• Etusivu
  • Isännöitsijä

Huoneiston vuokraus, kenen on vastuu ja mitä pitää huomioida?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 13.12.2011Päivitetty 26.07.2022
201112_28959.jpg

Vuokraukseen liittyy sekä erimielisyyksiä että tulkinnanvaraisuuksia niin vastuu- kuin sopimusasioissakin. On siis yhteinen etu, että perusperiaatteet vuokraamiseen liittyen tuntevat niin vuokralainen kuin vuokranantajakin.

Huoneiston vuokrausta säätelee laki

Huoneiston vuokrausta toiselle asuintarkoitukseen säätelee laki asuinhuoneiston vuokrauksesta. Lakia sovelletaan sopimukseen, jolla rakennus tai sen osa, eli huoneisto, vuokrataan toiselle käytettäväksi asumiseen. Huoneiston käyttötarkoitus määräytyy sen mukaan, mikä on huoneiston sovittu pääasiallinen käyttö.

  • Vuokrasopimus
  • Asuinhuoneiston käyttö, kunto ja kunnossapito (vuokranantajan tarkastusoikeus)
  • Vuokran suuruus ja maksaminen
  • Vuokranantajan vaihtuminen, vuokraoikeuden siirto ja jakaminen
  • Vuokrasopimuksen irtisanominen ja purku/ lakkaaminen
  • Muutto asuinhuoneistosta ja asunnon jälleenvuokraus/alivuokraus
  • Työsuhdeasunto

Huoneiston vuokrasopimus

Vuokrasopimus on luonteeltaan joko määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva sopimus. Pääsääntö on, että vuokrasopimus on voimassa toistaiseksi, elleivät osapuolet muuta sovi tai asiasta ole muualla lainsäädännössä toisin säännelty. Jos vuokrasuhde on jatkunut useammin kuin kahdesti yli kolmen kuukauden ajan, katsotaan vuokrasopimus toistaiseksi voimassa olevaksi huolimatta osapuolten määräaikaisesta sopimuksesta.

Vuokrasopimus ja muutokset siihen on tehtävä kirjallisesti. Erityisesti on muistettava, että määräaikaista vuokrasopimusta ei voida tehdä suullisesti. Lain mukaan suullisen vuokrasopimuksen katsotaan olevan voimassa toistaiseksi. Tästä säännöstä poikkeuksena on, että vapaa-ajan huoneisto voidaan vuokrata määräajaksi suullisin sopimuksin. Vuokrasopimuksen ehdoissa on noudatettava hyvää tapaa. Hyvän tavan vastaisia ja kohtuuttomia sopimusehtoja voidaan sovitella tai jättää ne huomioon ottamatta. Vuokrasopimusta voidaan sovitella joko osittain tai se voidaan määrätä raukeamaan, mikäli sopimusehdon noudattaminen johtaisi kohtuuttomuuteen.

Osapuolten välillä mahdollisesti syntyvää vahingonkorvausvelvollisuutta voidaan sovitella. Vahingon sattuessa, vahinkoa kärsinyt osapuoli on velvollinen ryhtymään kohtuullisiin toimenpiteisiin vahingon rajoittamiseksi, muussa tapauksessa hän saa kärsiä vastaavan osan vahingosta itse.

Kilpailevien vuokrasopimusten osalta etusija on sillä, kenen vuokrasopimus on solmittu aiemmin. Siinä tapauksessa, että vuokraoikeuden pysyvyyden vakuudeksi on vahvistettu kiinnitys, on kiinnityksen haltijalla etusija. Vilpittömässä mielessä (ei tiennyt eikä pitänytkään tietää) olevalla vuokralaisella on oikeus saada vuokranantajalta vahingonkorvausta vahingosta.

Sopimuksen ehdoksi vakuudet

Tavallista on, että vuokrasopimuksen ehtojen täyttämisestä vuokralainen antaa vakuuden. Vakuuden määrä ei kuitenkaan saa ylittää kolmen kuukauden vuokran määrää. Säännöksen vastainen ehto on mitätön. Mitätön on myös ehto, jolla vuokrasopimuksessa kielletään vuokralaiselta oikeus hankkia vuokraoikeuden pysyvyyden vakuudeksi kiinnitys tai että vuokralaisella ei olisi oikeutta kuitata vuokranantajalta olevaa vastasaatavaansa vuokrasta.

Vuokrasta on vastuussa vuokralainen sekä hänen avio- tai avopuolisonsa, joka asuu huoneistossa. Puoliso on vastuussa vuokrasopimuksesta johtuvista velvoitteista, vaikka hän ei olisikaan vuokrannut huoneistoa. Puoliso vastaa asumisajaltaan velvoitteista, vaikka huoneiston vuokrannut puoliso muuttaisi huoneistosta pois.

Vuokrasuhteesta aiheutuvat ilmoitukset ja kehotukset voidaan lain mukaan lähettää vastaanottajalle kirjattuna kirjeenä vastaanottajan tavallisesti käyttämään osoitteeseen. Ilmoituksen asianmukainen lähettäminen riittää tiedoksiantovelvollisuuden täyttämiseksi. Aviopuolisoiden yhteisesti tai toisen vuokraamaa, yhteisenä kotina käytettävää huoneistoa koskeva haaste voidaan pätevästi antaa tiedoksi kummalle tahansa puolisoista.

Isännöitsijä
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20227_79017.jpg
Helppoutta vesi­laskutukseen veden­mittaus­järjestelmän avulla
Huoneistokohtainen vedenmittaus on ainoa oikeudenmukainen tapa vesilaskutukseen: asukas maksaa sen minkä kuluttaa. Asukkaiden lisäksi vedenmittausjärjestelmästä hyötyvät myös taloyhtiö ja isännöitsijä.
20141_37538.jpg
Lasitettu parveke auringonsuojaverhoin on mukavin
Ramboll Finland Oy tutki asuinkerrostalojen parvekkeiden käyttömukavuuseroja vertaamalla erilaisten parveketyyppien lämpötilaolosuhteita. Tutkimustulokset osoittivat, että auringonsuojaverhoilla varustetut lasitetut parvekkeet ovat tästä näkökulmasta parhaita.
20197_59201.jpg
Tunnista nurkkiesi vipeltäjät
Kesäisin ulko-ovia ja ikkunoita tulee pidettyä enemmän auki, ja samalla tietämättään tarjoaa kodin monelle epätoivotulle lemmikille. Nämä kaverit ovat ihan kivoja - luonnossa. Kotiinsa niitä tuskin moni haluaa, jolloin edessä saattaa olla hankala reviirisota.Tässä muutamia Suomalaisten sisätilojen valtaajia, ja vinkkejä niistä eroon pääsemiseen.
20236_82003.jpg
Kuka maksaa kosteusvaurion?
Taloyhtiömme yhdessä asunnossa tapahtui syksyllä astianpesukoneesta aiheutunut vesivahinko, josta asukas ilmoitti teetettyään kosteuskartoituksen. Kosteuskartoitusraportin mukaan ontelolaatasta ei mitattu kohonneita arvoja ja väliseinästä ei mitattu kohonneita pintakosteusarvoja. Kosteutta oli keittiön kaapistoissa ja parketissa koneen alla. Asukas teetti keittiössä remontin omaan tai oman vakuutuksensa piikkiin.Nyt sain yhtiölle maksumuistutuksen rakenteiden kuivatuksesta (alkuperäistä laskua en ole saanut) ja kysyessäni muistutuksesta vastaukseksi asukkaan vakuutusyhtiön korvauskäsittelijän sähköpostiviestin, että maksun voi osoittaa taloyhtiölle. Näiden tietojen perusteella maksu ei mielestäni kuulu yhtiölle, olenko väärässä?
20222_76741.jpg
Espoolainen talo­yhtiö onnistui leikkaamaan 20 prosenttia kauko­lämpö­kuluissa
Taloyhtiö As Oy Espoon Tuulenvireessä nautitaan lähes 20 prosenttia paremmasta energiatehokkuudesta Wattisen ensimmäisen käyttövuoden jälkeen – ja jännitetään, kuinka paljon säästöjä onnistutaan tänä vuonna tekemään talven 2022 kulutuspiikkien aikana.
20236_82063.jpg
Kenen tehtävä on tarkastaa leikkipaikan turvallisuus?
Pihallamme on vanha alkuperäinen (v. 1989) rautarakenteinen keinu, jossa on koukut kahdelle keinulle. Kahteen vuoteen keinuja ei ole tarvittu ja ne on poistettu varastoon säilytettäväksi; toinen tavallinen ja toinen pienen lapsen laitakeinu. Kenen tehtävä on tarkastaa koukkujen turvallisuus (kestävyys)? Maapohjaa ei ole kai koskaan muokattu, ts. keinu on laitettu nurmikentälle ja alle on muodostunut käytössä kulunut loiva syvänne. Mitkä ovat viralliset vaatimukset jos otamme molemmat keinut käyttöön? Pitääkö maapohja-alan olla tietynlaiseksi muokattu/päällystetty ja entä siinä tapauksessa jos tänä kesänä ei tarvita kuin laitakeinu aivan pientä lasta varten, tarvitseeko noudattaa tunnon tarkasti kaikkia säädöksiä?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton