• Etusivu
  • Remontti

Hanki uusin suunnittelutieto korjaushankkeiden tueksi RIL-oppaista

Rakentajan toimitus
Julkaistu 22.08.2014Päivitetty 30.09.2015
20149_40793.jpg

Onko sinulla jo käytössäsi kaikki työssäsi tarvittavat RIL-oppaat?
Nyt uusimmat RIL-oppaat on mahdollista saada Rakentaja.fi Verkkokaupan kautta. Osa Verkkokaupan kautta saatavista kirjoista on uudistettuja sekä korvaavia teoksia aiemmin ilmestyneille.

Tutustu alla oleviin esittelyihin ja tilaa hyllyysi puuttuva opas.

Voit tilata uusimmat RIL oppaat nyt Rakentaja.fi Verkkokaupan kautta

Ryhmäkorjaushankkeen toteutus

Taloyhtiön kannalta ryhmäkorjaushanke on taloudellisempi, vähemmän riskejä sisältävä ja kokonaisuudessaan laadukas tapa toteuttaa tarvittavat korjaustyöt.

RIL 260-2012 Ryhmäkorjaushankkeen kokoaminen, suunnittelu ja toteutus avaa ryhmäkorjaushankkeen (RK-hanke) toimintamallia lähtien ryhmän kokoamisesta aina takuuajan loppuun. Laadittu ohje on kohdistettu taloyhtiöiden hallituksille sekä isännöitsijöille, suunnittelijoita ja korjaushankkeen fyysisen työsuoritteen tekijöitä unohtamatta.

Routasuojaus

Suomessa on totuttu routaan ja pakkaseen sekä ennalta ehkäisemään ja hoitamaan niiden aiheuttamat ongelmat. Routa osataan ottaa huomioon niin talon- kuin infrarakentamisen suunnittelussa sekä itse toteutuksessa.

Routasuojaus –rakennukset ja infrarakenteet (RIL 261-2013) pyrkii käsittelemään monipuolisesti routasuojausta niin talon- kuin infrarakentamisenkin kannalta. Routailmiöstä ja suojaustavoista on koottu yksiin kansiin tiedot, joiden pyrkimyksenä on parantaa alan osaamista. Näin on pyritty saamaan erinomainen työkalu roudan vaikutuksiin ja roudan aiheuttamien riskien hallintaan ja sitä myöden myös vahinkojen estämiseen. Julkaisuun on lisätty päivitettyä tietoa sekä viimeisintä tutkimustietoa, lisäksi on otettu huomioon nykyisen rakennuskannan yhä vähäisempi energiankulutus.

Teolliset ratkaisut korjausrakentamiseen

Korjausrakentaminen eroaa merkittävästi uudisrakentamisesta siinä, että jo olemassa olevat puitteet asettavat omat rajoitteensa työn toteuttamiselle. Perinteisesti tehdyt korjaukset ovat usein kestoltaan pitkiä ja raskaita toteuttaa sekä kalliita. Korjaustyön suorituksessa on muistettava ottaa huomioon myös käyttäjä. Uudentyyppinen korjausmenetelmä on kuitenkin kehitetty keventämään rakentamisen raskassoutuisuutta.

Teolliset korjausrakentamismenetelmät tarjoavat helpotusta korjausrakentamisen kustannuksiin sekä pitkäksi venyvään aikatauluun. Moduulirakentaminen voi olla tulevaisuuden korjausrakentamisessa se oikea suunta, sillä moduulirakentamisella voidaan luoda vanhaan kiinteistöön myös täysin uusia tiloja nopeasti ja helposti.

Teollisen korjausrakentamismenetelmän käyttöönotto heijastuu moneen: suunnitteluprosessiin, itse toteutusmuodon valintaan sekä tuotantoprosessiin. RIL 258-2011 Teolliset ratkaisut korjausrakentamisessa -tarjoaa reilusti lisätietoa sekä toteutusesimerkkejä aiheesta.

Pihojen pohja- ja päällysrakenteiden suunnittelu

Kiinteistön piha-alueet tulee olla suunniteltu käyttäjiä ajatellen. Viihtyisä, turvallinen sekä käyttö- ja säärasitukset huomioiden saavutetaan pitkäikäinen ja toimiva piha-alue. Muun muassa maaperän laatu sekä vaadittavat kantavuusominaisuudet määräävät lähtöarvot alueen suunnittelulle.

RIL 234-2007 opas sisältää suosituksia sekä periaatteita, joiden noudattamista esitetään pihan ja siihen liittyvien rakenteiden suunnittelussa sekä toteuttamisessa. Ohje esittelee myös ratkaisumalleja erilaisista tapauksista sekä rakenteista. Varsinaisia päällysteitä ohjeessa ei juurikaan ole käsitelty kuin esimerkinomaisin tapauksin. Pääpaino oppaan sisällöllä on uudisrakentaminen, mutta korjausrakentajaakaan ei ole unohdettu.

Ongelmia hankkeessa? Esimerkkitapauksista apua ongelmaan

RIL-julkaisujen sarjassa Rakennusalan oikeuskäytäntöä on aikaisemmin esittelyssä olleista RIL-oppaista poikkeuksellinen, sillä se valottaa rakennusalan sopimuskäytäntöä sekä suunnittelua aivan erilaisesta näkökulmasta.

RIL 247-2008 Rakennusalan oikeuskäytäntöä sisältää erinomaisia, tositapahtumiin pohjautuvia esimerkkejä siitä, miten pienet yksityiskohdat voivat vaikuttaa lopputulokseen. Samalla korostuu, miten helposti oikeusteitse ratkaisujen hakemisen olisi voinut pienin toimenpitein välttää.

20149_40796.jpg

Rakennusten veden- ja kosteudeneristys

Rakenteiden kosteusteknisen toiminnan haasteita on noussut esille 2000-luvulla. Nämä esille tulleet ongelmat ovatkin omalta osaltaan vaikuttaneet mm. RIL 107-2012 ohjeen sisältöön.

Vaikuttajia on useita: ilmastonmuutoksen johdosta nousevat kosteusrasitukset, home- sekä kosteusongelmat, matalaenergiarakentaminen ja sitä seurannut vaipan kosteusteknisten olosuhteiden muutos. Myös standardien uusiutuminen sekä tuotehyväksyntämenettely ovat vaikuttaneet omalta osaltaan.

Rakennusten veden- kosteudeneristysohjeet sisältää käytännön ratkaisuja sekä teknisiä ohjeita, miten rakennusten kosteustekninen suunnittelu, toteutus, ylläpito sekä korjaus tulisi tehdä, jotta lopputulokseksi saataisiin terve rakennus.

Linjasaneeraus tiedossa?

Suomen rakennuskannan vanhetessa, alkaa saneeraustarve näkyä esimerkiksi 1960-ja 1970 –lukujen asuinkerrostaloissa. Erityisesti saneeraustarve kohdistuu kiinteistöjen julkisivuihin ja ulkovaippaan. Myös kiinteistöjen talotekniikka alkaa olla korjauksen tarpeessa.

Asuinkerrostalojen linjasaneeraus – RIL on jaettu kahteen osaan, joista ensimmäisessä osassa (RIL 252-1-2009) käsitellään itse saneeraustyön perusteita, kakkososan (RIL 252-2-2009) keskittyessä tarjoamaan malliratkaisuja eri tilanteisiin. Asuinkerrostalojen linjasaneeraus -kirjaparin tarkoituksena on toimia apuvälineenä vesi-, viemäri- ja sähkölinjasaneerauksissa niin asunto-osakeyhtiöille kuin myös suunnittelijoille ja urakoitsijoille ja tarjota näin yhteisen kielen sekä tilaajalle että palvelun tarjoajalle.

Kosteudenhallinta

Kosteudenhallinta ja homevaurioiden estäminen (RIL 250-2011) –ohjeessa käsitellään kosteudenhallintaa kokonaisprosessina. Ohjeessa käsiteltyjä aiheita ovat erilaiset tärkeät rakennusfysikaaliset sekä tekniset periaatteet, jotka kaikkien hankeprosessin eri osapuolten on hyvä tiedostaa. Varsinaiseksi ohjeessa olevan tietopaketin kohderyhmäksi on ajateltu rakennushankkeen sekä kiinteistöpidon ammattilaisia ja muita tärkeitä asianosaisia, joilla ei välttämättä ole takanaan teknistä taustaa.

20149_40793.jpg

Matalaenergiarakentaminen

Kestävä kehitys, energiatehokkuus sekä ilmastonmuutos ovat kaikki tämän päivän käytetyimpiä termejä, jotka eivät taatusti ole jääneet keneltäkään kuulematta. Miten nämä vaikuttavat varsinaiseen rakentamiseen?

RIL 249-2009 kertoo matalaenergiarakentamisesta yksityiskohtaisemmin, avaa käsitteet ja perehtyy myös energiakorjausten suunnitteluun ja toteutukseen. Ohje pyrkii tuomaan eri osapuolille kattavaa tietoa matalaenergiarakentamisesta sekä edistämään matalaenergia- ja passiivitalojen yleistymistä. Matalaenergiarakentaminen-ohje ei perehdy ainoastaan uudisrakentamiseen, vaan avaa myös energiakorjauksen sekä asuinrakennusten ylläpidon ja käytön maailmaa.

Ohjeet rakennuspohjan ja tonttialueen kuivatukseen

Jo ennen varsinaista rakennusprojektia tulee miettiä, miten ja millä toimenpiteillä tuleva rakennus säilyy rakenteiltaan kuivana. Jotta rakennus säilyy hyvässä kunnossa, on huolehdittava rakennuspohjan tehokkaasta kuivatuksesta sekä kosteuseristyksestä, lisäksi on huomioitava rakennuksen korkeusaseman valinta.

RIL 126-2009 tarjoaa selkeät ohjeet, mitä kaikkea tulee ottaa huomioon kun suunnitellaan rakennuspohjan sekä tonttialueen kuivatusta. Ohjeeseen on otettu omana uutena osionaan radonsuojausta koskevat asiat rakennuspohjan kuivatukseen liittyvältä osaltaan. RIL 126-2009 on tiivis tietopaketti, joka havainnollistaa muiden muassa salaojien sijaintia leikkauskuvin erilaisten perustustapojen yhteydessä.

Uusimmat RIL oppaat nyt saatavilla Rakentaja.fi Verkkokaupan kautta

Info

Info

Suunnittelutyötä ohjaavat normit ja määräykset

RIL:n ohjeet, normit sekä käsikirjat toimivat hyvänä apuna ja ohjenuorana suunnittelijoille sekä rakentajille. Osa Jäsentukun kautta saatavista kirjoista on uudistettuja sekä korvaavia teoksia aiemmin ilmestyneille ja pitävät näin sisällään tämän päivän parasta tietämystä ja viimeisimpiä suunnitteluvaatimuksia.

  • RIL –kirjasarja. Sisältää: käsi- ja oppikirjat, normit ja ohjeet sekä erikoisjulkaisut.
  • Rakennustiedon julkaisu RT-kortisto. Rakennustieto Oy toimii kiinteistö- ja rakentamisalan tietopalveluiden ja julkaisujen kustantajana. Rakennustiedosta löytyy ajankohtaiset rakennusalan säännökset, ohjeet ja tuotetiedot.
  • RakMK – Suomen rakentamismääräyskokoelma. Ympäristöministeriön ylläpitämä tietokanta, joka sisältää asetuksena annetut ja rakentamista koskevat säännökset ja ohjeet. Nämä asetukset sekä säännökset ovat velvoittavia.
  • Muut yleiset hyvää rakentamistapaa noudattavat ohjeet.
Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

40_P_88154.jpg
Energiatodistukseen muutoksia
Ympäristöministeriö on tänään lähettänyt lausuntokierrokselle lakiesityksen, jossa esitetään muutoksia rakennusten energiatodistukseen. Esityksen mukaan energiatodistusmenettelystä vapautettujen rakennusten määrää supistetaan. Tämä on tarve toteuttaa, koska Euroopan komissio katsoo, että rakennusten energiatehokkuusdirektiivin kansallinen toimeenpano on nykyisin toteutettu osittain riittämättömästi.
20219_72499.jpg
Lue kaikki vuokrasopimuksesta
Rakennuksen tai sen osan eli huoneiston vuokrausta toiselle asuintarkoitukseen sääntelee laki asuinhuoneiston vuokrauksesta (31.3.1995/481). Lakia sovelletaan myös vuokrasuhteen johdosta vuokralaisen käytössä oleviin kiinteistön tai rakennuksen yhteisiin tiloihin ja laitteisiin. Huoneenvuokrasopimuksella voidaan vuokrata myös maa-alue käytettäväksi huoneiston yhteydessä.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Voiko asunnon ostaja vaatia merkittävää hinnanalennusta?
Ostaja on nyt yhtiön hallituksen pj. ja on ollut mukana päättämässä mittavista korjauksista, joilla pyritään muuttamaan alapohjien rakennetta niin, että ne toimisivat ilman koneellista kuivausta. Ostaja aikoo nyt reklamoida meille ja vaatia kaupan purkua tai merkittävää hinnan alennusta. En vain oikein ymmärrä millä perusteella tämä voisi tapahtua.
taloyhtiön pihalla sähköauton lataustolppia ja auto parkkipaikalla
Taloyhtiön sähköautojen latausjärjestelmän hyvä tarvekartoitus ja suunnittelu helpottavat päätösprosessia sekä projektin toteutusta
Taloyhtiön päättäjät kohtaavat tärkeän päätöksen sähköautojen latauspaikkojen rakentamisesta asukkailleen, sillä sähköautojen lataus on nykyään tärkeä osa taloyhtiön infrastruktuuria. JTK-Sähkö tarjoaa vinkkejä, miten taloyhtiön tulisi lähestyä tätä haastavaa ongelmaa, jotta lopputulos olisi niin asukkaille kuin taloyhtiöllekin mahdollisimman optimaalinen.
20236_82003.jpg
Taloyhtiön hallituksen varajäsenet?
Uuden ASOYL:n mukaan ei enää tarvita edes yhtiöjärjestyksen määräystä hallitusten jäsenten määrästa ja joissain tapauksissa varajäsenten valinta on pakollinen ilman yhtiöjärjestyksen määräystä. Voiko laista silti päätellä, että varajäseniä ei voi valita, jos yhtiöjärjestyksessä näistä ei ole mainintaa eikä näiden valinta ole lain mukaan pakollinen?Esimerkki:Yhtiökokouksessamme valittiin viime kesäkuussa yksimielisesti kaksi varajäsentä hallitukseen, vaikka yhtiöjärjestyksessä on maininta vain kolmesta varsinaisesta jäsenestä. Varajäsenet ovat osallistuneet hallituksen kokouksiin puheoikeudella mutta ilman äänioikeutta. Kerran toinen heistä käytti äänioikeutta, kun varsinainen jäsen oli sairaana.Toiminnantarkastajaksi valittiin varajäsenen puoliso A, kun kukaan ei tiennyt esteellisyyssäännöksistä. Vaikka esteellisyys selvisi, A on osallistunut kokouksiin omasta mielestään toiminnantarkastajana, mutta hallituksen päätöksestä puolisonsa tilalla, kun tämä välillä erosi hallituksesta. Tällä hetkellä A ei pidä itseään esteellisenä toiminnantarkastajana, koska katsoo varajäsenten olevan epävirallisia.Oliko varajäsenten valinta virheellinen, ja onko kyse moitteenvaraisesta vai mitättömästä päätöksestä? Eli onko valinta muuttunut päteväksi, kun kukaan ei ole sitä moittinut? Voiko / pitääkö valita tulossa olevassa ylimääräisessä yhtiökokouksessa uusi toiminnantarkastaja, joka tarkastaa vuoden 2014?
Älykäs lämmitys
Lämmityksen päivittäminen tuo kustannussäästöjä
Kiinteistön lämmittäminen on suuri kuluerä taloyhtiölle. Usein virheellisesti saatetaan ajatella, että lämmitysjärjestelmä toimii kuten pitää ja on säädetty parhaalla mahdollisella tavalla. Onneksi tässä on mahdollisuuksia ja kalliiseen energialaskuun voidaan vaikuttaa varsin helposti. Ottamalla käyttöön uutta lämmityksenohjaustekniikkaa, jossa lämmityksen optimoinnilla vastataan aina todelliseen tarpeeseen, saadaan merkittäviä kustannussäätöjä. Tarkasti ohjautuva moderni lämmitys pitää asumismukavuuden yllä kuluttamatta turhaan energiaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton