Taloyhtiöön sopivin lämmitysmuoto on monen tekijän summa

Monissa taloyhtiöissä pohditaan keinoja kasvavien lämmityskulujen pienentämiseen. Pitäisikö nykyinen lämmitysjärjestelmä vaihtaa kokonaan tai ainakin päivittää? Mikä lämmitysmuoto olisi järkevin – maalämpö, ilma-vesilämpö, kaukolämpö vai eri lämmitysmuotoja yhdistävä hybridiratkaisu?
NIBEn aluemyyjä Hannu Alasimosella on vuosikymmenien kokemus lämmitysalalta. Kokemus on myös osoittanut, että taloyhtiön energiansäästökysymyksiin ei ole useinkaan yksinkertaisia ja täysin yleispäteviä vastauksia. Huomioon on aina otettava taloyhtiön yksilölliset ominaisuudet ja tarpeet.
Kun taloyhtiölle sopivinta lämmitysjärjestelmää aletaan etsiä, oleellisia taustatietoja ovat kiinteistön ikä, koko, sijainti ja asuntojen määrä sekä nykyinen energiankulutus, lämmitysmuoto ja ilmanvaihtotyyppi.
Tarpeiden kartoituksessa kannattaa miettiä nykyisen lämmitysjärjestelmän hyviä ja huonoja puolia. Mihin ollaan tyytyväisiä, mikä kaipaa muutosta? Halutaanko uuteen järjestelmään liittää esimerkiksi viilennys, aurinkosähkö tai sähköautojen latausmahdollisuus?
Kartoitus kannattaa aloittaa LVI-urakoitsijan, suunnittelijan tai suoraan laitteiden toimittajan kanssa. Myös mahdolliset avustukset, kuten ARAn energia-avustus, on hyvä huomioida.
– Näiden perusteella tehdään alustavat laskelmat eri vaihtoehdoista ja pohditaan projektin kannattavuutta eri aikaväleillä, Alasimonen kertoo.
Yhtiökokous tekee päätöksen
Taloyhtiön hallitus käsittelee mahdolliset vaihtoehdot, joita useimmiten ovat joko kauko- tai öljylämmityksessä pysyminen, maalämpöön tai ilma-vesilämpöön vaihtaminen tai lämpöpumpun ja muun lämmönlähteen yhdistelmänä toimivaan hybridiratkaisuun siirtyminen.
Suunnitteluvaiheen jälkeen isännöitsijä pyytää tarjoukset urakoitsijoilta. Isännöitsijä ja taloyhtiön hallitus laskevat nykytietoihin ja osin oletuksiin perustuen kustannukset ennen ja jälkeen remontin sekä takaisinmaksuajan hankkeelle.
Lopullisen päätöksen remontin toteuttamisesta tekee yhtiökokous. Urakoitsija kannattaa pyytää kokoukseen mukaan kertomaan projektista ja vastaamaan asukkaiden kysymyksiin.
– NIBEllä on laaja valikoima lämmitysjärjestelmiä, ja voimme tarjota sopivan ratkaisun, päätyy taloyhtiö sitten lämpöpumppuun, kaukolämpöön tai näiden yhdistelmään. Voimme myös suositella hankkeelle suunnittelijaa, jos sellaista kontaktia ei ole omasta takaa, Alasimonen toteaa.
Info
Kaukolämpö taloyhtiössä
- Jos taloyhtiön kaukolämmönjakokeskus alkaa olla tiensä päässä, on tehtävä päätös, uusitaanko keskus vai siirrytäänkö toiseen lämmitystapaan.
- Kaukolämmön lämmönjakokeskuksen uusimisessa taloyhtiön tulee olla yhteydessä kaukolämpöyhtiöön, joka suorittaa kartoituksen. Uudeksi lämmönjakokeskukseksi saattaa riittää pienempi laite.
- Jos paikkakunnalla on korkea kaukolämmön hinta, ratkaisuna voi olla siirtyminen kokonaan toiseen lämmitysmuotoon tai hybridiin.
Haluatko lisätietoa? Jätä NIBElle yhteydenottopyyntö!
Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö
Aiheeseen liittyvää

Kiinteistön koko määrää säästön

Poistoilma talteen kerrostalon ilmanvaihdosta

Poistoilman lämpöä on turha päästää karkuun

RAKLI ry:n ja ympäristöministeriön sopimus edistää kestävää purkamista

Viikon kysymys: Yhtiöjärjestys vai asunto-osakeyhtiölaki?
