• Etusivu
  • Energia

Energiansäästöstä vuoden 2008 Taloyhtiöteko

Rakentajan toimitus
Julkaistu 27.08.2009
20098_18355.jpg

Vuoden 2008 Taloyhtiöteko -palkinto myönnettiin keuruulaiselle As Oy Ylä-Kivelälle, jossa talon energiakulut alenivat merkittävästi lämmitysjärjestelmän muutoksen ja aurinkokeräinten käyttöönoton johdosta.

Taloyhtiöteko-kilpailussa haettiin tällä kertaa nimenomaan niitä pieniä ja suuria tekoja, joilla taloyhtiössä voidaan edistää energian tehokkaampaa käyttöä ja luoda taloudellisempaa toimintaympäristöä. Kilpailussa palkittiin kolme kilpailun kriteerit täyttänyttä taloyhtiötä. Palkintoraati totesi ykköseksi valitun keuruulaisen As Oy Ylä-Kivelän, toiseksi tulleen porilaisen As Oy Haikaranpolun ja kolmanneksi sijoittuneen klaukkalalaisen As Oy Rastaantie 3:n Harri Kaivo-ojan säästötoimenpiteet taloudellisiksi ja kauaskantoisiksi ratkaisuiksi.

Keuruulaisten rohkea pilottihanke

Kilpailun voittaneen As Oy Ylä-Kivelän osakkeenomistajat haluttiin palkita erittäin rohkeasta päätöksestä, jonka nämä tekivät siirtyessään öljylämmityksestä pellettilämmitykseen ja ottaessaan tämän yhteydessä käyttöön myös aurinkokeräimet, joilla mahdollistettiin edullinen käyttöveden lämmitys päivisin. Yhdistelmä merkitsi koko Suomessa pilottihanketta, sillä aikaisemmin yksikään kerrostaloyhtiö ei ollut siirtynyt pelletin ja aurinkokeräinten yhteiskäyttöön.

Vuonna 1974 valmistuneessa 40 huoneiston kerrostaloyhtiössä ratkaisulla saatiin välittömiä kustannussäästöjä. Keuruun OP Kiinteistökeskuksen tekninen isännöitsijä Lauri Lahtinen laskee, että uusi lämmitysjärjestelmä maksaa itsensä takaisin kaikkiaan viidessä vuodessa. Pellettilämmityksen osalta takaisinmaksuaika on niinkin lyhyt kuin 3-3,5 vuotta. Laskelmat on tehty 75 sentin öljylitran hinnalla.

"Aurinkokeräimistä on erittäin myönteiset kokemukset. Vaikka taivaalla olisi täysi pilvimassa, pakko se vain on uskoa, että hajasäteilyä on tähän aikaan vuodesta ilmassa niin paljon, että pellettikattila on saanut olla päivisin suureksi osaksi levossa", hän toteaa.

Eurot ja ekologisuus ratkaisijoina

Ennen päätöstä pellettilämmitykseen siirtymisestä asunto-osakeyhtiössä pohdittiin eri vaihtoehtoja. Öljykattilat olivat alkuperäiset, joten ne olivat jo käyttöikänsä päässä. Jotenkin lämmitysjärjestelmä oli uusittava, mutta miten?

"Kaukolämpö, öljylämmityslaitteiston uusiminen, pellettilämmitys, ilmavesilämpöpumppu…" Lahtinen listaa läpikäytyjä vaihtoehtoja.

"Kaukolämpö olisi ollut normaalisti edullisempi ratkaisu, mutta tällä la kaukolämpöputket ovat pitkiä ja hävikki suurta. Tämän vuoksi pelletistä tuli kilpailukykyisin vaihtoehto. Lisäksi meillä oli pellettilämmityksestä myönteisiä kokemuksia toisessa vastaavankokoisessa kerrostalossa paikkakunnalla. Aurinkokeräimiä tässä toisessa talossa ei kuitenkaan ole," Lahtinen kertoo.

"Näissä kysymyksissä euro on toki suurin konsultti, mutta myös ekologiset näkökohdat nousivat esille, kun asia eteni yhtiökokouksessa. Siellä esiin otettiin aurinkokeräinvaihtoehto, joka herätti innostusta ja joka ei kokonaisuuden osana nostanut enää kovin paljon hankkeen kustannuksia," hän jatkaa.

Ensimmäisen palkinnon saaneen As Oy Ylä-Kivelän isännöitsijä Lauri Lahtinen otti vastaan taloyhtiölle myönnetyn palkinnon. Palkinnon luovutti Kiinteistöalan Koulutuskeskuksen toimitusjohtaja Keijo Kaivanto.
Ensimmäisen palkinnon saaneen As Oy Ylä-Kivelän isännöitsijä Lauri Lahtinen otti vastaan taloyhtiölle myönnetyn palkinnon. Palkinnon luovutti Kiinteistöalan Koulutuskeskuksen toimitusjohtaja Keijo Kaivanto.
Lauri Lehtinen valotti kiitospuheessaan mittavan projektin vaiheita ja lopputulosta.
Lauri Lehtinen valotti kiitospuheessaan mittavan projektin vaiheita ja lopputulosta.

Kolmitasoinen järjestelmä

Pellettien säilytys ratkaistiin rakentamalla talon ikkunattomaan päätyyn pystymallinen, 24-kuutioinen siilo, johon mahtuu kerralla 14 000 kg pellettiä. Naapuripitäjästä Vilppulan pellettitehtaalta kulkeva Vapon automaattitoimitus on toiminut hyvin. Auto ajaa Keuruulle viikoittain, joten pelletin saanti on jatkuvasti turvattu jopa yli tarpeen.

Kustannukset nousivat yhteensä hieman yli 70 000 euroon, mistä aurinkokerääjien osuus yhdessä lämminvesivaraajien kanssa oli 13 000 euroa. Vanhoista öljylämmityskattiloista pienempi, joka oli toiminut jo aikaisemmin varakattilana, jätettiin taloon varajärjestelmäksi, ja automaatio hoitaa nyt talon lämmityksen siten, että aurinko toimii ensisijaisena energianlähteenä, ja silloin kun se ei riitä, järjestelmä käynnistää pellettilämmityksen. Jos pellettilämmitys ei toimi tai riitä, järjestelmä käynnistää varajärjestelmänä öljylämmityksen. Näin kolmitasoinen järjestelmä takaa lämmönsaannin kaikissa tilanteissa.

As Oy Haikaranpolku: Lisäeristyksellä merkittävä energiansäästö

Taloyhtiötekokilpailun toinen palkinto myönnettiin porilaiselle As Oy Haikaranpolulle. Haikaranpolku on vuonna 1970 valmistunut, pieni kerrostaloyhtiö, jossa tehtiin vuosien 2007-2008 aikana kokonaisvaltainen remontti. Remontin yhteydessä toteutettiin useita kiinteistön energiataloudellisuuteen vaikuttaneita korjaustoimenpiteitä.

As Oy Haikaranpolun isännöitsijä Juha Lähteenmäen mukaan energiataloudellisesti merkittävin toimenpide oli rakennuksen ulkokuoren uusiminen. Vanhan ulkokuoren päälle lisättiin uusi 80 millin villaeriste, jonka päälle asennettiin Stonel-tiiliverhouslaatoitus. Kiinteistön eristys parani merkittävästi ja talo sai samalla ympärilleen arvokkaan näköisen aidon tiilipinnan. Tuulettuvana rakenteena tiiliverhouslaatoitus ehkäisee lisäksi jatkossa ulkoseinien kosteusongelmia.

Eristystä paransivat myös yläpohjaan lisätyt uudet puhallusvillat. Vesikatto rakennettiin uudelleen, päälle asennettiin uusi peltikatto ja samalla kiinteistöön lisättiin aiemmin puuttuneet räystäät. Remontin yhteydessä niin ikään uusittiin ikkunat, pinnoitettiin ja kunnostettiin parvekkeet sekä maalattiin porraskäytävät.

20098_18358.jpg

Välitön kustannusvaikutus

Remontin kustannusten kokonaissumma oli yhteensä 600 000 euroa, mikä merkitsi noin 400 euron investointia asuinneliötä kohti. Säästöjä alkoi vastaavasti kertyä Lähteenmäen mukaan välittömästi lämmityskustannuksista, jotka alenivat kahdessa vuodessa peräti 40 prosenttia.

"Vaikka vuodet ovat erilaisia, keskimäärin 3700 euron lämmityskustannussäästö vuositasolla on jo merkittävä. Olen nyt kahden vuoden ajan, remontin alusta lähtien, jatkuvasti pudottanut kiinteistön lämmitysbudjettia," Lähteenmäki toteaa tyytyväisenä.

Remontin lähtökohtana oli alun perin muutama vuosi sitten edellisen isännöitsijän teettämä kuntotutkimus, joka osoitti, että kiinteistö tarvitsisi laajamittaista korjausta. Vanhan elementtitalon ulkokuoressa oli halkeamia, teräsrakenteet olivat tulleet osittain näkyviin, ja talvisin jäätyvä vesi rapautti seinän rakenteita jatkuvasti lisää.

Tiiliverhoilulaatoitukseen päädyttiin, vaikka se ei ollut edullisin vaihtoehto. Arvokkaan näköinen tiilipinta paransi rakennuksen ulkonäköä niin paljon, että siihen kannatti asukkaiden mielestä panostaa.

Kiinteistössä on vielä vuoden 2009 puolella, palkinnon myöntämisen jälkeen, jatkettu energiataloudellisuuteen vaikuttavia toimenpiteitä ilmanvaihtohormien nuohouksella ja ilmanvaihdon tasapainottamisella.

Lisätietoa pellettilämmityksestä

Energia
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20105_21902.jpg
Icopalin huoltopalvelut
Huollettu katto kestää pidempäänKaton ammattitaitoinen huolto lisää katon ikää parhaimmillaan 10-15 vuotta. Huolletun katon käyttöikä on jopa 30-40 vuotta, joten säästöä syntyy! Kuntotarkastus ja huolto kannattaa jättää ammattilaisen käsiin. Huoltamalla katon säännöllisesti välttyy ikäviltä yllätyksiltä. Pienikin vuotokohta voi saada aikaan pahaa jälkeä rakenteille sekä rakenteiden alapuolelle sijoitetulle omaisuudelle.Huoltosopimukseen kuuluu kattohuoltokäynnit kaksi kertaa vuodessa. Huoltokäynti sisältää käytännössä katon puhdistuksen, tarkastuksen, tarvittavat pienet korjaukset, kiinnitysten varmistamisen sekä huoltoraportin, jota voidaan käyttää tarvittaessa korjaussuunnitteluun. Kattohuoltopalvelu on tarkoitettu ensisijaisesti teollisuus- ja liikekiinteistöille sekä asunto-osakeyhtiöille.Icopal Huoltopalvelusta saa tarkastukset myös savunpoistojärjestelmille.
20225_78095.jpg
Miksi asunnon ilma tuntuu tunkkaiselta?
LVI-tekniikan DI Toni Pölösen mukaan taloyhtiöissä törmätään usein ilmanvaihdon haasteisiin. Räikeimmät ongelmat löytyvät usein 1960- ja 1970-luvulla rakennetuista kohteista. – Näissä painovoimaisen ja koneellisen poiston rakennuksissa löytyy usein asuntoja, joissa korvausilmanvaihto on jätetty aikoinaan täysin huomioimatta, Pölönen huomauttaa.
20146_39761.jpg
Fastlock-valokate terassin suojaksi
Valitsemalla katokseesi valokatteen, voit oleskella terassilla vaikka sadekuuro yllättäisi! Valokate suojaa sateelta mutta päästää valonsäteet sisään aurinkoisella säällä. Fastlock Uni on täysin tiivis ja kaunis katevaihtoehto kaikenlaisiin piharakennuksiin kuten autokatokseen, huvimajaan tai grillikatokseen - kotipihaan tai mökille.Fastlock Uni valmistetaan kestävästä, kirkkaasta polykarbonaatista. Erikseen tilaamalla valokatetta on saatavana myös valkoisena ja pronssinvärisenä. Fastlock Uni on materiaaliltaan taipuisaa ja antaa siten mahdollisuuden myös kaareviin katosratkaisuihin.
20212_68523.jpg
Hulevesien hallinta alkaa jo katoilta
Ketokatto, viherkatto, kasvikatto, mikä näistä on sinulle tuttu nimitys? Kaikki tarkoittavat samaa asiaa, täydellistä ratkaisua hulevesien hallintaan.Hulevesien hallinta alkaa jo katoilta. Tonttien omistajille asetetaan jatkossa entistä enemmän vastuuta hulevesien määrien pienentämiseksi. Toimivalla kasvikattoratkaisulla voidaan katoilta alas valuvien vesien määrää merkittävästi vähentää. Lisäksi kasvikatoilla on varsinaisia vedeneristyskerroksia suojaavia, meluhaittojen torjuntaan sekä esteettisyydellään henkistä hyvinvointia lisääviä vaikutuksia.
20224_77615.jpg
Webinaari: Miten tehostaa kiinteistön energia­tehokkuutta?
Kiinteistöjen veden- ja energiankulutuksessa on paljon säästöpotentiaalia. Vedenkulutustiedon asiantuntijana me Vertolla haluamme antaa kiinteistön omistajille ja taloyhtiöille puolueetonta tietoa veden vaikutuksesta kiinteistön energiatalouteen ja välineitä säästötoimenpiteiden edistämiseksi maksuttomassa webinaarissamme 20.4.2022 klo 10-11.
201510_44517.jpg
Piha ja pihan huolto samalta toimijalta
Pihoilla päällysteeltä vaaditaan tasaisuuttaPiha-alueen päällysteeltä vaaditaan tasaisuutta ja sileää pintaa. Näihin kohteisiin asfaltti on oikea valinta.Pihojen ja pysäköintialueiden päällyste kestää, kun kantavuus ja kuivatustekniikka, kuten kaadot ja pintavesien poisjohtaminen on suunniteltu oikein. Kerros- ja pientalojen pihoilla ja pihakäytävillä asfalttibetoni on usein toimivin valinta.Erityisesti lasten leikkipihoihin suosittelemme sileäpintaista päällystettä. Asfalttibetonointi toteutetaan yksikerrosrakenteena, jossa huomioidaan asfalttimassan kiviaineksen oikea raekoko sekä päällystelaatan paksuus.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton