• Etusivu
  • Isännöitsijä

Huoneiston vuokraus, kenen on vastuu ja mitä pitää huomioida?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 13.12.2011Päivitetty 26.07.2022
201112_28959.jpg

Vuokraukseen liittyy sekä erimielisyyksiä että tulkinnanvaraisuuksia niin vastuu- kuin sopimusasioissakin. On siis yhteinen etu, että perusperiaatteet vuokraamiseen liittyen tuntevat niin vuokralainen kuin vuokranantajakin.

Huoneiston vuokrausta säätelee laki

Huoneiston vuokrausta toiselle asuintarkoitukseen säätelee laki asuinhuoneiston vuokrauksesta. Lakia sovelletaan sopimukseen, jolla rakennus tai sen osa, eli huoneisto, vuokrataan toiselle käytettäväksi asumiseen. Huoneiston käyttötarkoitus määräytyy sen mukaan, mikä on huoneiston sovittu pääasiallinen käyttö.

  • Vuokrasopimus
  • Asuinhuoneiston käyttö, kunto ja kunnossapito (vuokranantajan tarkastusoikeus)
  • Vuokran suuruus ja maksaminen
  • Vuokranantajan vaihtuminen, vuokraoikeuden siirto ja jakaminen
  • Vuokrasopimuksen irtisanominen ja purku/ lakkaaminen
  • Muutto asuinhuoneistosta ja asunnon jälleenvuokraus/alivuokraus
  • Työsuhdeasunto

Huoneiston vuokrasopimus

Vuokrasopimus on luonteeltaan joko määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva sopimus. Pääsääntö on, että vuokrasopimus on voimassa toistaiseksi, elleivät osapuolet muuta sovi tai asiasta ole muualla lainsäädännössä toisin säännelty. Jos vuokrasuhde on jatkunut useammin kuin kahdesti yli kolmen kuukauden ajan, katsotaan vuokrasopimus toistaiseksi voimassa olevaksi huolimatta osapuolten määräaikaisesta sopimuksesta.

Vuokrasopimus ja muutokset siihen on tehtävä kirjallisesti. Erityisesti on muistettava, että määräaikaista vuokrasopimusta ei voida tehdä suullisesti. Lain mukaan suullisen vuokrasopimuksen katsotaan olevan voimassa toistaiseksi. Tästä säännöstä poikkeuksena on, että vapaa-ajan huoneisto voidaan vuokrata määräajaksi suullisin sopimuksin. Vuokrasopimuksen ehdoissa on noudatettava hyvää tapaa. Hyvän tavan vastaisia ja kohtuuttomia sopimusehtoja voidaan sovitella tai jättää ne huomioon ottamatta. Vuokrasopimusta voidaan sovitella joko osittain tai se voidaan määrätä raukeamaan, mikäli sopimusehdon noudattaminen johtaisi kohtuuttomuuteen.

Osapuolten välillä mahdollisesti syntyvää vahingonkorvausvelvollisuutta voidaan sovitella. Vahingon sattuessa, vahinkoa kärsinyt osapuoli on velvollinen ryhtymään kohtuullisiin toimenpiteisiin vahingon rajoittamiseksi, muussa tapauksessa hän saa kärsiä vastaavan osan vahingosta itse.

Kilpailevien vuokrasopimusten osalta etusija on sillä, kenen vuokrasopimus on solmittu aiemmin. Siinä tapauksessa, että vuokraoikeuden pysyvyyden vakuudeksi on vahvistettu kiinnitys, on kiinnityksen haltijalla etusija. Vilpittömässä mielessä (ei tiennyt eikä pitänytkään tietää) olevalla vuokralaisella on oikeus saada vuokranantajalta vahingonkorvausta vahingosta.

Sopimuksen ehdoksi vakuudet

Tavallista on, että vuokrasopimuksen ehtojen täyttämisestä vuokralainen antaa vakuuden. Vakuuden määrä ei kuitenkaan saa ylittää kolmen kuukauden vuokran määrää. Säännöksen vastainen ehto on mitätön. Mitätön on myös ehto, jolla vuokrasopimuksessa kielletään vuokralaiselta oikeus hankkia vuokraoikeuden pysyvyyden vakuudeksi kiinnitys tai että vuokralaisella ei olisi oikeutta kuitata vuokranantajalta olevaa vastasaatavaansa vuokrasta.

Vuokrasta on vastuussa vuokralainen sekä hänen avio- tai avopuolisonsa, joka asuu huoneistossa. Puoliso on vastuussa vuokrasopimuksesta johtuvista velvoitteista, vaikka hän ei olisikaan vuokrannut huoneistoa. Puoliso vastaa asumisajaltaan velvoitteista, vaikka huoneiston vuokrannut puoliso muuttaisi huoneistosta pois.

Vuokrasuhteesta aiheutuvat ilmoitukset ja kehotukset voidaan lain mukaan lähettää vastaanottajalle kirjattuna kirjeenä vastaanottajan tavallisesti käyttämään osoitteeseen. Ilmoituksen asianmukainen lähettäminen riittää tiedoksiantovelvollisuuden täyttämiseksi. Aviopuolisoiden yhteisesti tai toisen vuokraamaa, yhteisenä kotina käytettävää huoneistoa koskeva haaste voidaan pätevästi antaa tiedoksi kummalle tahansa puolisoista.

Isännöitsijä
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20166_46727.jpg
Langattomat pistorasiat ja kytkimet saneeraukseen
Remonttia tehdessä tai esimerkiksi linjasaneerauksen yhteydessä myös kodin sähköjärjestelmään kannattaa kiinnittää huomiota. Saneerauksen yhteydessä koko talon sähköistys voidaan päivittää tämän päivän tarpeita vastaavalle tasolle.
201510_44643.jpg
Parvekelasitus säästää ylimääräisiltä lumitöiltä
Lasitettu parveke lisää kerrostalohuoneiston arvoa sekä sen käyttömahdollisuuksia. Lasituksella terassista saa pienellä vaivalla suojaisan ja rauhallisen tilan.Lasittamattomalle parvekkeelle vesi ja lumi satavat suoraan ja jäävät rasittamaan parveketta. Pahimmassa tapauksessa vesien ja sulaneen lumeen poistoon tarkoitettu putki voi tukkeutua tai jäätyä ja satanut lumi ja vesi jäävät kellumaan terassin lattialle aiheuttaen suurta vahinkoa parvekkeen rakenteille.Tilaa maksuton esite!
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Kuka vastaa putkiremontin aikaisesta vesivahingosta?
Putkiremontin yhteydessä pattereiden venttilejä vaihdettiin. Patterin putki irtosi ja vettä valui olohuoneen parketille. Remonttifirma ei itse ilmoittanut omistajalle vahingosta, ja kysyttäessä selitykset olivat hyvin epäselkeitä.Paikalla kävi kosteusvaurioita kartoittava firma, jonka laustuntoon jää selkeitä epävarmuustekijöitä mm. siitä onko putki vuotanut jo aiemmin, onko parketin alla vettä jne. Kosteusmittaus tehtiin ainoastaan irronneen putken reiästä ja alapuolisen asunnon katosta. Parketti oli selkeästi turvonnut ko. alueelta. Omistajana pyysin, että parketti aukaistaisiin pieneltä alueelta, jotta mahdollinen parketin alla oleva kosteus voitaisiin kartoittaa.Isännöistijä ja remontinvalvoja kieltäytyvät kokonaan yhteistyöstä, ja näin ollen heidän päätöksellään parketin aukaisu kielletään kartoitusta varten.Kuka on vastuussa, jos asunnossa myöhemmin ilmenee asiaan liittyviä ongelmia?
20215_70716.jpg
Voiko isännöitsijää hakea korvaus­vastuuseen kosteus­vahingosta?
Talonyhtiön yhden asunnon ulkoseinässä alkoi näkyä kosteusvauriota syksyllä. Asukasisännöitsijä ja hallituksen yksi jäsen olivat tietoisia asiasta. Hallituksen jäsenelle isännöitsijä sanoi hoitavansa asian. Muihin hallituksen jäseniin ei isännöitsijä tai vauriosta tiennyt jäsen ollut sen enempää yhteydessä.Keväällä seinä oli kastunut vielä enemmän. Isännöitsijä sanoi, että sisätilat on tutkittu ja vika on todennäköisesti salaojissa. Tässä vaiheessa tuli kuitenkin tieto, että vuoto tulee sisältä päin. Vauriot ovat mittavat. Voiko isännöitsijää hakea korvausvastuuseen?
20234_81583.jpg
Hallituksen pj kertoo podcastissa ison yhtiön energiaremon­tista: "Seitsemän vuotta siinä meni"
Kun taloyhtiö ja osakkaat haluavat säästää, on energiankulutus tällä hetkellä luultavasti ensimmäisenä kaikkien mielessä. Energiaremontti voi tarkoittaa ilmanvaihtoon, vedenkulutukseen, sähkönkulutukseen ja lämmitykseen liittyvien ratkaisujen uusimista tai vaihtamista. Ilman säästöhalujakin se on jossain vaiheessa rakennuksen käyttöikää joka tapauksessa tarpeen. Tuoreessa podcast-sarjassa perehdymme taloyhtiöiden energiaremontteihin. Toisessa jaksossa aiheena on suunnittelu ja päätöksenteko.
20149_40755.jpg
Paljonko hyvä juristi maksaa?
Asianajajan palveluita pidetään kalliina. Toimitusjohtaja OTM Markus Talvio JuriNet Oy:stä on eri mieltä. Yhtä lailla kuten hyvän erikoislääkärinkin palkkio on suurempi kuin terveyskeskuslääkärin palkkio, myös juristien palkkioissa on eroja, laatu maksaa. Loppujen lopuksi suurimman osan ainakin meidän päämiesten palkkiosta maksaa joku muu kuin asiakas itse. Miten tämä on mahdollista, eikö hyvä juristi olekaan kallis?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton