• Etusivu
  • Energia

Ilmalämpöpumpun asentaminen kerrostaloasuntoon – mitä tulee huomioida?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 24.03.2022Päivitetty 17.07.2023
20224_77476.jpg

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö sijoitetaan omalle parvekkeelle ja sisäyksikölle katsotaan paikka asunnosta niin, että se viilentää kodin suurinta tilaa, yleensä olohuonetta. Lämpöhyötyä ilmalämpöpumpusta ei ole kerrostaloissa.

Ilmalämpöpumput ovat hurjaa vauhtia yleistyneet kerrostaloasunnoissa. Aina kesän lähestyessä monet kerrostaloasukkaat muistelevatkin viime kesien kuumia päiviä. Helpotusta hellepäiviin saa helposti ilmalämpöpumpusta. Muutama asia tarvitsee selvittää ennen kuin ilmalämpöpumpun voi asentaa kerrostalohuoneistoon. Olemme keränneet vastauksia tähän artikkeliin.

Saanko asentaa ilmalämpöpumpun asuntooni?

Osakkeenomistajalla on oikeus tehdä muutoksia omistamaansa huoneistoon. Tämä oikeus ei kuitenkaan koske huoneiston ulkopuolelle ulottuvia muutoksia, kuten ilmalämpöpumpun asennusta, vaan niihin tarvitaan taloyhtiön lupa.

Ensimmäisenä kannattaakin selvittää taloyhtiön kanta asennukseen. Luvan saaminen pitäisi olla yleensä melko helppoa, koska kokemuksia on jo paljon. Kannattaa muistaa, että pumpun asennuspäätöksen tekee silti aina viime kädessä taloyhtiö. Jos siis haluat kesällä nauttia viileämmästä sisäilmasta, kannattaa olla ajoissa liikkeellä.

Ilmalämpöpumpun asennus on muutostyö, josta osakkaan pitää tehdä asunto-osakeyhtiölain vaatima suunnitelma. Ilmalämpöpumpun saa asentaa ainoastaan Tukesin hyväksymä asennusliike ja asentaja, jolla on kylmäluvat.

Ilmalämpöpumpun ostoa mietittäessä kannattaa ottaa yhteyttä Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) hyväksymään lämpöpumppuasentajaan. Taitavat asentajat ovat usein myös kustannustietoisia energia-asiantuntijoita, tarvekartoittajia sekä palvelualttiita tukihenkilöitä. Luotettavan lämpöpumppuasentajan käyttö takaa huolettomat käyttövuodet ilman henkilökohtaista riskiä.

Kokenut asentaja osaa mitoittaa pumpun oikein ja tietää myös parhaiten, mihin se kannattaa sijoittaa. Asennuspaikalla on myös merkitystä käytön ja muiden taloyhtiön asukkaiden kannalta. Useinkaan ulkoyksikön ei haluta erottuvan julkisivusta, jolloin se asennetaan parvekkeelle lattian rajaan. Kondenssiveden poistoon täytyy kiinnittää erityisesti huomiota kosteusvaurioiden välttämiseksi.

Monia taloyhtiön asukkaita voi mietityttää myös ilmalämpöpumppujen mahdolliset meluhaitat. Ilmalämpöpumpun oikealla asennuksella on suuri merkitys niin asunnon omistajien kuin naapurienkin asumismukavuuteen.

Info

Info

Huomioi seuraavat asiat

1. Ilmalämpöpumpun asentaminen vaatii taloyhtiön luvan. Kysy isännöitsijältä.
2. Pyydä tarjouksia ilmalämpöpumpuista. Älä tyydy yhteen hinta-arvioon.
3. Tee muutostyöilmoitus taloyhtiölle.
4. Odota, kunnes taloyhtiön hallitus on käsittellyt muutostyöilmoituksesi.

Näin viilennät huoneiston tehokkaasti

Ilmalämpöpumpulla viilennät kerrostalohuoneiston yhtä helposti kuin omakotitalonkin. Ainoa huomioitava asia on lasitetut parvekkeet. Ilmalämpöpumppua käytettäessä vähintään yhden ikkunan tulee olla auki lasitetulla parvekkeella.

Sisäyksikkö kannattaa asentaa tilaan, jossa ilma pääsee leviämään esteettömästi ja viilentämään kodin isointa tilaa. Varmista, ettei muu lämmitysjärjestelmä, esimerkiksi lämpöpatterit, kytkeydy päälle.
Sisäyksikkö kannattaa asentaa tilaan, jossa ilma pääsee leviämään esteettömästi ja viilentämään kodin isointa tilaa. Varmista, ettei muu lämmitysjärjestelmä, esimerkiksi lämpöpatterit, kytkeydy päälle.

Viileä ilma kannattaa puhaltaa sisäyksiköstä kattoa kohti. Näin viileä ilma saadaan puhallettua tasaisesti ja miellyttävästi huoneilmaan ilman vedontunnetta. Muista, että väliseinä on ilmalämpöpumpun vihollinen ja auki oleva väliovi ystävä!

Viilennettäessä riittää, kun säädetään viilennyslämpötila vain pari astetta ulkoilmaa kylmemmäksi. Sisäilma tuntuu jo heti viileämmältä ja raikkaammalta. Myös sisäilman laatu paranee, koska ilmalämpöpumppu poistaa tehokkaasti kosteutta samalla puhdistaen sisäilmaa. Jo pienikin suhteellisen kosteuden aleneminen helteellä vaikuttaa asumismukavuuteen. Viilennys maksaa vain euron päivässä. Kuitenkaan tyhjää asuntoa ei kannata viilentää. Ilmalämpöpumpun voi sammuttaa, kun on pois kotoa tai hyödyntää viikkoajastinta.

Muista puhdistaa sisäyksikön suodattimet kuukauden välein, jotta pumpun teho ei kärsi tukkoisista suodattimista. Sisäyksikön karkeasuodatin tulee imuroida 1–2 kertaa kuukaudessa ja vaihtaa valmistajan ohjeiden mukaisesti. Myös ulkoyksikön puhtaudesta täytyy huolehtia säännöllisesti.

Viilennyksen tarvetta voi vähentää myös parilla muulla vinkillä. Suoraa auringonpaistetta voi vähentää sälekaihtimilla ja verhoilla. Ikkunat, ulko-ovet ja tuuletusluukut kannattaa pitää suljettuina ilmalämpöpumpulla viilentäessä, jottei viileä ilma pääse karkaamaan asunnosta.

Lue myös:Asunnon viilennys kesähelteillä – avuksi ilmastointilaite, ilmanviilennin vai ilmalämpöpumppu?

Energia
asuminen
huoneisto
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Lempeä lämpö maalämpökaivon poraus
Kuortinkartano hankki maalämmön – lue asiakastarina
Pertunmaan Kuortissa, Etelä-Savossa, sijaitsee Kuortinkartano. Kiinteistön omistaa Kympin Lapset, eli HYKSin lapsisyöpäpotilaiden vanhemmat ja ystävät ry. Kympin Lapset järjestää Kuortinkartanolla erilaisia toimintaansa kuuluvia viikonlopputapahtumia ja leirejä. Kartano tarjoaa myös majoitus- ja ravitsemuspalveluita kohderyhmän ulkopuoliselle yleisölle. Alun perin Pertunmaan kunnan kunnalliskodiksi valmistunut, vuonna 1929 käyttöön vihitty rakennus, pitää sisällään lukuisia lämmitettäviä neliöitä. Nyt, kun energiakustannukset ja energiaremontoinnit puhuttavat monia, tuli aihe puheeksi myös Kuortinkartanolla. Kartano kun on aktiivisessa käytössä ympäri vuoden. Se mitä kartanolla tarvittiin oli ekologinen, vaivaton sekä varma lämmitysratkaisu.
Maisemakuva, jossa kerrostaloja Merihaassa
Puolita vanhan kerrostalon lämmityskustannukset
Poistoilmalämpöpumppu on tehokas – mutta monelle edelleen tuntematon – ratkaisu, jolla voidaan saavuttaa erinomaisia tuloksia. Poistoilman talteenotolla esimerkiksi 1970-luvun kerrostalo voi puolittaa lämmityskustannuksensa. Energiaomavaisuus saavutetaan valitsemalla samalla päälämmitysjärjestelmäksi maalämpö.
Nainen tummassa paidassaan seisoo kerrostalojen edessä
Maalämpö vähentää yhtiövastikkeen korotuspainetta
Tällä hetkellä moni taloyhtiö etsii kuumeisesti keinoja vähentää hinnankorotuksista syntyvää painetta yhtiövastikkeiden korottamiseen.Yksi hyvä ratkaisu tähän on maalämpö palveluna.Koska energia ja vesi muodostavat jopa 30–40 % taloyhtiön kustannuksista, energiaremontti ja sen yhteydessä toteutettu lämmitysjärjestelmän vaihtaminen maalämpöön vähentävät painetta yhtiövastikkeen korotukseen. Ostamalla maalämmön palveluna taloyhtiö saa energiaomavaraisen, riskittömän ja kustannuksiltaan erittäin ennustettavan ratkaisun pitkälle tulevaisuuteen.
Taajama
Kaukolämmönjakokeskus – milloin tulee vaihto eteen ja mitä huomioida vaihtoa harkittaessa?
Laitteet, kuten kaukolämmönjakokeskuskin, tulee jossain vaiheessa tiensä päähän. Mutta mistä tietää milloin kaukolämmönjakokeskus tulee vaihtaa ja mitkä ovat ensimmäiset merkit vaihtoajan lähestymisestä? Mitä on hyvä huomioida uutta valittaessa? Kannattaako nykyisen lämmönjakokeskuksen vaihto uuteen, vaikka vaihtoaika ei olisikaan umpeutumassa?
avoimet takkaluukut
Erinomainen yhdistelmä kylmyyttä vastaan: tiilipiippu ja varaava tulisija
Tiili, tuo satoja vuosia vanha rakennusmateriaali osoittaa hyödyllisyytensä ja erinomaiset ominaisuutensa myös tänä päivänä. Puhtaista luonnonmateriaaleista valmistettu tiili ei sisällä terveydelle haitallisia aineita ja on myös siksi turvallinen valinta.Paitsi selvänä kodin rakennusmateriaalina, on se paikallaan myös tulisijaa sekä piippua rakennettaessa. Lämmitysominaisuudet ovat tiilitulisijassa vertaansa vailla, sillä itse tiilessä lämmönjohtavuus on pieni, mutta lämmönvarauskyky on suuri.
Gyproc Klima-kipsilevy
Vähähiiliset rakennuslevyt – kohti kestävää tulevaisuutta
Norjan Fredrikstadissa sijaitsee täysin sähköistetty tehdas, aivan ensimmäinen laatuaan maailmassa. Ja juuri tässä tehtaassa valmistetaan Gyprocin kaikkien aikojen vähähiilisimmät rakennuslevyt.Rakennusteollisuus tuottaa paljon hiilipäästöjä paitsi rakennusmateriaalien tuotannossa, mutta myös logistiikassa sekä varsinaisessa rakentamisessa. Jotta tulevaisuus olisi kestävämpi, on tämä teollisuudenala ottamassa merkittäviä ja innovatiivisia tekoja kohti vähähiilisempiä ratkaisuja.Mitä nämä vähähiiliset levyt tarkoittavat rakentajalle?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton