• Etusivu
  • Remontti

Energiatehokas kuivaushuone tuo säästöjä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Terveysilma Oy
Julkaistu 26.03.2014Päivitetty 11.04.2014
20143_38550.jpg

Velco-kuivausjärjestelmä kuivaushuoneessa maksaa itsensä takaisin vain muutamassa vuodessa, sillä se on hyvin energiatehokas – alle 300 W tunnissa.

Kuivaushuone palauttaa pyykit raikkaina pesusta

Toimiva pesutupa madaltaa kynnystä käyttää hyväksi taloyhtiön yhteisiä resursseja. Tehokas kuivausjärjestelmä kuivaushuoneessa pitää pesutilat raikkaina ja hyvin tuuletettuina kovassakin käytössä. Korkea käyttöaste säästää pitkän päälle korjauskustannuksissa – asuntojen ilmanvaihtoa kun ei ole suunniteltu pyykkien kuivaamiseen. Harvoin siihen on huoneistoissa sopivia tilojakaan.

Kun kiinteistön pesutilat on hyvin suunniteltu ja kuivausjärjestelmä tehokas, asukkaiden ei tarvitse sijoittaa omiin, kalliisiin koneisiin, eikä taloyhtiön tarpeettomien vesivahinkojen korjauksiin.

Jätä yhteydenottopyyntö ja kysy kartoitusta kuivaushuonetilanteeseen

Helsingin kaupunki patistaa kiinteistöyhtiöitään vähentämään energiankulutusta kaikin keinoin

Helsingin kaupungin omistamassa isossa kerrostalokiinteistössä Vesalassa on 500 asuntoa. Asukkaiden käytössä on avarat pyykinpesutilat. Käytössä on peräti seitsemän isoa pyykkikonetta ja neljä kuivausrumpua. Lisäksi tiloissa on kaksi kuivaushuonetta, joista toisessa voidaan kuivata myös mattoja.

Pesutilojen kunnosta on viime vuoden loppupuolelta asti vastannut isännöitsijä Pentti Rouvali. Hän on oikea mies kertomaan, miksi taloyhtiössä siirryttiin VELCO-kuivausjärjestelmään.

- Pyykinpesu on yhtiön omassa pesutuvassa ollut todella suosittua. Tilojen kuntoa ei kuitenkaan ole pystytty ylläpitämään riittävästi. Kosteusprosentti on ollut korkea, minkä seurauksena mm. seinäpinnat olivat kurjassa kunnossa. Lisäksi sisäilma oli erittäin tunkkainen – jopa tropiikinomainen – koska se ei vaihtunut, vaan sitä vain kierrätettiin kattotuulettimella.

Kun kaupunki on viime aikoina toistuvasti kehottanut etsimään säästöjä sekä kustannuksista että energiankulutuksesta, niin Rouvali pani kirjaimellisesti tuulemaan.

- Säästöjä saadaan loppujen lopuksi aikaan melko helposti. Ammattilaiselta se vaatii vain vähän vaivannäköä, jotta löytää tämän päivän vaatimukset täyttävät laitteet ja ratkaisumallit. Missään nimessä ei saa tyytyä vain vaihtamaan hajonneen laitteen tilalle samanlaista tekniikaltaan vanhanaikaista ratkaisua.

Vesalassa vaihdettiin VELCOon, jonka erilainen toimintaperiaate tuo säästöjä

Vesalan pyykinkuivaushuoneissa oli vanhat kondenssikuivaimet, joista jokaisen sähkönkulutus oli 4,3 kWh. Mattojen kuivaushuoneessa näitä kuivaimia oli peräti kaksi kappaletta.

- Yhtiön oli helppo löytää erilainen, energiaa säästävämpi ratkaisu, kertoo Rouvali, jolle energiatehokkaiden ratkaisujen etsiminen on arkipäivää.

Kuivaushuoneiden nykyaikaistaminen lisäsi myös pesutilojen käyttöastetta, mikä myöskin miellyttää Rouvalia. Ennen tulppana oli pyykinkuivauksen hitaus. Nyt kun pyykki kuivaa nopeammin, ei jonoja pääse syntymään. Tämä lisää osaltaan asukastyytyväisyyttä, ja sehän jos mikä on hyvä asia!

Terveysilma Oy:n markkinoima VELCO-kuivausjärjestelmä puhaltaa käynnistyksen jälkeen lämmintä ilmaa tilaan. Kun lämpötila on noussut yli 25°C:een, järjestelmän tunnistin käynnistää katossa olevan poistoilmapuhaltimen. Puhallin työntää kostean ilman ulos, joten se ei jää sisätiloihin pyörimään. Samanaikaisesti korvausventtiilin kautta tulee tilaan puhdasta ulkoilmaa. Pyykki kuivuu nyt muutamassa tunnissa. Osaltaan kuivumista nopeuttaa napakka VELCO-ripustusjärjestelmä, jonka kaksoisvaijerit päästävät ilman kiertämään pyykkien välissä.

VELCO-järjestelmän tunnistin mittaa tilan kosteutta. Kun ilma ja pyykki ovat kuivia, laitteisto sammuu automaattisesti, joten järjestelmä ei kuluta energiaa turhaan. Merkittävä ero perinteiseen kuivauspuhaltimeen verrattuna on, että VELCO on kytketty kiinteistön lämpimään käyttöveteen, jolloin voidaan hyödyntää lämmitykseen käytettävää kaukolämpöenergiaa.

Järjestelmän takaisinmaksuaika on vain muutama vuosi, sillä se on hyvin energiatehokas – alle 300 W tunnissa. Vanhaan kuivaimeen verrattuna energiaa säästyy siis yli kymmenkertaisesti ja pyykinkuivausaika on huomattavasti lyhyempi!

Pentti Rouvali on tyytyväinen sekä VELCO-järjestelmään että sen ansiosta saavutettuun energiansäästöön. VELCO-kuivausjärjestemä oli hänelle jo ennestään tuttu edellisestä työpaikasta Helsingin kaupungin toisessa kiinteistöyhtiössä.

Jätä yhteydenottopyyntö ja kysy kartoitusta kuivaushuonetilanteeseen

Terveysilma Oy
Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20109_23055.jpg
Venttiilit Jäsentukusta
Helsinkiläisen paritaloyhtiön asukkaat olivat olleet jo pitemmän aikaa tyytymättömiä asuntojensa ilmanvaihtoon. Yhtiön asunnot on rakennettu 1980-luvun alkupuolella. Asunnoissa on koneellinen poistoilmaimuri, jota ohjataan keittiössä sijaitsevasta liesikuvusta. Korvausilmaventtiileitä asunnoissa ei ollut. Toiseen asuntoon muutama vuosi sitten muuttanut perhe valitti tunkkaisesta ja kosteasta sisäilmasta ja perheen nuha- ja flunssakierteistä. Yhtiökokouksessa tehtiin päätös asennuttaa kaikkien asuntojen olohuoneisiin ja makuuhuoneisiin korvausilmaventtiilit.Venttiilit Jäsentukusta
201012_23908.jpg
Suomen Terveysilma mukaan Omataloyhtiö.Fi:hin
Eräs asumisviihtyisyyden tärkeimmistä elementeistä on hyvä sisäilma. Huono sisäilman laatu aiheuttaa merkittäviä haittoja niin rakennusten kuntoon kuin ihmisten terveyteen. Huolehtimalla korvausilman saannista voidaan näihin asioihin vaikuttaa paljonkin.Jätä yhteydenottopyyntö Suomen Terveysilmalle...Osta venttiilit ja vaihtosuodattimet Jäsentukusta
20111_23968.jpg
Vaivaton tapa parantaa ilmanvaihtoa
Puinen tuuletusluukku ikkunan kyljessä on nimenomaan suomalaisten talojen tyypillinen ratkaisu, johon muualla maailmassa harvemmin törmää. Meillä ne ovat olennainen osa 1970-80-luvuilla rakennettujen rivitalojen ja kerrostalojen ikkuna-arkkitehtuuria. Korvausilman saannin parantamiseen puinen tuuletusluukku tarjoaa vaivattoman ja edullisen mahdollisuuden Terveysilman VELCO VTR-100 asennuspaketin avulla.
201311_36928.jpg
Kestävät sadevesi- ja kattoturvajärjestelmät kaikkiin kiinteistöihin
Sadevesijärjestelmän todellinen laatu ilmenee yleensä vasta vuosien mittaan. Saumoistaan vuotavat ja lumikuormien painosta repsahtaneet räystäskourut ovat tavallinen näky kaikkialla täällä pohjolassa. Myös ruoste ja pintojen hilseily ovat kaikille tuttuja ilmiöitä.Pyydä asiantuntijan kartoitus!Lue lisää sadevesijärjestelmistä
20236_82003.jpg
Taloyhtiö valitsi urakoitsijan - eturistiriitaako?
Yläkerran huoneistosta tuli vettä huoneistooni aiheuttaen vahinkoa ja olen joutunut muuttamaan sijaisasuntoon. Yhtiön hallitus ja isännöitsijä valitsi korjausremontin tekijäksi vahingon aiheuttaneen osakkeenomistajan. Onko tässä kyseessä "eturistiriita", koska hänenhän pitäisi vastata minulle aiheutetusta vahingon korjauksesta? Ymmärrettävästi olen huolissani korjaustöiden lopputuloksesta. Lisäksi urakoitsijalla oli kauppalehdessä samassa kuussa kaksi trattaa, tämä ei anna luotettavaa kuvaa urakoitsijasta. Isännöitsijä ilmoitti tarkastaneensa urakoitsijan verovelkarekisterin ja sen olevan ok. Onko isännöitsijä ja hallitus näin tehdessään toiminut oikein? Minua ei ole asiassa informoitu korjaustavasta ja sen kestosta, pyynnöstäni huolimatta?
20214_69995.jpg
Miksi mummolle ei voi antaa uutta pysäköinti­lupa­lappua?
Taloyhtiössämme on neljä maksutonta vierasparkkipaikkaa, joiden käyttö edellyttää lupalappua. Lupalaput on aikoinaan jaettu jokaiseen talouteen. Iäkäs naapurini on hävittänyt omansa ja kun pyysin hänelle uutta, niin huoltoyhtiön sihteeri lupasi laittaa asian eteenpäin.Kului kaksi viikkoa ja kun lupalappua ei tullut, niin kysyin asiasta uudestaan. Vastaukseksi sain, että isännöitsijä oli jutellut asiasta taloyhtiön puheenjohtajan kanssa ja he olivat päättäneet, ettei uutta anneta koska talouksiin on jo jaettu yksi lappu. Erikoisemmaksi asian tekee se, että edellisen isännöitsijän aikana (sama hallituksen puheenjohtaja) asukkaat saivat pyydettäessä toisenkin lapun.Mikä neuvoksi, että mummo saisi uuden vierasparkkipaikka luvan?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton