• Etusivu
  • Isännöitsijä

Asuinhuoneiston vuokran suuruus ja maksaminen

Rakentajan toimitus
Julkaistu 09.01.2012
20121_29107.jpg

Omataloyhtiö.fi käsittelee käyttäjiemme toiveesta juttusarjana huoneiston vuokraamiseen liittyviä kysymyksiä. Aloitimme sarjan kertomalla vuokrauksesta ja siihen liittyvästä vuokrasopimuksesta sekä asuinhuoneiston käyttöön, kuntoon ja kunnossapitoon liittyvistä asioista. Mikäli nämä artikkelit jäivät sinulta lukematta, löydät ne alla olevista linkeistä.Tässä artikkelissa käsittelemme huoneistosta maksettavaa vuokraa.

Vuokran määräytyminen

Vuokra määräytyy sen mukaan, mitä osapuolet ovat asiasta sopineet. Osapuolet voivat myös sopia siitä, että vuokraa nostetaan vuokrasuhteen aikana.

Viime kädessä tuomioistuin tarkistaa vuokran kohtuullisuuden. Vaadetta vuokran kohtuullistamisesta ei voi enää esittää vuokrasuhteen päätyttyä.

KKO:1999:34
Asuinhuoneiston vuokrauksesta annetun lain 29 §:n 1 momentin säännöksen, jonka mukaan vaatimusta vuokran kohtuullisuuden tutkimiseksi ei voida pannan vireille enää vuokrasuhteen päätyttyä, ei katsottu koskevan vaatimusta vuokran alentamisesta saman lain 23 1§ 2 momentin nojalla huoneiston vuokrasopimuksen vastaisen kunnon perusteella.

Vuorkan maksaminen

Vuokra on suoritettava viimeistään toisena päivänä vuokranmaksunkauden alusta lukien, jollei toisin ole sovittu. Vuokranmaksukausi on yleensä kuukausi, mutta osapuolet voivat sopia asiasta toisinkin. Vuokralainen on velvollinen suorittamaan vuokran koko siltä ajalta, kun hän on hallinnut ja käyttänyt huoneistoa. Vuokran saa aina suorittaa pankki- tai postisiirrolla. Maksupäivä on se päivä, mikä on merkitty maksajan kuittiin maksupäiväksi tai päivä, jolloin vuokra jätettiin postin kuljetettavaksi. Muulla tavoin suoritetusta vuokrasta vuokranantajan on annettava kuitti.

Osapuolet voivat sopia vuokranmaksun ennakosta, mutta on muistettava, että ehto, jossa vuokraa on suoritettava ennakolta kolme kuukautta pidemmältä ajalta, on mitätön.

Vuokrissa yli 4 prosentin nousupaine

Pellervon taloustutkimus PTT ennustaa, että asuntojen hinnat laskevat tänä vuonna 1,8 prosenttia. Vuokrat sen sijaan kohoavat 4,2 prosenttia. Samalla kuitenkin todettakoon, että epävarmuuden hellittessä asuntojen hinnat voivat tehdän nopeankin nousupyrähdyksen.

Omistusasuminen on jo kolmatta vuotta peräkkäin poikkeuksellisen halpaa suhteessa vuokra-asumiseen. Kotitalouksien käytettävissä olevat tulot kasvavat ja työttömyys kasvaa vain vähän. Korot laskevat viime vuoden tasosta.

Lähde: PTT

Info

Info

Käsittelemme aihetta seuraavissa kokonaisuuksissa:

Isännöitsijä
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20216_71356.jpg
Miten jätteiden litistäminen säästää taloyhtiölle selvää rahaa?
Taas ovat talon roska-astiat sekaisin! Miten ihmeessä naapuri ei taaskaan ole osannut pistää muoveja oikeaan astiaan! Pahvinkeräysastiakin pursuaa yli laitojen. Ei ihme, sehän on täynnä ilmaa.Ei ole yhdentekevää, miten taloyhtiön roskikset täytetään. Oikea jäte oikeassa roskiksessa ja esimerkiksi pahvien litistäminen niin, ettei astia pursua yli äyräiden, säästää rahaa taloyhtiöltä ja näkyy myös osakkaiden kukkarossa. Jäteyhtiöt nimittäin perivät lisämaksua, jos astiat pursuavat yli.
taloyhtiön vuosikello lokakuu
Taloyhtiön vuosikello tikittää: Lokakuu
Syksy etenee, viimeisetkin kesän henkäykset ovat menneet. On siis aika perehtyä uuden syyskuukauden tuomiin tehtäviin ja varautua samalla talven tuloon. Katse on myös suunnattava kevääseen ja silloin alkaviin korjaushankkeisiin. Pohjatyöhön on hyvä varata aikaa.
20233_81130.jpg
Miten rivarin katto­remontti kannattaa kilpailuttaa? Lista­simme 12 kysymystä
Taloyhtiössä katto on tärkeimpiä kunnossa pidettäviä kohteita. Paitsi hallitusten jäsenten myös osakkaiden kannattaa olla selvillä oman katon kunnosta. Yli 25-vuotias tiili- tai peltikatto kaipaa usein kunnostusta tai uusimista. Avaamme tässä artikkelissa rivitalon kattoremontin anatomiaa. Haimme vastaukset kysymyksiin Kattokeskuksen asiantuntijoilta.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Isännöitsijätoimiston korvausvastuu vesivahingossa?
Rivitalomme lämmönjakohuoneen kone vaihdettiin pari vuotta sitten. Sovimme uusimisen jälkeen, että isännöitsijätoimiston mies käy kuukausittain 10 €:n korvauksella tarkistamassa ja säätämässä konetta.Loppukeväällä 2013 havaitsin kosteutta asuntomme kivijalassa. Isännöitsijätoimiston mies totesi kuumavesiputken rikkoutumisen, josta syystä vettä oli päässyt ulkovarastoon ja makuuhuoneeseen. Vuodon alkamisajankohtaa ei voitu määrittää.Laudoitusta jouduttiin purkamaan kuivausyritys hoiteli kuivaukset. Taloyhtiöllemme kuivauksen omavastuu maksoi yli 3000 €.Nyt kysynkin, mikä on isännöitsijätoimiston korvausvastuu vesivahingosta? Olimmehan palkanneet miehen isännöitsijätoimistolta lämmönjakohuoneen huoltoon.
20216_71071.jpg
Voiko taloyhtiö vaatia terasseja purettaviksi?
Taloyhtiömme koostuu kahdesta erillisestä rakennuksesta, joissa yhteensä noin 10 asuntoa. Toisen talon osakkeenomistaja rakensi ensimmäisenä terassilasituksen ja valitsi katemateriaaliksi polykarbonaatin. Taloyhtiön hallitus ja kaupunki myönsi luvan. Kaksi muuta osakasta rakensi myös terassilasituksen. Toinen rakensi polykarbonaattikatteella, toinen lasikatteella.Kaupunki ei ole myöntänyt vieläkään lupaa 2018 jätetyn hakemuksen pohjalta kummallekaan. Lasikatteen rakentaneen lupahakemuksessa oli merkitty katemateriaaliksi lasi/muovi. Yhtiökokous päätti 2019, että terassit on katettava yhtenäisesti muovikatteella. Lasikatteen rakentanut osakas ei suostu vaihtamaan lasikatettaan muoviseen. Mihin toimenpiteisiin taloyhtiö voi ruveta lasikatteen purkamisessa?
Katu, jossa on taloja rivissä
Lumet luomatta, vastikkeet maksamatta, mikä avuksi?
Asumme paritalossa joka on osakeyhtiö. Naapurini ei tällä hetkellä asu asunnossaan homevaurioiden takia. Meillä on yhteinen piha ja joudun aina kulkemaan hänen etupihan edestä että pääsen asunnoltani pois. Mitä velvollisuuksia naapurillani on koskien pihan talvikunnossapitoa, vaikka hän ei itse asunnossa asu? Tällä hetkellä minä hoidan myös hänen pihaltaan lumet pois, koska hän itse ei lumiaan kolaa, kun ei kerran asunnossaan asu, eikä ne häntä haittaa.Sitten vielä hänellä on vastikkeita rästissä / myöhässä. Miten saan hänet maksamaan ne?Meillä ei ole hallitusta muodostettu tämän homeongelman takia, joka ilmeni kun asunto vaihtoi omistajaa. Osakeyhtiössämme on kolme ihmistä / kaksi asuntoa ja mitään yhtiökokouksia ei voida pitää.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton