• Etusivu
  • Isännöitsijä

Mitä minun tulisi tietää, jos olen taloyhtiön hallituksessa?

Huolellinen hallituksen jäsen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 29.10.2024
202011_67679.jpg

Asunto-osakeyhtiölain mukaan yhtiön hallituksen ja isännöitsijän on huolellisesti toimien edistettävä yhtiön etua. Vaikka vastuu on kollektiivista, huolellisuusvelvoitetta arvioidaan kunkin hallituksen jäsenen kohdalla erikseen.

Mikäli joku hallituksen jäsenistä on päätöksestä eri mieltä, tulee tämä kirjata ylös. Tarvittaessa dokumentteja tutkimalla selvitetään, miten huolellinen henkilö olisi toiminut vastaavassa tilanteessa. Päätökset on siis selkeästi perusteltava, jotta jälkikäteen voidaan perustella, miksi kyseisessä tilanteessa tehtiin juuri tämä päätös.

Mitä kaikkea tulee ottaa huomioon, jotta hallituksen jäsen ylipäätään voi toimia huolellisesti?

Jotta hallituksen jäsen voi tehdä taloyhtiön kannalta oikeita päätöksiä, tulee hänen olla tietoinen monista eri asioista, kuten taloyhtiön tekemistä sopimuksista (esimerkiksi kiinteistönhuollosta, lumen- ja jäänpudotuksista ja kiinteistövakuutuksesta), onko taloyhtiölle laadittu strategia? Mitä kuntoarvioita ja -tutkimuksia on teetetty, mitä niissä on ilmennyt?

Listaa voisi jatkaa loputtomiin.

Huomioitavaa on myös, että hallituksen jäsen, hallitus tai isännöitsijä ei asunto-osakeyhtiölain mukaan saa noudattaa yhtiökokouksen tai hallituksen päätöstä, joka on asunto-osakeyhtiölain tai kyseisen taloyhtiön yhtiöjärjestyksen vastainen, koska se on näin ollen pätemätön.

Asunto-osakeyhtiölain ja yhtiöjärjestyksen tuntemuskin on siis välttämätöntä. Hallituksen tulee myös osata arvioida, milloin päätös on taloyhtiön mittakaavassa epätavallinen ja laajakantoinen ja alistettava yhtiökokouksen päätettäväksi.

Tässä kaikessa on paljon muistamista, joten tarkkana saa ja pitää olla, vaikka isännöitsijä toimiikin hallituksen apuna.

Tunnetko kaikki jäsenet?

Olenpa kuullut taloyhtiöstä, jossa hallituksen kokoukset merkitään pidetyksi, vaikka hallituksen jäsenet eivät tunne toisiaan edes etunimeltä saati, että olisivat istuneet saman pöydän ääressä.

Eipä ole ihme, ettei taloyhtiöiden hallituksiin erityisesti ole tunkua. Hallitusvastuuseen ei juuri kukaan halua, mutta kuitenkin yhtiökokouksissa usein kuulee kovastikin mielipiteitä, miten asiat olisi pitänyt hoitaa. Epäkiitollista, ja useissa tapauksissa myös korvauksetonta, työtä yhteisen hyvän eteen.

Miten saisimme nostettua hallitustyöskentelyn arvostusta?

202011_67680.jpg

Yksittäisen osakkaan tulisi myös kantaa kortensa kekoon ja pyytää yhtiökokouksen käsittelyyn asioita, jotka askarruttavat. Osakkaan tulisi myös seurata taloyhtiön asioita, lukea tiedotteet ja esimerkiksi ilmoittaa havaitsemistaan epäkohdista.

Silloin, kun isännöitsijä – hallitus – yhtiökokous -akseli toimii kuten pitää, ovat hallitustyöskentely ja yhtiökokoukset parhaimmillaan harmonisia, täynnä onnistumisia, lisääntynyttä asumisviihtyvyyttä ja uusia ystävyyksiä.

Kaiken varmistaa osaava ja aikaansaava isännöitsijä, valveutunut hallitus ja rakentavaa ja kehittävää palautetta antava osakas.

Omataloyhtiö.fi-lehden pääkirjoitus, Heidi uusitalo.

Isännöitsijä
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Saako vesimittaria asentaa vain yhteen huoneistoon?
Voiko asennuttaa vain yhteen rivitalon vuorattuun huoneistoon vesimittaria? Muut 3 huoneistoa ovat omistuskäytössä. Uudet vuokralaiset käyttävät vettä mielestämme kohtuuttoman paljon.
Kerrostalo iltavalaistuksessa
Pitääkö kaikkien osallistua remonttikuluihin?
Rivitaloyhtiössämme täytyisi tehdä isompi remontti, koska on löytynyt kosteusvaurio alajuoksussa. Alakerran asuntoihin (ulkopuolelle) pitäisi tehdä korjaukset. Voivatko lain mukaan yläkerran asuntojen omistajat hylätä korjaukset? Siis niin, etteivät osallistuisi kustannuksiin? Kaikki muut remontit menevät osakemäärän mukaan.
20226_78565.jpg
Tiesitkö, että putkiremontti vaikuttaa vakuutuksen hintaan?
Omakotitalossa ja taloyhtiössä asuvan vakuutuksissa on oleellinen ero. Omassa omakotitalokiinteistössään asuva vakuuttaa sekä rakennukset että irtaimiston. Osakeyhtiössä asuttaessa taloyhtiö sitä vastoin vakuuttaa kiinteistön ja asukas kotivakuutuksen myötä irtaimiston kiinteistön sisällä.
nainen ja vesihana smartvatten
Kevennä taloyhtiösi kuluja vesitehokkuudella
Taloyhtiöiden kustannuksista merkittävä osa syntyy käyttövedestä, veden lämmityksestä ja jätevesijärjestelmästä. Vesitehokkailla valinnoilla vedenkulutusta on mahdollista pudottaa nopeasti ja asumismukavuudesta tinkimättä jopa 30 %.
20198_59252.jpg
Miltä alueelta sijoitusasunto kannattaa hankkia?
Asuntosijoittamista pidetään matalariskisenä sijoitusmuotona, koska asuntojen hinnat ja vuokrat kehittyvät vakaasti. Myös rahoittajat suhtautuvat asuntosijoittamiseen myönteisesti. Alueella on iso merkitys sijoitusasunnon hintaan, tuottoon ja arvonnousuun. Ensimmäisen koronavuoden aikana vuokrien nousu hidastui suurissa kaupungeissa, mutta pysähtyi kokonaan monessa keskisuuressa maakuntakeskuksessa.
Katos_kuvat_WAGO-4 x
Tarvitseeko taloyhtiönne latauslaitteille sähköä?
Taloyhtiön asukkailla on tarve saada ladattua sähköautonsa kotona pysäköintihallissa tai -katoksessa. Taloyhtiö joutuu pohtimaan ja ratkaisemaan miten sähkönsyöttö hoidetaan yhdenvertaisuusperiaatteen mukaisesti. Tämä onnistuu WAGO lattakaapelijärjestelmällä.Tässä artikkelissa kerromme kaapelointijärjestelmästä ja sähköurakoitsijalle tarkoitetusta materiaalilaskurista, joka helpottaa sähköurakoitsijaa tarjouksen tekemisessä taloyhtiölle. Sähkönsyötön osalta tuotteiden määrät ja hinnat saadaan nopeasti. Urakoitsija laskee siihen lisäksi sähköasennuksen työt ja latauslaitteet. Näin taloyhtiö voi pyytää kokonaistarjousta urakoitsijalta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton