• Etusivu
  • Isännöitsijä

As Oy:n korjausvelvollisuuden laajuus kosteusvaurioremontissa?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Julkaistu 10.02.2014
taloyhtiö-asunto-osakeyhtiö-omataloyhtiö

Kysymyksessä on kolmen asunnon rivitaloyhtiö. Yhdessä asunnoista on pieni alue olohuoneen nurkassa olevaa parkettia kostunut. Asiaa on tutkittu ja todettu, että vesi on valunut todennäköisesti katolta. Alue on kosteusmitattu, arvot ovat nyt normaalit. Lattiaa on avattu ja on todettu, että kosteutta ei myöskään ole lattian alla.

Katto on nyt korjattu. Tarkoitus on korjata lattia vaurioituneelta osalta asianmukaisesti. Asukas vaatii myös seinien korjausta. Seinästä on vaurioalueella n. 15 cm korkeudelta lattiasta ja metrin leveydeltä tapetit vaurioituneet. Joutuuko as oy maksamaan koko seinän tapetoinnin vai vain vaurioalueen? Asukas vaatii myös viereisen seinän korjausta, jotta tapetit olisivat yhdenmukaiset. Miten laaja on as oy:n korjausvelvollisuus?

Kysymys: As Oy:n korjausvelvollisuuden laajuus kosteusvaurioremontissa?

Vastaus:

Kosteusvaurioiden korjausten kustannuksista on tällä palstalla paljon vastauksia jo ennestäänkin. Asia ratkeaa viime kädessä yhtiöjärjestyksenne ja yhtiössä noudatetun aiemman korvauskäytännön perusteella. Jos määräyksiä ei ole ja aikaisempaa korvauskäytäntöäkään ei ole, ratkeaa asia mm. oikeuskäytännön ja asunto-osakeyhtiölain perusteella.

Jos kosteusvaurio on vain osakkaan kunnossapitovastuulle kuuluvassa osassa, vastaa osakas korjauskustannuksista ja korjauksesta. Jos kosteusvaurio on sen sijaan taloyhtiön kunnossapitovastuulle kuuluvassa rakenneosassa tai rakenteissa, vastaa taloyhtiö korjauskustannuksista ja korjauksesta.

Jos kosteuden aiheuttamia vaurioita on sekä osakkaan ja taloyhtiön vastuulle kuuluvissa rakenteiden osissa, on selvitettävä mistä syystä vahinko on syntynyt. Jos vahinko on syntynyt taloyhtiön vastuulle kuuluvan rakenteen rikkoutumisen vuoksi (esim. vesiputket, viemärit, ulkokatto/peltikatto ym.), taloyhtiön on korjattava rakenteet ja huoneiston vaurioituneet osat myös rakennuksen sisäpuolella ns. normaalia taloyhtiön perustasoa vastaavaan kuntoon. Tästä käytetään jossain yhteyksissä nimitystä taloyhtiön ennalleen saattamisvelvoite.

Kertomassasi tapauksessa osakkaan tulisi itse osallistua ainakin osittain tapetin vaihtokustannuksiin, koska on mahdollista, että uusi tapetti on parempi kuin vanha. Jos osakas ei osallistu kustannuksiin tulee selvittää, ettei osakas saa perusteetonta arvonnousua yhtiön kustannuksella. Tosin, vain osaa seinästä on käytännössä mahdoton tapetoida uudestaan siten, että työn jälki olisi siistiä ja korjaus huomaamaton. Tämä tapetointi lienee myös kosteusvaurioiden korjauskustannuksista kaikista pienin kustannuserä.

"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."

20151_42021.jpg

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää joka torstai taloyhtiöön liittyviä kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset JuriNet-asianajoketjusta vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.

Siirry Kysy niin vastaamme -palveluun

Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön.

Jätä yhteydenottopyyntö lakimiehelle!

Lakikysymyksiin vastaa JuriNet-Asianajotoimistojen ammattilaiset.
Lakikysymyksiin vastaa JuriNet-Asianajotoimistojen ammattilaiset.

Aiemmin esitetyt viikon kysymykset:

Kaikki aiemmin esitetyt ja vastatut viikon kysymyksen löytyvät alla olevasta linkistä!

Viikon kysymykset!

Keskustele tämän viikkoisesta kysymyksestä!

Oletko tavannut vastaavaa omassa taloyhtiössäsi? Kuinka tilanne mielestäsi pitäisi hoitaa? Kirjoita kommenttisi!

Jurinet Oy
Isännöitsijä
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

17_P_31033.jpg
AS. Oy laki uudistuu heinäkuussa
Heinäkuun 1. päivänä tuli voimaan uusi asunto-osakeyhtiölaki. Ennalta uuden lain tiimoilta paljon puhuttaneita aiheita ovat mm. PTS-suunnitelmat, hallituksen vastuu sekä muutostöiden ilmoitusvelvollisuus.Yleistä:Asunto-osakeyhtiöihin sovelletaan uutta asunto-osakeyhtiölakia 1.7. 2010 alkaen.Asunto-osakeyhtiön osakepääoman tulee olla vähintään 2.500 €, joka on jaettava osakkeisiin. Osakkeella ei tarvitse olla nimellisarvoa, mutta se voidaan kuitenkin määrätä yhtiöjärjestyksessä.Tietyn huoneiston hallintaan oikeuttavat osakkeet kuuluvat samaan osakeryhmään. Ellei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin, ovat osakkeet vapaasti ja ilman rajoituksia luovutettavissa edelleen.Osakkaat eivät ole henkilökohtaisesti vastuussa asunto-osakeyhtiön velvoitteista. Osakas on kuitenkin velvollinen maksamaan yhtiölle yhtiövastiketta, jonka määräämisperusteet on merkittävä yhtiöjärjestykseen.Uuden asunto-osakeyhtiölain voimaanpanosta on annettu erillinen laki. Sen 1 §:n mukaan pääsääntönä on, että uutta lakia sovelletaan myös ennen 1.7.2010 perustettuun asunto-osakeyhtiöön. Samalla on kumottu 17.5.1991 annettu asunto-osakeyhtiölaki (809/1991) siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen.Lue lisää laki uudistuksista...Markku Asmala asianajaja, Pori Asianajotoimisto Asmala Härmäläinen Santavuo Oy www.ahslaki.fi
20107_22496.jpg
Uusi asunto-osakeyhtiölaki voimaan
Uuden asunto-osakeyhtiölain voimaanpanosta on annettu erillinen laki. Sen 1 §:n mukaan pääsääntönä on, että uutta lakia sovelletaan myös ennen voimaantuloa (1.7.2010) perustettuun asunto-osakeyhtiöön. Samalla on kumottu 17.5.1991 annettu asunto-osakeyhtiölaki (809/1991), siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen.
20111_24136.jpg
Lue kuukauden kysymys!
Omataloyhtiö.fi:stä löytyvän Kysy niin vastaamme -palstan avulla saat apua taloyhtiön vastuu- ja lakikysymyksiin. Huiman suosion saavuttaneelle palstalle on esitetty jo yli 325 kysymystä ja olemme nyt poimineet mielestämme kuluneen kuukauden kiinnostavimman kysymyksen.Siirry Kysy niin vastaamme palstalle...
20216_71356.jpg
Miten jätteiden litistäminen säästää taloyhtiölle selvää rahaa?
Taas ovat talon roska-astiat sekaisin! Miten ihmeessä naapuri ei taaskaan ole osannut pistää muoveja oikeaan astiaan! Pahvinkeräysastiakin pursuaa yli laitojen. Ei ihme, sehän on täynnä ilmaa.Ei ole yhdentekevää, miten taloyhtiön roskikset täytetään. Oikea jäte oikeassa roskiksessa ja esimerkiksi pahvien litistäminen niin, ettei astia pursua yli äyräiden, säästää rahaa taloyhtiöltä ja näkyy myös osakkaiden kukkarossa. Jäteyhtiöt nimittäin perivät lisämaksua, jos astiat pursuavat yli.
20236_82063.jpg
Kuka päättää yleisavaimen paikasta ja käytöstä?
Kuka päättää asunto-osakeyhtiössä yleisavaimen säilytyksestä, hallitus vai yhtiökokous? Voiko yleisavaimen antaa osakkaan (ei hallituksen jäsen) säilytettäväksi ja käytettäväksi vain tarvittaessa ?
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Osapuolten vahingonkorvausvastuu
AOYL 24 luvun 2 §:ssä on säännös osakkeenomistajan vahingonkorvausvastuusta. Lainkohdan mukaan osakkeenomistaja vastaa asunto-osakeyhtiölain vastaisen menettelyn, mm. vastoin hyvää rakennustapaa toteutetun kunnossapito- ja muutostyön yhtiölle tai toiselle osakkeenomistajalle aiheuttamista vahingoista.Osakkeenomistajan tulee siten huolehtia siitä, että hänen suorittamansa kunnossapito- tai muutostyö suunnitellaan, toteutetaan ja valvotaan siten, ettei työstä aiheudu vahinkoa. Jos osakkeenomistaja ei tee työtä itse vaan teettää sen ulkopuolisella, tulee hänen huolehtia siitä, että tämä noudattaa hyvää rakennustapaa.Jos myöhemmin ilmenee, ettei työssä ole noudatettu hyvää rakennustapaa ja tästä aiheutuu vahinkoa, on osakkeenomistaja vastuussa vahingosta, ellei hän voi osoittaa me-netelleensä huolellisesti. Huolellisuusvaatimus koskee omaa työtä, ulkopuolisen työn tekijän valintaa ja esim. kunnossapito- tai muutostyön suunnittelua, toteutusta sekä valvontaa.Jos osakkeenomistaja luovuttaa osakkeensa kolmannelle, ei virheellisestä ja vahinkoa aiheuttaneesta menettelystä aiheutuva vastuu siirry osakkeen uudelle omistajalle. Tämä ei ole ollut aiheuttamassa korvausperustetta, joten vastuu ei siirry hänelle pelkän osakkeiden luovutuksen perusteella.AOYL 24 luvun 10 §:n nojalla kanneoikeus osakkeenomistajan vahingonkorvausvas-tuusta vanhenee kolmen vuoden kuluessa ajankohdasta, jolloin vahinko ilmeni ja jolloin yhtiöllä oli tiedossa työstä vastuussa oleva osakkeenomistaja. Kanne on joka tapauksessa nostettava kunnossapito- tai muutostyön suorittamisesta 10 vuoden kuluessa, tai vastuu on muutoin vanhentunut vanhentumislain mukaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton