• Etusivu
  • Energia

Taloyhtiöön sopivin lämmitysmuoto on monen tekijän summa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö NIBE Energy Systems Oy
Julkaistu 25.01.2023Päivitetty 31.01.2023
20231_80734.jpg

Monissa taloyhtiöissä pohditaan keinoja kasvavien lämmityskulujen pienentämiseen. Pitäisikö nykyinen lämmitysjärjestelmä vaihtaa kokonaan tai ainakin päivittää? Mikä lämmitysmuoto olisi järkevin – maalämpö, ilma-vesilämpö, kaukolämpö vai eri lämmitysmuotoja yhdistävä hybridiratkaisu?

NIBEn aluemyyjä Hannu Alasimosella on vuosikymmenien kokemus lämmitysalalta. Kokemus on myös osoittanut, että taloyhtiön energiansäästökysymyksiin ei ole useinkaan yksinkertaisia ja täysin yleispäteviä vastauksia. Huomioon on aina otettava taloyhtiön yksilölliset ominaisuudet ja tarpeet.

Kun taloyhtiölle sopivinta lämmitysjärjestelmää aletaan etsiä, oleellisia taustatietoja ovat kiinteistön ikä, koko, sijainti ja asuntojen määrä sekä nykyinen energiankulutus, lämmitysmuoto ja ilmanvaihtotyyppi.

Tarpeiden kartoituksessa kannattaa miettiä nykyisen lämmitysjärjestelmän hyviä ja huonoja puolia. Mihin ollaan tyytyväisiä, mikä kaipaa muutosta? Halutaanko uuteen järjestelmään liittää esimerkiksi viilennys, aurinkosähkö tai sähköautojen latausmahdollisuus?

Kartoitus kannattaa aloittaa LVI-urakoitsijan, suunnittelijan tai suoraan laitteiden toimittajan kanssa. Myös mahdolliset avustukset, kuten ARAn energia-avustus, on hyvä huomioida.

– Näiden perusteella tehdään alustavat laskelmat eri vaihtoehdoista ja pohditaan projektin kannattavuutta eri aikaväleillä, Alasimonen kertoo.

Yhtiökokous tekee päätöksen

Taloyhtiön hallitus käsittelee mahdolliset vaihtoehdot, joita useimmiten ovat joko kauko- tai öljylämmityksessä pysyminen, maalämpöön tai ilma-vesilämpöön vaihtaminen tai lämpöpumpun ja muun lämmönlähteen yhdistelmänä toimivaan hybridiratkaisuun siirtyminen.

Suunnitteluvaiheen jälkeen isännöitsijä pyytää tarjoukset urakoitsijoilta. Isännöitsijä ja taloyhtiön hallitus laskevat nykytietoihin ja osin oletuksiin perustuen kustannukset ennen ja jälkeen remontin sekä takaisinmaksuajan hankkeelle.

Lopullisen päätöksen remontin toteuttamisesta tekee yhtiökokous. Urakoitsija kannattaa pyytää kokoukseen mukaan kertomaan projektista ja vastaamaan asukkaiden kysymyksiin.

NIBEllä on laaja valikoima lämmitysjärjestelmiä, ja voimme tarjota sopivan ratkaisun, päätyy taloyhtiö sitten lämpöpumppuun, kaukolämpöön tai näiden yhdistelmään. Voimme myös suositella hankkeelle suunnittelijaa, jos sellaista kontaktia ei ole omasta takaa, Alasimonen toteaa.

Info

Info

Kaukolämpö taloyhtiössä

  • Jos taloyhtiön kaukolämmönjakokeskus alkaa olla tiensä päässä, on tehtävä päätös, uusitaanko keskus vai siirrytäänkö toiseen lämmitystapaan.
  • Kaukolämmön lämmönjakokeskuksen uusimisessa taloyhtiön tulee olla yhteydessä kaukolämpöyhtiöön, joka suorittaa kartoituksen. Uudeksi lämmönjakokeskukseksi saattaa riittää pienempi laite.
  • Jos paikkakunnalla on korkea kaukolämmön hinta, ratkaisuna voi olla siirtyminen kokonaan toiseen lämmitysmuotoon tai hybridiin.

Haluatko lisätietoa? Jätä NIBElle yhteydenottopyyntö!

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

NIBE Energy Systems Oy
Energia
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20152_42294.jpg
Kiinteistön koko määrää säästön
Lämpöpumpuilla saadaan aikaan todella suuria säästöjä. Lämpöpumput ovat hyvä ratkaisu suuriin kiinteistöihin, joissa on suuri energiankulutus - säästöt ovat sitä suurempia mitä kulutus on. NIBEn lämpöpumppujen tilantarve on pieni ja niiden kanssa voidaan käyttää erilaisia lisä-/varalämmönlähteitä, kuten sähkö-, öljy- ja kaasukattilat tai kaukolämpö.Jätä yhteydenottopyyntö NIBE kiinteistömaalämpöpumpusta
20152_42431.jpg
Poistoilma talteen kerrostalon ilmanvaihdosta
Kiinteistöissä, joissa on käytössä pelkkä koneellinen poistoilmanvaihto, lämmin huoneilma puhalletaan suoraan ulos "harakoille". Tästä hukkalämmöstä on saatavissa talteen suuri määrä energiaa, joka voidaan hyödyntää lämmitykseen sekä lämpimän käyttöveden tuotantoon. Poistoilmasta saatava teho on riippumaton ulkoilman lämpötilasta.Lämpöpumpun avulla taloyhtiön hukkalämpö voidaan siirtää lämpöenergiana olemassa olevaan lämmitysjärjestelmään. Vanha huippuimuri vaihdetaan uuteen, lämmön talteenottopatterilla varustettuun malliin. Näin saadaan siirrettyä poistoilmasta talteen otettu energia maalämpöpumpun käyttöön. Tästä energiasta lämpöpumppu tuottaa lämpöä lämmitysjärjestelmään tai käyttöveteen. Lämpöpumpun automatiikka säätää lämpötilat sopiviksi.
20152_42431.jpg
Poistoilman lämpöä on turha päästää karkuun
Kiinteistöissä, joissa on käytössä pelkkä koneellinen poistoilmanvaihto, lämmin huoneilma puhalletaan suoraan ulos "harakoille". Tästä hukkalämmöstä on saatavissa talteen suuri määrä energiaa, joka voidaan hyödyntää lämmitykseen sekä lämpimän käyttöveden tuotantoon. Poistoilmasta saatava teho on riippumaton ulkoilman lämpötilasta.
20202_62591.jpg
RAKLI ry:n ja ympäristöministeriön sopimus edistää kestävää purkamista
Ympäristöministeriö ja RAKLI ry tiedottavatYmpäristöministeriö ja RAKLI ry solmivat tänään green deal -sopimuksen materiaalitehokkuuden edistämiseksi purkamisessa. Päätavoite on lisätä purkumateriaalien uudelleenkäyttöä ja kierrättämistä kannustamalla toimijoita laatimaan purkukartoitus ainakin kokonaisten rakennusten purkuhankkeissa ja laajoissa korjaushankkeissa.Green deal kannustaa myös käyttämään entistä tehokkaammin verkkopohjaisia maanlaajuisia vaihdanta-alustoja. Tavoitteena on, että purkumateriaaleista raportoitaisiin tulevaisuudessa esimerkiksi Materiaalitoriin, josta ne voidaan löytää hyödynnettäväksi."Solmittava green deal on päänavaus uudelle toimintakulttuurille rakennusosien ja purkumateriaalien uudelleenkäyttämiseksi ja kierrättämiseksi. Uskon ja toivon, että mahdollisimman moni toimija ilmoittautuu rakentamisen kiertotalouden edelläkävijäksi ja sitoutuu sopimuksen toimenpiteisiin", ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen kertoo.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Yhtiöjärjestys vai asunto-osakeyhtiölaki?
Yhtiössä on 4 erillistaloa (pientaloa) ja yhtiöjärjestyksessä todetaan että: "Osakkeenomistajat vastaavat hallitsemiensa rakennusten ja maa-alueiden rakentamisesta, huollosta, kunnossapidosta ja peruskorjaamisesta ensisijaisesti itse".Kysymys: Pitääkö hallituksen tässäkin tapauksessa valvoa ja olla vastuullinen kunkin huoneiston korjauksista?Entä 5-vuotis korjaussuunnitelmat, hallituksen vai osakkeenomistajien vastuulla?
20187_53873.jpg
Jatka katon käyttöikää vaihtoruuveilla
Valitettavan usein katon kiinnittämiseen käytetyt naulat ja ruuvit ovat katon heikoin lenkki. Niiden huonon kunnon vuoksi vaihdetaan turhan usein koko katto. KINGI® vaihtoruuvi™ on suunniteltu jatkamaan peltikaton kestoikää pellin mukaiseksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton