• Etusivu
  • Energia

Ilmalämpöpumpun asentaminen kerrostaloasuntoon – mitä tulee huomioida?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 17.07.2023
20224_77476.jpg

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö sijoitetaan omalle parvekkeelle ja sisäyksikölle katsotaan paikka asunnosta niin, että se viilentää kodin suurinta tilaa, yleensä olohuonetta. Lämpöhyötyä ilmalämpöpumpusta ei ole kerrostaloissa.

Ilmalämpöpumput ovat hurjaa vauhtia yleistyneet kerrostaloasunnoissa. Aina kesän lähestyessä monet kerrostaloasukkaat muistelevatkin viime kesien kuumia päiviä. Helpotusta hellepäiviin saa helposti ilmalämpöpumpusta. Muutama asia tarvitsee selvittää ennen kuin ilmalämpöpumpun voi asentaa kerrostalohuoneistoon. Olemme keränneet vastauksia tähän artikkeliin.

Saanko asentaa ilmalämpöpumpun asuntooni?

Osakkeenomistajalla on oikeus tehdä muutoksia omistamaansa huoneistoon. Tämä oikeus ei kuitenkaan koske huoneiston ulkopuolelle ulottuvia muutoksia, kuten ilmalämpöpumpun asennusta, vaan niihin tarvitaan taloyhtiön lupa.

Ensimmäisenä kannattaakin selvittää taloyhtiön kanta asennukseen. Luvan saaminen pitäisi olla yleensä melko helppoa, koska kokemuksia on jo paljon. Kannattaa muistaa, että pumpun asennuspäätöksen tekee silti aina viime kädessä taloyhtiö. Jos siis haluat kesällä nauttia viileämmästä sisäilmasta, kannattaa olla ajoissa liikkeellä.

Ilmalämpöpumpun asennus on muutostyö, josta osakkaan pitää tehdä asunto-osakeyhtiölain vaatima suunnitelma. Ilmalämpöpumpun saa asentaa ainoastaan Tukesin hyväksymä asennusliike ja asentaja, jolla on kylmäluvat.

Ilmalämpöpumpun ostoa mietittäessä kannattaa ottaa yhteyttä Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) hyväksymään lämpöpumppuasentajaan. Taitavat asentajat ovat usein myös kustannustietoisia energia-asiantuntijoita, tarvekartoittajia sekä palvelualttiita tukihenkilöitä. Luotettavan lämpöpumppuasentajan käyttö takaa huolettomat käyttövuodet ilman henkilökohtaista riskiä.

Kokenut asentaja osaa mitoittaa pumpun oikein ja tietää myös parhaiten, mihin se kannattaa sijoittaa. Asennuspaikalla on myös merkitystä käytön ja muiden taloyhtiön asukkaiden kannalta. Useinkaan ulkoyksikön ei haluta erottuvan julkisivusta, jolloin se asennetaan parvekkeelle lattian rajaan. Kondenssiveden poistoon täytyy kiinnittää erityisesti huomiota kosteusvaurioiden välttämiseksi.

Monia taloyhtiön asukkaita voi mietityttää myös ilmalämpöpumppujen mahdolliset meluhaitat. Ilmalämpöpumpun oikealla asennuksella on suuri merkitys niin asunnon omistajien kuin naapurienkin asumismukavuuteen.

Info

Info

Huomioi seuraavat asiat

1. Ilmalämpöpumpun asentaminen vaatii taloyhtiön luvan. Kysy isännöitsijältä.
2. Pyydä tarjouksia ilmalämpöpumpuista. Älä tyydy yhteen hinta-arvioon.
3. Tee muutostyöilmoitus taloyhtiölle.
4. Odota, kunnes taloyhtiön hallitus on käsittellyt muutostyöilmoituksesi.

Näin viilennät huoneiston tehokkaasti

Ilmalämpöpumpulla viilennät kerrostalohuoneiston yhtä helposti kuin omakotitalonkin. Ainoa huomioitava asia on lasitetut parvekkeet. Ilmalämpöpumppua käytettäessä vähintään yhden ikkunan tulee olla auki lasitetulla parvekkeella.

Sisäyksikkö kannattaa asentaa tilaan, jossa ilma pääsee leviämään esteettömästi ja viilentämään kodin isointa tilaa. Varmista, ettei muu lämmitysjärjestelmä, esimerkiksi lämpöpatterit, kytkeydy päälle.
Sisäyksikkö kannattaa asentaa tilaan, jossa ilma pääsee leviämään esteettömästi ja viilentämään kodin isointa tilaa. Varmista, ettei muu lämmitysjärjestelmä, esimerkiksi lämpöpatterit, kytkeydy päälle.

Viileä ilma kannattaa puhaltaa sisäyksiköstä kattoa kohti. Näin viileä ilma saadaan puhallettua tasaisesti ja miellyttävästi huoneilmaan ilman vedontunnetta. Muista, että väliseinä on ilmalämpöpumpun vihollinen ja auki oleva väliovi ystävä!

Viilennettäessä riittää, kun säädetään viilennyslämpötila vain pari astetta ulkoilmaa kylmemmäksi. Sisäilma tuntuu jo heti viileämmältä ja raikkaammalta. Myös sisäilman laatu paranee, koska ilmalämpöpumppu poistaa tehokkaasti kosteutta samalla puhdistaen sisäilmaa. Jo pienikin suhteellisen kosteuden aleneminen helteellä vaikuttaa asumismukavuuteen. Viilennys maksaa vain euron päivässä. Kuitenkaan tyhjää asuntoa ei kannata viilentää. Ilmalämpöpumpun voi sammuttaa, kun on pois kotoa tai hyödyntää viikkoajastinta.

Muista puhdistaa sisäyksikön suodattimet kuukauden välein, jotta pumpun teho ei kärsi tukkoisista suodattimista. Sisäyksikön karkeasuodatin tulee imuroida 1–2 kertaa kuukaudessa ja vaihtaa valmistajan ohjeiden mukaisesti. Myös ulkoyksikön puhtaudesta täytyy huolehtia säännöllisesti.

Viilennyksen tarvetta voi vähentää myös parilla muulla vinkillä. Suoraa auringonpaistetta voi vähentää sälekaihtimilla ja verhoilla. Ikkunat, ulko-ovet ja tuuletusluukut kannattaa pitää suljettuina ilmalämpöpumpulla viilentäessä, jottei viileä ilma pääse karkaamaan asunnosta.

Lue myös:Asunnon viilennys kesähelteillä – avuksi ilmastointilaite, ilmanviilennin vai ilmalämpöpumppu?

Energia
asuminen
huoneisto
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Tulikivi Karelia-malliston Saramo Classic pinnalla
Rauhoittava ruutuaika – lempeä ja lämpöinen takkatuli
Tuli on aina merkinnyt elämää. Sen lämmössä on laitettu ruokaa, siinä on lämmitelty ja kuunneltu vanhempien ihmisten viisauksia ja tarinoita elämästä. Tulen äärellä istuessa kiire katoaa ja ajatukset keskittyvät vain hetkeen eivätkä mieti tulevaa.Nykypäivän ihminen voi sytyttää tulen takkaan, istua sen äärellä ja nauttia takkatulen ruutuajasta kuten menneiden aikojen ihmiset nuotiostaan. Sama rauhoittumisen tunne ja keskittyminen hetkeen ovat yhä läsnä.
2k-polyuretaanielastomeerin-levitys-pensselillä-weber
Huputuksen hajuhaitat historiaan
M1-luokiteltu rakennusmateriaali on vähäpäästöinenRemonteissa yksi ikävimmistä asioista on rakennusmateriaaleista lähtevät erilaiset hajut. Herkille ihmisille nämä hajut saattavat tehdä talon ulkopuolisista remonteistakin todella ikävää aikaa. Weberin M1-luokiteltu vedeneristyspinnoite parvekkeille, luhtikäytäville sekä sisä- että ulkoportaille jättää hajuhaitat historiaan. weber 2-K Polyuretaanielastomeeri on jatkoa Weberin vähäpäästöisille rakennusmateriaaleille.M1-luokitellut rakennusmateriaalit ovat vähäpäästöisiä edistäen asuntojen sisäilmaa.
20232_80921.jpg
Voidaanko lenkkisauna maksattaa taloyhtiöllä?
Taloyhtiössä on 35 asuntoa ja niistä 23 on saunallisia ja loput 12 saunattomia. Meillä on järjestetty viikkosauna, joka on maksullinen ja se on ihan ok. Nyt on ongelmana niin sanottu lenkkisauna, jota lämmitetään joka viikko ja siitä hallitus on jyrännyt läpi, että se on ilmainen. Siellä käy paljon väkeä ja taloyhtiö maksaa sen. Myös hallituksen puheenjohtaja käy lenkkisaunassa. Me, jotka saunomme omassa saunassa maksamme myös tämän lenkkisaunan. Voidaanko lenkkisauna maksattaa näin, vaikka vastustamme sitä? Tämä maksaa taloyhtiölle yli 2000€/vuosi, eikä näillä sähkönhinnoilla taida edes riittää.
20123_30124.jpg
Kunnon kattoremontti antaa kerrostalolle uuden elämän
Nokian Lauttakorventie 5-7:ssä oli ennen kaksi tasakattoista 1970-luvun kerrostaloa. Kattoremontin myötä talot ovat saaneet uuden elämän ja nykyaikaisemman ulkonäön. Näyttävä tumman harmaa Ormax-betonitiilikatto suojaa taloja vuosikymmenten ajan.
20219_72519.jpg
Myyjän vastuu edellisten omistajien remonteista?
Isäni osti 20 vuotta sitten osakkeen vuonna 1977 rakennetusta talosta, jossa hän ei ole asunut päivääkään, eikä myöskään tehnyt mitään remonttia kylpyhuoneeseen. Kylpyhuone on joko alkuperäisessä kunnossa tai aikaisempien omistajien remontoima.Nyt hän myi huoneiston. Huoneiston hinta oli n. 20.000 euroa halvempi kuin muut vastaavat asunnot. Uuden omistajan muutettua asuntoon hän ilmoitti, että seinästä irtosi laatta. Laatta irtosi kohdasta jossa käyttövesiputket ja viemärit on koteloitu lastulevyllä. Tämän päällä on muovimatto ja sen päällä laatat. Lastulevy oli mustunut hormiston sisäpuolelta. Selvittämättä on mistä kosteus tullut, mutta lastulevyn kastuminen sisäpuolelta viittaa putkistoon tms.Uusi omistaja otti heti yhteyttä lakimieheen ja sieltä tuli isälleni 10.000 euron korvausvaatimus asunnosta (jonka hinta oli n. 50.000 €). Taloyhtiön isännöitsijä ei ole halukas hoitamaan asiaa mitenkään, vetoaa yhtiöjärjestyksen muutokseen, jossa todetaan: "Siitä poiketen, mitä asunto-osakeyhtiölaissa sanotaan, yhtiön ja osakkaan korjaus ja kunnossapitovastuusta, kuuluu osakkeenomistajan vastata kaikista niistä ja korjaus ja kunnossapitotöistä, jotka kohdistuvat kylpyhuoneen vesieristykseen lukuunottamatta lattiakaivoja ja ja viemäriputkia."
20136_35539.jpg
Lähestyykö lämmönjakolaitteiden uusiminen?
Kaukolämpökiinteistössä lämmitys on huoletonta, toimintavarmaa ja edullista. Lämmönjakolaitteet kaipaavat uusimista vain parinkymmenen vuoden välein.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton