• Etusivu
  • Isännöitsijä

Huoneiston vuokraus, kenen on vastuu ja mitä pitää huomioida?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 26.07.2022
201112_28959.jpg

Vuokraukseen liittyy sekä erimielisyyksiä että tulkinnanvaraisuuksia niin vastuu- kuin sopimusasioissakin. On siis yhteinen etu, että perusperiaatteet vuokraamiseen liittyen tuntevat niin vuokralainen kuin vuokranantajakin.

Huoneiston vuokrausta säätelee laki

Huoneiston vuokrausta toiselle asuintarkoitukseen säätelee laki asuinhuoneiston vuokrauksesta. Lakia sovelletaan sopimukseen, jolla rakennus tai sen osa, eli huoneisto, vuokrataan toiselle käytettäväksi asumiseen. Huoneiston käyttötarkoitus määräytyy sen mukaan, mikä on huoneiston sovittu pääasiallinen käyttö.

  • Vuokrasopimus
  • Asuinhuoneiston käyttö, kunto ja kunnossapito (vuokranantajan tarkastusoikeus)
  • Vuokran suuruus ja maksaminen
  • Vuokranantajan vaihtuminen, vuokraoikeuden siirto ja jakaminen
  • Vuokrasopimuksen irtisanominen ja purku/ lakkaaminen
  • Muutto asuinhuoneistosta ja asunnon jälleenvuokraus/alivuokraus
  • Työsuhdeasunto

Huoneiston vuokrasopimus

Vuokrasopimus on luonteeltaan joko määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva sopimus. Pääsääntö on, että vuokrasopimus on voimassa toistaiseksi, elleivät osapuolet muuta sovi tai asiasta ole muualla lainsäädännössä toisin säännelty. Jos vuokrasuhde on jatkunut useammin kuin kahdesti yli kolmen kuukauden ajan, katsotaan vuokrasopimus toistaiseksi voimassa olevaksi huolimatta osapuolten määräaikaisesta sopimuksesta.

Vuokrasopimus ja muutokset siihen on tehtävä kirjallisesti. Erityisesti on muistettava, että määräaikaista vuokrasopimusta ei voida tehdä suullisesti. Lain mukaan suullisen vuokrasopimuksen katsotaan olevan voimassa toistaiseksi. Tästä säännöstä poikkeuksena on, että vapaa-ajan huoneisto voidaan vuokrata määräajaksi suullisin sopimuksin. Vuokrasopimuksen ehdoissa on noudatettava hyvää tapaa. Hyvän tavan vastaisia ja kohtuuttomia sopimusehtoja voidaan sovitella tai jättää ne huomioon ottamatta. Vuokrasopimusta voidaan sovitella joko osittain tai se voidaan määrätä raukeamaan, mikäli sopimusehdon noudattaminen johtaisi kohtuuttomuuteen.

Osapuolten välillä mahdollisesti syntyvää vahingonkorvausvelvollisuutta voidaan sovitella. Vahingon sattuessa, vahinkoa kärsinyt osapuoli on velvollinen ryhtymään kohtuullisiin toimenpiteisiin vahingon rajoittamiseksi, muussa tapauksessa hän saa kärsiä vastaavan osan vahingosta itse.

Kilpailevien vuokrasopimusten osalta etusija on sillä, kenen vuokrasopimus on solmittu aiemmin. Siinä tapauksessa, että vuokraoikeuden pysyvyyden vakuudeksi on vahvistettu kiinnitys, on kiinnityksen haltijalla etusija. Vilpittömässä mielessä (ei tiennyt eikä pitänytkään tietää) olevalla vuokralaisella on oikeus saada vuokranantajalta vahingonkorvausta vahingosta.

Sopimuksen ehdoksi vakuudet

Tavallista on, että vuokrasopimuksen ehtojen täyttämisestä vuokralainen antaa vakuuden. Vakuuden määrä ei kuitenkaan saa ylittää kolmen kuukauden vuokran määrää. Säännöksen vastainen ehto on mitätön. Mitätön on myös ehto, jolla vuokrasopimuksessa kielletään vuokralaiselta oikeus hankkia vuokraoikeuden pysyvyyden vakuudeksi kiinnitys tai että vuokralaisella ei olisi oikeutta kuitata vuokranantajalta olevaa vastasaatavaansa vuokrasta.

Vuokrasta on vastuussa vuokralainen sekä hänen avio- tai avopuolisonsa, joka asuu huoneistossa. Puoliso on vastuussa vuokrasopimuksesta johtuvista velvoitteista, vaikka hän ei olisikaan vuokrannut huoneistoa. Puoliso vastaa asumisajaltaan velvoitteista, vaikka huoneiston vuokrannut puoliso muuttaisi huoneistosta pois.

Vuokrasuhteesta aiheutuvat ilmoitukset ja kehotukset voidaan lain mukaan lähettää vastaanottajalle kirjattuna kirjeenä vastaanottajan tavallisesti käyttämään osoitteeseen. Ilmoituksen asianmukainen lähettäminen riittää tiedoksiantovelvollisuuden täyttämiseksi. Aviopuolisoiden yhteisesti tai toisen vuokraamaa, yhteisenä kotina käytettävää huoneistoa koskeva haaste voidaan pätevästi antaa tiedoksi kummalle tahansa puolisoista.

Isännöitsijä
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20124_30537.jpg
Fastlock Uni -valokatteella helposti uusi ilme kiinteistölle
Valokate taipuu moneen: ovikatokseksi, pyöräparkin suojaksi tai vaikka jätepisteen katteeksi.Icopalin Fastlock Uni -valokatetta on saatavana myös valmiina ovikatospakkauksina – joko alumiinisella tai puisella rungolla. Valmiissa Fastlock Canopy -ovikatospakkauksissa on mukana kaikki tarvittava ja pakkausten valokate on valmiiksi leikattu oikeaan mittaan. Valmiit ovikatospakkaukset ovat helppo tapa suojata esimerkiksi rivitaloyhtiön sisäänkäynnit yhtenäisellä, tyylikkäällä ilmeellä. Täydellinen asennusvalmis ovikatospaketti on kokonaisedullinen ratkaisu suojata sisäänkäynnit sateelta, lumelta sekä auringon UV-säteiltä. Valokatteet on helppo asentaa, mutta myös asennusapua on saatavana.Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla asennuksia suorittaa Rakennuslohja Oy (puh. 040 777 1130, sähköposti rakennuslohja@rakennuslohja.fi)
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Taloyhtiön verotus
Taloyhtiöitä verotetaan niiden omistamista kiinteistöistä eli ne joutuvat maksamaan vuosittain kiinteistöveroa. Myös muut veroasiat, kuten veroilmoitukset, arvonlisäverotus ja ennakkoperintä voivat tulla kysymykseen taloyhtiön toiminnan aikana.
20204_64321.jpg
Parkkipaikan kuntokartoitus
Oli kyseessä sähköiseen liikenteeseen varautuminen, lämmitystolppien uusinta tai taloyhtiön infran tarkempi tarkastelu, on parempi ensin tutkia kuin hutkia.Paikallisen energiayhtiön asiantuntijoiden puolueeton raportti kiinteistön sähköverkon kunnosta auttaa tekemään taloudellisesti järkevät ja yhteisöllisesti tasavertaiset päätökset esim. taloyhtiössä. E-kartoitus taipuu myös esim. maatilojen tai liikekiinteistöjen tarpeisiin.E-kartoitus on ESEn asiantuntiijapalvelu taloyhtiöille ja isoille kiinteistöille helpottamaan esim. sähköiseen liikenteeseen siirtymistä.Alati yleistyvä kiinnostus sähköiseen autoiluun tuo haasteensa myös taloyhtiöille: kuinka toteuttaa yhdenvertaisuusperiaatteella mahdollisimman järkevästi ja taloudellisesti mahdolliset latauspisteiden päivitykset?Saatavilla Mikkelin alueella ja pk-seudulla
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Voiko turvakameroita asentaa ilman asukkaiden suostumusta?
Taloyhtiöömme on asennettu ulos ja porrashuoneisiin yli 30 turvakameraa ilman taloyhtiön asukkaiden suostumusta. Onko tämä laillista? Käsittääkseni eräs hallituksen jäsenistä valvoo kameroiden kautta asukkaiden liikkeitä. Talo ei ole vuokratalo.
20137_35693.jpg
Katon vaihdolla komeaa jälkeä
Koko lahtelaisen rivitaloyhtiön ympäristö tuntui saaneen kasvojenkohotuksen uuden Ormax–betonitiilikatteen ansiosta. Vaativa remontti toteutettiin talvella pahimpaan pakkasaikaan.
20154_42890.jpg
Viikon kysymys: Voiko koko taloyhtiön hallituksen erottaa?
Miten pätevä syy ylimääräisellä yhtiökokouksella pitää olla, jos se haluaa erottaa hallituksen jäsenen tai koko hallituksen?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton