• Etusivu
  • Energia

Asunnon viilennys kesähelteillä – avuksi ilmastointilaite, ilmanviilennin vai ilmalämpöpumppu?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 28.06.2023
20225_78175.jpg

Kuuma asunto tekee olon tukalaksi. Onneksi nykyisin on tarjolla useita erilaisia laitevaihtoehtoja, jotka auttavat kuuman kodin kurimuksessa.

Helteinen kesä nostaa kiinnostusta erilaisiin tapoihin viilentää huoneistoa. Helpoin keino kuuman asunnon viilentämiseen on hankkia ilmastointilaite tai ilmanviilennin. Avuksi on tarjolla monenlaisia laitteita ja laitetyypeittäin löytyy eroja.

Kiinteissä laitteissa on omat etunsa, mutta toisaalta siirrettävä laite kulkee mukana tarvittavaan tilaan, ja talvikauden ajaksi se on helppo säilöä varastoon. Käyttötarve ja -kohde on syytä huomioida laitetta hankittaessa. Seuraavassa selvitellään vaihtoehtoja ja niiden toimintaperiaatteita.

Lue myös: Tiedätkö, mitä eroa on ilmanvaihtokoneella, ilmastointilaitteella ja ilmalämpöpumpulla?

Ilmanviilennin

Ilmanviilennin on laite, joka ei varsinaisesti viilennä ilmaa, vaan se toimii pikemminkin puhaltimena propellituulettimen tapaan. Ilmanviilennin ei siis sisällä kylmäainetta.

Ilmanviilentimissä on kuitenkin usein säiliö, johon voi laittaa kylmää vettä tai vaikkapa jäätä. Tällöin ilma viilenee jonkin verran, mutta samalla kosteus huonetilassa kasvaa. Huonetilan turhaa ja liiallista kosteuttamista on vältettävä. Sisäilman liiallinen kosteus vaikutta asuinmukavuuteen sekä aiheuttaa vahinkoa rakenteisiin. Useimpien laitteiden käyttöohjeissa on maininta, että veden ja jään avulla tehtävää viilennystä ei suositella Suomen oloissa.

Siirrettävä ilmanviilennin kulkee kätevästi mukana tarvittavaan tilaan.
Siirrettävä ilmanviilennin kulkee kätevästi mukana tarvittavaan tilaan.

Erillinen ilmastointilaite

Ilmastointilaite voi olla kiinteä tai siirrettävä. Laitteet ovat perustoiminnaltaan vastaavia. Ne eroavat toisistaan siten, että kiinteä laite asennetaan joko seinään tai kattoon, ja sen poistoilma voidaan ohjata helpommin suoraan läpiviennin kautta ulos.

Sekä kiinteä- että siirrettävä ilmastointilaite voi myös olla kaksiosainen, jolloin siihen kuuluu myös erillinen ulkoyksikkö. Näiden kiinteä asentaminen taloyhtiöön on mutkikkaampaa ja aina luvanvaraista. Ulko- ja sisäyksikön välillä liikkuu kylmäaine mutta ei ilmavirta. Laitteessa ei siten ole kuumenevaa poistoputkea, eikä se puhalla ilmaa ulos ja vedä muualta lämmintä ilmaa huoneistoon. Tehokkain viilennys saadaan aikaan juuri kaksiosaisella ilmastointilaitteella.

Ilmastointilaitteen toiminta perustuu sen sisällä olevaan kylmäaineeseen. Laite imee huoneilmaa ja palauttaa viilentynyttä ilmaa takaisin huonetilaan. Prosessissa syntyvä lämmin ilma johdetaan ulos poistoputken kautta. Jos kyseessä on siirrettävä laite, tämä ilma pitää johtaa pois huoneistosta esimerkiksi ikkunan tai poistoventtiilin kautta.

Poistoputken pituus vaikuttaa viilennyksen tehokkuuteen. Mitä pidempi putki, sitä enemmän lämpöenergiaa palautuu huonetilaan. Siirrettävät ilmastointilaitteet eivät vaadi kiinteää asennusta, vaan laitteen voi kiinnittää paikalleen keväällä ja siirtää varastoon talveksi.

Siirrettävä ilmastointilaite tuo helpotusta kesän helteisiin ja se on helppo siirtää varastoon talven ajaksi.
Siirrettävä ilmastointilaite tuo helpotusta kesän helteisiin ja se on helppo siirtää varastoon talven ajaksi.

Ilmastointilaitteet toimivat myös kosteudenpoistajina. Viilennysprosessissa kondensoituu vettä, joka varastoituu laitteen säiliöön. Laitteen toiminta loppuu, kun säiliö täyttyy. Laite ei siis välttämättä toimi esimerkiksi koko yötä, ellei säiliön tyhjennyksestä huolehdita. Säiliön täyttymisnopeuteen vaikuttaa ilman kuumuus ja sitä kautta sen sisältämä absoluuttisen kosteuden määrä sekä luonnollisesti myös laitteen säiliön koko. Ilmastointilaitteen säiliössä voi olla myös poistoputki kerääntyneelle vedelle. Jos laite voidaan sijoittaa lattiakaivon lähelle, sitä ei tarvitse esimerkiksi yöllä nousta tyhjentämään.

Ilmalämpöpumppu

Ilmalämpöpumppu on tarkoitettu ensisijaisesti lämmityksen tehostamiseen, mutta sitä voidaan käyttää myös asunnon viilentämiseen. Jäähdytyksen osalta se toimii kuten ulkoyksiköllä varustettu ilmastointilaite.

Ilmalämpöpumpun sisäyksikkö kannattaa asentaa paikkaan, jossa ilma pääsee leviämään esteettömästi ja viilentämään kodin isointa tilaa.

Ilmalämpöpumpun sisäyksikkö puhaltaa miellyttävän viileää ilmaa huoneeseen. Ilmalämpöpumppu on ensisijaisesti lämmityslaite, mutta sillä voidaan myös viilentää.
Ilmalämpöpumpun sisäyksikkö puhaltaa miellyttävän viileää ilmaa huoneeseen. Ilmalämpöpumppu on ensisijaisesti lämmityslaite, mutta sillä voidaan myös viilentää.
Huomio

Huomio

Huomioitavia ominaisuuksia

Laitteen hankinnassa kannattaa kiinnittää huomio myös melutasoon, joka voi vaihdella merkittävästi eri laitteiden välillä. Jäähdytysteho voi myös vaihdella laitteittain. Viilennysprosessissa kosteutta kondensoivien laitteiden yhteydessä säiliön kokoon kannattaa kiinnittää huomiota ja selvittää, onko laitteessa poistoputki.

Energia
asuminen
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20229_79616.jpg
Elämää Villa Sukassa osa 1 – Christel ja Jukka rakentavat unelmiensa ekotaloa
Christel Abborre ja Jukka Harmainen rakentavat unelmiensa ekokotia olkielementeistä ja savesta Inkoon Degerbyhyn. Ympäristöystävällisyys on heille tärkeää, sopivan täydellistä estetiikkaa unohtamatta. Vaikka taloprojekti on vielä kesken, näkee että talosta tulee Christelin ja Jukan näköinen koti ‒ täydellinen heille, monimuotoista ja eläväistä pihapiiriä myöten.
Huoneiston sisäseinien käsittely
Sisäpintojen käsittely
Sisärappauksia ja -tasoituksia on aikojen kuluessa tehty monentyyppisillä materiaaleilla ja menetelmillä. Vanhimpien kohteiden saneerauksessa pinnoitteiden alta paljastuu usein paksu vaalea kalkkirappaus. Rappauksien täyteaineina on voitu käyttää olkia, savea tai erilaisia karvoja. 50-luvulla tehdyt rappaukset saattavat sisältää kalkin lisäksi sementtiä.
20238_82981.jpg
Tee se itse askartelubetonilla
Kuulutko heihin, jotka haluavat tehdä ja toteuttaa itse – kokeilla rohkeasti omaa luovuuttaan ja taitojaan? Juurikin askartelukäyttöön ja DIY-henkiseen tekemiseen on kehitetty weber Hobby Concrete Askartelubetoni ja weber white concrete, joilla voit helposti toteuttaa erilaisia betonisia koriste- ja käyttöesineitä, betonitaidetta, puutarha-aiheita ja niin edelleen. Tuotteille on myönnetty Avainlippu. Askartelubetoni voidaan valaa muottiin ja sitä voi soveltuvin osin myös muovailla.Tässä muutamia askarteluideoita syksyn pimeneviin iltoihin:
20213_69235.jpg
Keneen olla yhteydessä kun huoli naapurista kasvaa?
Erityisesti taloyhtiöissä, joissa asukasjoukossa löytyy useampi ikäihminen, huoli ei välttämättä ole turha. Yhteiskunnassa elää vanhuksia, joilla ei ole omaisia huolehtimassa ja kyselemässä kuulumisia. Nämä yksinäiset vanhukset eivät välttämättä saa tarvitsemaansa apua kyllin nopeasti, elleivät naapurit ole tarkkaavaisia.Ei, tämä ei ole kehotus naapurikyttäykseen, vaan pitämään huolta kaikenikäisistä naapureista.
rakenteiden toteutus kipsilevyllä
Kipsilevy sopii kodin joka pintaan
Kipsilevy on kaikessa yksinkertaisuudessaan monipuolinen materiaali kodin eri tiloihin ja pintoihin. Gyprocin ratkaisujen avulla voidaan kipsilevyistä rakentaa helposti niin väliseinät, lattiat, märkätilat ja katot ulkoseinien tuulensuojia unohtamatta. Kipsilevy ei ole rakennusmateriaalina ainoastaan uudisrakentajan tuote, vaan myös korjausrakentaja löytää itselleen sopivat ratkaisut laajasta levyvalikoimasta.Gyprocin rakenteet edustavat keveitä, sekä ääntä ja paloa eristäviä ratkaisuja. Levyssä on kahden lujan kartonkipinnan välissä kipsiydin. Pintakartonki kiertää levyn pitkien sivujen ympäri ja levyn päät on tasattu sahaamalla. Levyjen pitkät sivut ovat joko reunaohennettuja tai suorareunaisia.Gyproc tarjoaa myös useimmista levyistään ERGO®-levyn, joka on perinteistä levyä kapeampi. Kapeammat, vain 900 mm:ä leveät levyt parantavat työergonomiaa keveytensä sekä helpomman käsiteltävyytensä vuoksi, myös asentaminen on nopeampaa.Ovatko eri levyt ja niiden käyttömahdollisuudet sinulle tuttuja? Tutustu levyjen ominaisuuksiin ja käyttökohteisiin.Tutustu Gyprocin levy valikoimaan
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Koira-aitaukset taloyhtiössä
Rivitaloyhtiössämme on 5 huoneistoa, A-E. C ja E asukkaat haluavat rakentaa verkko-aitauksen koirilleen takapihalle, joka rajoittuu metsään. Välissä asuva D asukas haluaisi, että aidan ja metsän väliin jää riittävä kaista, jonka kautta pääsee kulkemaan omalle pihalle. C ja E asukkaat ehdottavat, että aita menisi metsään saakka, ja aitaan laitetaan portit kulkua varten. Voiko D asukas estää tämän, vaikka aitauksen rakentajat (C ja E) saisivat suostumuksen muilta asukkailta (A ja B)? Voiko yhtiökokous äänestää asiasta, ja jos äänestyksessä päädytään ratkaisuun, jota D vastustaa, pitääkö hänen silti se hyväksyä

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton