• Etusivu
  • Ajankohtaista

Hallituksen jäsenen vahingonkorvausvastuu

Tiina Painokallio
Kaupallinen yhteistyö
Jurinet Oy logoJurinet Oy
Päivitetty 02.07.2025
facade-of-modern-building-in-europe-2025-03-13-03-27-18-utc

Taloyhtiön päätöksenteon taustalla on usein näkymätöntä vastuunkantoa – hallitus ja isännöitsijä huolehtivat arjen sujuvuudesta, kiinteistön arvosta ja asukkaiden yhteisestä edusta. (Kuva: Envato)

Mitä merkittävämpi päätös tai toimenpide on kyseessä, sitä huolellisempaa toimintaa hallitukselta edellytetään. Vaatimukset eivät ole yhtä korkealla kuin yritysmaailmassa, koska taloyhtiö ei lähtökohtaisesti harjoita liiketoimintaa. Huolellisuusvaatimus korostuu, kun päätökseen liittyvä riski kasvaa

Taloyhtiöissä ylintä päätösvaltaa käyttää yhtiökokous, mutta vastuu kiinteistöistä ja taloyhtiön arjen pyörittämisestä on pääasiassa taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän harteilla. Myös osakkaalla on omat vastuut ja velvollisuudet.

Kaikin puolin toimivaksi taloyhtiön hallinnointi saadaan, kun osakkaiden valitsema hallitus on motivoitunut tehtävään ja yhteispeli mahdollisen isännöitsijän sekä huoltoyhtiön kanssa on mutkatonta. Tähän pääseminen osaltaan edellyttää osapuolien välistä kunnioittamista.

Välillä hallitusten jäsenet on valittu jopa puoliväkisin rooliin, jossa vastuunkantajasta tehdään syntypukki. Korostettakoon siis, että hallituksen jäsen on henkilö, joka valitaan osakkaiden toimesta edustamaan osakkaiden kantaa hallitukseen. Hallitus on taloyhtiön toimeenpaneva ja päättävä elin, jonka tehtävä on edellä mainitun mukaisesti taloyhtiön omaisuuden hallinta.

Taloyhtiön hallituksen jäsenyys on vapaaehtoista, mistä seuraa, että hallituksen jäsen voi erota koska tahansa. Eroamisesta tulee tällöin ilmoittaa hallitukselle. Hallituksen jäsenen erottamisen suorittaa yhtiökokous. Erityisiä kelpoisuusvaatimuksia hallituksen jäsenille ei täysi-ikäisyyden lisäksi ole asetettu. Esimerkiksi isännöitsijä voi olla hallituksen jäsen. Hallitus on itsenäinen toimielin, joka hoitaa taloyhtiön kiireellisiksi luokiteltavat toimenpiteet sekä isännöitsijän valinnan tai erottamisen. Hallitus kutsuu tarvittaessa koolle yhtiökokouksen.

Vahingonkorvausvastuu kuolemantuottamuksesta

Konkreettisena esimerkkinä vahingonkorvausvastuusta toimii vanha, monen jo tuntemakin, korkeimman oikeuden ratkaisu. Tapauksessa musiikkiliikkeestä kadulle poistunut mies menehtyi, kun katolta irronnut jäälohkare putosi hänen päähänsä.

Taloyhtiöllä oli kiinteistönhoitoa koskeva sopimus huoltoyhtiön kanssa, mutta sopimuksessa ei erikseen mainittu katolle kertyneen jään poistamisesta tai tarkkailusta. KKO:n mukaan sopimus huoltoyhtiön kanssa olisi pitänyt tehdä niin, että vastuukysymykset eivät jääneet epäselviksi siltä osin, kenen vastuulla on huolehtia vastaavan onnettomuuden ennalta ehkäisemisestä.

Asunto-osakeyhtiön hallituksen puheenjohtaja tuomittiin sakkoihin kuolemantuottamuksesta. Hallituksen puheenjohtajan kannalta tilanne olisi ollut toinen, jos hallitus olisi huolellisemmin laatinut sopimuksen huoltoyhtiön kanssa ja sopinut vastuun siirtämisestä (järjestämisvastuu) nimenomaisesti huoltoyhtiölle. Tällöin tuomion olisi mahdollisesti asiassa saanut joku huoltoyhtiön edustajista, joka olisi laiminlyönyt tehtävänsä.

Tampereellakin tapahtui vastaavankaltainen lumiturma, jota koskevassa ratkaisussa hovioikeus kuitenkin päätyi vuonna 2014 päinvastaiseen lopputulokseen. Asunto-osakeyhtiö oli siirtänyt sopimuksella huoltoyhtiölle vastuun kattolumien tarkkailusta, varoituksen järjestämisestä katu- ja piha-alueelle sekä pudotustarpeen ilmoittamisesta isännöitsijälle. Huoltoyhtiön tehtävä oli siis ilmoittaa asiasta isännöitsijälle.

Syyllistyikö huoltoyhtiön työntekijä Tampereen tapauksessa kuolemantuottamukseen? Tätä ei tuomioistuimessa tutkittu, koska syyttäjä ei syyttänyt ketään huoltoyhtiöstä. Oikeudellisesti kyse siis oli tapaturmasta.

Hovioikeus otti tässä Tampereen tapauksessa kantaa isännöitsijän ja hallituksen puheenjohtajan vastuuseen kiinteistönhoitosopimuksen näkökulmasta, jalkakäytävän eristämisen ja varoituksen riittävyyteen, sekä kysymykseen, onko tapahtunutta arvioitava tuottamuksena vai tapaturmana.

Hovioikeus muutti käräjäoikeuden tuomiota ja katsoi, että syytettyinä olleet isännöitsijä ja taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja eivät olleet rikkoneet olosuhteiden edellyttämää ja heiltä vaadittavaa huolellisuusvelvollisuutta, eivätkä huolimattomuudellaan syyllistyneet kuolemantuottamukseen. Kuolemaan johtanut tapahtuma oli vallinneissa olosuhteissa, ja varoituksen järjestäminen huomioon ottaen, ollut yllätyksellinen, minkä takia tapaus on ollut tapaturma.

Huomio

Huomio

Myös osakkailla on omat vastuut ja velvollisuudet

  • Osakkeenomistajan on pidettävä kunnossa osakehuoneistonsa sisäosat. Yhtiö vastaa kunnossapidosta siltä osin kuin se ei kuulu osakkeenomistajalle.
  • Osakkeenomistajan on ilmoitettava muutostyöstä etukäteen kirjallisesti hallitukselle tai isännöitsijälle.
  • Osakkeenomistaja on velvollinen maksamaan yhtiön menojen kattamiseksi yhtiövastiketta yhtiöjärjestyksessä määrättyjen perusteiden mukaan.
  • Osakkeenomistajan on korvattava vahinko, jonka hän on omilla teoillaan joko tahallisesti tai huolimattomuudesta johtuen aiheuttanut yhtiölle, toiselle osakkeenomistajalle tai muulle henkilölle.
  • Osakkeenomistaja joutuu korvausvastuuseen tilanteissa, joissa vahinko on aiheutettu rikkomalla 4 tai 5 luvun säännöksiä tai yhtiöjärjestyksen määräyksiä osakkeenomistajan kunnossapitovastuusta tai muutostyöstä, ellei osakkeenomistaja osoita menetelleensä huolellisesti. Sama koskee vahinkoa, joka on aiheutettu 11 luvun 8 §:ssä tarkoitettuun yhtiön lähipiiriin kuuluvan eduksi tehdyllä toimella.
  • Jos osakkeenomistaja on aiheuttanut yhtiön kunnossapitovastuulla olevan rakenteen tai laitteen vioittumisen siten, että toisen osakkeenomistajan hallinnassa olevan osakehuoneiston sisäosat vahingoittuvat, on yhtiön korjattava kyseisen huoneiston sisäosat siten kuin yhtiön kunnossapitovastuusta säädetään laissa (4 luku 2 §). Vahingon aiheuttaneen osakkeenomistajan on korvattava yhtiölle kustannukset, jotka aiheutuvat toisen huoneiston korjaamisesta.

Yhteenvetona lumiturmista ja hallituksen puheenjohtajan vastuusta voidaan todeta, miten tärkeää on asioiden huolellinen valmistelu hallituksessa. Tarvittaessa on voitava ja uskallettava konsultoida ulkopuolisia ammattilaisia sellaisissa kysymyksissä, joissa maallikon osaaminen ei riitä. Oma osaamattomuus kannattaa tunnustaa. Kukaan ei osaa kaikkea.

Jätä yhteydenottopyyntö lakimiehelle

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Jurinet Oy
Ajankohtaista
laki
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

nainen kurkistaa huoneiston ikkunasta matkalaukku kädessä
Lyhytaikainen vuokraus taloyhtiössä – laki, rajat ja käytännöt
Yhä useampi asunnon omistaja vuokraa kotiaan tai sijoitusasuntoaan lyhytaikaisesti matkailijoille, työmatkalaisille tai tilapäistä asumista tarvitseville. Tämä voi tuntua osakkaasta luontevalta ja taloudellisesti järkevältä ratkaisulta, mutta taloyhtiön näkökulmasta tilanne ei ole aina yhtä mutkaton.
pöydän päällä tukku rahaa ja lakimiehen nuija
Paljonko hyvä juristi maksaa?
Juristien palveluita pidetään kalliina. Toimitusjohtaja OTM Markus Talvio Jurinetin toimistosta on eri mieltä. Yhtä lailla kuin hyvän erikoislääkärin palkkio on suurempi kuin yleislääkärin palkkio, myös juristien palkkioissa on eroja, laatu maksaa. Loppujen lopuksi suurimman osan ainakin meidän päämiestemme palkkiosta maksaa joku muu kuin asiakas itse. Miten tämä on mahdollista? Eikö hyvä juristi olekaan kallis?
juristin nuija ja puinen kysymysmerkki pöydällä. taustalla kerrostalo
Lakineuvontaa JuriNetiltä Omataloyhtiön kyky-vastaamme -palstalla
Olemme iloisia voidessamme vihdoin ilmoittaa, että erittäin suosittu Kysy-vastaamme -palsta on jälleen auki omataloyhtio.fi -sivustolla! Rakentaja.fi -palveluiden omistajavaihdoksen vuoksi palsta oli hetken pois käytöstä, mutta nyt se on palannut entistä parempana ja valmiina tarjoamaan lakineuvontaa kaikkiin taloyhtiöasioihin liittyviin kysymyksiinne.
katukuva kerrostaloista porista
Asuntoa ostamassa? Muista tarkistaa nämä asiat
Vuoden 2025 asuntomarkkinat näyttävät lupaavilta asunnon ostajille sekä sijoittajille. Joidenkin ennusteiden mukaan vanhojen asuntojen kauppa kasvaa Suomessa 8–10 prosenttia. Korkojen odotettu lasku lisää asuntojen kysyntää ja parantaa sijoitusasuntojen tuottavuutta. Erityisesti vanhat asunnot ovat herättäneet kiinnostusta ja käyvät paremmin kaupaksi kuin uudiskohteet.Kun suunnittelet asunnon ostoa asumis- tai sijoitusmielessä, on tärkeää muistaa, että pelkkä huoneiston kunto ei riitä. Taloyhtiön kunto on siitä tarkistaa huolellisesti, sillä se vaikuttaa merkittävästi asumiskuluihin ja asunnon arvoon pitkällä aikavälillä.
20229_79597.jpg
Etäluettavat vesimittarit taloyhtiössä: hyödyt ja lain vaatimukset
Vedenkulutuksen mittaaminen on yhä ajankohtaisempaa korkeampien energian hintojen johdosta. Laki asettaa jo omat vaatimuksensa vedenmittaukselle vesimittareiden avulla, mutta mitä hyötyä taloyhtiössä on etäluettavasta vedenmittauksesta ja entä vedenmittauksesta ylipäätään? Kysymyksiin vastaa Koka Oy:n avainasiakas- ja markkinointipäällikkö Otto Moberg.
ilmanraikastin olohuoneessa
Taloyhtiöiden ilmanlaatu – miten se vaikuttaa asukkaisiin?
Ihminen viettää keskimäärin 90 % ajastaan sisätiloissa, joten ei ole yhdentekevää millaista sisäilma on. Pisin yhtenäinen aika kuluu yleisimmin kotona ja toinen esimerkiksi töissä, koulussa tai päiväkodissa. Julkisten rakennusten huonosta kunnosta saamme lukea lähes päivittäin lehdistä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton