• Etusivu
  • Energia

Taloyhtiöön sopivin lämmitysmuoto on monen tekijän summa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö NIBE Energy Systems Oy
Julkaistu 25.01.2023Päivitetty 12.03.2024
20231_80734.jpg

Monissa taloyhtiöissä pohditaan keinoja kasvavien lämmityskulujen pienentämiseen. Pitäisikö nykyinen lämmitysjärjestelmä vaihtaa kokonaan tai ainakin päivittää? Mikä lämmitysmuoto olisi järkevin – maalämpö, ilma-vesilämpö, kaukolämpö vai eri lämmitysmuotoja yhdistävä hybridiratkaisu?

Taloyhtiön lämmitysjärjestelmän taustatiedot ja taloyhtiön tarpeet oleellisia kartoittaa

Taloyhtiön energiansäästökysymyksiin ei ole useinkaan yksinkertaisia ja täysin yleispäteviä vastauksia. Huomioon on aina otettava taloyhtiön yksilölliset ominaisuudet ja tarpeet.

Kun taloyhtiölle sopivinta lämmitysjärjestelmää aletaan etsiä, oleellisia taustatietoja ovat kiinteistön ikä, koko, sijainti ja asuntojen määrä sekä nykyinen energiankulutus, lämmitysmuoto ja ilmanvaihtotyyppi.

Tarpeiden kartoituksessa kannattaa miettiä nykyisen lämmitysjärjestelmän hyviä ja huonoja puolia. Mihin ollaan tyytyväisiä, mikä kaipaa muutosta? Halutaanko uuteen järjestelmään liittää esimerkiksi viilennys, aurinkosähkö tai sähköautojen latausmahdollisuus?

Kartoitus kannattaa aloittaa LVI-urakoitsijan, suunnittelijan tai suoraan laitteiden toimittajan kanssa. Myös mahdolliset avustukset, kuten ARAn energia-avustus, on hyvä huomioida.

Näiden perusteella tehdään alustavat laskelmat eri vaihtoehdoista ja pohditaan projektin kannattavuutta eri aikaväleillä.

Yhtiökokous tekee päätöksen lämmitysjärjestelmän valinnasta

Taloyhtiön hallitus käsittelee mahdolliset vaihtoehdot, joita useimmiten ovat joko kauko- tai öljylämmityksessä pysyminen, maalämpöön tai ilma-vesilämpöön vaihtaminen tai lämpöpumpun ja muun lämmönlähteen yhdistelmänä toimivaan hybridiratkaisuun siirtyminen.

Suunnitteluvaiheen jälkeen isännöitsijä pyytää tarjoukset urakoitsijoilta. Isännöitsijä ja taloyhtiön hallitus laskevat nykytietoihin ja osin oletuksiin perustuen kustannukset ennen ja jälkeen remontin sekä takaisinmaksuajan hankkeelle.

Lopullisen päätöksen remontin toteuttamisesta tekee yhtiökokous. Urakoitsija kannattaa pyytää kokoukseen mukaan kertomaan projektista ja vastaamaan asukkaiden kysymyksiin.

Info

Info

Kaukolämpö taloyhtiössä

  • Jos taloyhtiön kaukolämmönjakokeskus alkaa olla tiensä päässä, on tehtävä päätös, uusitaanko keskus vai siirrytäänkö toiseen lämmitystapaan.
  • Kaukolämmön lämmönjakokeskuksen uusimisessa taloyhtiön tulee olla yhteydessä kaukolämpöyhtiöön, joka suorittaa kartoituksen. Uudeksi lämmönjakokeskukseksi saattaa riittää pienempi laite.
  • Jos paikkakunnalla on korkea kaukolämmön hinta, ratkaisuna voi olla siirtyminen kokonaan toiseen lämmitysmuotoon tai hybridiin.
Ohje

Ohje

Hyödynnä NIBEn vuosikymmenien kokemus lämmitysalalta

Lämmitysratkaisuja toimittavalla NIBEllä on vuosikymmenien kokemus lämmitysalalta.

NIBEllä on laaja valikoima lämmitysjärjestelmiä, joista voidaan tarjota sopiva ratkaisu taloyhtiön tarpeisiin. Päätyy taloyhtiö sitten lämpöpumppuun, kaukolämpöön tai näiden yhdistelmään.

NIBEltä löytyy myös suositteluja hankkeen suunnittelijalle, jos sellaista kontaktia ei ole omasta takaa.

Haluan lisätietoa NIBE lämpöpumpuista

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

NIBE Energy Systems Oy
Energia
kaukolämpö
lämmitys
maalämpö
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Henkilö punaisessa talvitakissa
Mikä on hybridijärjestelmä? Entä mitä tulee huomioida kaukolämmön siirtymisessä matalalämpöön?
Kaukolämpö siirtyy asteittain matalalämpöön, eli 115 asteesta 90 asteeseen. Mitä matalalämpöön siirtyminen tarkoittaa kaukolämmössä oleville taloyhtiöille? Muutos on hyvä huomioida silloin, kun kaukolämmönjakokeskuksen uusinta on edessä. Uusia lämmitysjärjestelmiä harkittaessa on myös hyvä miettiä kaukolämmön ohessa lämpöpumppujen eli hybridijärjestelmien hyödyntämistä. Lisää hybridijärjestelmien hyödyntämisestä ja kaukolämmön matalalämpöön siirtymisessä tässä artikkelissa.
20152_42294.jpg
Kiinteistön koko määrää säästön
Lämpöpumpuilla saadaan aikaan todella suuria säästöjä. Lämpöpumput ovat hyvä ratkaisu suuriin kiinteistöihin, joissa on suuri energiankulutus - säästöt ovat sitä suurempia mitä kulutus on. NIBEn lämpöpumppujen tilantarve on pieni ja niiden kanssa voidaan käyttää erilaisia lisä-/varalämmönlähteitä, kuten sähkö-, öljy- ja kaasukattilat tai kaukolämpö.Jätä yhteydenottopyyntö NIBE kiinteistömaalämpöpumpusta
20152_42431.jpg
Poistoilma talteen kerrostalon ilmanvaihdosta
Kiinteistöissä, joissa on käytössä pelkkä koneellinen poistoilmanvaihto, lämmin huoneilma puhalletaan suoraan ulos "harakoille". Tästä hukkalämmöstä on saatavissa talteen suuri määrä energiaa, joka voidaan hyödyntää lämmitykseen sekä lämpimän käyttöveden tuotantoon. Poistoilmasta saatava teho on riippumaton ulkoilman lämpötilasta.Lämpöpumpun avulla taloyhtiön hukkalämpö voidaan siirtää lämpöenergiana olemassa olevaan lämmitysjärjestelmään. Vanha huippuimuri vaihdetaan uuteen, lämmön talteenottopatterilla varustettuun malliin. Näin saadaan siirrettyä poistoilmasta talteen otettu energia maalämpöpumpun käyttöön. Tästä energiasta lämpöpumppu tuottaa lämpöä lämmitysjärjestelmään tai käyttöveteen. Lämpöpumpun automatiikka säätää lämpötilat sopiviksi.
Nainen tummassa paidassaan seisoo kerrostalojen edessä
Maalämpö vähentää yhtiövastikkeen korotuspainetta
Tällä hetkellä moni taloyhtiö etsii kuumeisesti keinoja vähentää hinnankorotuksista syntyvää painetta yhtiövastikkeiden korottamiseen.Yksi hyvä ratkaisu tähän on maalämpö palveluna.Koska energia ja vesi muodostavat jopa 30–40 % taloyhtiön kustannuksista, energiaremontti ja sen yhteydessä toteutettu lämmitysjärjestelmän vaihtaminen maalämpöön vähentävät painetta yhtiövastikkeen korotukseen. Ostamalla maalämmön palveluna taloyhtiö saa energiaomavaraisen, riskittömän ja kustannuksiltaan erittäin ennustettavan ratkaisun pitkälle tulevaisuuteen.
wattisen punaiseen paitaan pukeutunut mies avaa lämpökeskuksen ovea
Taloyhtiön merkittävin hoitokuluerä tarjoaa myös mahdollisuuden säästöön
Kun kotona on miellyttävän lämmin, ei tule ajatelleeksi lämmityskuluja – näinhän se yleensä menee. Lämmityksen sujuessa kuin itsestään ilman, että sen eteen joutuu itse fyysisesti ponnistelemaan esimerkiksi polttopuutalkoiden merkeissä, ei ehkä ole niin helppoa huomata lämmitykseen kuluvaa energiaa. Totuus on, että energia- ja vesikulut muodostavat noin 30–40 % hoitokuluista kaukolämmitetyssä kerrostaloyhtiössä. Säästämisen mahdollisuus kuitenkin on.
Geonovan avainasiakaspäällikkö Matti Virta
ARA-tuki loppui – tutustu vaihtoehtoon
Valtion tarjoama ARA-tuki on ollut monen taloyhtiön motivaattori vaihtaa lämmitysjärjestelmänsä maalämpöön. ARA-tuen loppuminen tarkoittaa, että investointi on tehtävä itse 100 %:sti ja lainaa tarvitaan enemmän, mikä ei tässä korkotilanteessa kuulosta houkuttelevalta. Taloyhtiö voi kuitenkin välttyä mittavalta investoinnilta yksinkertaisella ratkaisulla: ostamalla maalämmön palveluna.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton