• Etusivu
  • Isännöitsijä

Asuinhuoneiston käyttö, kunto ja kunnossapito

Rakentajan toimitus
Julkaistu 29.12.2011
201112_29044.jpg

Omataloyhtiö.fi käsittelee tulevina viikkoina käyttäjiemme toiveesta juttusarjana huoneiston vuokraamiseen liittyviä kysymyksiä. Aloitimme sarjan kertomalla itse vuokrauksesta ja siihen liittyvästä vuokrasopimuksesta. Mikäli tämä artikkeli jäi sinulta lukematta, löydät sen alla olevasta linkistä.

Huoneiston vuokraus, kenen on vastuu ja mitä pitää huomioida?

Tässä artikkelissa käsittelemme huoneiston hallintaa ja sen kunnossapitoa koskevia asioita.

Oikeus vuokratun kohteen hallintaan

Vuokranantajan on luovutettava huoneisto vuokralaiselle sovittuna ajankohtana. Mikäli luovutus viivästyy sovitusta, on vuokralaisella mahdollisuus purkaa laadittu sopimus edellyttäen, että viivästyksestä on hänelle olennaista haittaa.

Vuokralaisella on oikeus käyttää huoneistoa omana sekä puolisonsa ja perheensä kanssa yhteisenä asuntona. Jollei siitä ole vuokranantajalle huomattavaa haittaa ja häiriötä, vuokralainen saa käyttää huoneistoa yhteisenä asuntona myös lähisukulaisensa tai puolison lähisukulaisen kanssa. Huoneiston alivuokraus on myös sallittua.

Vuokratun huoneiston luovuttaminen toisen käytettäväksi

Vuokralainen voi kuitenkin luovuttaa huoneiston enintään kahdeksi vuodeksi toisen käytettäväksi, jos vuokralainen joutuu työn, sairauden tai esim. opiskelun vuoksi muuttamaan toiselle paikkakunnalle. Vuokralaisen on ilmoitettava viimeistään kuukautta ennen luovutusta asiasta kirjallisesti vuokranantajalle ja vuokranantajan vastustaessa luovutusta on 14 päivän kuluessa saatettava asia tuomioistuimen ratkaistavaksi.

Muussa tapauksessa vuokralaisella ei ole ilman vuokranantajan lupaa oikeutta luovuttaa vuokraoikeutta toisen käytettäväksi.

Kun vuokralainen luovuttaa huoneistonsa toisen käyttöön, hän vastaa vuokranantajalle edelleen vuokrasopimuksen mukaisesti vuokrasuhteen velvoitteiden täyttämisestä, ellei vuokranantajan kanssa ole toisin sovittu.

Huoneiston kunto vuokrattaessa

Ellei muusta vuokranantajan kanssa ole sovittu, huoneisto on vuokrasuhteen alkaessa oltava sellaisessa kunnossa kuin vuokralainen huoneiston iän, alueen huoneistokannan ja muut paikalliset olosuhteet huomioon ottaen kohtuudella voi vaatia. Mikäli huoneisto ei täytä edellä mainittuja vaatimuksia, on vuokralaisella oikeus vaatia huoneiston puutteellisuuksien korjaamista. Mikäli niitä ei korjata tai ei voida korjata, on vuokralaisella oikeus purkaa sopimus. Vuokralaisella on oikeus korjata puutteellisuudet, mikäli hän ei halua purkaa vuokrasopimusta ja puutteellisuus johtuu rakennuksen keskeneräisyydestä tai mikäli viranomainen on kieltänyt huoneiston käytön.

Vuokralainen ei saa tehdä muutoksia ilman lupaa

Vuokralainen ei ole oikeutettu ilman vuokranantajan lupaa suorittamaan korjaus- tai muutostöitä huoneistossa. Hänellä on kuitenkin oikeus aina ryhtyä toimenpiteisiin huoneistoon kohdistuvan välittömän vahingon estämiseksi ja rajoittamiseksi. Vuokralaisella on myös velvollisuus viipymättä ilmoittaa vuokranantajalle huoneiston vahingoittumisesta tai siinä havaitussa puutteellisuudesta.

Vuokranantajan suorittamista korjuaksista pitää ilmoittaa vähintään 14 vrk ennen työn aloittamista

Vuokranantajalla on oikeus tehdä huoneistossa välttämättömät korjaus- ja muutostyöt, joita ei voida vahinkoa aiheuttamatta siirtää. Sellaiset korjaustyöt, joista ei aiheudu vuokralaiselle olennaista haittaa, voidaan suorittaa ilmoittamalla siitä 14 vrk etukäteen vuokralaiselle. Muut korjaus- ja muutostyöt tulee ilmoittaa vähintään kuusi kuukautta ennen työn aloittamista vuokralaiselle ja vuokralaisella on oikeus 14 päivän kuluessa ilmoituksessa oikeus purkaa vuokrasopimus.

Vuokralaisella on oikeus saada vuokrasta kohtuullinen alennus siltä ajalta, jolta huoneistoa ei ole voitu käyttää ja ajalta jolloin se ei ole ollut vaadittavassa tai sovitussa kunnossa.

Vuokranantajan tarkastusoikeus

Vuokralaisen on hoidettava huoneisto huolellisesti. Hän ei vastaa huoneiston normaalista kulumisesta, mutta on kylläkin vastuussa tahallaan, laiminlyönnillään tai muulla huolimattomuudellaan aiheuttamastaan vahingosta huoneistolle tai hänen käytettävissä oleville yhteisille tiloilla tai laitteille.

Huoneiston kunnon ja hoidon valvomista sekä huoneiston myyntiä tai uudelleenvuokraamista varten vuokranantajalla on oikeus päästä huoneistoon viivytyksettä sopivana aikana.

Käsittelemme aihetta seuraavissa kokonaisuuksissa:

Isännöitsijä
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

202210_67452.jpg
Hallitse hulevesi - katoilla ja pihoilla!
Hulevesien vaikutusten vähentämiseen kuuluu sadeveden pidättäminen jo katoilla ja imeyttäminen pihoilla. Viherkatot pidättävät ja käsittelevät vettä siellä, missä hulevesi syntyy! Viherkattojen avulla voidaan pienentää valuntahuippuja, koska valunta viivästyy ja kokonaisvalunta yli puolittuu veden imeytyessä viherkattoon ja haihtuessa siitä takaisin ilmaan.
20177_49784.jpg
Mielenrauhaa kattoturvakatselmuksella
Löytyykö katolta kunnolliset kattosillat? Entä turvaköyden kiinnityspisteet? Ovatko lu­miesteet kunnossa – tai onko niitä ensinkään? Muun muassa näitä asioita kannattaa jokaisessa taloyhtiössä pohtia. Asunto Oy Juvankulmassa ja Asunto Oy Juvanvainiossa asiat pistettiin kuntoon ja nyt hallituskin voi nukkua yönsä levollisesti.Kari Komu Vesivekin Pirkkalan toimipisteestä on kattoturvakatselmusten konkari. Hänen toimenkuvaansa kuuluu paitsi riskien ja korjaustarpeiden myös vastuuasioiden selvittäminen asianosaisille tahoille – siis isännöitsijälle ja taloyhtiön hallitukselle.
valkoisessa patterissa on älylämmitystermostaatti joka näyttää 21 astetta
Älylämmitys on nopea säästökeino taloyhtiölle
Taloyhtiöiden osakkaita ja isännöitsijöitä kiinnostaa yhä enemmän keinojen löytäminen lämmityskulujen säästämiseksi samalla kun tehdään ekologisesti kestäviä valintoja. Järvenpäästä kantautuu tarina älylämmityksen menestyksestä, joka on tuonut merkittäviä säästöjä ja optimoinut energiankulutusta.
20236_82003.jpg
Viikon kysymys: Kosteusvaurion kustannukset, kuka maksaa?
Ostimme viime vuoden lopulla asunnon neljän asunnon paritaloyhtiöstä. Yhtiökokouksessa keväällä naapurimme kertoi epäilevänsä omassa asunnossaan kosteusvauriota. Yhtiössä teetettiin kuntotarkastus nyt syksyllä. Tarkastaja kehotti korjaamaan pikaisesti seinän, jossa on silmin nähden kosteusvaurion merkkejä. Kuka vastaa kustannuksista?
20199_59812.jpg
Kehittyvä talotekniikka haastaa kiinteistöalan ammattilaiset
Mitä tehdä, kun osakas vaatii taloyhtiöön sähköauton latauspistettä? Onko yhtiössä ohjeistusta siitä, miten sähköpyörä pitäisi säilyttää? Miten suhtautua Airbnb-toimintaan?
20236_82003.jpg
Viikon kysymys: Vesivahinko naapurissa
Naapurissamme havaittiin vesivahinko ja sinne kutsuttiin eräs firma arvioimaan tilannetta. Mitään lattioita ei avattu, mutta koska yhtiö on -86 rakennettu, todettiin kylpyhuoneen vesieristysten pettäneen ja suihkuveden levinneen ympäriinsä. Kylpyhuoneen ulkopuolella n. 50 cm parketti mustunut ja viereisen huoneen vaatekaappien pohjat tihkuvat vettä. Vesivahinko on levinnyt myös saunaan pitkälti ja seinät ovat n. 50 cm korkeudelle asti märkiä.Voiko näin laaja vesivahinko tapahtua pikkuhiljaa? Eikö tuo lattia olisi pitänyt avata ja tutkia mistä vesi tulee? Asukas ei suostu siihen, että yhtiö aloittaa heti asunnossa remontin ja kuivatuksen, vaan vasta 3 kk päästä. Eikö remontti pitäisi aloittaa heti, ettei vahinko laajene? Eikö noin suuren vesivahingon pitkään muhiminen ole jo altistanut rakenteita homeellekin? Onko yhtiö korvausvelvollinen jos asukas ei suostu korjaustoimenpiteisiin välittömästi?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton