• Etusivu
  • Isännöitsijä

Asuinhuoneiston käyttö, kunto ja kunnossapito

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.12.2024
201112_29044.jpg

Vuokrasopimus määrittää vuokranantajan ja vuokralaisen oikeudet ja velvollisuudet vuokrattuun tilaan liittyen. Tässä artikkelissa käsitellään muun muassa vuokralaisen oikeutta käyttää huoneistoa, vuokranantajan oikeutta tehdä korjauksia sekä osapuolten vastuun huoneiston kunnosta.

Oikeus vuokratun kohteen hallintaan

Vuokranantajan on luovutettava huoneisto vuokralaiselle sovittuna ajankohtana. Mikäli luovutus viivästyy sovitusta, on vuokralaisella mahdollisuus purkaa laadittu sopimus edellyttäen, että viivästyksestä on hänelle olennaista haittaa.

Vuokralaisella on oikeus käyttää huoneistoa omana sekä puolisonsa ja perheensä kanssa yhteisenä asuntona. Jollei siitä ole vuokranantajalle huomattavaa haittaa ja häiriötä, vuokralainen saa käyttää huoneistoa yhteisenä asuntona myös lähisukulaisensa tai puolison lähisukulaisen kanssa. Huoneiston alivuokraus on myös sallittua.

Vuokratun huoneiston luovuttaminen toisen käytettäväksi

Vuokralainen voi kuitenkin luovuttaa huoneiston enintään kahdeksi vuodeksi toisen käytettäväksi, jos vuokralainen joutuu työn, sairauden tai esim. opiskelun vuoksi muuttamaan toiselle paikkakunnalle. Vuokralaisen on ilmoitettava viimeistään kuukautta ennen luovutusta asiasta kirjallisesti vuokranantajalle ja vuokranantajan vastustaessa luovutusta on 14 päivän kuluessa saatettava asia tuomioistuimen ratkaistavaksi.

Muussa tapauksessa vuokralaisella ei ole ilman vuokranantajan lupaa oikeutta luovuttaa vuokraoikeutta toisen käytettäväksi.

Kun vuokralainen luovuttaa huoneistonsa toisen käyttöön, hän vastaa vuokranantajalle edelleen vuokrasopimuksen mukaisesti vuokrasuhteen velvoitteiden täyttämisestä, ellei vuokranantajan kanssa ole toisin sovittu.

Huoneiston kunto vuokrattaessa

Ellei muusta vuokranantajan kanssa ole sovittu, huoneisto on vuokrasuhteen alkaessa oltava sellaisessa kunnossa kuin vuokralainen huoneiston iän, alueen huoneistokannan ja muut paikalliset olosuhteet huomioon ottaen kohtuudella voi vaatia. Mikäli huoneisto ei täytä edellä mainittuja vaatimuksia, on vuokralaisella oikeus vaatia huoneiston puutteellisuuksien korjaamista. Mikäli niitä ei korjata tai ei voida korjata, on vuokralaisella oikeus purkaa sopimus. Vuokralaisella on oikeus korjata puutteellisuudet, mikäli hän ei halua purkaa vuokrasopimusta ja puutteellisuus johtuu rakennuksen keskeneräisyydestä tai mikäli viranomainen on kieltänyt huoneiston käytön.

Vuokralainen ei saa tehdä muutoksia ilman lupaa

Vuokralainen ei ole oikeutettu ilman vuokranantajan lupaa suorittamaan korjaus- tai muutostöitä huoneistossa. Hänellä on kuitenkin oikeus aina ryhtyä toimenpiteisiin huoneistoon kohdistuvan välittömän vahingon estämiseksi ja rajoittamiseksi. Vuokralaisella on myös velvollisuus viipymättä ilmoittaa vuokranantajalle huoneiston vahingoittumisesta tai siinä havaitussa puutteellisuudesta.

Vuokranantajan suorittamista korjuaksista pitää ilmoittaa vähintään 14 vrk ennen työn aloittamista

Vuokranantajalla on oikeus tehdä huoneistossa välttämättömät korjaus- ja muutostyöt, joita ei voida vahinkoa aiheuttamatta siirtää. Sellaiset korjaustyöt, joista ei aiheudu vuokralaiselle olennaista haittaa, voidaan suorittaa ilmoittamalla siitä 14 vrk etukäteen vuokralaiselle. Muut korjaus- ja muutostyöt tulee ilmoittaa vähintään kuusi kuukautta ennen työn aloittamista vuokralaiselle ja vuokralaisella on oikeus 14 päivän kuluessa ilmoituksessa oikeus purkaa vuokrasopimus.

Vuokralaisella on oikeus saada vuokrasta kohtuullinen alennus siltä ajalta, jolta huoneistoa ei ole voitu käyttää ja ajalta jolloin se ei ole ollut vaadittavassa tai sovitussa kunnossa.

Vuokranantajan tarkastusoikeus

Vuokralaisen on hoidettava huoneisto huolellisesti. Hän ei vastaa huoneiston normaalista kulumisesta, mutta on kylläkin vastuussa tahallaan, laiminlyönnillään tai muulla huolimattomuudellaan aiheuttamastaan vahingosta huoneistolle tai hänen käytettävissä oleville yhteisille tiloilla tai laitteille.

Huoneiston kunnon ja hoidon valvomista sekä huoneiston myyntiä tai uudelleenvuokraamista varten vuokranantajalla on oikeus päästä huoneistoon viivytyksettä sopivana aikana.

Isännöitsijä
taloyhtiön hallinnointi
vuokraaminen
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

kuvassa näkyy käsi joka sovittaa avainta asuinhuoneiston ulko-oveen
Kuka saa käyttää taloyhtiön yleisavainta ja missä tilanteessa?
Taloyhtiön yleisavaimen käyttöön liittyy tarkkoja sääntöjä - sitä voi käyttää ainoastaan pätevästä syystä. Yleisavainta ei voida luovuttaa kenelle tahansa. Avainten sallittua määrää ei ole määritelty, joten yleisavaimia voi olla yksi tai useampia. Suositeltavaa on, että taloyhtiöiden asuntojen ovet, yleiset tilat ja tekniset tilat olisi sarjoitettu eri avainsarjoihin.
20121_29107.jpg
Vuokrasopimus määrittää vuokran suuruuden ja maksuehdot
Vuokran määräytyminen perustuu vuokranantajan ja vuokralaisen väliseen sopimukseen. Vuokran kohtuullisuus on kuitenkin keskeinen tekijä, jota tuomioistuin voi tarvittaessa arvioida. Korkein oikeus on linjannut, että vaade vuokran alentamisesta huoneiston puutteellisen kunnon vuoksi on mahdollista esittää myös vuokrasuhteen päätyttyä tietyin edellytyksin.
20222_76958.jpg
Omalla pihalla - vai taloyhtiön?
Asunnon yhteydessä oleva, kenties aidattukin alue, mielletään helposti omaksi pihaksi. Usein nämä piha-alueet ovat kuitenkin asunto-osakeyhtiön hallinnassa, eikä sinne saa tehdä muutoksia ilman taloyhtiön lupaa. Kerrostalon pihan suhteen ei ongelmia juurikaan esiinny, mutta rivitalojen pihoilla voidaan käydä melkoisia "turpakäräjiä" etenkin pensaiden ja puiden istuttamisen ja terassirakennelmien tiimoilta.
piirretty kuva jossa naapurit ojentavat ikkunoistaan toisilleen tavaroita ja juttelevat
Mitkä asiat aiheuttavat eniten kitkaa naapurien välillä?
Parhaimmillaan taloyhtiöissä toimitaan sovussa ja hyvässä hengessä, mutta joissakin tapauksissa tilanteet eskaloituvat. Listasimme yleisimmät asiat, jotka aiheuttavat eniten kitkaa naapurien välillä, ja haimme ratkaisuehdotukset niihin.
20204_64036.jpg
Opas taloyhtiöille yhtiökokousten pitämiseksi poikkeusaikana
Koronavirusepidemian vuoksi taloyhtiöt ovat joutuneet miettimään yhtiökokouskäytäntöjään, jotta voidaan järjestää kaikille osakkaille turvalliset olosuhteet yhtiökokoukseen osallistumiseksi. Koostimme tähän asunto-osakeyhtiölain vaatimukset yhtiökokoukselle ja vaihtoehdot yhtiökokouksen pitämiselle.Asunto-osakeyhtiölaki edellyttää, että myös perinteinen kokous on järjestettävä, joten kokousta ei voi kokonaan järjestää teknisten apuvälineiden avulla etäkokouksena. Kokouksella on siis aina oltava aika ja paikka. Kokouspaikalla on oltava vähintään välttämättömät kokousvirkailijat (hallituksen puheenjohtaja + isännöitsijä). Viranomaiset eivät liene suoraan kieltäneen yhtiökokouksia, mutta ohjeistus on, että yli 10 henkilön kokoontumisia ei toteutettaisi. Tätä on syytä mahdollisuuksien mukaan noudattaa.Ellei yhtiöjärjestys kiellä etäosallistumista, voi yhtiön hallitus päättää etäosallistumismahdollisuudesta. Taloyhtiön hallitus päättää, mitä etäyhteyttä yhtiökokouksessa käytetään. Etäosallistumisen mahdollisuudesta ja toteutustavasta on aina mainittava yhtiökokouskutsussa sekä kerrottava riittävän selkeästi osakkaille ohjeet etäosallistumista varten. Kokouskutsusta on käytävä myös ilmi, mikäli etäosallistuminen rajoittaa osakkaan puhe- tai äänivaltaa.
20121_29261.jpg
Vuokranantajan vaihtuminen, vuokraoikeuden siirto ja jakaminen
Vuokranantajan vaihtuminen on tilanne, jossa vuokrakohteen omistusoikeus siirtyy uudelle omistajalle. Tämä voi tapahtua useista syistä, kuten vapaaehtoisesti tehtyjen kauppojen, perintöjen tai testamenttien kautta. Vuokranantajan vaihtuminen tuo mukanaan useita velvollisuuksia ja oikeuksia sekä vuokranantajalle että vuokralaiselle. On tärkeää, että molemmat osapuolet ovat tietoisia näistä muutoksista ja niiden vaikutuksista vuokrasuhteeseen. Tämä artikkeli käsittelee vuokranantajan ilmoitusvelvollisuutta, vuokrasopimuksen sitovuutta uudelle omistajalle sekä vuokralaisen oikeuksia ja velvollisuuksia vuokranantajan vaihtuessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton