• Etusivu
  • LVI

Hukkaako ilmanvaihto energiaa pakkaskautena? Vaihda vain tarvittava määrä ilmaa

Kaupallinen yhteistyö Entos Oy
Päivitetty 20.02.2024
2_inkku

Tilanne on kovilla pakkasilla monissa kiinteistöissä ja taloyhtiöissä tyypillinen: koneellinen ilmanvaihto tuulettaa lämpöä harakoille ja energiankulutus kasvaa. Ongelma ratkaistaan älykkäällä ilmanvaihdon ohjauksella, joka reagoi kiinteistön todellisen käyttöasteen ja asukkaiden elämänrytmiin. Samalla kun asumisviihtyvyys kiinteistössä paranee, pienenevät myös lämpölaskut.

Koneellisen ilmanpoiston yhteydessä voidaan käyttää kiinteistön käyttöasteeseen reagoivia ohjausratkaisuja

Ilmanvaihto on yksi kiinteistön suurimmista energiankuluttajista. Koneellinen poistoilmanvaihto kattaa noin 35 prosenttia kaikesta rakennuksen kuluttamasta lämmitysenergiasta. Mitä enemmän ilmaa puhalletaan ulos, sitä enemmän sisään tulevaa korvausilmaa täytyy lämmittää.

Kun talossa on koneellinen poistoilmanvaihto, tarkoitetaan sitä, että talon katolla oleva huippuimuri imee asunnoista sisäilmaa ja puhaltaa sen ulos. Raikas korvausilma otetaan huoneeseen ikkunassa tai ulkoseinässä sijaitsevasta raitisilmaventtiilistä. Valtaosa huippuimureista pyörii vaihtovirtamoottoreilla (AC) ja niihin on säädetty kello-ohjaus, jonka mukaisesti ne tuulettavat asuntojen sisäilman ulos maksimiteholla (100%) kolme tai jopa neljä kertaa vuorokaudessa, yhteensä 8-10 tuntia vuorokaudessa.

Huippuimurin lämmön hukkaamista voidaan rajoittaa siten, että vaihdetaan vaihtovirtamoottorin tilalle tasavirtamoottori (EC) ja perinteisen kello-ohjauksen tilalle älykäs puhaltimen ohjaus, joka säätelee ilmanpoiston tehoa tarpeenmukaisesti. Turhien maksimiteho tuuletuksien sijasta tuuletukset toteutetaan silloin, kun kiinteistön käyttöaste vaatii sitä.

<p data-block-key="5re0w">Koneellinen poistoilmanvaihto kattaa jopa 35 % kaikesta rakennuksen kuluttamasta lämmitysenergiasta. Kaukolämmöllä lämmitettävissä kerrostaloissa suurin osuus yhtiövastikkeesta on lämmitys, joka on jopa 60–70 % rakennukseen tulevasta lämpöenergiasta. Muita lämpöenergian lähteitä ovat sähkölaitteet (15-16%) sekä aurinko ja ihmiset (15-16%).</p>
Koneellinen poistoilmanvaihto kattaa jopa 35 % kaikesta rakennuksen kuluttamasta lämmitysenergiasta. Kaukolämmöllä lämmitettävissä kerrostaloissa suurin osuus yhtiövastikkeesta on lämmitys, joka on jopa 60–70 % rakennukseen tulevasta lämpöenergiasta. Muita lämpöenergian lähteitä ovat sähkölaitteet (15-16%) sekä aurinko ja ihmiset (15-16%).

Senser™ on täysin uudenlainen itseoppiva laite, joka huolehtii kiinteistön ilmanvaihdosta.

Toisin kuin kiinteistön entinen kello-ohjattu ilmanvaihtolaite, Senser ei tehosta ilmanvaihtoa etukäteen suunniteltua ohjelmaa noudattaen, vaan se oppii sopeutumaan kiinteistön käyttöasteeseen.

Laite opettelee reagoimaan olosuhteiden muutoksiin mahdollisimman nopeasti. Se mittaa sisäilman laadun muutoksia poistoilmasta, ohjauksen muutoksia puhaltimessa, sekä muuttuneita mittausarvoja ja kulunutta aikaa.

Seuraamalla olosuhteiden muutoksia ja ilmanvaihdon ohjauksen jälkivaikutuksia, laite oppii reagoimaan muutoksiin oikealla tavalla. Se pyrkii pitämään olosuhteet optimaalisessa tilassa, jolloin sisäilma on raikas, terveellinen ja turvallinen.

Entos Oy
LVI
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Entos Oy
Senser vaihtaa ilmaa energiatehokkaasti olosuhteiden muutoksiin reagoiden
Senser-ilmanvaihto huolehtii sisäilman laadusta, ei tehosta tuuletusta silloin, kun siihen ei ole tarvetta. Senser oppii käytön aikana toimimaan optimaalisesti juuri kunkin rakennuksen tarpeen mukaan. Senser tunnistaa huoneilman laadun ilman erikseen hankittavia kosteus- tai hiilidioksidiantureita, sillä laitteessa itsessään on anturit.
Entos
Onnistunut ilmavaihtosaneeraus - Entoksen Senser-ratkaisu toi säästöjä ja asuinviihtyisyyttä
Varkaudessa sijaitsevaan taloyhtiöön tehtiin keväällä 2022 ilmanvaihtosaneeraus. Taloyhtiöön kuuluu 2 vuonna 1972 rakennettua 3+1 kerroksista taloa, joissa on yhteensä 4 rappua. Molempiin taloihin asennettiin Entoksen toimesta 2kpl Entoksen TopAir 24 huippuimuria, eli kunkin rapun asuntojen ilmanvaihto hoituu yhdellä huippuimurilla, jota ohjaa Senser ilmanvaihdon ohjausjärjestelmä.
20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.
20235_81907.jpg
Näin voit suojata katon tai alapohjan kosteusvaurioilta
48 prosenttia katoista pitää korjata ennen niiden varsinaisen käyttöiän päättymistä. Tätä mieltä ovat Kantarin* haastattelemat asiantuntijat, jotka vastaavat kiinteistöjen kattojen kunnosta ja niiden korjausrakentamisesta. Vakuutuksesta ei useinkaan saa korvauksia näistä vaurioista.
20091_14684.jpg
Valloxilta uusi ilmanjakojärjestelmä
Vallox BlueSky on uusi taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Se tekee ilmanvaihtokanaviston asentamisesta sekä uudisrakennuksissa että saneerauskohteissa entistä nopeampaa ja helpompaa.Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimien kautta BlueSky -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan "tähden" muotoon rakennetulla ilmanjakojärjestelmällä koko taloon. Jokaiseen venttiiliin viedään yksi tai kaksi BlueSky -putkea suoraan äänieristetystä ilmanjakolaatikosta.Polyeteenistä valmistettu, taipuisa, mutta muotonsa pitävä Vallox BlueSky -ilmanvaihtoputki on helppo ja perinteistä kanavaa nopeampi asentaa. Ratkaisu on edullinen, sillä joustavan putken ansiosta myös erillisten kanavaosien tarve on lähes olematon.Vallox BlueSky voidaan asentaa kätevästi väli- ja alapohjaan, betonivaluun, väliseiniin, alas laskettuun kattoon ja koteloihin. Putken ulkohalkaisija on vain 75 mm. Tarvittaessa suurempia ilmamääriä voidaan asentaa kaksi BlueSky -putkea rinnan. Yhdelle putkelle suositellaan ilmamääräksi 8,3 l/s, kahdella putkella 16,7 l/s.
201311_37013.jpg
Peruskorjaustalosta energiatehokas
Ilmanvaihdon saneeraus osaksi peruskorjaustalon energiatehokkuuttaPeruskorjaustaloon Tampereelle toteutettiin matalaenergia tulo-/poisto-ilmanvaihtojärjestelmä. Kohteessa ulkoilma otetaan rakennuksen seinästä koneelle. Koneelta lähtevät kanavat ja kanaviston äänenvaimentimet on sijoitettu kellarin ja ensimmäisen kerroksen välipohjan purueristykseen. Ilmanvaihtoputkiston asentaminen välipohjaan on mahdollista Blue Sky kanavalla, jonka ulkohalkaisija on vain 75 mm. Kanavan taipuisa rakenne mahdollistaa sen sijoittamisen ahtaisiin paikkoihin.Yläkerran tiloihin kanavat kulkevat sisäväliseinässä. Näin kanavat eivät vie yhtään ylimääräistä tilaa eikä ylimääräistä kotelointia tarvita. Koska kaikki ilmanvaihtokanavat kulkevat höyrysulun sisäpuolella, ilmanvaihtokanavia ei tarvitse lämpöeristää, lukuun ottamatta ilmanvaihtokoneelle meneviä ulko- ja jäteilmakanavia.Tilaa esite esitepalvelusta

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton