• Etusivu
  • Remontti

Asuinrakennusten ja asuntojen korjaus- ja energia-avustuksiin 50,5 miljoonaa

Rakentajan toimitus
Julkaistu 11.01.2013
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Korjaus-, energia- ja terveyshaitta-avustuksiin on varattu valtion vuoden 2013 talousarviossa 50,5 miljoonaa euroa.

"Avustuksia myönnettäessä erityisinä painopisteinä ovat edelleen korjausavustukset hissien jälkiasentamiseen hissittömiin asuinrakennuksiin sekä avustukset vanhusten ja vammaisten henkilöiden asuntojen korjaamiseen. Tavoitteena on, että kotona voisi asua mahdollisimman pitkään", kertoo ministeri Krista Kiuru.

Korjausavustuksia myönnetään lisäksi kuntoarvioiden ja kuntotutkimusten kustannuksiin sekä huoltokirjojen laatimiskustannuksiin. Myös terveyshaitta-avustusten myöntäminen jatkuu. Vanhusten ja vammaisten henkilöiden asuntojen korjausavustusten enimmäistulorajoja on tarkastettu indeksikorotuksen mukaisesti.

Energia-avustuksia myönnetään edelleen energiakatselmusten laatimiseen, rakennusten ulkovaipan korjaamiseen sekä lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmiin liittyviin toimenpiteisiin lähinnä kerros- ja rivitaloille. Ikkunoiden, parvekeovien ja lisäeristämisen osalta avustusten tarkempia edellytyksiä on kiristetty. Myös pientalojen tarveharkintaisissa energia-avustuksissa enimmäistulorajoihin on tehty indeksitarkistus.

Määrärahat ovat pienentyneet, joten energia-avustuksia ei myönnetä enää uusiutuvan energian käyttöön siirtyville asuintaloille. Avustuksia ei myönnetä myöskään hissien korjauksiin tai perusparannuksen suunnitteluun erillisenä toimenpiteenä eikä haja-asutusalueitten talousjätevesikorjauksiin.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA antaa tarkemmat hakuohjeet avustusten hakumenettelystä ja hakuajasta. Korjaus- ja energia-avustusten hakemukset jätetään rakennuksen sijaintipaikan kuntaan, joka myöntää avustukset. ARA myöntää hissi-, liikkumisesteen poisto- ja terveyshaitta-avustukset, joissa on jatkuva haku. Työt voi aloittaa avustuspäätöksen jälkeen. Avustuksen myöntäjä voi myös antaa ennakkoaloitusluvan.

Lähde: Ympäristöministeriön tiedote 10.1.2013

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Menettely yhtiökokouksessa
Yhtiökokouksen puheenjohtajana toimii yhtiökokouksen valitsema henkilö. Yhtiöjärjestyksessä on mahdollista määrätä, että kokouksen puheenjohtajana toimii yhtiöjärjestyksessä mainittu henkilö, esim. hallituksen puheenjohtaja.Äänestystilanteita silmälläpitäen on yhtiökokouksessa oltava osakeluettelo. Kokouksen puheenjohtajan tulee varmistua siitä, että kokousta varten laaditaan ääniluettelo, joka sisältää tiedot osakkeenomistajista, asiamiehistä ja avustajista. Luetteloon merkitään äänestystä varten läsnä olevien osakkeenomistajien lukumäärä ja äänimäärä.Suositeltavaa on, että kokouksissa käsiteltävistä asioista laaditaan erillinen esityslista, joka myöhemmin vastaa pöytäkirjanumerointia.Yhtiökokouksen pöytäkirjaPuheenjohtajan tehtäviin kuuluu kokouksen johtamisen lisäksi myös varmistua siitä, että tehdyistä päätöksistä laaditaan pöytäkirja. Pöytäkirjaan tulee liittää ääniluettelo sekä merkitä kokouksessa tehdyt päätökset ja, jos päätöksestä on äänestetty, äänestystulos.Pöytäkirjaan on lisäksi merkittävä hyväksymättä jätetyt yhtiöjärjestyksen muuttamista koskevat ehdotukset.Sen jälkeen, kun pöytäkirja on laadittu, on puheenjohtajan ja vähintään yhden kokouksessa sitä varten valitun pöytäkirjantarkastajan allekirjoitettava pöytäkirja.Osakkeenomistajalla on oikeus nähdä pöytäkirja ja saada siitä tai sen osasta haluamansa jäljennös. Tämän vuoksi pöytäkirja on viimeistään neljän viikon kuluessa kokouksesta oltava nähtävänä hallituksen puheenjohtajan tai isännöitsijän luona.Yhtiökokouksen ja hallituksen kokouspöytäkirjat kuuluvat yhtiön hallintomateriaaliin, minkä vuoksi niiden asianmukaista säilyttämisestä ja tallettamisesta on huolehdittava luotettavasti.LUE kaikki yhtiökokouksesta >>
20236_82063.jpg
Kosteusvaurio kylpyhuoneessa - kuka maksaa?
Osakehuoneiston wc/kylpyhuoneessa on kosteusvaurio: wc-pöntön juuresta on päässyt kosteus lattian betonirakenteeseen. Lattiasta on poistettu muovimatto ja suojabetoni on piikattu pois, kuivatus on käynnissä.Miten jakautuvat kustannukset koko remontista omistaja/taloyhtiö?
10_P_154190_1.jpg
Taloyhtiön energiaremontti - katso tallenne webinaarista
Keskiviikkona 2.3. järjestimme Taloyhtiön energiaremontti -webinaarin. Illan aikana kävimme läpi asiantuntijoiden johdolla muun muassa millaisia vaihtoehtoja taloyhtiön lämmitysmuodoissa on ja mitä niiden valinnassa on otettava huomioon. Keskustelimme myös kannattavan energiaremontin suunnittelusta sekä siitä, mitä käytännön toteutus tarkoittaa. Tilaisuuden avasi näyttelijä Ville Haapasalo, joka kertoi oman kokemuksensa taloyhtiön lämmitysremontista.Tallenteen webinaarista pääset katsomaan alta.
20213_21942.jpg
Viestintä taloyhtiössä
Taloyhtiön sisäisessä viestinnässä koetaan usein olevan puutteita. Viestintää hoidetaan vain pakollisten ilmoitusten osalta ja nekin usein viime hetkellä. Taloyhtiön toiminnan tehostamisessa tärkeää osaa esittää juuri viestintä. Mielipiteitä ja osallistumista keskusteluun on turha odottaa, jos asukkaat eivät tiedä mitä yhtiössä on meneillään.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Osakkailta salataan tietoja, onko päätös laillinen?
Asunto-osakeyhtiömme asuinrakennus on suojeltu ympäristöministeriön vahvistamassa asemakaavassa merkinnällä SRLL suojeltava rakennus. Ikkunoista on tehty 2 vuotta sitten kuntotutkimus, jonka mukaan suositellaan korjausta. Raportissa todetaan lisäksi, että asukkaat ovat eriarvoisessa asemassa, sillä jotkut ovat huolehtineet ikkunoistaan kiitettävästi kun taas toiset eivät.Ikkunat on pääosin uusittu 20vuotta sitten. Hallitus/isännöitsijä eivät ole missään vaiheessa tuoneet kuntotutkimusta yhtiökokouksen käsittelyyn. Yhtiökokous on tehnyt päätöksen ikkunoiden uusimisesta ilman myönnettyä toimenpidelupaa. Toimenpidelupaa on haettu ympäristöviraston rakennusvalvonnasta yhtiökokouksen päätöksen jälkeen.Lupapäätös oli kielteinen ikkunoiden uusimiseen perusteluineen eikä päätöksestä valitettu, joten päätös tuli lainvoimaiseksi. Onko yhtiökokouksen päätöksellä mitään laillista arvoa jatkon suhteen? Ylimääräinen yhtiökokous on pidetty, jossa ajettu "kuitenkin uusintaa" ilman, että on tehty selvitystä yhtiökokoukselle museon kannasta, joka suosittaa korjausta.Onko tämän kokouksen päätös laillinen jos salataan tietoa osakkeenomistajilta?Nyt taas yhtiökokoukseen tuodaan päätettäväksi ikkunoiden uusinta uusien tarjousten pohjalta sekä päättäminen työn rahoittamisesta. Päätös edellyttää esityslistan mukaan rakennusluvan saantia. Yhtiökokous kutsussa ei ole mitään selvityksiä kuinka uusinta suoritetaan, eikä siitä aiheutuvista kustannuksista. Voidaanko edellyttää, että kustannuksiltaan näin mittava hanke alistetaan osakkeenomistajien päätettäväksi pelkässä kokouksessa ilman, että siihen on voitu tutustua ja arvioida sitä?Eikö pitäisi hankkia toimenpidelupa ensin ja tutkia tarjouspyynnöt siinä annettujen ehtojen pohjalta?
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Miksi ja miten tehdään kerrostalon energiataloudellinen nykyaikaistaminen asukkaiden toiveet huomioiden?
Suomen kerrostaloasunnoista suurin osa on valmistettu 1950–1980 -luvulla. Kyseisellä aikakaudella rakennetut kerrostalot tehtiin sen aikaisista raaka-aineista ja aikakauden teknisillä sovelluksilla. Energiatehokkuus tämän päivän toteutuksiin verrattuna on todella heikkoa.Asumistottumukset ovat muuttuneet lisääntyneen tekniikan ja erilaisten harrastusten vaikutuksesta. Myös ostettavan energian – sähkö ja lämpö – sekä veden ja jäteveden hinnat ovat nousseet niin, että on alettu miettiä, miten asuntojen tiloja pitäisi muuttaa ja miten kustannuksia voitaisiin pienentää.Rakennusten iän ollessa jo 40–60 vuotta, on sekin osaltaan vaikuttanut siihen, että on ryhdyttävä rakenteita korjaaviin ja nykyaikaistaviin toimenpiteisiin, koska usein rakennusten ylläpitävät korjaukset on laiminlyöty.Jotta rakennuksen ehostaminen tapahtuisi kustannus- ja energiatehokkaasti, on koko hankkeen onnistumiseksi syytä järjestää asukkaille yhteisiä keskustelu ja tiedostustilaisuuksia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton