• Etusivu
  • Isännöitsijä

Vuokrasopimus

Rakentajan toimitus
Julkaistu 28.01.2009Päivitetty 03.06.2022
20219_72499.jpg

Rakennuksen tai sen osan eli huoneiston vuokrausta toiselle asuintarkoitukseen sääntelee laki asuinhuoneiston vuokrauksesta (31.3.1995/481). Lakia sovelletaan myös vuokrasuhteen johdosta vuokralaisen käytössä oleviin kiinteistön tai rakennuksen yhteisiin tiloihin ja laitteisiin. Huoneenvuokrasopimuksella voidaan vuokrata myös maa-alue käytettäväksi huoneiston yhteydessä.

Vuokrasopimus on joko määräaikainen tai toistaiseksi voimassa

Vuokrasopimus on joko määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva sopimus. Pääsääntö on, että vuokrasopimus on voimassa toistaiseksi, elleivät osapuolet muuta sovi tai asiasta ole muualla lainsäädännössä toisin säännelty. Jos vuokrasuhde on jatkunut useammin kuin kahdesti yli kolmen kuukauden ajan, katsotaan vuokrasopimus toistaiseksi voimassa olevaksi huolimatta osapuolten määräaikaisesta sopimuksesta.

Määräaikainen vuokrasopimus päättyy määräajan jälkeen ilman eri irtisanomista. Toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus päättyy irtisanomisen, purkamisen, lakkaamisen tai osapuolten sopimuksen johdosta.

Vuokrasopimus ja muutokset siihen on tehtävä kirjallisesti. Erityisesti on muistettava, että määräaikaista vuokrasopimusta ei voida tehdä suullisesti. Lain mukaan suullinen vuokrasopimus katsotaan olevan voimassa toistaiseksi. Tästä säännöstä poikkeuksena on, että vapaa-ajan huoneisto voidaan vuokrata määräajaksi suullisin sopimuksin.

Vuokrasopimuksen ehdot

Vuokrasopimuksen ehdoissa on noudatettava hyvää tapaa. Hyvän tavan vastaisia ja kohtuuttomia sopimusehtoja voidaan sovitella tai jättää ne huomioon ottamatta. Vuokrasopimusta voidaan sovitella joko osittain tai se voidaan määrätä raukeamaan, mikäli sopimusehdon noudattaminen johtaisi kohtuuttomuuteen.

Osapuolten välillä mahdollisesti syntyvää vahingonkorvausvelvollisuutta voidaan sovitella. Vahingon sattuessa, vahinkoa kärsinyt osapuoli on velvollinen ryhtymään kohtuullisiin toimenpiteisiin vahingon rajoittamiseksi, muussa tapauksessa hän saa kärsiä vastaavan osan vahingosta itse.

Kilpailevien vuokrasopimusten osalta etusija on sillä, kenen vuokrasopimus on solmittu aiemmin. Siinä tapauksessa, että vuokraoikeuden pysyvyyden vakuudeksi on vahvistettu kiinnitys, on kiinnityksen haltijalla etusija. Vilpittömässä mielessä (ei tiennyt eikä pitänytkään tietää) olevalla vuokralaisella on oikeus saada vuokranantajalta vahingonkorvausta vahingosta.

Vuokrasopimuksen vakuudet

Tavallista on, että vuokrasopimuksen ehtojen täyttämisestä vuokralainen antaa vakuuden. Vakuuden määrä ei kuitenkaan saa ylittää kolmen kuukauden vuokran määrää. Säännöksen vastainen ehto on mitätön. Mitätön on myös ehto, jolla vuokrasopimuksessa kielletään vuokralaiselta oikeus hankkia vuokraoikeuden pysyvyyden vakuudeksi kiinnitys tai että vuokralaisella ei olisi oikeutta kuitata vuokranantajalta olevaa vastasaatavaansa vuokrasta.

Vuokrasta on vastuussa vuokralainen sekä hänen avio- tai avopuolisonsa, joka asuu huoneistossa. Puoliso on vastuussa vuokrasopimuksesta johtuvista velvoitteista, vaikka hän ei olisikaan vuokrannut huoneistoa. Puoliso vastaa asumisajaltaan velvoitteista, vaikka huoneiston vuokrannut puoliso muuttaisi huoneistosta pois.

Vuokrasuhteesta aiheutuvat ilmoitukset ja kehotukset voidaan lain mukaan lähettää vastaanottajalle kirjattuna kirjeenä vastaanottajan tavallisesti käyttämään osoitteeseen. Ilmoituksen asianmukainen lähettäminen riittää tiedoksiantovelvollisuuden täyttämiseksi. Aviopuolisoiden yhteisesti tai toisen vuokraamaa, yhteisenä kotina käytettävää huoneistoa koskeva haaste voidaan pätevästi antaa tiedoksi kummalle tahansa puolisoista.

Toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus päättyy irtisanomisen, purkamisen, lakkaamisen tai osapuolten sopimuksen johdosta.
Toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus päättyy irtisanomisen, purkamisen, lakkaamisen tai osapuolten sopimuksen johdosta.
Isännöitsijä
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20232_80759.jpg
Onko osakas vastuussa lainanhoitokuluista?
Taloyhtiössämme aloitetaan kattoremontti tänä keväänä. Isännöitsijä tiedusteli minulta ennakkoon, maksanko osuuteni remontista käteisellä vai tarvitsenko osuuteni kattamiseen taloyhtiön lainaa. Isännöitsijä kertoi, että jos ottaa taloyhtiön lainaa, lainaa tulee ottaa joko koko summa tai puolet siitä. Ilmoitin, että hoidan osuuteni käteisellä (kokonaan säästöillä tai ottamalla jonkin verran omaa lainaa / luottoa omasta pankista).Viime viikolla meillä oli yhtiökokous ja siinä sain kuulla, että koko remonttisummalle (n. 96 000 euroa) otetaan taloyhtiön laina. Vaikka on ilmoittanut maksavansa käteisellä, joutuu jokainen siis maksamaan osuutensa lainan nosto- ym. kuluista. Voiko näin menetellä? Osuuteni remontista on arvion mukaan n.15 000 euroa riippuen muutos-/lisätyötarpeista.
201911_61139.jpg
Ilmastolain uudistus käyntiin kansalaisia kuuntelemalla
Hallitusohjelmassa linjattu ilmastolain uudistus on lähtenyt käyntiin. Ensimmäisessä vaiheessa kuunnellaan kansalaisten näkemyksiä siitä, millainen uudistuvan ilmastolain tulisi olla. Uudistuksen tavoitteena on varmistaa, että Suomi on hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä ja vahvistaa lakia.
202110_73365.jpg
Lue asian­tuntijoiden vastaukset linja­saneeraukseen liittyviin kysymyksiin
Kun putkiremontti on tulossa ajankohtaiseksi herää taloyhtiössä usein enemmän kysymyksiä kuin suoria vastauksia: Minkä ikäisessä taloyhtiössä yleensä putkiremontti tulee ajankohtaiseksi? Onko aina lähdettävä evakkoon putkiremontin tieltä? Miten putkiremontin ajankohta määräytyy? Entä kumpi olisi parempi, perinteinen remontti vai sukitus?Ohessa putkiremontti-aiheisia, asiantuntijoille esitettyjä, kysymyksiä vastauksineen. Artikkelin lopusta löydät myös linkin uuteen aiheesta kertovaan webinaaritallenteeseen.
20225_78316.jpg
Miten korkeaksi talo­yhtiössä saa aidan kasvattaa?
Voiko kaavoitetulla yksikerroksisella alueella kasvattaa korkeita puita tai rakentaa naapurirakennuksia varjostavia aitoja, rakennelmia? Mikä on maksimikorkeus?Varjostukset häiritsevät, estävät aurinkovarjojen automaattikäytön. Lisäksi suuret puut roskaavat talojen välisen kadun ja aiheuttavat liukastumisvaaran.
20109_23058.jpg
Taloyhtiön korjaustarvekartoitus
Omataloyhtiö.fi:n laskennallinen kuntoarvio taloyhtiölleSyötettyäsi taloyhtiön rakennetiedot, saat eri rakenneosien oletettuihin käyttöikiin perustuvan arvion taloyhtiön korjaustarpeista. Heinäkuussa 2010 voimaan tullut uusi asunto-osakeyhtiölaki velvoittaa taloyhtiöiden hallituksia esittämään yhtiökokoukselle taloyhtiön tulevan korjaustarpeen. Omataloyhtiö.fi:n tarjoama kartoitus on erinomainen tapa aloittaa kuntokartoitusprosessi taloyhtiössä.Laadi kuntoarvioKuntoarvion laatiminen edellyttää jäseneksi rekisteröitymistä. Rekisteröityminen on ilmaista ja se kannattaa.Rekisteröidy jäseneksi!
20234_81439.jpg
Podcast: taloyhtiöt huoneisto­tieto­järjestelmään vuoden loppuun mennessä
Kaikkien taloyhtiöiden tulee jatkossa siirtyä huoneistotietojärjestelmään – mutta mitä huoneistotietojärjestelmä käytännössä tarkoittaa ja mitä toimenpiteitä osakekirjojen siirtäminen huoneistotietojärjestelmään edellyttää taloyhtiön isännöitsijältä, hallitukselta ja osakkaalta? Onko tiedot varmasti tallessa? Entä mikä on takaraja siirtymiselle?Näihin ja moniin muihin kysymyksiin vastaamassa ja keskustelemassa aiheesta podcastissa Maanmittauslaitokselta Janne Murtoniemi ja Schibsted Suomi Oy:stä Jenni Tommila.Kuuntele podcast

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton