• Etusivu
  • LVI

Senser vaihtaa ilmaa energiatehokkaasti olosuhteiden muutoksiin reagoiden

Tapio NäslundKaupallinen yhteistyö Entos Oy
Julkaistu 26.03.2024
work at home_inkku

Senser-ilmanvaihto huolehtii sisäilman laadusta, ei tehosta tuuletusta silloin, kun siihen ei ole tarvetta. Senser oppii käytön aikana toimimaan optimaalisesti juuri kunkin rakennuksen tarpeen mukaan. Senser tunnistaa huoneilman laadun ilman erikseen hankittavia kosteus- tai hiilidioksidiantureita, sillä laitteessa itsessään on anturit.

Vaihtuuko asunnossa ilma silloin kun se on tarpeen?

Ilmanvaihtoa ohjataan yleisesti perustuen kellonaikoihin, oletuksiin ilmanvaihdon tarpeesta. Tällöin ilmaa poistetaan kiinteistöstä tarpeettomasti, mikäli kiinteistössä ei ole käyttäjiä oletettuihin aikoihin. Jos tuuletukselle ei ole aitoa tarvetta, miksi pitäisi tuulettaa?

Etätyö on lisääntynyt merkittävästi viime vuosina. Tämä on saattanut muuttaa myös ilmanvaihdon tarvetta aiempaa erilaisiin aikoihin. Samalla esimerkiksi jatkuva väsymys, toistuvat päänsäryt sekä raskas sisäilma ovat yhä useamman kotona työskentelevän arkea. Ratkaisu näihin ongelmiin voi löytyä itseoppivasta ilmanvaihdosta, jonka toiminta ei ole sidottu kellonaikoihin.

Senser on täysin uudenlainen itseoppiva laite, joka huolehtii kiinteistön ilmanvaihdosta.

Senser toimii eri tavalla kuin kiinteistön kello-ohjattu ilmanvaihtolaite, Senser ei tehosta ilmanvaihtoa etukäteen suunniteltua ohjelmaa noudattaen, vaan se oppii sopeutumaan kiinteistön käyttöasteeseen. Ilmanvaihdon tarvetta ei siis oleteta, vaan toteutetaan sisäilman laadun mukaan.

Laite oppii ja pyrkii reagoimaan olosuhteiden muutoksiin mahdollisimman nopeasti. Se mittaa sisäilman laadun muutoksia poistoilmasta, ohjauksen muutoksia puhaltimessa, sekä muuttuneita mittausarvoja ja kulunutta aikaa.

Seuraamalla olosuhteiden muutoksia ja ilmanvaihdon ohjauksen jälkivaikutuksia, laite oppii reagoimaan muutoksiin oikealla tavalla. Se pyrkii pitämään olosuhteet optimaalisessa tilassa. Tällöin sisäilma on raikas, terveellinen ja turvallinen koko ajan ilman että ilmaa vaihdettaisiin turhaan.

Entos Oy

Senser soveltuu vanhaan ja uuteen kohteeseen

Senseristä on tarjolla kaksi erilaista versiota. Huippuimurilla toteutettuun keskitettyyn poistoon sekä ohjattuun tulo- ja poistoilmanvaihtoon. Erona on lähinnä se, että toisessa Senser ohjaa sekä tulo- että poistoilmaa, kerätyn tiedon perusteella. Kun vanhemmassa, pääosin ennen 2000-lukua valmistuneessa rakennuksessa tulee huippuimurin vaihto ajankohtaisesta, silloin se kannattaa korvata Senser ohjatulla huippuimurilla, jolla saavutetaan energiansäästöä lämmityksessä ja pienennetään rakennuksen hiilijalanjälkeä. Saavutettava energiansäästö ja parempi ilmanvaihto lisää myös asunnon jälleenmyyntiarvoa.

Sisäilman seuranta luo turvallisuutta

Senser hankintaan kuuluu 2 vuoden takuu, johon sisältyy Tekninen tukipalvelu, laitetakuu ja laitteiden etävalvonta sekä -hallinta. Etävalvonta kattaa aktiivisen energian seurannan ja sille asetetut toimintarajat seuraavat ilmanvaihtolaitteiston pysymistä toiminta-alueella. Huollon ja ilmanvaihdon säätö voidaan tehdä etänä. Etäyhteyden avulla voidaan myös selvittää, tarvitseeko laite fyysistä huoltoa ja tarvittaessa huoltohenkilö voidaan kutsua paikalle.

Perehdy ilmanvaihtoon ja arvioi energiansäästömahdollisuus

Ilmanvaihto on asia, johon havahdutaan usein silloin, kun se ei ole riittävää. Kun se toimii hyvin, sitä ei edes huomaa. Tutustu ilmanvaihtoon asukkaan ilmanvaihto-oppaan avulla ja voit myös käyttää laskuria, jolla voi arvioida energiansäästömahdollisuuden. Jos Senserin hankkiminen kiinnostaa, isännöitsijä tai taloyhtiön hallitus voi tiedustella asiantuntijan kutsumista yhtiökokoukseen, kertomaan lisää ja vastaamaan kysymyksiin. Kohteen sijainnista riippuen asiantuntija voi saapua paikalle tai osallistua etäyhteyden välityksellä.

Laske energialaskurin avulla energiansäästömahdollisuus ja tutustu esimerkkikohteeseen

Entos Oy
LVI
ilmanvaihto
energiansäästö
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Entos
Onnistunut ilmavaihtosaneeraus - Entoksen Senser-ratkaisu toi säästöjä ja asuinviihtyisyyttä
Varkaudessa sijaitsevaan taloyhtiöön tehtiin keväällä 2022 ilmanvaihtosaneeraus. Taloyhtiöön kuuluu 2 vuonna 1972 rakennettua 3+1 kerroksista taloa, joissa on yhteensä 4 rappua. Molempiin taloihin asennettiin Entoksen toimesta 2kpl Entoksen TopAir 24 huippuimuria, eli kunkin rapun asuntojen ilmanvaihto hoituu yhdellä huippuimurilla, jota ohjaa Senser ilmanvaihdon ohjausjärjestelmä.
Entos
Hukkaako ilmanvaihto energiaa pakkaskautena? Vaihda vain tarvittava määrä ilmaa
Tilanne on kovilla pakkasilla monissa kiinteistöissä ja taloyhtiöissä tyypillinen: koneellinen ilmanvaihto tuulettaa lämpöä harakoille ja energiankulutus kasvaa. Ongelma ratkaistaan älykkäällä ilmanvaihdon ohjauksella, joka reagoi kiinteistön todellisen käyttöasteen ja asukkaiden elämänrytmiin. Samalla kun asumisviihtyvyys kiinteistössä paranee, pienenevät myös lämpölaskut.
swegon
Paljonko ilmanvaihtokone kuluttaa sähköä?
Sähkön hinnan hipoessa pilviä, ajatus lämmön karkaamisesta ja punaisena hehkuvista lämmitysvastuksista hirvittää. Mutta mistä tiedät, tuhlaako sinun ilmanvaihtokoneesi tarpeettomasti energiaa?
201311_37013.jpg
Peruskorjaustalosta energiatehokas
Ilmanvaihdon saneeraus osaksi peruskorjaustalon energiatehokkuuttaPeruskorjaustaloon Tampereelle toteutettiin matalaenergia tulo-/poisto-ilmanvaihtojärjestelmä. Kohteessa ulkoilma otetaan rakennuksen seinästä koneelle. Koneelta lähtevät kanavat ja kanaviston äänenvaimentimet on sijoitettu kellarin ja ensimmäisen kerroksen välipohjan purueristykseen. Ilmanvaihtoputkiston asentaminen välipohjaan on mahdollista Blue Sky kanavalla, jonka ulkohalkaisija on vain 75 mm. Kanavan taipuisa rakenne mahdollistaa sen sijoittamisen ahtaisiin paikkoihin.Yläkerran tiloihin kanavat kulkevat sisäväliseinässä. Näin kanavat eivät vie yhtään ylimääräistä tilaa eikä ylimääräistä kotelointia tarvita. Koska kaikki ilmanvaihtokanavat kulkevat höyrysulun sisäpuolella, ilmanvaihtokanavia ei tarvitse lämpöeristää, lukuun ottamatta ilmanvaihtokoneelle meneviä ulko- ja jäteilmakanavia.Tilaa esite esitepalvelusta
20232_80801.jpg
Saako ilmanvaihdon sammuttaa pakkasella?
Energiakriisi on saanut kodin omistajat pohtimaan energiankulutusta entistä tarkemmin. Ilmanvaihdon sammuttaminen voi houkuttaa, mutta sitä ei kannata tehdä talvellakaan.Ilmanvaihto nimittäin poistaa likaista ilmaa ja ylimääräistä kosteutta sekä tuo raikasta hengitysilmaa asuntoon. Siksi toimiva ilmanvaihto on elintärkeää niin asunnon rakenteiden kuin asukkaiden terveydenkin kannalta - myös talvella.
20234_81583.jpg
Hallituksen pj kertoo podcastissa ison yhtiön energiaremon­tista: "Seitsemän vuotta siinä meni"
Kun taloyhtiö ja osakkaat haluavat säästää, on energiankulutus tällä hetkellä luultavasti ensimmäisenä kaikkien mielessä. Energiaremontti voi tarkoittaa ilmanvaihtoon, vedenkulutukseen, sähkönkulutukseen ja lämmitykseen liittyvien ratkaisujen uusimista tai vaihtamista. Ilman säästöhalujakin se on jossain vaiheessa rakennuksen käyttöikää joka tapauksessa tarpeen. Tuoreessa podcast-sarjassa perehdymme taloyhtiöiden energiaremontteihin. Toisessa jaksossa aiheena on suunnittelu ja päätöksenteko.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton