• Etusivu
  • Remontti

Asunto-osakeyhtiöitä korjattiin vuonna 2012 1,5 miljardilla eurolla

Rakentajan toimitus
Julkaistu 24.09.2013
20119_27828.jpg

Korjaukset kohdistuivat suurelta osin vanhoihin 1970-luvulla rakennettuihin kerrostaloihin ja tätä vanhempiin rakennuksiin.

Asunto-osakeyhtiöt ja aravalainoitetut asuntoyhteisöt korjasivat rakennuksiaan vuonna 2012 yhteensä yli 1,5 miljardilla, mikä on prosentin enemmän kuin vuonna 2011. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen asuntoyhteisöjen korjausrakentamisen tilastosta.

Asunto-osakeyhtiöt

Asunto-osakeyhtiöt korjasivat vuonna 2012 rakennuksiaan noin 1,2 miljardilla eurolla. Asunto-osakeyhtiöiden korjaukset muodostivat yli kolme neljännestä koko asuntoyhteisöjen korjauksista. Vuoteen 2011 verrattuna korjausten arvo kasvoi 5,1 prosenttia.

Talotyypeittäin tarkasteltuna kerrostalojen korjauskustannukset pysyivät lähes vuoden 2011 tasolla, 900 miljoonassa eurossa. Korjaukset kohdistuivat vanhoihin 1970-luvulla rakennettuihin kerrostaloihin ja tätä vanhempiin rakennuksiin. Rivitalojen korjauskustannukset olivat noin viidennes kaikista asunto-osakeyhtiöiden korjauksista. Vuoteen 2011 verrattuna rivitalojen korjauskustannusten kokonaisarvo nousi 42 prosenttia. Korjaukset kohdistuivat 1970- ja 1980-luvulla valmistuneisiin taloyhtiöihin.

Vuoteen 2011 verrattuna rivitalojen korjauskustannusten kokonaisarvo nousi 42 prosenttia.
Vuoteen 2011 verrattuna rivitalojen korjauskustannusten kokonaisarvo nousi 42 prosenttia.

Yli 60 % kaikista korjauksista kohdistui LVI-järjestelmien ja julkisivujen korjaamiseen

Korjauskustannuksista yli 60 prosenttia kohdistui rakennusten julkisivuun ja LVI-järjestelmien korjauksiin kuten putkiremontteihin. Julkisivukorjauksia, rakennuksen ulkovaippaan kohdistuvia korjauksia, parvekeremontteja, kattokorjauksia, ikkunoiden ja ulko-ovien korjauksia tehtiin noin 400 miljoonalla eurolla. Noin viidennes asunto-osakeyhtiöiden kaikista korjauskustannuksista kohdistui rakennusten pohja- ja sisärakenteisiin, huoneistoihin ja sähköjärjestelmiin. Sekä kerros- että rivitaloissa valtaosa korjauskustannuksista kohdistui kahteen pääkorjausluokkaan, julkisivu- ja LVI-järjestelmien korjauksiin. Rivitaloissa näiden kahden pääkorjausluokan osuus oli noin 70 prosenttia kaikista rivitaloihin kohdistuneista korjauksista.

Korjauskustannuksista yli 60 prosenttia kohdistui rakennusten julkisivuun ja LVI-järjestelmien korjauksiin kuten putkiremontteihin.
Korjauskustannuksista yli 60 prosenttia kohdistui rakennusten julkisivuun ja LVI-järjestelmien korjauksiin kuten putkiremontteihin.

Lähde: Asuntoyhteisöjen korjaukset. Tilastokeskus
Lisätietoja: Kaj Isaksson (09) 1734 3633, rakennus.suhdanne@tilastokeskus.fi
Vastaava tilastojohtaja: Hannele Orjala

Remontti
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20227_79100.jpg
Kolme syytä välitilinpäätökselle
Tilinpäätös vuosittain on monelle asunto-osakkeen omistajalle tuttu, mutta mikä on välitilinpäätös. Se tehdään vain tarvittaessa ja tarve on melko harvoin. Seuraavassa käymme läpi niitä kohtia, joissa välitilinpäätöstä kuitenkin tarvitaan.
20132_33862.jpg
Taloyhtiön osakas - muista kyselyoikeutesi yhtiökokouksessa!
Oma koti, asunto, on osakkaan elämän kallein sijoitus. Olisi hyvä tietää, mitä omaisuudellesi ja sijoituksellesi tapahtuu. Taloyhtiön yhtiökokouksessa osakkaalla onkin ainutlaatuinen kyselyoikeus. Oikeus on vain vuoden tärkeimmissä kokouksissa eli yhtiökokouksissa, joista suurin osa pidetään keväällä. Silloin hallitus ja isännöitsijä ovat velvollisia vastaamaan osakkaiden esittämiin kysymyksiin ja antamaan asioista tarkempia tietoja. Yhtiökokousten välillä hallitus voi itsenäisesti harkita, mistä asioista se haluaa tiedottaa ja mistä ei.
20217_71691.jpg
Mitä kohuttu ilmastopaketti tarkoittaa rakennusalalle?
EU:n ilmastopaketti on vaikutuksiltaan vielä monelta osin epäselvä. Otimme selvää, mitä se voi tuoda tullessaan rakennusteollisuudelle.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Jäsenen esteellisyys
Uuden asunto-osakeyhtiölain 7-luvun 4 §:n nojalla hallituksen jäsen ja isännöitsijä eivät ottaa osaa asian käsittelyyn, joka koskeehallituksen jäsenen ja isännöitsijän sekä yhtiön välistä sopimusta tai muuta oikeustoimea;sellaista hänen hallinnassaan olevan osakehuoneiston uudistusta tai muuta kuin välttämätöntä kunnossapitoa, joka poikkeaa muiden osakkeenomistajien ao. huoneistojen kunnossapidosta tai uudistamisesta;hänen huoneistonsa ottamista yhtiön hallintaan taisopimusta tai muuta oikeustoimea yhtiön ja kolmannen välillä mikäli hallituksen jäsenellä tai isännöitsijällä olisi odotettavissa siitä olennaista etua, joka voisi olla ristiriidassa taloyhtiön edun kanssaUuden asunto-osakeyhtiölain 1-luvun 10 §:n nojalla ei hallituksen jäsen tai isännöitsijä ole oikeutettu ryhtymään sellaiseen toimenpiteeseen, joka on omiaan tuottamaan osakkeenomistajalle tai muulle henkilölle epäoikeutettua etua yhtiön tai muiden osakkeenomistajien kustanuksella.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Hallinnan luovutus, vanha
Myyjän on luovutettava ostajalle asunnon hallinta ja osakekirja sekä muut asunnon omistus- ja hallintaoikeutta osoittavat asiakirjat sovittuna ajankohta. Jollei muuta osapuolten välillä ole sovittu, asiakirjat luovutetaan asunnon hallinnan luovutuksen yhteydessä. Ellei muuta ole sovittu, myyjä ei ole velvollinen luovuttamaan asunnon hallintaa ennen kuin kauppahinta on suoritettuAsunnosta aiheutuvista kustannuksista, kuten esim. vastikkeista, hoito-, ylläpito tai parannuskustannuksista sekä asuntoon kohdistuvista julkisoikeudellisista maksuista vastaa myyjä siihen saakka, kunnes luovutus on tapahtunut. Mikäli luovutus viivästyy ostajasta johtuvasta syystä, vastaa ostaja edellä mainituista kuluista siitä lukien, jolloin luovutuksen sopimuksen mukaan olisi pitänyt tapahtua.Vaaranvastuu säilyy myyjällä pääsääntöisesti siihen saakka, jolloin hallinnan luovutus ostajalle tapahtuu. Mikäli hallinnanluovutus tapahtuu myöhemmin kuin on sovittu ostajasta johtuvasta syystä, siirtyy vaaranvastuu ostajalle siitä lähtien, kun hallinnan luovutuksen olisi pitänyt tapahtua. Ostaja on velvollinen suorittamaan kauppahinnan, mikäli hänellä on vaaranvastuu ja esim. asunto tuhoutuu tai vahingoittuu eikä voida katsoa, että vahinko olisi tapahtunut myyjästä johtuvasta syystä.
20212_68614.jpg
Oikeudenmukaista vesi­laskutusta ilman putkiremonttia
Monissa taloyhtiöissä vesilaskutus perustuu huoneiston henkilömäärään tai veden yksikkökustannukseen pinta-alaa kohti ja laskutetaan osana vuokraa kiinteänä vesimaksuna. Tästä syystä säästeliäs vedenkäyttäjä saattaa maksaa runsaammin vettä käyttävien naapurien kulutuksesta. Kun vedenkulutusta mitataan ja laskutetaan huoneistokohtaisesti, maksaa jokainen juuri siitä, mitä kuluttaa. Kulutuksen mukaiseen vesilaskutukseen siirtyminen voi olla mahdollista vaikka heti ja ilman putkiremonttia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton