• Etusivu
  • Isännöitsijä

Asuinhuoneiston vuokran suuruus ja maksaminen

Rakentajan toimitus
Julkaistu 09.01.2012
20121_29107.jpg

Omataloyhtiö.fi käsittelee käyttäjiemme toiveesta juttusarjana huoneiston vuokraamiseen liittyviä kysymyksiä. Aloitimme sarjan kertomalla vuokrauksesta ja siihen liittyvästä vuokrasopimuksesta sekä asuinhuoneiston käyttöön, kuntoon ja kunnossapitoon liittyvistä asioista. Mikäli nämä artikkelit jäivät sinulta lukematta, löydät ne alla olevista linkeistä.Tässä artikkelissa käsittelemme huoneistosta maksettavaa vuokraa.

Vuokran määräytyminen

Vuokra määräytyy sen mukaan, mitä osapuolet ovat asiasta sopineet. Osapuolet voivat myös sopia siitä, että vuokraa nostetaan vuokrasuhteen aikana.

Viime kädessä tuomioistuin tarkistaa vuokran kohtuullisuuden. Vaadetta vuokran kohtuullistamisesta ei voi enää esittää vuokrasuhteen päätyttyä.

KKO:1999:34
Asuinhuoneiston vuokrauksesta annetun lain 29 §:n 1 momentin säännöksen, jonka mukaan vaatimusta vuokran kohtuullisuuden tutkimiseksi ei voida pannan vireille enää vuokrasuhteen päätyttyä, ei katsottu koskevan vaatimusta vuokran alentamisesta saman lain 23 1§ 2 momentin nojalla huoneiston vuokrasopimuksen vastaisen kunnon perusteella.

Vuorkan maksaminen

Vuokra on suoritettava viimeistään toisena päivänä vuokranmaksunkauden alusta lukien, jollei toisin ole sovittu. Vuokranmaksukausi on yleensä kuukausi, mutta osapuolet voivat sopia asiasta toisinkin. Vuokralainen on velvollinen suorittamaan vuokran koko siltä ajalta, kun hän on hallinnut ja käyttänyt huoneistoa. Vuokran saa aina suorittaa pankki- tai postisiirrolla. Maksupäivä on se päivä, mikä on merkitty maksajan kuittiin maksupäiväksi tai päivä, jolloin vuokra jätettiin postin kuljetettavaksi. Muulla tavoin suoritetusta vuokrasta vuokranantajan on annettava kuitti.

Osapuolet voivat sopia vuokranmaksun ennakosta, mutta on muistettava, että ehto, jossa vuokraa on suoritettava ennakolta kolme kuukautta pidemmältä ajalta, on mitätön.

Vuokrissa yli 4 prosentin nousupaine

Pellervon taloustutkimus PTT ennustaa, että asuntojen hinnat laskevat tänä vuonna 1,8 prosenttia. Vuokrat sen sijaan kohoavat 4,2 prosenttia. Samalla kuitenkin todettakoon, että epävarmuuden hellittessä asuntojen hinnat voivat tehdän nopeankin nousupyrähdyksen.

Omistusasuminen on jo kolmatta vuotta peräkkäin poikkeuksellisen halpaa suhteessa vuokra-asumiseen. Kotitalouksien käytettävissä olevat tulot kasvavat ja työttömyys kasvaa vain vähän. Korot laskevat viime vuoden tasosta.

Lähde: PTT

Info

Info

Käsittelemme aihetta seuraavissa kokonaisuuksissa:

Isännöitsijä
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

201110_28152.jpg
Icopal Katto Oy, huoltopalvelut
Asiantuntijapalvelut- Vuotokorjaukset, pikapalvelu 2 h sisällä ilmoituksesta - Kattokuntotarkastukset - Kattokuntotutkimukset - Lakisääteiset savunpoistoluukkujen tarkastukset, koestukset, asennukset ja huollot - Kosteusmittaukset ja kuivatuspalvelut - Lumikuormien riskikartoitukset ja lumenpudotuspalvelut - Vesi- ja kosteuseristystyöt - Kausihuollot ja huoltosopimukset
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Asuntojen jakaminen uudelleen
Kerrostaloasuntomme Helsingissä muodostuu kahdesta yhdistetystä kaksiosta 40m² ja 80m², joissa ovat edelleen omat erilliset osakekirjansa. Yhtiöjärjestystäkään ei ole muutettu. Väliseinä on purettu. Nyt haluaisimme palauttaa huoneiston kahdeksi asunnoksi, mutta muuttaa niiden alkuperäistä kokoa. Uudet asunnot olisivat 30m² ja 90 m². Tarkoitus olisi joko vuokrata tai myydä asunnoista pienempi tulevan putkiremontin rahoittamiseksi. Keneltä tarvitsemme tähän luvan? Onko asia hallituksen päätettävissä tai meneekö tämä yhtiökokouksen äänestykseen? Tarvitaanko viranomaisilta jotain lupaa?
201610_47625.jpg
Käyttäjälleen elinkaariedullisin ratkaisu - Tiilijulkisivu
Tiesitkö että: Rakennusmateriaalin valinnalla on väliä. Tampereen teknillisen yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan jo 50 vuoden elinkaarella tarkasteltuna tiilijulkisivun käytönaikaiset kustannukset ovat puu- tai rappausvaihtoehtoihin nähden jopa yli 90 % alhaisemmat.
20184_52669.jpg
Tarttis varmaan tehrä jotain vedenkulutukselle?
Huhtikuun yhdestoista kaksituhattakahdeksantoista oli tänä vuonna se päivä, jolloin Suomi kulutti osaltaan maapallon varat loppuun. Ylikulutuspäivämme koitti neljä kuukautta muuta maailmaa aiemmin. Tarttis varmaan tehrä jotain?
20129_32067.jpg
JuriNet asianajotoimistot auttavat lakiasioissa
JuriNet on Suomalaisten asianajotoimistojen nopeasti kasvava ja nykyaikainen yhteenliittymä. JuriNet tarjoaa asianajopalveluja taloyhtiöille, sekä kaikille rakennus- ja kiinteistöalan ammattilaisille vaivattomasti, kustannustehokkaasti ja edullisesti. Toimistoissa on Suomessa noin 50 ammattilaista. JuriNetistä löydät helposti osaavat juristit, jotka ovat valmiita perehtymään juuri teidän asiaanne. JuriNetillä on lukuisia luotettavia rakennus- ja kiinteistöalan ammattilaisia yhteistyökumppaneina ja kokemusta vaativistakin toimeksiannoista.Jätä yhteydenottopyyntö!
201911_61221.jpg
Kenestä taloyhtiön turvallisuuspäällikkö?
Taloyhtiön hallitus voi nimetä työnsä tueksi taloyhtiöön turvallisuuspäällikön tai -tiimin. Turvallisuustiimiin voi kuulua hallituksen jäseniä, asukkaita ja toiminnanharjoittajia. Turvallisuuspäälliköksi tai -tiimiin ryhtyminen on täysin vapaaehtoista, mutta mukana saisi mielellään olla aidosti turvallisuudesta kiinnostuneita henkilöitä. Jos tällaisia henkilöitä ei löydy, turvallisuudesta vastaa taloyhtiön hallitus.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton