• Etusivu
  • Remontti

Oikeudenmukaista vesilaskutusta ilman putkiremonttia

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Smartvatten Oy
Julkaistu 12.02.2021
20212_68614.jpg

Monissa taloyhtiöissä vesilaskutus perustuu huoneiston henkilömäärään tai veden yksikkökustannukseen pinta-alaa kohti ja laskutetaan osana vuokraa kiinteänä vesimaksuna. Tästä syystä säästeliäs vedenkäyttäjä saattaa maksaa runsaammin vettä käyttävien naapurien kulutuksesta. Kun vedenkulutusta mitataan ja laskutetaan huoneistokohtaisesti, maksaa jokainen juuri siitä, mitä kuluttaa. Kulutuksen mukaiseen vesilaskutukseen siirtyminen voi olla mahdollista vaikka heti ja ilman putkiremonttia.

Suurin osa asuinkiinteistön kustannuksista syntyy käyttövedestä, käyttöveden lämmityksestä ja jätevedestä. Koska vesi on kallista, on kannattavin energiainvestointi veden säästäminen. Vedenkulutuksen vähentämisessä kannattaa aina lähteä liikkeelle omista kulutustottumuksista ja tarpeettoman kulutuksen karsimisesta. Mikäli vedensäästötavoitteet jäävät kuitenkin saavuttamatta, voi olla tarpeen tehdä parannuksia laitteisiin ja järjestelmiin. Nyt tämä onnistuu jopa ilman putkiremonttia.

Vauhdilla kehittyvä mittaustekniikka on tuonut IoT-teknologian (Internet of Things) myötä reaaliaikaisen ja tarkan vedenkulutusdatan taloyhtiöiden ulottuville. Markkinoilla on jo nyt tarjota kotimaisia ja älykkäitä vedenmittausjärjestelmiä, joiden asentaminen putkiremontoituun asuinkiinteistöön on täysin mahdollista. Kun rautaan yhdistetään automaattinen tiedonsiirto ja laskutuksen rajapintaratkaisut, luodaan vanhoille taloyhtiölle kaikki valmiudet kulutuksen mukaiseen laskutukseen siirtymiseen nopeallakin aikataululla.

Vedenkulutuksen mittauksessa on älyä

Huoneistokohtainen vedenmittaus tuo huoneistojen vedenkulutuksen läpinäkyväksi asukkaalle, sillä vedenkulutus nähdään todellisina litroina ja euroina. Huoneistonäytön ja mobiilisovelluksen avulla asukkaan on helppo tarkkailla vedenkulutustaan ja tehdä vastuullisia valintoja.

20212_68615.jpg

Uutta teknologiaa hyödyntävä huoneistokohtainen ja etäluettava VertoBlue-vedenmittausjärjestelmä mittaa taloyhtiön vedenkulutusta niin taloyhtiö-, kiinteistö- kuin huoneistokohtaisesti. Se tarjoaa välineet kulutuksen mukaiseen raportointiin ja seurantaan jopa tuntiperusteisesti sekä antaa mahdollisuuden laskuttaa vedestä syntyvät kustannukset asukkailta kulutuksen mukaan. Se hälyttää epämääräisistä vuodoista ja huollontarpeesta suoraan huoltoyhtiölle, ja kertoo asukkaalle, kun tämän kulutuskäyttäytymisessä tapahtuu merkittäviä muutoksia. VertoBlue on helppo asentaa sillä ei vaadi kaapelointia ja on elinkaarikustannuksiltaan markkinoiden edullisin.

Kun vedenkulutuksessa säästetään kolmannes, tarkoittaa se kymmenen prosentin säästöä energiankulutuksessa. Säästö on niin merkittävä, että vanhoissakin taloyhtiöissä investointi kannattaa. Kulutuksen mukaiseen vesilaskutukseen siirtyminen kannattaa siksi, että se on oikeudenmukaista - asukkaat maksavat vain itse kuluttamastaan käyttövedestä. Oikeudenmukaisuus ja säästöjen tuomat rahalliset hyödyt kannustavat asukkaita vähentämään vedenkulutusta, ja myös luonto kiittää.

Kiinnostuitko?

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Smartvatten Oy
Remontti
vesiputkistot
putkiremontti
käyttövesi
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20205_64485.jpg
Erinomainen apu isännöitsijälle vesilaskutukseen
Vesilaskutus on työlästä hommaa. Kulutuslukemat täytyy käydä lukemassa taloyhtiöissä ja laskutukseen kuluu suuri osa kiinteistösihteerin työajasta. Väärin! Kun taloyhtiössä on Verto-vedenmittausjärjestelmä, kertyvät kulutustiedot pilvipalveluun, josta ne ovat kätevästi saatavilla isännöinti- ja laskutusohjelmiin. Taloyhtiöistä lukemien hakemisen voi siis unohtaa ja vesilaskutukseen kuluu vähemmän aikaa.
20204_63811.jpg
Miksi veden­kulutuksen tarkkailu kannattaa?
Kiinteistöalan digitalisaatio on luonut taloyhtiöille mahdollisuuden saada dataa kiinteistön energiatehokkuudesta. Vesi on energiasyöppö, jonka kulutusta mittaamalla ja mittausdatan avulla olosuhteita optimoimalla voidaan saavuttaa merkittäviä ja rahanarvoisia säästöjä – jopa ilman putkiremonttia.
20217_71704.jpg
Vedenkulutus­datan läpinäkyvyydellä energian­säästöä
Vesi on maailman arvokkain asia ja siksi sen kulutuksella on väliä. Vähentämällä vedenkulutusta kolmanneksella säästyy taloyhtiön energiakuluissa jopa kymmenen prosenttia. Tämän tietävät asukkaat, jotka voivat tarkkailla vedenkulutustaan omassa kodissaan. Oletko sinä kohtuukäyttäjä?
20208_66308.jpg
Rakennuttajan sekä asukkaan yhteinen asia - energiatehokkuus
Hyvä kiinteistö suunnitellaan ja rakennetaan nykypäivän tarpeiden mukaan. Asunnoista tehdään energiatehokkaita kaikki sääolosuhteet ympäri vuoden huomioiden. Niissä on hyvä sisäilma ja energiaa säästävät sähkölaitteet ja valaistus. Entä vedenkulutus?Kiinteistöjä suunniteltaessa ja rakennettaessa energiatehokkuuteen on alettu kiinnittää entistä enemmän huomiota. Lämmöneristyksellä, ikkunoiden energiatehokkuudella, ilmanpitävillä rakenteilla, koneellisella lämmön talteenottavalla ilmanvaihdolla ja energiatehokkailla sähkölaitteilla saadaan paljon säästöä taloyhtiölle pitkässä juoksussa. Usein kuitenkin unohtuu, miten suuret kustannukset vedenkulutukseen ja erityisesti veden lämmittämiseen liittyy.
20206_65302.jpg
Kulutuksen mukainen vesilaskutus on kaikkien etu - tässä viisi syytä!
Lokakuussa 2020 huoneistokohtaisen vesilaskun tulee uusissa taloyhtiöissä muodostua todellisen kulutuksen mukaan. Kun vanhoihin taloyhtiöihin saadaan asennettua asianmukaiset etäluettavat vesimittarit, siirtyvät myös vanhat taloyhtiöt kulutusperusteiseen vesilaskutukseen. Uudistuksen tarkoituksena on ohjata vedenkulutusta energiatehokkaampaan suuntaan ja tehdä vesilaskutuksesta oikeudenmukaisempaa, mutta sillä on muitakin etuja:
20213_69608.jpg
Älykäs energia­ratkaisu ei ole putki­remontin suuruinen ponnistus
Suurin osa asuinkiinteistön kustannuksista syntyy käyttövedestä, käyttöveden lämmityksestä ja jätevedestä. Koska vesi on kallista, on kannattavin energiainvestointi veden säästäminen. Usein luullaan älykkäiden energiaratkaisuiden olevan putkiremontin suuruinen investointi taloyhtiölle. Onko tosiaan näin?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton