• Etusivu
  • Remontti

Energiansäästöä kulutuksen mukaisella vesilaskutuksella

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Smartvatten Oy
Julkaistu 06.05.2022
20225_78093.jpg

Kulutuksen mukaiseen vesilaskutukseen siirtyminen kannattaa.

Usein luullaan älykkäiden ja energiatehokkaiden vedenmittausratkaisujen olevan putkiremontin suuruinen investointi taloyhtiölle. Näin ei kuitenkaan ole. Markkinoilla on tarjota kotimaisia ja älykkäitä vedenmittausjärjestelmiä ja rajapintaratkaisuja, jotka mahdollistavat taloyhtiöille energiatehokkaan vesitalouden kustannustehokkaasti.

Suuri osa asuinkiinteistön energiakustannuksista syntyy käyttövedestä, käyttöveden lämmityksestä ja jätevedestä. Koska vesi on kallista, on veden säästäminen kannattava energiainvestointi. Uutta teknologiaa hyödyntävät vedenmittausjärjestelmät eivät vain mittaa vedenkulutusta, vaan niissä on paljon energiatehokkuutta edistäviä toimintoja. Erilaisilla vedenmittauspalveluilla on suuri merkitys järjestelmän elinkaarikustannukseen. Lisäksi säädökset ja lait velvoittavat ottamaan vedenmittausjärjestelmää valittaessa huomioon myös vesilaskutuksen.

Manuaalinen työ kulutusdatan siirrossa on aina kallis ratkaisu. Älykkäät vedenmittausjärjestelmät antavat mahdollisuuden kulutustietojen siirtämiseen laskutukseen rajapintaratkaisuja hyödyntäen ja näin taloyhtiölle mahdollisuuden laskuttaa vedestä kulutuksen mukaan. Kun mittausdata siirtyy järjestelmästä automaattisesti pilvipalveluun ja sieltä laskutukseen, kylmän ja lämpimän veden kulutus eriteltynä, voidaan tasauslaskukäytäntö unohtaa. Järjestelmän ylläpito ja huolto hoituvat näin järjestelmän toimittajalta, ja isännöitsijä voi keskittyä olennaiseen.

Kulutuksen mukaiseen vesilaskutukseen siirtyminen kannattaa myös siksi, että se on oikeudenmukaista, kun asukkaat maksavat vain itse kuluttamastaan käyttövedestä. Oikeudenmukaisuus ja säästöjen tuomat rahalliset hyödyt kannustavat asukkaita vähentämään vedenkulutusta.

Mittausdata siirtyy järjestelmästä automaattisesti pilvipalveluun ja sieltä laskutukseen.
Mittausdata siirtyy järjestelmästä automaattisesti pilvipalveluun ja sieltä laskutukseen.

Vedensäästö on enemmän kuin energiansäästöä

Koska sähköstä on totuttu maksamaan kulutuksen mukaan, on moni tottunut kiinnittämään vedenkulutuksen sijaan huomiota sähkönkulutukseen. Siksi esimerkiksi sähkösaunaa pidetään suurena energiasyöppönä, jota lämmitetään säästeliäästi. Oma vedenkulutus tulee monelle yllätyksenä.

Totuus nimittäin on, että tavallisen perheen suihkut maksavat yleensä huomattavasti enemmän kuin saunan lämmitys. Suomalainen kerrostaloasuja kuluttaa keskimäärin 130 litraa vettä vuorokaudessa. Elämänlaadustaan tinkimättä jokainen suomalainen voi vähentää vedenkulutusta kolmanneksella.

30 prosentin säästö vedenkulutuksessa tarkoittaa kymmenen prosentin säästöä energiankulutuksessa. Säästö on niin merkittävä, että vanhoissakin taloyhtiöissä oikeanlaiseen vedenmittauspalveluun investointi kannattaa, sillä elinkaarikustannus pienenee sitä mukaa, kun säästöä veden ja energian kulutuksessa syntyy. Kukkaron lisäksi myös luonto kiittää.

Lue tästä kuusi vinkkiä fiksuun vedensäästöön

Vertolive 2022

Kiinnostuitko, heräsikö kysyttävää? Jätä yhteydenottopyyntö tästä:

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö Smartvattenille


Smartvatten Oy
Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

201612_47899.jpg
Paljonko sinä käytät vettä vuorokaudessa?
Paljonko sinä käytät vettä vuorokaudessa? Totuus selviää vain mittaamalla ja yleensä tuloksena on isompi luku kuin tuoreen mittarinomistajan oma arvio. Vesimittarin asennus laskeekin tutkitusti vedenkulutusta peräti kolmanneksella.70-luvulla moni asia virtasi vapautuneesti eikä vesi tehnyt poikkeusta; sitä valui viemäriin joka vuorokausi peräti 400 litraa per henkilö. Tänä päivänä vastaava luku on 155. Oma osansa muutoksessa on tietysti kodinkoneiden ja suihkujen kehityksellä. Ja sitten on se ihmiskunnan kehitystä mittaava asia, jonka nimi on asenne. Kysymys kuuluukin: välitätkö vai annatko valua?
20172_48186.jpg
Reaaliaikainen vedenkulutuksen seuranta säästää monelta
Valitse aina kaikkein halvin LVI-suunnittelija hänen muista meriiteistään välittämättä! Palkkaa vähemmän ammattitaitoinen, mutta poikkeuksellisen edullinen urakoitsija! Tingi kaikissa laitevalinnoissa! Säästä, säästä, niin kirkkaamman kruunun saat – vai onko totuus tarua ihmeellisempää?Lohjalaiseen asuntoyhtiöön muuttanut asukas sai yllättäen ja pyytämättä satojen eurojen vesilaskun, vaikka mitään järkeen käypää selitystä valtavalle lukemalle ei ollut. Asukkaan vedenkulutusta alettiin seurata päivittäin. Mittaustulos näytti kiistattomasti kahta asiaa: vesilasku oli totuuden mukainen ja vedenkulutus suuria kertaeriä.Verto-vedenmittausjärjestelmästä saatu faktatieto johti etsinnät oikeaan suuntaan ja osoitti lopulta syylliseksi pyykkikoneen, joka kulutti yhdellä pesulla käsittämättömät 1500 litraa vettä. Miten moinen lukema voi olla mahdollinen?
20173_48489.jpg
Älä maksa naapurisi illallista
Olisitko halukas maksamaan kaupan jonossa takanasi seisovan ihmisen viikonlopun yltäkylläiset ruokaostokset, jos hän niin vaatisi? Tarpeeton kysymys, et tietenkään olisi. Sanoohan sen terve järkikin: jokainen maksaa omien valintojensa mukaisesti.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Kuka vastaa kun palovaroitin rikkoontuu tai kun paristo hälyttää?
Asunto-osakeyhtiömme on kaksi vuotta vanha. Rakennusliike on myynnin yhteydessä toimittanut jokaiselle osakkaalle kotikansion, jossa on liitteet vastuunjakotaulukosta. Palovaroittimet on kyseisessä kohdin määritetty asukkaan vastuulle ja korjattavaksi. Palovaroittimet on varustettu sähköliittimin + paristo. En löydä mistään laista kuuluuko se yhtiölle vai asukkaalle, suosituksia kylläkin. Eli kuka vastaa, kun varoitin rikkoontuu, ja kuka kun paristo hälyttää? Mistä laista löytyy vastaus?
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Määräenemmistöpäätös
Määräenemmistöpäätös yhtiökokouksessa edellyttää, ellei yhtiöjärjestyksessä toisin määrätä, kahden kolmasosan enemmistöä annetuista äänistä ja kokouksessa edustetuista osakkeista.Määräenemmistöä vaaditaan seuraavissa tapauksissa:yhtiöjärjestyksen muuttaminen;suunnatusta osakeannista päättäminen;optio- tms. erityisten oikeuksien antaminen;päättäminen suunnatusta omien osakkeiden hankkimisesta.Vaadittavaa määräenemmistöä ei voida yhtiöjärjestyksen määräyksellä lieventää, mutta tiukentaa kyllä.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Valvojan vastuu taloyhtiön korjaushankkeessa?
Huoneistossamme löydettiin putkiremontin yhteydessä kylpyhuoneesta kosteutta sekä keittiön vastaiselta seinältä että lattiasta. Kosteus kuivattiin ja kylpyhuone rakennettiin. Urakka valmistui kuukauden etuajassa. Kun muutimme kotiin, tunsimme homeen hajua sekä keittiön puolella että kylppärissä. Jouduimme muuttamaan kotoa saman tien uudelleen evakkoon.Sanoin lopputarkastuksen yhteydessä valvojalle, että asia täytyy tutkia. Valvojan kommentti oli, että vanhoissa taloissa on kaikenlaisia hajuja ja hän suositteli tiivistämään viemäriputkien läpimenoaukot silikonilla, jotta haju ei tunnu. Vasta tiukasti vaatimalla keittiöstä otettiin alakaapit poistetaan ja kosteudet mitattiin. Valvontafirma kävi ensin itse mittaamassa kosteudet, mutta heidän mittarinsa olivat viallisia. Hankimme itse pätevän mittausfirman, joka totesi, että keittiön lattia ei ole kostea vaan litimärkä, suhteellinen kosteus oli luokkaa 96 prosenttia.Jouduimme asumaan ylimääräiset 4 kk pois kotoa. Keittiöstä, eteisestä ja osasta olohuonetta jouduttiin purkamaan lattiat pois betonilaattaan asti. Kuivaus kesti 4 viikkoa.Vaadimme valvontafirmalta ylimääräisiä asumiskuluja korvaukseksi huonosti tehdyn valvontatyön aiheuttamasta haitasta. Firman edustaja vastasi, että heidän toiminnassaan ei ole moitteen sijaa ja he eivät tulleet millään lailla asiassa vastaan.Vastauksessaan firman edustaja kirjoitti mm. mustaa valkoisella, että huoneistomme kylppärin kosteusmittauksista ei ole mitään mustaa valkoisella, koska mittauspöytäkirjoja ei kiireen vuoksi ehdi pitämään. Hän myös piti osoituksena työnsä laadusta, että hän on valvonut satoja kylpyhuoneremontteja eikä ole koskaan löytänyt yhtään kosteusvauriota.Meidän näkökulmastamme valvonta on ollut joko työmoraalitonta tai ammattitaidotonta, yhtä kaikki sillä tuloksella että jouduimme itse omasta selkänahastamme maksamaan sen, että asuntomme kosteusvaurion laajuutta ja vakavuutta ei asianmukaisesti tutkittu kun se löydettiin, vaan valvonta laiminlöi tehtävänsä räikeästi.Miten täytyy toimia, että saamme valvontafirmalta asiaankuuluvan korvauksen?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton