuttajan päätöksenteon tueksi jo hankkeen alkumetreillä.
smartvatten vedenmittaus
Mielenrauhaa vesivahingoilta – havaitse vuodot vedenkulutusta mittaamalla
Vesivuoto ei aina ole valtoimenaan pauhaava vesisuihku, vaan monesti myös varsin huomaamaton ja salakavala ongelma. Reaaliaikainen tieto vedenkäytöstä auttaa huomaamaan vuodon ennen mittavaa korjauslaskua.
20212_68786.jpg
Asunto-osakeyhtiölaki: Osakkeenomistajan muutostyöt
Osakkeenomistajan velvollisuutena on pitää kunnossa osakehuoneiston sisäosat, sanoo asunto-osakeyhtiölain 4. luvun 3. § Tämä velvollisuus tarkoittaa sitä, että huoneistoa on hoidettava huolellisesti. Periaatteena on, että osakkeenomistajalla on oikeus tehdä huoneistossaan kunnossapito- ja muutostöitä, mutta ne on toteutettava siten, että yhtiön vastuulla olevat kiinteistön, rakennuksen tai huoneiston osat eivät rikkoudu.Vahingonkorvausvastuusta ja muista asunto-osakeyhtiölain velvoitteista kertoo porilainen asianajaja Markku Asmala Asianajotoimisto Asmala Härmäläinen Santavuo Oy:stä.
20236_82003.jpg
Viikon kysymys: Täytyykö järjestyssääntöjä noudattaa?
Taloyhtiöömme on yhtiökokous hyväksynyt järjestyssäännön, jossa kielletään kotieläinten pito ilman taloyhtiön hallituksen suostumusta.Taloyhtiömme osakkaan vuokraamaan asuntoon on vuokralaisiksi tullut pariskunta, joilla on kaksi koiraa.Taloyhtiön hallitukselle ei koirista ennen asukkaiden muuttamista ole kerrottu mitään. Vuokralaisen kysyessä kuulemma koirien kohtaloa vuokranantaja oli vastannut ettei järjestyssäännöstä tarvitse välittää.Mikä on yhtiökokouksessa hyväksyttyjen talon järjestyssääntöjen painoarvo, vai onko yhtiökokous turhaan hyväksynyt asumiseen ja asukkaiden viihtymiseen liittyvän järjestyssäännön, eli ettei järjestyssääntöä tarvitse kenenkään noudattaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton