• Etusivu
  • Isännöitsijä

Vuokrasopimus

Rakentajan toimitus
Julkaistu 28.01.2009Päivitetty 03.06.2022
20219_72499.jpg

Rakennuksen tai sen osan eli huoneiston vuokrausta toiselle asuintarkoitukseen sääntelee laki asuinhuoneiston vuokrauksesta (31.3.1995/481). Lakia sovelletaan myös vuokrasuhteen johdosta vuokralaisen käytössä oleviin kiinteistön tai rakennuksen yhteisiin tiloihin ja laitteisiin. Huoneenvuokrasopimuksella voidaan vuokrata myös maa-alue käytettäväksi huoneiston yhteydessä.

Vuokrasopimus on joko määräaikainen tai toistaiseksi voimassa

Vuokrasopimus on joko määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva sopimus. Pääsääntö on, että vuokrasopimus on voimassa toistaiseksi, elleivät osapuolet muuta sovi tai asiasta ole muualla lainsäädännössä toisin säännelty. Jos vuokrasuhde on jatkunut useammin kuin kahdesti yli kolmen kuukauden ajan, katsotaan vuokrasopimus toistaiseksi voimassa olevaksi huolimatta osapuolten määräaikaisesta sopimuksesta.

Määräaikainen vuokrasopimus päättyy määräajan jälkeen ilman eri irtisanomista. Toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus päättyy irtisanomisen, purkamisen, lakkaamisen tai osapuolten sopimuksen johdosta.

Vuokrasopimus ja muutokset siihen on tehtävä kirjallisesti. Erityisesti on muistettava, että määräaikaista vuokrasopimusta ei voida tehdä suullisesti. Lain mukaan suullinen vuokrasopimus katsotaan olevan voimassa toistaiseksi. Tästä säännöstä poikkeuksena on, että vapaa-ajan huoneisto voidaan vuokrata määräajaksi suullisin sopimuksin.

Vuokrasopimuksen ehdot

Vuokrasopimuksen ehdoissa on noudatettava hyvää tapaa. Hyvän tavan vastaisia ja kohtuuttomia sopimusehtoja voidaan sovitella tai jättää ne huomioon ottamatta. Vuokrasopimusta voidaan sovitella joko osittain tai se voidaan määrätä raukeamaan, mikäli sopimusehdon noudattaminen johtaisi kohtuuttomuuteen.

Osapuolten välillä mahdollisesti syntyvää vahingonkorvausvelvollisuutta voidaan sovitella. Vahingon sattuessa, vahinkoa kärsinyt osapuoli on velvollinen ryhtymään kohtuullisiin toimenpiteisiin vahingon rajoittamiseksi, muussa tapauksessa hän saa kärsiä vastaavan osan vahingosta itse.

Kilpailevien vuokrasopimusten osalta etusija on sillä, kenen vuokrasopimus on solmittu aiemmin. Siinä tapauksessa, että vuokraoikeuden pysyvyyden vakuudeksi on vahvistettu kiinnitys, on kiinnityksen haltijalla etusija. Vilpittömässä mielessä (ei tiennyt eikä pitänytkään tietää) olevalla vuokralaisella on oikeus saada vuokranantajalta vahingonkorvausta vahingosta.

Vuokrasopimuksen vakuudet

Tavallista on, että vuokrasopimuksen ehtojen täyttämisestä vuokralainen antaa vakuuden. Vakuuden määrä ei kuitenkaan saa ylittää kolmen kuukauden vuokran määrää. Säännöksen vastainen ehto on mitätön. Mitätön on myös ehto, jolla vuokrasopimuksessa kielletään vuokralaiselta oikeus hankkia vuokraoikeuden pysyvyyden vakuudeksi kiinnitys tai että vuokralaisella ei olisi oikeutta kuitata vuokranantajalta olevaa vastasaatavaansa vuokrasta.

Vuokrasta on vastuussa vuokralainen sekä hänen avio- tai avopuolisonsa, joka asuu huoneistossa. Puoliso on vastuussa vuokrasopimuksesta johtuvista velvoitteista, vaikka hän ei olisikaan vuokrannut huoneistoa. Puoliso vastaa asumisajaltaan velvoitteista, vaikka huoneiston vuokrannut puoliso muuttaisi huoneistosta pois.

Vuokrasuhteesta aiheutuvat ilmoitukset ja kehotukset voidaan lain mukaan lähettää vastaanottajalle kirjattuna kirjeenä vastaanottajan tavallisesti käyttämään osoitteeseen. Ilmoituksen asianmukainen lähettäminen riittää tiedoksiantovelvollisuuden täyttämiseksi. Aviopuolisoiden yhteisesti tai toisen vuokraamaa, yhteisenä kotina käytettävää huoneistoa koskeva haaste voidaan pätevästi antaa tiedoksi kummalle tahansa puolisoista.

Toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus päättyy irtisanomisen, purkamisen, lakkaamisen tai osapuolten sopimuksen johdosta.

Toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus päättyy irtisanomisen, purkamisen, lakkaamisen tai osapuolten sopimuksen johdosta.

Isännöitsijä
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Toimiiko taloyhtiön hallitus oikein?
Yhtiökokouksessa puheenjohtaja ehdotti, että hallitukseen valitaan muiden kolmen lisäksi yksi varajäsen. Pöytäkirjassa mainittiin vain hallituksen jäsenten valinta, mihin tämä varajäsen sisältyi. Myöhemmin kiisteltiin puheen olleen varajäsenestä, jollaista ei hallitukseen voida mielestäni valita. Hallitus on myös päättänyt "säästösyistä":- rajoittaa toiminnantarkastajan tiedonsaantioikeutta. Toiminnantarkastaja sai tästä tiedon kiinteistösihteeriltä pyydettyään asukasluetteloa, jota ei saanut.- että voimassa olevan sopimuksen mukainen huoltoyhtiölle kuuluva pesutuvan ja kuivaushuoneiden siivous siirtyy asukkaille. Huoltoyhtiön palkkio juoksee kuitenkin muuttumattomana.Hallitus tekee päätöksiä vajaamiehityksellä, yhtiöjärjestyksen määräys päätösvaltaisuudesta ei aina toteudu.
202012_67899.jpg
Valitse oikea seinäliima tapetointiin
Markkinoilla on monenlaisia tapetteja ja joskus oikean seinäliiman tai liisterin valinta voi tuntua vaikealta. Tärkeää kauniin tapetoinnin onnistumisessa on kunnolliset pohjatyöt sekä oikea liima, jotta tapetti pysyy seinällä vielä vuosienkin päästä eikä kupruile tai repsota.
20149_40793.jpg
Puuttuuko hyllystäsi jokin tietty RIL-opas?
Onko sinulla jo käytössäsi kaikki työssäsi tarvittavat RIL-oppaat? Nyt uusimmat RIL-oppaat on mahdollista saada Rakentaja.fi Verkkokaupan kautta. Osa Verkkokaupan kautta saatavista kirjoista on uudistettuja sekä korvaavia teoksia aiemmin ilmestyneille.Tutustu alla oleviin esittelyihin ja tilaa hyllyysi puuttuva opas.Voit tilata uusimmat RIL oppaat nyt Rakentaja.fi Verkkokaupan kautta
202011_67679.jpg
Huolellinen hallituksen jäsen
Asunto-osakeyhtiölain mukaan yhtiön hallituksen ja isännöitsijän on huolellisesti toimien edistettävä yhtiön etua. Vaikka vastuu on kollektiivista, huolellisuusvelvoitetta arvioidaan kunkin hallituksen jäsenen kohdalla erikseen.
20221_76618.jpg
Tilaa itsellesi maksuton Omataloyhtiö-lehti
Kiitettävää palautetta lukijoilta saanut Omataloyhtiö-printtilehti ilmestyy taas keväällä. Lehti sisältää paljon tietoa ja ideoita taloyhtiön pyörittämiseen, päätöksentekoon, hankintoihin sekä remonttien suunnitteluun. Mukana myös ajankohtaisia paloja lakimiehen vastauksista viikon kysymyksiin.Muista tilata oma maksuton kappaleesi, vaikka liittymällä omataloyhtiö.fi -jäseneksi. Samalla voit tilata viikoittaisen uutiskirjeemme, jossa käymme läpi ajankohtaisia taloyhtiöasioita.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Remontin kustannusten jako ja oman työn osuus?
Rivitalossamme suunnitellaan salaojaremonttia. Kolme osakasta haluaisi tehdä osan töistä itse. Neljäs ei siihen pysty, vaan haluaa teettää kaiken urakoitsijalla. Voidaanko hankeosuussuoritukset jakaa siten, että osakkaat, jotka tekevät itse, saavat työpanosta vastaavan hyvityksen ja muut maksavat vastaavasti hieman enemmän? Vai onko lopulliset kustannukset jaettava tasan osakkaille riippumatta oman työn osuudesta? Yhtiön osakkuudet ovat keskenään samansuuruiset. Kyseiset työvaiheet hinnoiteltaisiin kokonaisurakasta erilleen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton