• Etusivu
  • Energia

Ilmalämpöpumpun asentaminen kerrostaloasuntoon – mitä tulee huomioida?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 24.03.2022Päivitetty 17.07.2023
20224_77476.jpg

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö sijoitetaan omalle parvekkeelle ja sisäyksikölle katsotaan paikka asunnosta niin, että se viilentää kodin suurinta tilaa, yleensä olohuonetta. Lämpöhyötyä ilmalämpöpumpusta ei ole kerrostaloissa.

Ilmalämpöpumput ovat hurjaa vauhtia yleistyneet kerrostaloasunnoissa. Aina kesän lähestyessä monet kerrostaloasukkaat muistelevatkin viime kesien kuumia päiviä. Helpotusta hellepäiviin saa helposti ilmalämpöpumpusta. Muutama asia tarvitsee selvittää ennen kuin ilmalämpöpumpun voi asentaa kerrostalohuoneistoon. Olemme keränneet vastauksia tähän artikkeliin.

Saanko asentaa ilmalämpöpumpun asuntooni?

Osakkeenomistajalla on oikeus tehdä muutoksia omistamaansa huoneistoon. Tämä oikeus ei kuitenkaan koske huoneiston ulkopuolelle ulottuvia muutoksia, kuten ilmalämpöpumpun asennusta, vaan niihin tarvitaan taloyhtiön lupa.

Ensimmäisenä kannattaakin selvittää taloyhtiön kanta asennukseen. Luvan saaminen pitäisi olla yleensä melko helppoa, koska kokemuksia on jo paljon. Kannattaa muistaa, että pumpun asennuspäätöksen tekee silti aina viime kädessä taloyhtiö. Jos siis haluat kesällä nauttia viileämmästä sisäilmasta, kannattaa olla ajoissa liikkeellä.

Ilmalämpöpumpun asennus on muutostyö, josta osakkaan pitää tehdä asunto-osakeyhtiölain vaatima suunnitelma. Ilmalämpöpumpun saa asentaa ainoastaan Tukesin hyväksymä asennusliike ja asentaja, jolla on kylmäluvat.

Ilmalämpöpumpun ostoa mietittäessä kannattaa ottaa yhteyttä Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) hyväksymään lämpöpumppuasentajaan. Taitavat asentajat ovat usein myös kustannustietoisia energia-asiantuntijoita, tarvekartoittajia sekä palvelualttiita tukihenkilöitä. Luotettavan lämpöpumppuasentajan käyttö takaa huolettomat käyttövuodet ilman henkilökohtaista riskiä.

Kokenut asentaja osaa mitoittaa pumpun oikein ja tietää myös parhaiten, mihin se kannattaa sijoittaa. Asennuspaikalla on myös merkitystä käytön ja muiden taloyhtiön asukkaiden kannalta. Useinkaan ulkoyksikön ei haluta erottuvan julkisivusta, jolloin se asennetaan parvekkeelle lattian rajaan. Kondenssiveden poistoon täytyy kiinnittää erityisesti huomiota kosteusvaurioiden välttämiseksi.

Monia taloyhtiön asukkaita voi mietityttää myös ilmalämpöpumppujen mahdolliset meluhaitat. Ilmalämpöpumpun oikealla asennuksella on suuri merkitys niin asunnon omistajien kuin naapurienkin asumismukavuuteen.

Info

Info

Huomioi seuraavat asiat

1. Ilmalämpöpumpun asentaminen vaatii taloyhtiön luvan. Kysy isännöitsijältä.
2. Pyydä tarjouksia ilmalämpöpumpuista. Älä tyydy yhteen hinta-arvioon.
3. Tee muutostyöilmoitus taloyhtiölle.
4. Odota, kunnes taloyhtiön hallitus on käsittellyt muutostyöilmoituksesi.

Näin viilennät huoneiston tehokkaasti

Ilmalämpöpumpulla viilennät kerrostalohuoneiston yhtä helposti kuin omakotitalonkin. Ainoa huomioitava asia on lasitetut parvekkeet. Ilmalämpöpumppua käytettäessä vähintään yhden ikkunan tulee olla auki lasitetulla parvekkeella.

Sisäyksikkö kannattaa asentaa tilaan, jossa ilma pääsee leviämään esteettömästi ja viilentämään kodin isointa tilaa. Varmista, ettei muu lämmitysjärjestelmä, esimerkiksi lämpöpatterit, kytkeydy päälle.

Sisäyksikkö kannattaa asentaa tilaan, jossa ilma pääsee leviämään esteettömästi ja viilentämään kodin isointa tilaa. Varmista, ettei muu lämmitysjärjestelmä, esimerkiksi lämpöpatterit, kytkeydy päälle.

Viileä ilma kannattaa puhaltaa sisäyksiköstä kattoa kohti. Näin viileä ilma saadaan puhallettua tasaisesti ja miellyttävästi huoneilmaan ilman vedontunnetta. Muista, että väliseinä on ilmalämpöpumpun vihollinen ja auki oleva väliovi ystävä!

Viilennettäessä riittää, kun säädetään viilennyslämpötila vain pari astetta ulkoilmaa kylmemmäksi. Sisäilma tuntuu jo heti viileämmältä ja raikkaammalta. Myös sisäilman laatu paranee, koska ilmalämpöpumppu poistaa tehokkaasti kosteutta samalla puhdistaen sisäilmaa. Jo pienikin suhteellisen kosteuden aleneminen helteellä vaikuttaa asumismukavuuteen. Viilennys maksaa vain euron päivässä. Kuitenkaan tyhjää asuntoa ei kannata viilentää. Ilmalämpöpumpun voi sammuttaa, kun on pois kotoa tai hyödyntää viikkoajastinta.

Muista puhdistaa sisäyksikön suodattimet kuukauden välein, jotta pumpun teho ei kärsi tukkoisista suodattimista. Sisäyksikön karkeasuodatin tulee imuroida 1–2 kertaa kuukaudessa ja vaihtaa valmistajan ohjeiden mukaisesti. Myös ulkoyksikön puhtaudesta täytyy huolehtia säännöllisesti.

Viilennyksen tarvetta voi vähentää myös parilla muulla vinkillä. Suoraa auringonpaistetta voi vähentää sälekaihtimilla ja verhoilla. Ikkunat, ulko-ovet ja tuuletusluukut kannattaa pitää suljettuina ilmalämpöpumpulla viilentäessä, jottei viileä ilma pääse karkaamaan asunnosta.

Lue myös:Asunnon viilennys kesähelteillä – avuksi ilmastointilaite, ilmanviilennin vai ilmalämpöpumppu?

Energia
lämmitys
huoneisto
asuminen
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20233_81105.jpg
Suuret energiaremon­tit eivät ole automaatti­nen vastaus säästöjen saavuttamiseksi
Energian hinnan vakauteen ei vielä löydy uskoa. Siksi onkin tärkeää varautua taloyhtiössä hintaheilahteluihin ja epävakauteen, ettei osakkaiden harmiksi tarvitsisi nostaa vastikkeita. Jos tavoitteena on merkittävät kulujen leikkaukset myös tulevaisuudessa, on oltava perillä siitä, mistä ja miten kustannukset syntyvät.
Moderneja kerrostaloja
Maalämpöä ilman alkuinvestointeja
Maalämmöstä puhutaan valtavasti, mutta millainen se on lämmitysjärjestelmänä etenkin taloyhtiöissä? Onko kyseessä valtava investointi, joka vaatii paljon aikaa sekä rahaa?Maalämpö on lämpöratkaisu, jossa yhden tai useamman maalämpöpumpun avulla kerätään maaperään varastoitunutta aurinkoenergiaa yli 200 metriä syvistä maaperään poratusta lämpökaivoista johtamalla niihin lämmönsiirtonestettä, kuten etanolia. Maalämpö siis syntyy lähellä ja on todellista lähilämpöä. Lämmitysratkaisuna maalämpö toimii sopivissa olosuhteissa sekä omakotitaloissa, että taloyhtiöissä. Tässä artikkelissa keskitymme taloyhtiöihin tarkoitettuihin ratkaisuihin.
isä ja lapset leikkimässä sohvalla
Mitä kuivalle sisäilmalle voi tehdä?
Talven koleuden ja pakkasten saapumisen moni huomaa kehossaan. Iho kuivuu, silmät oireilevat ja hengitystieongelmia alkaa ilmaantua. Yhtenä syynä tähän on nykykotien sisäilman liian alhainen kosteus.
allaway-makuuhuone-keskuspolynimuri-mikropoly
Keskuspölynimurilla raikas ja puhdas sisäilma
Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, kuinka paljon pystyt imurilla vaikuttamaan kotisi sisäilmaan? Tuskin se ensimmäisenä tuleekaan mieleen silloin, kun imuria on hankkimassa. Sisäilman laadulla on tunnetusti yhteys terveyteen sekä hyvinvointiin, sen myötä ei olekaan samantekevää, millaisilla välineillä kodin sisäilmasta pidetään huolta.
Tulikivi Jero-mallisto Korpi 18
Kuusi syytä, miksi Jero-takkamallisto on omaa luokkaansa
Kamiinan kompakti koko on paikallaan monessa kodissa – aina kun ei ole tilaa suurille takoille. Mutta voivatko pienikokoiset Jero-takkamalliston takat olla kyllin tehokkaita lämmittämään suomalaisia koteja? Kyllä voivat ja tässä perustelut miksi.
201111_28406.jpg
Talven kunnossapitoon kannattaa varautua ajoissa
Talvi tuo kiinteistönomistajan murheeksi jälleen piha-alueiden liukkauden ehkäisemisen ja lumenpudotukset katoilta. Myös tontin edustalla olevan jalkakäytävän hiekoituksesta on huolehdittava, ellei kunta ole ottanut sen kunnossapitoa vastuulleen.Vaikka kyseiset kiinteistönomistajan turvallisuusvelvoitteet voidaan siirtää sopimuksella esimerkiksi kiinteistöpalveluyritykselle, ensisijainen vastuu kiinteistön alueella liikkuvien ihmisten turvallisuudesta sekä mahdollisesti tapahtuvista vahingoista on aina kiinteistönomistajalla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton