• Etusivu
  • Energia

Huomioi nämä asiat lämmitysmuotoa vaihdettaessa. Vertaile kaukolämpöä ja maalämpöä laskurilla

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Fortum Power and Heat Oy
Päivitetty 12.10.2023
20215_70746.jpg

Kun taloyhtiössä mietitään lämmitysmuodon vaihtoa, kannattaa energiaratkaisua miettiä laajemmin ja ottaa puolueeton asiantuntija tekemään selvitys vaihtoehtojen välillä. Lämmitysmuodon muutokselle voi olla montakin syytä. Kustannustehokkuus, ilmastoystävällisyys, nykyisen järjestelmän korjaustarve tai jopa järjestelmän riittämättömyys. Ennen lämmitysmuodon vaihtamista kannattaa selvittää, mitä taloyhtiössä voitaisiin tehdä energiatehokkuuden parantamiseksi. Jo sillä voidaan saavuttaa merkittäviä säästöjä ja vältetään ylimitoitettu investointi.

Lämmi­tyksen energia­te­hok­kuuden paran­ta­mi­skeinoja

Energiatehokkuutta ja säästöjä voidaan saavuttaa tietoa keräämällä ja etenkin sitä hyödyntämällä.

Kulutusseuranta

Järkevä energiatehokkuuden parantaminen alkaa energiakulutuksen seurannasta. Fortum tarjoaa asiakkailleen nyt maksuttoman Fortum Yritys Online -raportointipalvelun, jossa voi seurata sekä sähkön että kaukolämmön kulutusta ja kustannuksia. Fortum SmartLiving -kulutuksen seurantapalvelu antaa tietoa taloyhtiön sähkön-, veden- ja lämmönkulutuksesta kiinteistötasolla.

Patteriverkoston perussäätö

Perussäädöllä varmistetaan, että lämmitysverkoston vesi kiertää jokaisen patterin kautta ja lämmitys jakautuu tasaisesti talon eri osissa. Perussäätö parantaa asuinviihtyvyyttä ja tuo usein säästöä.

Lämmityksen älykäs optimointi

Älykäs lämmityksen optimointi kerää tietoa ja huomioi sään muutokset tavoitteenaan pitää energiatehokkuus ja sisäilman laatu optimaalisina. Fortum SmartLiving eli lämmityksen optimointipalvelu ohjaa taloyhtiön lämmitystä älykkäästi. Ohjausjärjestelmä mittaa jatkuvasti jokaisen asunnon lämpötilaa ja ilmankosteutta. Se huomioi myös sääennusteen ja säätää näiden tietojen perusteella sopivan lämpötilan koko taloyhtiöön.

Tieto lämmityslaitteiston kunnosta ja energiansäästötoimenpiteistä

Fortum Optimi -palvelulla saat ajantasaisen tiedon lämmönjakolaitteiden kunnosta sekä toimenpide-ehdotukset säästämiseen. Fortum OptimiPlus antaa lisäksi tiedon kiinteistösi eri tilojen lämpötiloista ja ilmankosteudesta. Lämmönkäytön säännöllinen seuranta ja laitetarkastus varmistavat, että kiinteistösi energiakustannukset pysyvät hallinnassa.

20215_70743.jpg

Kaukolämmön nerokkuus unohtuu helposti

Kaukolämpö on suomalaisille niin tuttu ja huomaamaton, että sen nerokkuus välillä unohtuu. Kaukolämpö on moderni, kustannustehokas, yhä ilmastoystävällisempi ja asiakkaalle helppo tapa lämmittää kaupungeissa. Miksi kaukolämpö sitten on niin nerokas?

1. Hiilineutraali kaukolämpö siirtyy rakennuksiin useasta lähteestä
Kaukolämpö on energiatehokas lämmöntuotannon ja -jakelun järjestelmä, jota ihaillaan maailmalla. Se perustuu siihen, että vesi lämmitetään keskitetysti ja laitetaan kiertämään rakennuksia maan alla olevissa putkissa. Kaukolämpöjärjestelmä on nerokas, koska se ei ole riippuvainen yhdestä tietystä lämmönlähteestä.

2. Kaukolämpö tasoittaa uusiutuvan sähkön tarjonta- ja hintavaihteluja
Keskitetystä ja joustavasta järjestelmästä on koko yhteiskunnalle etuja, joita kiinteistökohtaiset lämmitysjärjestelmät eivät kykene tarjoamaan. Kaukolämpöverkkoon voidaan varastoida pohjoismaisilla markkinoilla tuotettua puhdasta sähköä lämmöksi ja vapauttaa sitä verkossa oleviin kiinteistöihin aina tarpeen mukaan.

3. On järkevämpää liittää lämpöpumppu kaukolämpöverkkoon kuin yksittäiseen kiinteistöön
Sähkömarkkinan heilahtelua tasoitetaan yhä enemmän sähköllä toimivilla lämpöpumpuilla, joita voidaan säätää markkinatilanteen mukaan – esimerkiksi kulutuspiikkejä voidaan madaltaa paukkupakkasilla ja varmistaa, että kiinteistöihin riittää lämpöä aina. Useat verkkoon kytketyt lämpöpumput myös takaavat, ettei kiinteistön lämmönsaanti ole yhdestä laitteesta riippuvainen. Lämpöpumput kaukolämpöverkossa hillitsevät ilmastonmuutosta suuremmassa mittakaavassa kuin lämpöpumput yksittäisissä kiinteistöissä.

4. Ammattilaiset huolehtivat lämmöstä asiakkaan puolesta
Nerokkaassa kaukolämpöjärjestelmässä hyödynnetään suuren mittakaavan digitaalisia ratkaisuja, jolloin saadaan asiakkaille myös suuren mittakaavan edut. Lisäksi kaikki lämmöntuotannon riskit ja vastuut, investoinnit, ylläpito ja koko järjestelmän elinkaaren hallinta ovat lämmön tuottajalla. Asiat hoituvat vuosikymmenien kokemuksella, ja kiinteistöissä asuvat ja työskentelevät voivat keskittyä elämiseen.

Lue blogikirjoitus aiheesta

Vertailulaskuri auttaa Fortumin kaukolämpöasiakkaita

Maalämpöinvestoinnin kustannuksia kannattaa myös vertailla olemassa olevaan ratkaisuun.
Fortum on tuonut kaukolämpöasiakkailleen avuksi vertailulaskurin, jolla voi verrata kaukolämpöä ja maalämpöä perustuen asiantuntijoiden kehittämään, vaihtoehtoiseen laskelmaan.

Laskelman tarkoituksena on tuoda esille ne yksityiskohdat, jotka kannattaa ottaa mukaan vertailuun.

Voit myös jättää yhteydenottopyynnön


Fortum Power and Heat Oy
Energia
kaukolämpö
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

202010_67102.jpg
Toivota älykäs lämmitys tervetulleeksi taloyhtiöösi
Lämmitys on usein taloyhtiön suurin vuosittainen kuluerä. Vanhanaikaisten lämmityksen ohjausjärjestelmien takia kaukolämpöä kuluu turhaan ja kustannukset nousevat korkeammiksi kuin olisi tarpeen.
20134_34749.jpg
Oireileeko lämmitys? Valitse täyden palvelun Fortum Kaukolämpö
Fortum tarjoaa kaukolämpöä Espoossa, Kauniaisissa ja Kirkkonummella.Kun taloyhtiössä lämmittää kaukolämpö, asukkaat voivat ottaa rennosti eikä talossa tarvitse miettiä lämmön eikä lämpimän veden riittävyyttä, vaan sitä riittää kaikissa tilanteissa. Asukkaat arvostavat varmasti myös kaukolämmön huolettomuutta, toimintavarmuutta ja edullisuutta.Jätä yhteydenottopyyntö tästä!
201910_60706.jpg
Puhdas kaukolämpö on kuin julkinen liikenne
Monissa taloyhtiöissä pohditaan kestävintä lämmitysratkaisua. Viime aikoina kiinteistökohtaisten ratkaisujen mielikuva on kohentunut, vaikka todellisuudessa niiden muodostama kokonaisuus ole yhtä tehokas ja ilmastoystävällinen kuin keskitetysti tuotettu puhdas kaukolämpö.
20231_80734.jpg
Mikä lämmitys­muodoksi taloyhtiöön?
Monissa taloyhtiöissä pohditaan keinoja kasvavien lämmityskulujen pienentämiseen. Pitäisikö nykyinen lämmitysjärjestelmä vaihtaa kokonaan tai ainakin päivittää? Mikä lämmitysmuoto olisi järkevin – maalämpö, ilma-vesilämpö, kaukolämpö vai eri lämmitysmuotoja yhdistävä hybridiratkaisu?
20167_46997.jpg
Ennakoitavuutta lämmityskustannuksiin
Vakaana pysyvät lämmityskustannukset helpottavat budjetointia ja säästävät kustannusyllätyksiltä. Siksi Fortum Vakaalämpö on mainio valinta kaukolämmi- tetyille taloyhtiölle.Kysyimme ja kuuntelimme asiakkaitamme. Erilaiset asiakkaat toivovat kaukolämmöltä erilaisia asioita. Millaiset asiat vaikuttavat sinun valintaasi, kun valitset sopivaa kaukolämpö- tuotetta? Ekologisuus, kustannusvastaavuus vai vakaus? Uudistuneesta tuotevalikoimastamme sinun on helpompi löytää juuri oikea tuote vastaamaan taloyhtiön lämmönkäyttöä.
Taajama
Kaukolämmönjakokeskus – milloin tulee vaihto eteen ja mitä huomioida vaihtoa harkittaessa?
Laitteet, kuten kaukolämmönjakokeskuskin, tulee jossain vaiheessa tiensä päähän. Mutta mistä tietää milloin kaukolämmönjakokeskus tulee vaihtaa ja mitkä ovat ensimmäiset merkit vaihtoajan lähestymisestä? Mitä on hyvä huomioida uutta valittaessa? Kannattaako nykyisen lämmönjakokeskuksen vaihto uuteen, vaikka vaihtoaika ei olisikaan umpeutumassa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton