• Etusivu
  • LVI

Onnistunut ilmavaihtosaneeraus - Entoksen Senser-ratkaisu toi säästöjä ja asuinviihtyisyyttä

Tapio NäslundKaupallinen yhteistyö Entos Oy
Julkaistu 22.04.2024Päivitetty 19.04.2024
As Oy Unnukanranta_muokattu_inkku

Varkaudessa sijaitsevan As Oy Unnukanrannan ilmanvaihtosaneeraus toteutettiin Entoksen TopAir 24 huippuimureilla. Onnistunut remontti sai jatkoa saman isännöintitoimiston toisessa kohteessa pari vuotta myöhemmin.

Varkaudessa sijaitsevaan taloyhtiöön tehtiin keväällä 2022 ilmanvaihtosaneeraus. Taloyhtiöön kuuluu 2 vuonna 1972 rakennettua 3+1 kerroksista taloa, joissa on yhteensä 4 rappua. Molempiin taloihin asennettiin Entoksen toimesta 2kpl Entoksen TopAir 24 huippuimuria, eli kunkin rapun asuntojen ilmanvaihto hoituu yhdellä huippuimurilla, jota ohjaa Senser ilmanvaihdon ohjausjärjestelmä.

Ennen ilmanvaihtosaneerausta, syksyllä -21 taloyhtiöön teetettiin ilmanvaihtokanavien puhdistus. Asukkaat kuitenkin valittelivat vedon tunnetta ja tukkivat siksi korvausilmaventtiilejä, jonka seurauksena ilmanvaihto oli puutteellista. Taloyhtiössä päätettiin toteuttaa ilmanvaihtosaneeraus ja isännöitsijän ehdotuksesta yhtiökokoukseen kutsuttiin Entoksen paikallinen edustaja kertomaan heidän ratkaisustaan.

Tulokset puhuvat puolesta

Kohteen isännöinnistä vastaa Isännöintipalvelu Isarvo Oy, joka tarjoaa kohta 40 vuoden kokemuksella isännöintipalvelua Pirkanmaalla, Uudellamaalla ja Savossa. Yksistään Varkaudessa isännöintikohteita on pitkälti toistasataa.

ꟷ As Oy Unnukanranta on kohteena hyvin tyypillinen taloyhtiö Varkaudessa, kertoo isännöitsijä Eija Sutinen Isarvo Oy:stä. Alkuperäiset huippuimurit alkoivat olla vaihdon tarpeessa ja uusimisen yhteydessä päätettiin myös kokeilla Entoksen älykästä Senser-ratkaisua, hän jatkaa.

Ilmanvaihtosaneerauksen jälkeisten kahden talven jälkeen kokemukset ovat olleet hyviä. Energiaa on säästynyt ja asukkaat ovat olleet tyytyväisiä.

ꟷ Kahden lämmityskauden jälkeen on saavutettu noin 10 % säästö lämmityskustannuksissa. Veden kulutus on ollut hyvin tasaista, joten veden lämmitykseen kuluvan energian mahdollinen vaikutus voidaan käytännössä poissulkea kertoo Sutinen.

Isännöitsijän mieltä lämmittää myös asuinviihtyisyyden paraneminen.

ꟷ Säännölliset valitukset vedontunteesta ovat käytännössä loppuneet, Sutinen toteaa. Järjestelmä on toiminut hyvin alkuperäisillä säädöillä, etävalvonnan apua ei ole tarvittu, mutta taloyhtiössä päätettiin silti jatkaa ensimmäiset kaksi vuotta hintaan kuulunutta teknistä tukipalvelua vielä kolmella vuodella eteenpäin, Sutinen jatkaa.

Toinenkin ilmanvaihtosaneerauskohde jo toteutettu

Isännöintipalvelu Isarvo Oy: isännöimistä kohteista toinenkin on jo toteutettu Entoksen ilmanvaihtosaneerauksella.

ꟷ Toisessa kohteessa, vuonna 1963 valmistuneessa taloyhtiössä tehtiin vastaava saneeraus noin puoli vuotta sitten. Tilanne oli akuutimpi vanhojen laitteiden hajottua, mutta hyvän kokemuksen perusteella oli helppo tehdä nopea päätös ja valita Entoksen ratkaisu, Sutinen kertoo.

Senser vaihtaa ilmaa energiatehokkaasti

Senser seuraa olosuhteiden muutoksia ja ilmanvaihdon ohjauksen jälkivaikutuksia. Laite oppii reagoimaan muutoksiin oikealla tavalla. Se pyrkii pitämään olosuhteet optimaalisessa tilassa. Tällöin sisäilma on raikas, terveellinen ja turvallinen koko ajan ilman että ilmaa vaihdettaisiin turhaan.

ꟷ Älykkäämpi ja etävalvottava järjestelmä alkuun mietitytti vähän asukkaita, mutta Entoksen paikallisedustaja osasi hälventää turhat pelot, muistelee Sutinen. Tällä hetkellä Unnukanrannan asukkaat ovat tyytyväisiä valintaansa, Sutinen toteaa.

Asiasta kiinnostuneet saavat lisätietoa Entokselta:

Entos Oy
LVI
ilmanvaihto
energiansäästö
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Entos Oy
Senser vaihtaa ilmaa energiatehokkaasti olosuhteiden muutoksiin reagoiden
Senser-ilmanvaihto huolehtii sisäilman laadusta, ei tehosta tuuletusta silloin, kun siihen ei ole tarvetta. Senser oppii käytön aikana toimimaan optimaalisesti juuri kunkin rakennuksen tarpeen mukaan. Senser tunnistaa huoneilman laadun ilman erikseen hankittavia kosteus- tai hiilidioksidiantureita, sillä laitteessa itsessään on anturit.
Entos
Hukkaako ilmanvaihto energiaa pakkaskautena? Vaihda vain tarvittava määrä ilmaa
Tilanne on kovilla pakkasilla monissa kiinteistöissä ja taloyhtiöissä tyypillinen: koneellinen ilmanvaihto tuulettaa lämpöä harakoille ja energiankulutus kasvaa. Ongelma ratkaistaan älykkäällä ilmanvaihdon ohjauksella, joka reagoi kiinteistön todellisen käyttöasteen ja asukkaiden elämänrytmiin. Samalla kun asumisviihtyvyys kiinteistössä paranee, pienenevät myös lämpölaskut.
swegon
Paljonko ilmanvaihtokone kuluttaa sähköä?
Sähkön hinnan hipoessa pilviä, ajatus lämmön karkaamisesta ja punaisena hehkuvista lämmitysvastuksista hirvittää. Mutta mistä tiedät, tuhlaako sinun ilmanvaihtokoneesi tarpeettomasti energiaa?
201311_37013.jpg
Peruskorjaustalosta energiatehokas
Ilmanvaihdon saneeraus osaksi peruskorjaustalon energiatehokkuuttaPeruskorjaustaloon Tampereelle toteutettiin matalaenergia tulo-/poisto-ilmanvaihtojärjestelmä. Kohteessa ulkoilma otetaan rakennuksen seinästä koneelle. Koneelta lähtevät kanavat ja kanaviston äänenvaimentimet on sijoitettu kellarin ja ensimmäisen kerroksen välipohjan purueristykseen. Ilmanvaihtoputkiston asentaminen välipohjaan on mahdollista Blue Sky kanavalla, jonka ulkohalkaisija on vain 75 mm. Kanavan taipuisa rakenne mahdollistaa sen sijoittamisen ahtaisiin paikkoihin.Yläkerran tiloihin kanavat kulkevat sisäväliseinässä. Näin kanavat eivät vie yhtään ylimääräistä tilaa eikä ylimääräistä kotelointia tarvita. Koska kaikki ilmanvaihtokanavat kulkevat höyrysulun sisäpuolella, ilmanvaihtokanavia ei tarvitse lämpöeristää, lukuun ottamatta ilmanvaihtokoneelle meneviä ulko- ja jäteilmakanavia.Tilaa esite esitepalvelusta
20232_80801.jpg
Saako ilmanvaihdon sammuttaa pakkasella?
Energiakriisi on saanut kodin omistajat pohtimaan energiankulutusta entistä tarkemmin. Ilmanvaihdon sammuttaminen voi houkuttaa, mutta sitä ei kannata tehdä talvellakaan.Ilmanvaihto nimittäin poistaa likaista ilmaa ja ylimääräistä kosteutta sekä tuo raikasta hengitysilmaa asuntoon. Siksi toimiva ilmanvaihto on elintärkeää niin asunnon rakenteiden kuin asukkaiden terveydenkin kannalta - myös talvella.
20234_81583.jpg
Hallituksen pj kertoo podcastissa ison yhtiön energiaremon­tista: "Seitsemän vuotta siinä meni"
Kun taloyhtiö ja osakkaat haluavat säästää, on energiankulutus tällä hetkellä luultavasti ensimmäisenä kaikkien mielessä. Energiaremontti voi tarkoittaa ilmanvaihtoon, vedenkulutukseen, sähkönkulutukseen ja lämmitykseen liittyvien ratkaisujen uusimista tai vaihtamista. Ilman säästöhalujakin se on jossain vaiheessa rakennuksen käyttöikää joka tapauksessa tarpeen. Tuoreessa podcast-sarjassa perehdymme taloyhtiöiden energiaremontteihin. Toisessa jaksossa aiheena on suunnittelu ja päätöksenteko.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton