• Etusivu
 • Remontti

Ennaltaehkäise kosteus- ja vuotovahingon riskiä märkätiloissa

Rakentajan toimitus
Julkaistu 25.09.2020Päivitetty 12.10.2023
202110_72980.jpg

Märkätiloina kylpyhuoneesta, wc:stä ja saunasta kannattaa pitää erityistä huolta. Monelle kuitenkin on epäselvää se, mistä kaikesta pitäisi pystyä huolehtimaan itse ja missä tilanteissa on hyvä ottaa yhteyttä taloyhtiöön. Lähitapiolan tiedotteen mukaan kosteus- ja vuotovahinkojen ennaltaehkäisyyn kannattaa panostaa, sillä ne ovat lähes poikkeuksetta kalliita ja työläitä.

Pyykkikone aiheuttaa eniten vahinkoja

Useimmat taloyhtiöissä ilmenevät home- ja kosteusongelmat saavat alkunsa kylpyhuoneista. Vahinkotilanteissa vastuukysymykset nousevat usein esiin. Osakkaalla ja taloyhtiöllä on olemassa tietyt vastuut märkätilojen kunnossapitämiseksi. Ongelmien ja vahinkojen riskiä on mahdollista pienentää esimerkiksi omien käyttötottumusten avulla.

Tiedotteen mukaan Lähitapiolan korvauspäällikkö Jussi Korpelainen kertoo, että yksi yleisimmistä vuotovahinkojen aiheuttajista on pyykinpesukone. Korpelan mukaan pesukoneen käyttäjällä on kuitenkin mahdollisuus vaikuttaa vahinkojen syntymiseen pitämällä koneen letkuista huolta sekä noudattamalla huolellisesti koneen käyttö- ja puhdistusohjeita. Silloin tällöin vastaan on tullut vahinkoja, joiden syynä on ollut se, että nukkasihti on puhdistamisen jälkeen laitettu huolimattomasti takaisin paikalleen.

Info

Info

Miten ennaltaehkäistään?

 • Varmista pesukoneen liitäntä ja muista tarkistaa tulo- ja poistoletkujen kunto säännöllisin väliajoin. Letku on hyvä vaihtaa vähintään kymmenen vuoden välein.
 • Muista puhdistaa lattiakaivo säännöllisin väliajoin, jotta voit välttyä viemäritukoksilta. Asunnosta on hyvä löytyä viemärinavausainetta tukoksia ja hajulukkoja varten. Jos tukos ei kuitenkaan avaudu omin avuin, on syytä olla yhteydessä huoltoyhtiöön.
 • Tarkasta aika ajoin, vuotavatko vesikalusteesi. Taloyhtiön vastuulle kuuluvista perustasoisista hanoista ja wc-istuimesta tulee ilmoittaa huollolle, jos niissä havaitsee vuotoja.
 • Tarkkaile märkätiloissa olevien muovimattojen ja -tapettien, laattojen ja silikonisaumojen kuntoa. Muutokset niissä saattavat olla vihje pinnan alla olevasta kosteusvauriosta.
 • Älä lotraa vettä turhaan. Suihkuun ei kannata jäädä sen pidemmäksi aikaa, kuin on tarve, sillä kylpyhuoneen pitää saada välillä kuivua. Vedensäästö kannattaa jo ympäristön ja vesimaksuista säästämisen takia.
 • Kuivaa ja siivoa kylpyhuoneen pinnat säännöllisesti. Kylpyhuoneen seinä- ja lattiapinnat on hyvä kuivata käytön jälkeen lastalla ja puhdistaa säännöllisesti. Pidä myös venttiilit auki. Ilmanvaihdon on oltava kunnossa, jotta ilma pääsee huonetilaan ja sieltä pois. Tulo- ja poistoventtiilejä olisi hyvä pitää jonkin verran auki myös talvella. Taloyhtiössä noudata huoltoyhtiön tai isännöitsijän ohjeita.

Lähde: Lähitapiola

Korjaa puutteelliset vedeneristykset

Yleiseksi suositukseksi Jussi Korpelainen Lähitapiolalta toteaa, että märkätilat kannattaa remontoida ja käyttölaitteet, kuten lämminvesivaraajat, vaihtaa ennen kuin ne on käytetty aivan loppuun. Vahinkoriski kasvaa laitteiden ja rakenteiden ikääntyessä ja oikea-aikaisilla remonteilla sitä on mahdollista merkittävästi pienentää.

– Vahinkotilanteissa aika ajoin todetaan vahingon aiheutuneen sen seurauksena, että puutteellisen vedeneristyksen seurauksena vettä on päässyt kastelemaan rakenteita. Tällaisia vahinkoja vakuutukset eivät ikävä kyllä korvaa.

– Keskustelua aiheuttaa jonkin verran myös se, että kun taloyhtiön vastuulle kuuluvat rakenteet, yleensä putket, aiheuttavat vahingon, kuuluu taloyhtiön korjata myös osakkaan pinnoitteet yhtiön alkuperäiseen tasoon asti. Tasonparannuksen osuus sen sijaan kuuluu kotivakuutukseen, ja etenkin, jos asunnossa on erityisen laadukkaat pinnoitteet, olisi vakuutuksesta hyvä tarkistaa kiinteiden sisustusten enimmäismäärä, kertoo Korpelainen tiedotteessa.

Vedenkäytössä on myös vuosien mittaan saattanut tapahtua muutoksia, esimerkiksi perheen kasvamisen takia, joten vanhat rakenteet eivät välttämättä pitkään kestä muuttuneita käyttötottumuksia.

202110_72843.jpg

Mikä on osakkaan, mikä taloyhtiön vastuulla?

Karkeasti jaoteltuna taloyhtiön vastuulla ovat putkistoista, talotekniikasta tai talon rakenteista johtuvat vesivahingot. Yhtiön on huolehdittava myös osakehuoneistojen perusjärjestelmien kunnossapidosta, kuten lämmitys-, vesi-, viemäri- ja sähköjärjestelmistä. Osakas puolestaan vastaa itse aiheuttamistaan vesivahingoista sekä märkätilojen pinnoitteiden ja kalusteiden kunnossapidosta.

Aina on kuitenkin hyvä muistaa se, että vaikka vian tai vahingon korjaaminen ei olisi omalla vastuulla, sen ilmenemisestä on tärkeää ilmoittaa huoltoyhtiölle. Myös muista rakenteellisista vioista tai kosteusvaurioepäilyistä on hyvä muistaa raportoida, jotta taloyhtiö voi teettää tarvittavat tutkimukset ja mahdolliset korjaukset.

Lue lisää:
Vastuunjakoa ei tunneta taloyhtiössä riittävästi >>

Info

Info

Taloyhtiö vastaa muun muassa:

 • Lattia-, katto- ja seinärakenteet
 • Märkätilan kynnyksen rakenne
 • Vedeneristeet ja höyrynsulut
 • Lämmöneriste
 • Kiukaan seinärasia
 • Vesi- ja viemäriputket
 • Pohjaventtiili, hajulukko ja lattiakaivo
 • WC-istuin
 • Vesihanat ja sekoittajat

Lähde: Isännöintiverkko

Info

Info

Osakkaan vastuulla:

 • Lattia-, katto- ja seinäpinnat ja pinnoitteet
 • Saunan paneelit ja lauteet
 • Kiuas ja kiukaan kaapeli
 • Ammeet ja altaat
 • Suihku ja käsisuihku letkuineen
 • Suihkukaappi ja suihkuseinä
 • Peilikaappi valaisimineen ja pistorasioineen
 • Pyykinpesukone
 • Pyykinpesukoneen täyttö- ja poistoletkut liitäntäosineen
 • Lattiakaivon puhdistus

Lähde: Isännöintiverkko

Remontti
kylpyhuone
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20176_49462.jpg
Nopea kylpyhuoneremontti
Märkätilojen remontointi mielletään usein työlääksi ja aikaa vieväksi projektiksi. Kylpyhuoneen uusiminen vaati toki aina samat työvaiheet vanhojen pintojen ja rakenteiden purkamisesta uusien materiaalikerrosten asentamiseen. Suurin osa ajasta menee kuitenkin erilaisten materiaalien, kuten massojen, tasoitteiden, vedeneristyksen ja laastien kuivumiseen, jotka tahdittavat töiden etenemistä.Kylpyhuoneremontti on mahdollista toteuttaa nopeasti ja laadukkaasti. KiiltoPro pikamärkätilajärjestelmä perustuu materiaalikerrosten nopeisiin asennus- ja kuivumisaikoihin, jolloin seuraava työvaihe voidaan aloittaa aikaisemmin. Pikatuotteilla saavutettava aikasäästö on päiviä ja parhaimmillaan jopa viikkoja.Katso KiiltoPro Pikamär­kätilajär­jestelmän tuotteet
20224_77604.jpg
Milla Alftanin kylpyhuoneessa jokainen yksityiskohta on tarkkaan harkittu
Sisustussuunnittelija Milla Alftan rakennutti kakkoskotinsa Hämeen sydämeen, keskelle kauneinta luontoa. Suurista ikkunoista maisema tulvii myös kodin kylpyhuoneeseen, jossa huippuunsa hiottu käytännöllisyys ja monipuolinen toiminnallisuus yhdistyvät saumattomasti ylelliseen ja luonnon inspiroimaan tyyliin.
20206_65284.jpg
Tuusulan messukotien ihanat kylpyhuoneet - löydä ajankohtaisen inspiroivat ideat
Luonnollista puunväriä, suurikokoisia laattoja ja särmikkään mustia yksityiskohtia nähdään tänä vuonna monien uusien asuntomessukotien kylpyhuoneissa. Useaan Tuusulan messukohteeseen on valittu myös laadukkaita kotimaisia tuotteita, kuten ainutlaatuisella designilla ihastuttavia Vieser-kaivonkansia.
201811_55290.jpg
Kylpyhuoneen hyvä valaistus vaikuttaa moneen asiaan
Monessa kodissa kylpyhuone on paikka, jossa talon naisväki viettää aikaansa ja meikkaa. Tästä syystä kylpyhuoneen valaistukseen kannattaa kiinnittää erityishuomiota. Oikeanlainen valaistus nimittäin vaikuttaa suuresti meikkauksen lopputulokseen.
20228_79341.jpg
7 parasta säilytysideaa kylpyhuoneeseen
Tyylikkäät, käytännölliset ja tilaa säästävät säilytysratkaisut tekevät arjesta sujuvaa ja pitävät kylpyhuoneen yleisilmeen siistinä. Inspiroidu IDOn tuotevinkeistä, joilla voit tehdä säilytyksestä entistä kauniimpaa ja toimivampaa.
20216_71187.jpg
Osallistu mökkiäänestykseen - voit voittaa Oraksen mökkihanan!
Kesä on monelle suomalaiselle se vuoden kohokohta. Auringonlämpö hellii talven jäljiltä ja voi rauhassa viettää aikaa perheen kesken esimerkiksi mökillä. Miten ihanaa onkaan valmistaa ruokaa ulkosalla ja vielä nauttia siitä kesätuulen vienossa huminassa ja hyvässä seurassa. Mikään ei estä nauttimasta mökin rauhasta ja tunnelmasta myös syksyllä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton