• Etusivu
  • Isännöitsijä

Asuinhuoneiston käyttö, kunto ja kunnossapito

Rakentajan toimitus
Julkaistu 29.12.2011
201112_29044.jpg

Omataloyhtiö.fi käsittelee tulevina viikkoina käyttäjiemme toiveesta juttusarjana huoneiston vuokraamiseen liittyviä kysymyksiä. Aloitimme sarjan kertomalla itse vuokrauksesta ja siihen liittyvästä vuokrasopimuksesta. Mikäli tämä artikkeli jäi sinulta lukematta, löydät sen alla olevasta linkistä.

Huoneiston vuokraus, kenen on vastuu ja mitä pitää huomioida?

Tässä artikkelissa käsittelemme huoneiston hallintaa ja sen kunnossapitoa koskevia asioita.

Oikeus vuokratun kohteen hallintaan

Vuokranantajan on luovutettava huoneisto vuokralaiselle sovittuna ajankohtana. Mikäli luovutus viivästyy sovitusta, on vuokralaisella mahdollisuus purkaa laadittu sopimus edellyttäen, että viivästyksestä on hänelle olennaista haittaa.

Vuokralaisella on oikeus käyttää huoneistoa omana sekä puolisonsa ja perheensä kanssa yhteisenä asuntona. Jollei siitä ole vuokranantajalle huomattavaa haittaa ja häiriötä, vuokralainen saa käyttää huoneistoa yhteisenä asuntona myös lähisukulaisensa tai puolison lähisukulaisen kanssa. Huoneiston alivuokraus on myös sallittua.

Vuokratun huoneiston luovuttaminen toisen käytettäväksi

Vuokralainen voi kuitenkin luovuttaa huoneiston enintään kahdeksi vuodeksi toisen käytettäväksi, jos vuokralainen joutuu työn, sairauden tai esim. opiskelun vuoksi muuttamaan toiselle paikkakunnalle. Vuokralaisen on ilmoitettava viimeistään kuukautta ennen luovutusta asiasta kirjallisesti vuokranantajalle ja vuokranantajan vastustaessa luovutusta on 14 päivän kuluessa saatettava asia tuomioistuimen ratkaistavaksi.

Muussa tapauksessa vuokralaisella ei ole ilman vuokranantajan lupaa oikeutta luovuttaa vuokraoikeutta toisen käytettäväksi.

Kun vuokralainen luovuttaa huoneistonsa toisen käyttöön, hän vastaa vuokranantajalle edelleen vuokrasopimuksen mukaisesti vuokrasuhteen velvoitteiden täyttämisestä, ellei vuokranantajan kanssa ole toisin sovittu.

Huoneiston kunto vuokrattaessa

Ellei muusta vuokranantajan kanssa ole sovittu, huoneisto on vuokrasuhteen alkaessa oltava sellaisessa kunnossa kuin vuokralainen huoneiston iän, alueen huoneistokannan ja muut paikalliset olosuhteet huomioon ottaen kohtuudella voi vaatia. Mikäli huoneisto ei täytä edellä mainittuja vaatimuksia, on vuokralaisella oikeus vaatia huoneiston puutteellisuuksien korjaamista. Mikäli niitä ei korjata tai ei voida korjata, on vuokralaisella oikeus purkaa sopimus. Vuokralaisella on oikeus korjata puutteellisuudet, mikäli hän ei halua purkaa vuokrasopimusta ja puutteellisuus johtuu rakennuksen keskeneräisyydestä tai mikäli viranomainen on kieltänyt huoneiston käytön.

Vuokralainen ei saa tehdä muutoksia ilman lupaa

Vuokralainen ei ole oikeutettu ilman vuokranantajan lupaa suorittamaan korjaus- tai muutostöitä huoneistossa. Hänellä on kuitenkin oikeus aina ryhtyä toimenpiteisiin huoneistoon kohdistuvan välittömän vahingon estämiseksi ja rajoittamiseksi. Vuokralaisella on myös velvollisuus viipymättä ilmoittaa vuokranantajalle huoneiston vahingoittumisesta tai siinä havaitussa puutteellisuudesta.

Vuokranantajan suorittamista korjuaksista pitää ilmoittaa vähintään 14 vrk ennen työn aloittamista

Vuokranantajalla on oikeus tehdä huoneistossa välttämättömät korjaus- ja muutostyöt, joita ei voida vahinkoa aiheuttamatta siirtää. Sellaiset korjaustyöt, joista ei aiheudu vuokralaiselle olennaista haittaa, voidaan suorittaa ilmoittamalla siitä 14 vrk etukäteen vuokralaiselle. Muut korjaus- ja muutostyöt tulee ilmoittaa vähintään kuusi kuukautta ennen työn aloittamista vuokralaiselle ja vuokralaisella on oikeus 14 päivän kuluessa ilmoituksessa oikeus purkaa vuokrasopimus.

Vuokralaisella on oikeus saada vuokrasta kohtuullinen alennus siltä ajalta, jolta huoneistoa ei ole voitu käyttää ja ajalta jolloin se ei ole ollut vaadittavassa tai sovitussa kunnossa.

Vuokranantajan tarkastusoikeus

Vuokralaisen on hoidettava huoneisto huolellisesti. Hän ei vastaa huoneiston normaalista kulumisesta, mutta on kylläkin vastuussa tahallaan, laiminlyönnillään tai muulla huolimattomuudellaan aiheuttamastaan vahingosta huoneistolle tai hänen käytettävissä oleville yhteisille tiloilla tai laitteille.

Huoneiston kunnon ja hoidon valvomista sekä huoneiston myyntiä tai uudelleenvuokraamista varten vuokranantajalla on oikeus päästä huoneistoon viivytyksettä sopivana aikana.

Käsittelemme aihetta seuraavissa kokonaisuuksissa:

Isännöitsijä
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20217_71715.jpg
Talkoot yhdistävät ja erottavat
"Ja minähän en pihaa nypi, eikä voimani riitä lumenluontiin". Tämän lauseen jälkeen voi olla vaikeaa järjestää yhteistalkoita hyvässä yhteishengessä. Taloyhtiön talkoot puhuttavatkin monissa taloyhtiöissä, ja talkoiden luonteesta onkin yhtä monta mielipidettä kuin talkoisiin osallistujaa tai osallistumatonta.Onko talkoisiin pakko osallistua?
201810_55117.jpg
Artikkelisarja: Elämää ja remontointia taloyhtiössä
Jossain päin Keski-Suomea sijaitseva kuvitteellinen taloyhtiömme, as.oy Remontti-Mallinnus, perustuu 1970-luvun tyyppitaloon. Talo on kolmikerroksinen betonielementtitalo, jossa on kolme rappukäytävää ja 27 huoneistoa. Pääty- sekä väliseinät ovat kantavia ja päällekkäiset kerrokset identtisiä keskenään. Alimmassa kerroksessa on talon huolto- ja varastotilat, saunaosasto ja autotalleja. Alin kerros on osittain maanpinnan alapuolella, eli taloyhtiöstä löytyy maanvastaisia seiniä.Rakennuksen kunto on alle tyydyttävän ja kiinteistön arvo laskee. Ulko-ovet ovat ikkunalliset metalliovet ja parvekkeiden ovet kaksiovisia, ikkunallisia puuovia. Alkuperäiset kolmipuitteiset ikkunat aukeavat sisäänpäin ja niissä on puiset tuuletusluukut, ritilät ja hyttysverkko. Ikkunoita ja ovia on hieman ehostettu, mutta ei vaihdettu.Asuntojen omistajat ovat uusineet sisäpintoja, mutta kaikista huoneistoremonteista ei ole ajantasaista tietoa, sillä ilmoitusvelvollisuus tuli voimaan 1.7.2010 tuolloin uudistetun asunto-osakeyhtiölain myötä. Virtasen rouva kyllä muistaa kuinka Hietasen perhe rehvasteli uudella keittiöllä ja kylpyhuoneella vuonna 1998...
20236_82063.jpg
Rakennusluvan hakeminen taloyhtiössä?
Haluaisin rakentaa takapihalle pienen puuvajan polttopuita varten. Alkaako prosessi nyt niin, että pidämme ylimääräisen yhtiökokouksen, jossa päätämme taloyhtiönä hakea rakennuslupaa (luultavasti pelkkä toimenpideilmoitus riittää)? Pitääkö kokouksen pöytäkirjasta ilmetä jotain erityisen olennaisia asioita? Olisiko olemassa jotain valmiita pohjia/malleja?Tämän jälkeen teen ilmeisesti taloyhtiön nimissä jonkinlaisen paperin naapurien kuulemista varten? Siihen olenkin jo löytänyt valmiita malleja. Lisäksi olen ajatellut kysyä tarjousta yläpohjan lisäeristämistä varten? Onko sekin tehtävä taloyhtiön nimissä? Voinko kysyä sen vain oman asuntoni puolelle (kyseessä paritalo)?
20189_54852.jpg
Kartoita asbesti ennen remonttia
Asbestin hyödyntäminen oli suosittua 60- ja 70-luvuilla, koska se oli halpaa ja helppoa työstettävää. Esimerkiksi lämmönkesto-ominaisuuksiensa takia asbestia on käytetty laajasti eristemateriaalina. Asbestia on lisätty myös tuomaan kulutuksen kestoa, ja lisäksi sideaineena vedeneristyksiin sekä laasteihin.
202112_74043.jpg
Kuka korvaa entisen osakkaan teettämät sähkötyöt?
Entinen osakas on tehnyt keittiöremontin, jonka yhteydessä tehnyt muutoksia keittiön sähköihin v.2015. Ostin asunnon 3 kk sitten.Hiljattain minulla oli astianpesukonepäällä ja laitoin kahvinkeittimen päälle, jolloin sähköt menivät poikki keittiössä. Tarkistin sulaketaulun eikä sulakkeita ollut palanut. Tilasin sähkömiehen paikalle, joka löysi keittiön kaappiin sijoitetun sähkönjakorasian, jossa oli palanut liitin.Sähkömies kertoi, että kaikki keittiön sähkörasiat on ketjutettu 16 A sulakkeen alle. Eli jääkaappi/pakastin, astianpesukone, mikro sekä työpöydän pistokkeet (3 x 2 kpl). Eli jos käytän astianpesukonetta, kahvinkeitintä tai mikroa saman aikaisesti, aiheuttaa se sähköpiikin.Joudunko hyväksymään tällaisen entisen osakkaan teettämän sähkötyön?
20234_81396.jpg
Parvekelasitusten huolto on tärkeää - sitä ei kannata väheksyä
Parvekelasitus on tehty kestämään aikaa ja elämää, mutta hyväkin tuote kaipaa tasaisin väliajoin huoltoa ja säätöä. Parvekelasien huolto antaa turvallisia ja viihtyisiä lisävuosia parvekkeelle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton