• Etusivu
  • Remontti

Energiansäästöä kulutuksen mukaisella vesilaskutuksella

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Smartvatten Oy
Julkaistu 06.05.2022
20225_78093.jpg

Kulutuksen mukaiseen vesilaskutukseen siirtyminen kannattaa.

Usein luullaan älykkäiden ja energiatehokkaiden vedenmittausratkaisujen olevan putkiremontin suuruinen investointi taloyhtiölle. Näin ei kuitenkaan ole. Markkinoilla on tarjota kotimaisia ja älykkäitä vedenmittausjärjestelmiä ja rajapintaratkaisuja, jotka mahdollistavat taloyhtiöille energiatehokkaan vesitalouden kustannustehokkaasti.

Suuri osa asuinkiinteistön energiakustannuksista syntyy käyttövedestä, käyttöveden lämmityksestä ja jätevedestä. Koska vesi on kallista, on veden säästäminen kannattava energiainvestointi. Uutta teknologiaa hyödyntävät vedenmittausjärjestelmät eivät vain mittaa vedenkulutusta, vaan niissä on paljon energiatehokkuutta edistäviä toimintoja. Erilaisilla vedenmittauspalveluilla on suuri merkitys järjestelmän elinkaarikustannukseen. Lisäksi säädökset ja lait velvoittavat ottamaan vedenmittausjärjestelmää valittaessa huomioon myös vesilaskutuksen.

Manuaalinen työ kulutusdatan siirrossa on aina kallis ratkaisu. Älykkäät vedenmittausjärjestelmät antavat mahdollisuuden kulutustietojen siirtämiseen laskutukseen rajapintaratkaisuja hyödyntäen ja näin taloyhtiölle mahdollisuuden laskuttaa vedestä kulutuksen mukaan. Kun mittausdata siirtyy järjestelmästä automaattisesti pilvipalveluun ja sieltä laskutukseen, kylmän ja lämpimän veden kulutus eriteltynä, voidaan tasauslaskukäytäntö unohtaa. Järjestelmän ylläpito ja huolto hoituvat näin järjestelmän toimittajalta, ja isännöitsijä voi keskittyä olennaiseen.

Kulutuksen mukaiseen vesilaskutukseen siirtyminen kannattaa myös siksi, että se on oikeudenmukaista, kun asukkaat maksavat vain itse kuluttamastaan käyttövedestä. Oikeudenmukaisuus ja säästöjen tuomat rahalliset hyödyt kannustavat asukkaita vähentämään vedenkulutusta.

Mittausdata siirtyy järjestelmästä automaattisesti pilvipalveluun ja sieltä laskutukseen.
Mittausdata siirtyy järjestelmästä automaattisesti pilvipalveluun ja sieltä laskutukseen.

Vedensäästö on enemmän kuin energiansäästöä

Koska sähköstä on totuttu maksamaan kulutuksen mukaan, on moni tottunut kiinnittämään vedenkulutuksen sijaan huomiota sähkönkulutukseen. Siksi esimerkiksi sähkösaunaa pidetään suurena energiasyöppönä, jota lämmitetään säästeliäästi. Oma vedenkulutus tulee monelle yllätyksenä.

Totuus nimittäin on, että tavallisen perheen suihkut maksavat yleensä huomattavasti enemmän kuin saunan lämmitys. Suomalainen kerrostaloasuja kuluttaa keskimäärin 130 litraa vettä vuorokaudessa. Elämänlaadustaan tinkimättä jokainen suomalainen voi vähentää vedenkulutusta kolmanneksella.

30 prosentin säästö vedenkulutuksessa tarkoittaa kymmenen prosentin säästöä energiankulutuksessa. Säästö on niin merkittävä, että vanhoissakin taloyhtiöissä oikeanlaiseen vedenmittauspalveluun investointi kannattaa, sillä elinkaarikustannus pienenee sitä mukaa, kun säästöä veden ja energian kulutuksessa syntyy. Kukkaron lisäksi myös luonto kiittää.

Lue tästä kuusi vinkkiä fiksuun vedensäästöön

Vertolive 2022

Kiinnostuitko, heräsikö kysyttävää? Jätä yhteydenottopyyntö tästä:

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö Smartvattenille


Smartvatten Oy
Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

201612_47899.jpg
Paljonko sinä käytät vettä vuorokaudessa?
Paljonko sinä käytät vettä vuorokaudessa? Totuus selviää vain mittaamalla ja yleensä tuloksena on isompi luku kuin tuoreen mittarinomistajan oma arvio. Vesimittarin asennus laskeekin tutkitusti vedenkulutusta peräti kolmanneksella.70-luvulla moni asia virtasi vapautuneesti eikä vesi tehnyt poikkeusta; sitä valui viemäriin joka vuorokausi peräti 400 litraa per henkilö. Tänä päivänä vastaava luku on 155. Oma osansa muutoksessa on tietysti kodinkoneiden ja suihkujen kehityksellä. Ja sitten on se ihmiskunnan kehitystä mittaava asia, jonka nimi on asenne. Kysymys kuuluukin: välitätkö vai annatko valua?
20172_48186.jpg
Reaaliaikainen vedenkulutuksen seuranta säästää monelta
Valitse aina kaikkein halvin LVI-suunnittelija hänen muista meriiteistään välittämättä! Palkkaa vähemmän ammattitaitoinen, mutta poikkeuksellisen edullinen urakoitsija! Tingi kaikissa laitevalinnoissa! Säästä, säästä, niin kirkkaamman kruunun saat – vai onko totuus tarua ihmeellisempää?Lohjalaiseen asuntoyhtiöön muuttanut asukas sai yllättäen ja pyytämättä satojen eurojen vesilaskun, vaikka mitään järkeen käypää selitystä valtavalle lukemalle ei ollut. Asukkaan vedenkulutusta alettiin seurata päivittäin. Mittaustulos näytti kiistattomasti kahta asiaa: vesilasku oli totuuden mukainen ja vedenkulutus suuria kertaeriä.Verto-vedenmittausjärjestelmästä saatu faktatieto johti etsinnät oikeaan suuntaan ja osoitti lopulta syylliseksi pyykkikoneen, joka kulutti yhdellä pesulla käsittämättömät 1500 litraa vettä. Miten moinen lukema voi olla mahdollinen?
20173_48489.jpg
Älä maksa naapurisi illallista
Olisitko halukas maksamaan kaupan jonossa takanasi seisovan ihmisen viikonlopun yltäkylläiset ruokaostokset, jos hän niin vaatisi? Tarpeeton kysymys, et tietenkään olisi. Sanoohan sen terve järkikin: jokainen maksaa omien valintojensa mukaisesti.
20215_70440.jpg
Rakennuslupa­kiista: Voiko vastuu­vapauden jättää tässä tapauksessa myöntämättä?
Yhtiössämme on viime tilikaudella haettu jälkeenpäin rakennuslupia neljään huoneistoon, jossa on 2000-luvun alussa tehty yläkerrat. Yläkerrat on rakennettu osakkaiden keskinäisellä sopimuksella, kantavia rakenteita muokaten, vastoin hyvää rakennustapaa, ilman rakennuslupia tai muutakaan dokumentaatiota.Asia on kesken, eikä muutostöiden teettäjien motivaatio ole riittänyt asian eteenpäin viemiseen. Tilannekatsaukset on kuitattu ylimalkaisesti ja että asioiden eteen tehdään koko ajan paljon. Mutta rakennusvalvonnalta, arkkitehdiltä ja suunnittelijalta tiedustellessa vastaus on, että teettäjien toimeksiantoa tarvittavista selvityksistä odotetaan.Hallituksessa on 8 jäsentä ja luvan hakeminen koskee neljää jäsentä. Voidaanko näille neljälle olla myöntämättä vastuuvapautta tältä osin?
202012_67781.jpg
Persoonalliset ja modernit parvekejulkisivut silkkipainolaseilla
Asutteko vanhassa kerrostalossa, joka on rakennettu 1960- ja 70-luvulla? Ovatko parvekejulkisivut päivityksen tarpeessa? Parvekelasitus voidaan asentaa myös iäkkäämpiin kiinteistöihin, tällöin vanhankin parvekkeen saa viihtyisäksi ja parvekkeen käyttöikää pidentää. Helsingin Kontulassa sijaitseva kerrostalo koki näyttävän muodonmuutoksen parvekelasituksen myötä.
20217_71624.jpg
Tarkista, mitä taloyhtiön pelastus­suunnitelmaan kuuluu
Ihmiset viettävät yhä enemmän aikaa kodissaan niin töiden kuin vapaa-ajankin merkeissä, jolloin kodin ja sen ympäristön turvallisuuteen tulee kiinnittää myös enemmän huomiota. Tiedätkö, mikä on lakisääteinen pelastussuunnitelma ja mikä sen merkitys on?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton